Dodaj do ulubionych

Koszt KW działki

26.04.05, 20:16
Chciałbym kupić działkę, która nie posiada KW (we właściwym sądzie rejonowym
otrzymałem inoframację, że działki z tego rejonu nie posiadają ksiąg
wieczystych - czy to jest "normalne"?). Na działkę (jak i dom który chcę na
nej zbudować)chcę otrzymać kredyt hipoteczny i w związku z tym musze założyć
KW.
W związku z tym mam pytanie: jaki będzie koszt założenia KW przy zakupie
działki w cenie 30.000 zł ?

I przy okazji drugie pytanie - w jakiej kolejności w tej sytuacji załatwić
sprawy związane z otrzymaniem kredytu: udać się najpierw do Sądu czy do
Banku ?
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Koszt KW działki 30.04.05, 18:28
      Witaj Andrzeju,

andrzej_75 napisał:

> Chciałbym kupić działkę, która nie posiada KW (we właściwym sądzie rejonowym
      > otrzymałem inoframację, że działki z tego rejonu nie posiadają ksiąg
      > wieczystych - czy to jest "normalne"?).

Normalne to to nie jest ale często niestety spotykane.
      Napisałam "niestety" bo to świadczy o tym, że nadal jest wiele osób, którym
      zupełnie obojętny nieuregulowany stan nieruchomości.
      Dla Ciebie istotne jest ustalenie jaki dokument będący tytułem własności mają
      sprzedający a zresztą bez takiego dokumentu żaden notariusz nie sporządzi umowy
      sprzedaży.
      Takim tytułem własności może być akt własności ziemi, postanowienie sądu o
      nabyciu nieruchomości przez zasiedzenie/przemilczenie, zaświadczenie ze zbioru
      dokumentów.
      Na to zwróć swoją uwagę.
      I pamiętaj, że jeśli nie ma księgi wieczystej - obowiązkim notariusza przy
      sporządzaniu umowy sprzedaży jest zamieszczenie w niej wniosku do właściwego
      sądu wieczystoksięgowego o jej załozenie.
      Żeby notariusz mógł taki wniosek złożyć musi otrzymać od sprzedających (oprócz
      innych dokumentów wymaganych dla sporządzenia umowy sprzedaży) Mapę
      nieruchomości z adnotacją, iż stanowi podstawę wpisu do księgi wieczystej.

>Na działkę (jak i dom który chcę na nej zbudować)chcę otrzymać kredyt
      >hipoteczny i w związku z tym musze założyć KW.

Możliwości są takie:
      - albo dziś obecny właściciel złoży wniosek o założenie księgi i poczekacie z
      umową;
      - albo będziecie zawierać umowę sprzedaży bez księgi (to jest możliwe o ile
      grunt we własności) a notariusz będzie składał wniosek (napisałam wyżej).

> W związku z tym mam pytanie: jaki będzie koszt założenia KW przy zakupie
      > działki w cenie 30.000 zł ?

Sam druk księgi wieczystej to 40,-zł.
      Do tego dochodzi opłata sądowa za wpis Ciebie jako nabywcy do tej księgi. Od
      kwoty 30.000,-zł jest to kwota 440,-zł.

> I przy okazji drugie pytanie - w jakiej kolejności w tej sytuacji załatwić
      > sprawy związane z otrzymaniem kredytu: udać się najpierw do Sądu czy do
      > Banku ?

Do sądu? Oj, chyba nie bo póki co to Ty nie masz żadnych powodów aby chodzić do
      sądu.
      Najpierw powinieneś załatwić sprawy kredytu i podpisać umowę kredytową, potem
      zawrzeć umowę sprzedaży, a potem dopiero ustanawiać hipotekę na rzecz banku
      zabezpieczającą spłatę kredytu.

Ja na Twoim miejscu jednak przy takim stanie prawnym jak piszesz najpierw
      zabrałabym sprzedającego do notariusza z dokumentami, które on ma, żeby
      notariusz zobaczył, czy jego dokumenty pozwalają w ogóle na sporządzenie umowy
      sprzedaży (a wierz mi, że czasem niestety takich dokumentów brak).
      Jeśli opinia notariusza będzie pozytywna - to następnie bank i od razu
      przedstawienie sytuacji co do braku księgi. Nie powinien być to problem dla
      banku bo każdy bank dobrze wie, że notariusz MUSI wnioskować o nową ksiegę przy
      przeniesieniu własności, ale czasami banki mają dziwne wymagania - stąd ja tak
      bym to załatwiała.

Wierząc, że jasne wszystko dla Ciebie - pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • andrzej_75 Re: Koszt KW działki 02.05.05, 20:15
        > .. Ja na Twoim miejscu jednak przy takim stanie prawnym jak piszesz najpierw
        > zabrałabym sprzedającego do notariusza z dokumentami, które on ma, żeby
        > notariusz zobaczył, czy jego dokumenty pozwalają w ogóle na sporządzenie
        umowy
        > sprzedaży (a wierz mi, że czasem niestety takich dokumentów brak).

Miałaś rację - jak się okazało (na razie tylko w rozmowie telefonicznej)
        właścicielka nieruchomości o której pisałem nie dokońca jest właścicielką tej
        nieruchomości, tzn. nie posiada aktu notarialnego na siebie tylko na swoich
        rodziców którzy już nie żyją.
        A z wiązku z tym poszukam innej dzialki, albo kupię tą tylko wtedy gdy będzie
        założona księga wieczysta na obecną właścicielkę (spadkobierczynię).
        Dziękuje serdecznie za poradę :).
        • xyz2000 Re: Koszt KW działki 08.05.05, 18:26
          Bezwzględnie, najpierw KW. Wbrew pozorom jest różnica, czy kupisz działkę z KW,
          czy kupisz bez KW, a potem założysz. W pierwszym przypadku śpisz spokojnie. KW
          gwarantuje, że jesteś jedynym właścicielem terenu. W drugim przypadku jeżeli
          zgłosi się potencjalny były właściciel, to może skutecznie dochodzić swojego
          prawa do terenu. Nawet jeżeli założysz KW. Z kolei Twój nabywca już śpi
          spokojnie. Generalnie chodzi o to, żeby KW założył któryś z poprzednich
          właścicieli, a nie bieżący. Nie pamiętam dokładnie dlaczego tak jest, ale
          kupowałem działkę w 1991 i przerabiałem to na własnej skórze. Z powodu tej KW
          cała transakcja trwała rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka