Dodaj do ulubionych

jak to jest z usunięciem hipoteki sprzedającego???

18.05.05, 09:35
Prawnik mnie wystraszył, powiedział, że jak kupuję mieszkanie z hipoteką, to
jest moje ryzyko, czy sprzedający tę hipotekę spłaci. Radził nie kupować
takiego mieszkania. Ale gdzie teraz znależć mieszkanie bez hipoteki! Czy w
akcie notarialnym zawiera się jakiś zapis na ten temat. Co mogę jako nowy
właściciel? Pomocy!
Obserwuj wątek
    • mojave Re: jak to jest z usunięciem hipoteki sprzedające 18.05.05, 10:09
      pieniadze powinnas wplacić na nie na konto sprzdającego tylko na konto banku
      gdzie ma kredyt, tzn w takiej kwocie w jakiej jest zadłużenie.
      • al9 wywal prawnika 18.05.05, 11:31
        Prawnik bredzi. Hipoteka nie jest żadna przeszkoda w zakupie, musisz tylko
        dokłądnie znać jej wysokość. Bank - wierzyciel hipoteczny musi wystawić
        zaswiadczenie o wysokości kwoty zamykającej dług w dniu w którym chcesz
        przenosic własność z adnotacja o zgodzie na wykreslenie hipoteki. Koszt tego
        wykreslenia tez przerzuc na Zbywającego. Na konto czy do rąk Zbywajacego
        płacisz tylko różnice pomiędzy ceną a wysokościa wierzytelności hipotecznej.
        Pozdrawiam
        al
        • sojm Re: wywal prawnika 18.05.05, 21:55
          Prawnik ma rację. W najgorszym wypadku bank może doprowadzić do licytacji
          mieszkania.
          • al9 zwalniam Cię 19.05.05, 10:01
            Który Bank? ten, któremu zapłacono wysokość wierzytelności i który zgodził się
            na wykreslenie hipoteki?
            Juz wiem! To ty sojm jesteś tym prawnikiem!
            Zwalniam cie!
            al
            • bebiak Re: Jak to jest.... 21.05.05, 21:02
              Cześć,
              to bardzo często spotykane przypadki doprawdy nie ma tutaj nic dziwnego.
              Koniecznie musisz zażądać aby do umowy sprzedaży (co pisał Al) było
              przedłożone pismo określające wysokość zadłużenia zabezpieczonego tąż hipoteką.
              Zgody na wykreślenie hipoteki w piśmie tym oczywiście jeszcze nie będzie, ale
              winna się w tym piśmie znaleźć informacja banku (ja to nazywam promesą), że w
              przypadku wpłynięcia takiej a takiej kwoty na rachunek banku ten wyda w
              terminie X zgodę na wykreślenie hipoteki wraz z wszelkimi odnoszącymi się do
              niej wpisami. Taką zgodę bank wyda dopiero wówczas, kiedy pieniądze wpłyną na
              jego rachunek.
              Pozdrowienia. B.
            • sojm Re: zwalniam Cię 23.05.05, 00:08
              Z postu nie wynika by wierzytelność zabezpieczona hipoteką była spłacona. Nawet
              po uzyskaniu dokumentu, o którym mówi p. Bebiak, ryzyko pozostaje.
              • mojave Re: zwalniam Cię 23.05.05, 08:30
                nie ma ryzyka bo kupujacy wplacata kwotę na konto banku czyli nie jako
                autmatycznie spłaca kredyt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka