Dodaj do ulubionych

Podatek od czynności cywilno-prawnych

15.11.05, 13:45
Cześć ,
Czy prawdą jest ,że sprzedając mieszkanie na runku wtórnym z zamiarem kupna
innego na tym samym rynku ( a może to nie ma znaczenia ) następuje zwolnienie
z 2% stawki podatku od wzbogacenia ? Jakie wymogi formalne trzeba spełnić ?
Dziekuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aga9643 Re: Podatek od czynności cywilno-prawnych 15.11.05, 14:10
      Ja taz mam pytanie co do tego podatku.Czy na 100% wynosi on 2%?Jestem w trakcie
      zakupu domu i prawde mòwiac od sumy 175500 naliczono mi 3700 podatku?Czy
      slusznie?Blagam o szybka odpowiedz.
      • bebiak Re: Podatek od czynności cywilno-prawnych 15.11.05, 16:27
        Cześć Ago,

aga9643 napisała:

> Ja taz mam pytanie co do tego podatku.Czy na 100% wynosi on 2%?Jestem w
        >trakcie zakupu domu i prawde mòwiac od sumy 175500 naliczono mi 3700 podatku?
        >Czy slusznie?Blagam o szybka odpowiedz.

Podatek od czynności cywilnoprawnych od umowy sprzedaży wynosi 2%.
        Pamiętaj jednak, że jeśli nabywasz od kogoś, kto z tytułu tej sprzedaży
        odprowadza podatek VAT (np. developer) to od umowy sprzedaży podatku od
        czynności cywilnoprawnych się nie płaci.
        Pozdrowienia. B.
        • aga9643 Re: Podatek od czynności cywilno-prawnych 15.11.05, 16:34
          Dziekuje bardzo.
          Nareszcie cos pewnego.Dom kupuje za posrednictwem biura nieruchomosci.
          Pozdrawiam serdecznie.
          • bebiak Re: Podatek od czynności cywilno-prawnych 15.11.05, 16:42
            aga9643 napisała:

> Dziekuje bardzo.
            > Nareszcie cos pewnego.Dom kupuje za posrednictwem biura nieruchomosci.

Ago, jeszcze tutaj dodam dla zupełnej jasności: agencja pośrednictwa nie jest z
            reguły sprzedającym (tylko pośredniczy), a dla ewentualnego nie płacenia od
            umowy sprzedaży podatku od czynności cywilnoprawnych (tego 2%) istotne jest aby
            sprzedający odprowadzał podatek VAT.

Zresztą zwróć uwagę na taką rzecz: jeśli sprzedający odprowadza VAT to przecież
            dolicza Ci ten VAT do ceny (tego się nie da ukryć). Co prawda nie płacisz wtedy
            PCC 2% od umowy sprzedaży ale i tak wynosi Cię to drożej o 5% (jeśli założyć,
            że VAT 7%) - widzisz to?
            Dziękuję za dziękuję i pozdrawiam Cię serdecznie. B.
    • bebiak Re: Podatek od czynności cywilno-prawnych 15.11.05, 16:36
      Cześć,

15w40 napisał:

> Cześć ,
      > Czy prawdą jest ,że sprzedając mieszkanie na runku wtórnym z zamiarem kupna
      > innego na tym samym rynku ( a może to nie ma znaczenia ) następuje zwolnienie
      > z 2% stawki podatku od wzbogacenia ? Jakie wymogi formalne trzeba spełnić ?

Podatek [ten 2%] nie jest żadnym podatkiem od wzbogacenia [takiego zresztą w
      ogóle nie mamy - wrócę niżej do tego], ale jest podatkiem od czynności
      cywilnoprawnych należnym o tej stawce (2%) od umowy sprzedaży.
      Płaci się go co do zasady przy zawieraniu umowy sprzedaży bez względu na to czy
      zamierzamy coś nabywać w przyszłości czy nie - on jest od umowy sprzedaży.
      Warto pamiętać, że jeśli nabywamy od osoby, która z tytułu naszej sprzedaży
      odprowadza podatek VAT (np. developer)to od umowy sprzedaży podatku od
      czynności cywilnoprawnych nie płacimy.

I wracam jeszcze do tego "podatku do wzbogacenia". Często potocznie nazywacie
      tak podatek dochodowy i myślę, że bardziej o to Ci chodzi. Ten podatek (10%)
      płacimy wówczas jeśli sprzedajemy m.in. nieruchomość (nabytą inaczej niż w
      spadku bądź darowiźnie), od nabycia której nie minęło 5 lat (przy czym nie
      liczymy roku, w którym nabyliśmy).
      Jeśli taka jest u Ciebie sytuacja i miałbyś płacić ten podatek dochodowy (10%
      powtórzę), to żeby go uniknąć musisz w ciągu 2 lat przeznaczyć całą uzyskaną
      cenę na cele określone w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych (tam
      jest kilka możliwości, między innymi nabycie innego lokalu czy domu
      mieszkalnego).

Wierząc, że choć trochę przybliżyłam Ci problematykę tych naszych podatków -
      pozdrawiam serdecznie. B.
      • 15w40 Re: Podatek od czynności cywilno-prawnych 16.11.05, 11:21
        Dziękuję za intensywne światło fachowej wiedzy w tunelu niewiedzy .
        Pozdrawiam
        • bebiak Re: Podatek od czynności cywilno-prawnych-do 15w40 20.11.05, 04:41
          Witaj,

15w40 napisał:

> Dziękuję za intensywne światło fachowej wiedzy w tunelu niewiedzy .

A proszę bardzo:-)
          I jeszcze odpowiedź na Twoje pytanie przysłane w mailu:

>Jeszcze jedno mi umknęło .
          >Planuje kupić mieszkanie w dwóch cyklach , płacąc zadatek w przyszłym tygodniu
          >a finalizując transakcję na wiosnę 2006.
          >Kiedy należy uiścić ten podatek ?

Jeśli wspominasz o zadatku to dla mnie oznacza, że w przyszłym tygodniu
          podpisujesz dopiero umowę przedwstępną, a od takiej nie ma podatku do czynności
          cywilnoprawnych. Podatek ten płacimy dopiero przy umowie sprzedaży (czyli u
          Ciebie - dopiero na wiosnę 2006).
          Pozdrowienia serdeczne. B.

• sernikz Re: Podatek od czynności cywilno-prawnych 16.11.05, 17:51
        bebiak napisała:

> Jeśli taka jest u Ciebie sytuacja i miałbyś płacić ten podatek dochodowy (10%
        > powtórzę), to żeby go uniknąć musisz w ciągu 2 lat przeznaczyć całą uzyskaną
        > cenę na cele określone w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych (tam
        > jest kilka możliwości, między innymi nabycie innego lokalu czy domu
        > mieszkalnego).
        >

Mam gorącą prośbę o oświecenie w jakich jeszcze okolicznościach można uniknąć
        owego podatku dochodowego. Fakty są takie: w realnej perspektywie otrzymam w
        testamencie mieszkanie własnościowe, zarazem obecnie kupuję inne mieszkanie i
        biorę kredyt hipoteczny. Pytanie jest takie czy sprzedając to mieszkanie
        otrzymane w spadku przed upływem 5 lat, ale przeznaczając znaczną część
        pozyskanych środków na spłatę kredytu mogę uniknąć haraczu dla państwa?
        Wzglednie czy podatku uniknę przeznaczając całą tą kwotę na inne mieszkanie?

Licząc na oświecenie ścielę się do nóżek :-) Ser.

• bebiak Re: Podatek dochodowy a podatek od spadku 20.11.05, 05:02
          Witaj Serniku z:-)

sernikz napisał:

> Mam gorącą prośbę o oświecenie w jakich jeszcze okolicznościach można uniknąć
          > owego podatku dochodowego. Fakty są takie: w realnej perspektywie otrzymam w
          > testamencie mieszkanie własnościowe, zarazem obecnie kupuję inne mieszkanie i
          > biorę kredyt hipoteczny. Pytanie jest takie czy sprzedając to mieszkanie
          > otrzymane w spadku przed upływem 5 lat, ale przeznaczając znaczną część
          > pozyskanych środków na spłatę kredytu mogę uniknąć haraczu dla państwa?
          > Wzglednie czy podatku uniknę przeznaczając całą tą kwotę na inne mieszkanie?

Oj, muszę Ci tu trochę naskrobać (postaram się jasno):
          ja rozumiem Twój post tak, że już teraz, w najbliższym czasie, kupujesz
          mieszkanie. No, ale wg mnie nie wiesz kiedy umrze spadkodawca a tym samym kiedy
          nabędziesz spadek.
          I tu trzeba niestety dokonać analizy dwóch przypadków:

1. Najpierw kupujesz mieszkanie, a potem nabywasz spadek.
          W takiej sytuacji nabywając spadek nie spełniasz warunków do skorzystania z
          ulgi od podatku od spadku przewidzianej w art. 16 ustawy o podatku od spadków i
          darowizn (zakładam przy tym, że tego kupionego mieszkania nie zamierzasz zbywać
          na rzecz zstępnych).
          Nie spełniasz warunków dla skorzystania z tej ulgi, bo już masz mieszkanie (to
          kupione), zatem masz do zaplacenia podatek od spadku.
          Nie wiem po kim tego spadku się spodziewasz, ale wiedz, że podatek od spadku
          wynosi:
          - w I-szej grupie - do 7% wartości spadku;
          - w II-giej grupie - do 12% wartości spadku;
          - w III-ciej grupie - do 20% wartości spadku;
          oczywiście liczony jest od rynkowej wartości przedmiotu spadku.
          Jeśli zapłacisz podatek od spadku i sprzedasz mieszkanie nabyte w tym spadku
          choćby za tydzień to z tego tytułu już nie płacisz żadnego podatku (mimo, że
          nie minęło 5 lat), zatem co zrobisz z uzyskanymi pieniędzmi to Twoja prywatna
          sprawa.

2. Teraz sytuacja odwrotna:
          dziś nabywasz w spadku mieszkanie, a za czas jakiś (po załatwieniu z US sprawy
          podatku od spadku) kupujesz mieszkanie.
          Jeśli tym Twoim spadkodawcą jest osoba z I-szej lub II-giej grupy podatkowej
          (Ty wiesz, kto jest w poszczególnych grupach czy nie? jak nie to napisz -
          wymienię) a Ty spełniasz wszystkie warunki określone w art. 16 ustawy o podatku
          od spadków i darowizn (znasz je? jak nie - napisz a ja wymienię) to masz prawo
          skorzystać ze zwolnienia od podatku do spadku.
          Ta ulga jest jednak pod i takim (między innymi) warunkiem, że w ciagu
          najbliższych 5 lat nie zbędziesz w żaden sposób tego mieszkania nabytego w
          spadku. Jeśli to zrobisz (zbędziesz, choćby w sposób nieodpłatny, np.
          darowizna) przed upływem 5 lat to co prawda nie zaplacisz 10% podatku
          dochodowego (bo masz to ze spadku i w takim przypadku nie płacimy w ogóle
          podatku dochodowego) ale US cofnie Ci zastosowana ulgę w podatku od spadku i
          wymierzy ten podatek wg stawek, które wymieniłam tam wyżej.
          Jeśli chciałbyś mimo wszystko utrzymać tę ulgę to masz bardzo małe możliwości
          tutaj:
          - w ciągu SZEŚCIU MIESIĘCY od dnia zbycia musisz nabyć inny lokal;
          - uprawdopodobnić w US, że to co zrobiłeś było spowodowane koniecznością zmiany
          warunków mieszkaniowych.
          Uczulam zawsze na słowo "konieczność" - dla mnie słowo nieostre i może rodzić
          problemy.
          Innych możliwości tutaj nie mamy.

Niech Ci się nie pomylą te dwie ustawy:
          - o podatku od spadków i darowizn;
          - o podatku dochodowym od osób fizycznych.
          Tę możliwość przeznaczenia uzyskanej ceny na spłatę niektórych kredytów (i
          jeszcze inne różne możliwości) przewiduje ustawa o podatku dochodowym od osób
          fizycznych ale sprzedając lokal ze spadku czy darowizny - tej ustawie w ogóle
          nie podlegamy.

Czy to w miarę dla Ciebie zrozumiałe?
          Jeśli coś nie tak to się upominaj, a ja pozdrawiam Cię serdecznie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka