Dodaj do ulubionych

Podatek VAT za grunt

05.10.05, 13:17
Witam szanownych grupowiczów.
Mam problem. Zawarłem przedstępną umowę kupna-sprzedaży z Developer-em i
zapłaciłem całą sumę pieniędzy jeszcze w 2003r. W 2003r. podatek VAT za grunt
wynosił 0%, a w chwili obecnej po 01.05.2005r jest 7%. Kilka miesięcy temu
odebrałem mieszkanie, a w najbliższym czasie będę zawierał akt notarialny.
Parę dni temu dostałem pismo od Developer-a, w którym jestem zmuszony do
zapłaty podatku w wysokości 7% wartości gruntu. Mam pytanie czy Developer ma
podstawy prawne do naliczenia tego podatku w takiej sytuacji. Podobno
eksperci podatkowi mają podzielone zdanie, jedni twierdzą że tak, drudzy że
nie. Jak wyglądała sprawa u osób które miały taka samą sytuację?
Jeżeli nie muszę zapłacić tego podatku, to w jaki sposób zostanę potraktowany
u notariusza skoro w mysl nowych przepisów podatek VAT od wartości gruntu
zastępuje podatek od czynności cywilnoprawnych?
Serdecznie pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • dijkstria Re: Podatek VAT za grunt 07.10.05, 09:22
      Z tego co wiem, i było trochę tego na forum, to:
      jeśli kupujesz mieszkanie po wejściu w życie nowej ustawy to płacisz VAT. Cały
      problem jest w tym, że zobowiązanie podatkowe powstaje w momencie przeniesienia
      własności, czyli w momencie podpisania ostatecznego aktu notarialnego. Wpłaty,
      które do tej pory wnosiłeś to zaliczki na poczet zakupu mieszkania.

Jeśli chodzi o notariusza, to nie powinien pobrać PCC, gdyż zapłacony jest już
      podatek od sprzedaży gruntu.

w ciągu najbliższego miesiąca powinienem podpisać akt notarialny, więc dam znać
      jak to wyglądało u mnie.

pozdr.
      Mihcał
    • miriam_73 Re: Podatek VAT za grunt 07.10.05, 10:43
      Co najmniej dziwne. Miałam podobną sytuacje tzn. całośc środków została
      zapłacona przez 1 maja, zostały wystawione faktury, natomiast akt podpisałam w
      grudniu 2004. Grunt na 200% mam w akcie poza VAT-em.
      • dijkstria Re: Podatek VAT za grunt 10.10.05, 08:27
        Ale tu chodzi o ustawę, która weszła w życie od 1 maja 2005, a ty podpisałaś
        akt w grudniu, czyli jeszcze na poprzednich zasadach dotyczących opodatkowania
        gruntu.

pozdr.
        • miriam_73 Re: Podatek VAT za grunt 11.10.05, 12:14
          Nowa ustawa o VAT z marca 2004 r. weszła w życie z dniem akcesji Polski do UE w
          dniu 1 maja 2004 r. a nie 2005.
          • dijkstria Re: Podatek VAT za grunt 11.10.05, 13:36
            racja, przepraszam za zamieszanie
            • dijkstria Re: Podatek VAT za grunt 11.10.05, 13:47
              Ale w takim razie mam pytanie. Mój deweloper uzyskał informację z US, że
              podatek trzeba zapłacić - czy możesz mi napisać, czy były jakieś problemy z VAT
              od gruntu ? Czy deweloper pytał o zdanie w US ?
              • miriam_73 Re: Podatek VAT za grunt 11.10.05, 16:39
                Faktycznie po 1 maja 2004 r. w przypadku sprzedaży gruntu z budynkiem/ lokalem
                nie wyodrębnia sie z podstawy opodatkowania wartości gruntu i całośc taxsuje wg
                7% stawki. Ale IMHO jeśli całośc płatności nastąpiła przed tą data, czyli
                wówczas, gdy dostawa gruntu nie podlegała VAT-owi, obowiązek podatkowy w VAT
                powstał wg starych przepisów. Zgodnie zaś ze starą ustawą w przypadku sprzedaży
                budynków lub budowli, z podstawy opodatkowania wyłączało się wartość gruntu a
                obowiązek podatkowy powstawał z chwilą otrzymania całości lub części zapłaty,
                nie później jednak niż 30 dnia od daty wydania. Być może w moim wypadku
                znaczenie miało też to, że również wydanie lokalu nastapiło przed 1 maja 2004
                r. (znalazłam takie interpretacje:
                sip.mf.gov.pl/sip/index.php?
                p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=56762&i_smpp_s_strona=6 czy
                sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=44751&i_smpp_s_strona=13.
                \Izba Skarbowa w Gdansku np. wprost napisała, że "w świetle przedstawionego
                stanu prawnego dla rozstrzygnięcia kwestii opodatkowania lub nieopodatkowania
                podatkiem od towarów i usług dostawy gruntu w przedstawionych przez Podatnika
                prawno-podatkowych stanach faktycznych - rozstrzygającym będzie, kiedy powstał
                obowiązek podatkowy z tytułu wydania przedmiotowych nieruchomości. Jeżeli
                wydanie lokali mieszkalnych i usługowych nastąpiło przed 1 maja 2004 r. - to
                grunt przynależny do w/w lokali nie będzie podlegał opodatkowaniu podatkiem
                VAT. Natomiast w przypadku, gdy wydanie przedmiotowych lokali nastąpiło po 1
                maja 2004 r. ? to dostawa przynależnego do w/w lokali gruntu podlega
                opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług".

Niemniej niestety mam też przed soba otwarte interpretacje na stronie MFin,
                gdzie oni twierdzą dokładnie przeciwnie. Odnosze jednak wrażenie, że urzędnicy
                skarbowi nie odróżniają pojęcia "prawa do dysponowania rzeczą jak właściciel"
                (konstrukcja VAT-owska) a nabyciem własności w sensie cywilnoprawnym (które w
                szczególności nie jest tożsame z wydaniem do faktycznego władania). Wbrew temu
                co im się wydaje, nie to samo.

Nie wiem, lepszy burdel z tą kwestią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka