kotwica11 20.05.05, 05:31 Chcialbym sprzedac dom,i zaraz po sprzedazy kupic dzialke pod budowe nowego domu. Mam w zwizku z tym pytanie.Co z podadkiem,czy place podatek vat,jak te sprawy wygladaja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: sprzedaz domu 24.05.05, 20:00 Witaj Kotwico, kotwica11 napisał: > Chcialbym sprzedac dom,i zaraz po sprzedazy kupic dzialke pod budowe nowego > domu. > Mam w zwizku z tym pytanie.Co z podadkiem,czy place podatek vat,jak te sprawy > wygladaja? VAT-em w sposób szczególny się nie zajmuję, ale wg mnie z tytułu takiej jednorazowej sprzedaży (zakładam, że to nie w ramach działalności gospodarczej) go nie płacisz. Moze pojawić się natomiast kwestia podatku dochodowego (10%), o ile od nabycia przez Ciebie tej nieruchomości nie minęło jeszcze 5 lat (a nie liczymy roku, w którym nabyłeś). Tu, na tym forum, w dośc nowym wątku autorstwa (chyba) Kalinosi zamieściłam treść tego przepisu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, z którego wynika, na jakie cele możesz przeznaczyć uzyskaną cenę, aby tego podatku dochodowego uniknąć (o ile on u Ciebie w ogóle by wystąpił). Może w przypadku sprzedaży pojawić się jeszcze zupełnie inna kwestia - o ile nieruchomosć nabyłeś w spadku bądź darowiźnie i skorzystałeś ze zwolnienia od podatku w części dotyczącej domu - napisz mi to koniecznie (i kiedy nabyłeś - to ważne), bo tutaj jest inaczej niż przy podatku dochodowym i musiałabym Ci ten temat przybliżyć (o ile taka sytuacja czyli nabycie ze spadku bądź darowizny u Ciebie występuje). Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś