rikardo83 25.04.05, 12:08 kochani mam pytanie, ile w przybliżeniu albo dokładnie :)będą wynisiły opłaty notarialne za mieszkanie na rynku pierwotnym o wartości 217 000zł. będe wdzięczna za odopowiedź Joanna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: opłaty notarialne 25.04.05, 21:33 Witaj Joanno, nie napisałaś mi od kogo to mieszkanie nabywasz (developer czy spółdzielnia) zatem napiszę Ci opłaty dla obu przypadków. rikardo83 napisała: > ile w przybliżeniu albo dokładnie :)będą wynisiły opłaty notarialne za > mieszkanie na rynku pierwotnym o wartości 217 000zł. Nabycie od developera: - taksa notarialna: 1.795,-zl + VAT 22% tj. 394,90,-zl; - wniosek do sądu: 200,-zl + VAT 22% tj. 44,-zł; - opłata sądowa za druk nowej ksiegi wieczystej: 40,-zł; - opłata sądowa za wpis nabywcy do tej księgi: 2.490,-zł; - wypisy: ok. 350,-zł (jedna strona = 7,32,-zł z VAT-em, ale trochę się tego nazbiera). Jeśli developer odprowadza VAT od całości to już wszystkie Twoje opłaty, a jeśli nie odprowadza VAT-u od gruntu (dziś juz rzadkość) to jeszcze zapłacisz 2% podatku do czynności cywilnoprawnych od wartości ułamka w gruncie (wartość tę poda developer). Nabycie od spółdzielni w trybie Ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych (w wyniku wykonania umowy o budowę lokalu): - taksa notarialna: 897,-zl + VAT 22% tj. 197,34,-zl; - wniosek do sądu: 200,-zl + VAT 22% tj. 44,-zł; - opłata sądowa za druk nowej ksiegi wieczystej: 40,-zł; - opłata sądowa za wpis nabywcy do tej księgi: 622,50,-zł; - wypisy: ok. 350,-zł Wszystkie opłaty wnosisz u notariusza przy zawieraniu umowy. Pozdrowienia serdeczne. B. Odpowiedz Link Zgłoś
rikardo83 Re: opłaty notarialne 26.04.05, 10:44 Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź, rzeczywiście zapomniałam napisać, że mieszkanie jest od developera. Nie wiem dokładnie jak wyglada sprawa tego podatku VAT od grunkt, ale teraz już mam jakieś pojecie o tym wszystkim. Jeśli jakieś pytania będą mnie jeszcze nurtowały pozwolę sobie napisać. pozdrawiam serdecznie Joanna Odpowiedz Link Zgłoś