aguniaxxx 28.09.05, 12:30 Czy wniosek o odpis z KW może złożyć każdy czy tylko właściciel mieszkania ? No i jak jest z odbiorem takiego odpisu ? Tylko właściciel ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzyna30ol Re: Odpis z KW 28.09.05, 20:52 Aguniu: Odpis z KW może wyciągnąć każdy kto zna nr KW, odbiór też po wpłaceniu w kasie sądu 30zł Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: Odpis z KW 28.09.05, 22:57 Dokładnie to ten, kto ma interes prawny. To pojęcie niezdefiniowane i szerokie. Skoro Ci ten odpis potrzebny, to na pewno masz w tym jakiś interes, którego nam nie zdradziłas :-) Odpowiedz Link Zgłoś
liwias Re: Odpis z KW 29.09.05, 08:17 informacje zawarte w KW są jawne - nie obowiązuje ich ustawa o ochronie danych osobowych, aby uzyskać odpis trzeba znać nr KW i uiścić opłatę, wydaje mi się że ta opłata jest ustalana przez poszczególne jednostki sądów rejonowych indywidualnie - ja starałam się o przesłanie odpisu pocztą (bo mieszkam w innym mieście niż znajduje się lokal, o którym chciałam uzyskać informację) i wymagali ode mnie tylko znaczka skarbowego za 6 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
aguniaxxx Re: Odpis z KW 29.09.05, 10:30 Dzięki za odpowiedzi. Pytam bo kupujemy mieszkanie przez agencję. Sprawa się przedłuża, bo włascicielka nie ma czasu, żeby załatwić ten odpis. Zaproponowaliśmy, że może sami to załatwimy ale agentka upiera się, że może to zrobić tylko własciciel. Więc za co ci agenci biorą pieniądze, skoro nie chce im się załatwić nawet głupiego odpisu ? Odpowiedz Link Zgłoś
zegmarek Re: Odpis z KW 29.09.05, 17:07 W niektórych sądach faktycznie panuje przekonanie ,że wypis może odebrać tylko własciciel. Jest to błędna postawa ale jak wiadomo czasami na urzędników nie ma rady. Odpowiedz Link Zgłoś
msmaniek Re: Odpis z KW 30.09.05, 14:55 Jeżeli księga jest prowadzona w systemie informatycznym to wówczas każdy może złożyć wniosek i odebrać odpis z księgi. Natomiast jeżeli księga nie jest prowadzona w systemie informatycznym to może to zrobić osoba mająca interes prawny. W związku z tym sądy nie wydają trzecim osobom tego odpisu. Odpowiedz Link Zgłoś