Dodaj do ulubionych

kupiłam i co dalej

22.11.05, 16:28
Prosze o porade , byc mozę panikuje !!
Podpisałam umowę przedwstępną umowy kupna mieszkania od developera. Termin
oddania mieszkania XII 2005. Dostałam kredyt na to mieszkanie 160 000 ,
zaczęłam juz go spłacać (tak chciałam)
Ale teraz to troche nie wiem co dalej?
Odbieram mieszkanie i jakie dalej czekaja mnie opłaty? Notariusz sąd coś
jescze i ile potrzebuję kasy na to wszystko
Mam w umowie kredytowej hipotekę zwykłą i kaucyjna ?
Czy bedę mogał za ten rok skorzystac z ulgi remontowej (zakup materiałów) i z
odsetkowej (pierwsza rata za pazdziernik 2005)??
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Nabycie lokalu od developera 22.11.05, 21:35
      Witaj,
      jak developer zbierze wszelkie wymagane dokumenty (a jest tego trochę stąd
      czasem trzeba na akty poczekać) to ustali z notariuszem termin zawarcia umowy
      sprzedaży tego lokalu na Twoją rzecz.
      od takiej umowy sprzedaży będą oczywiście opłaty - jakie? Musisz mi napisać za
      jaką cenę to mieszkanie nabywasz (policzę).
      W tym akcie notariusz zawrze wniosek do właściwego sądu wieczystoksięgowego o
      założenie dla Twego lokalu nowej księgi wieczystej, wpisanie w niej Ciebie jako
      właściciela - i złoży wypis tego aktu w sądzie (obowiązek notariusza).

Ponieważ masz kredyt będziesz musiała złożyć wniosek do sądu o wpisanie w
      Dziale IV tej nowozałożonej księgi wieczystej hipoteki na rzecz banku
      zabezpieczającej spłatę kredytu. To też wiąże się z opłatami. Żeby Cię w nich
      zorientować musisz mi napisać:
      - w jakiej wysokości masz te hipoteki (hipoteki - nie kredyt);
      - jak bank określił przeznaczenie kredytu.

Swój wniosek o wpis hipoteki będziesz mogła złożyć do sądu jak tylko notariusz
      tamże złoży wypis aktu notarialnego dokumentującego umowę nabycia przez Ciebie
      tego lokalu (do takiego wniosku musisz załączyć oświadczenie banku - upomnij
      się, niech bank Ci je da).

I napisz mi te kwoty, o które proszę.
      Acha, i jeszcze jedno tak dla jasności: póki nie masz aktu notarialnego
      dokumentującego umowę sprzedaży tego lokalu na Twoją rzecz - nie kupiłaś lokalu
      (choćbyś wszystko zapłaciła i nawet tam mieszkała). Lokal w takiej sytuacji
      nadal stanowi własność developera (zawsze dbam, abyście byli tego świadomi).
      Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • zuzka1975 Re: Nabycie lokalu od developera 23.11.05, 09:40
        juz spiesze ze szczegółami:
        Mieszkanie za 169000 wraz z miejscem postojowym w garazu podziemnym brutto.
        Hipoteki w frankach zwykła 64018 CHF, kaucyjna 37 500 CHF
        W umowie mam napisane cyt: kredyt jest przeznaczony na: zakup na rynku
        pierwotnym odrębnej własnosći lokalu wraz z miejscem postojowym położonego przy
        ul.... we Wrocłąwiu
        Wiem ze póki nie mam aktu notarialnego lokal nie jest mój chce to załatwic
        szybko ale poczekam do marca (ze względu na niższe opłaty), w umowie z
        developerem mam zapis ze akt notarilany do 60 dni nie pózniej niz 6 m-cy. Na
        szczęscie mój developer jest w dobrej formie a osoba kierujaca sprzedażąmieszkań
        to powiedzmy zaprzyjaźniony klient.
        Termin odbioru 31.12.2005 raczej bedzie wykoanany tak mi powiedziano wczoraj.
        • bebiak Re: Nabycie lokalu od developera - do Zuzki 26.11.05, 15:10
          Witaj Zuzko,

zuzka1975 napisała:

> juz spiesze ze szczegółami:
          > Mieszkanie za 169000 wraz z miejscem postojowym w garazu podziemnym brutto.

Najpierw koszty związane z umową sprzedaży od ceny 169.000,-zł:
          - taksa notarialna: 1.555,-zł + VAT 22% tj. 342,10,-zł;
          - wniosek do sądu i czynności z nim związane: 200,-zł + VAT 22% tj. 44,-zł;
          - opłata sądowa za druk nowej księgi wieczystej: 40,-zł (uwaga: od marca 60,-
          zł);
          - opłata sądowa za wpis Ciebie do tej księgi jako właściciela: dziś 2.010,-zł
          (uwaga: od marca 200,-zł);
          - wypisy: ok. 350,-zł (jedna strona kosztuje 7,32,-zł ale te umowy są dość
          długie, wypisów kilka potrzeba, stąd tak mniej więcej tak łączny koszt wypisów
          oceniam);
          - podatku od czynności cywilnoprawnych nie ma o ile developer od tej sprzedaż
          odprowadza VAT (a dziś tak jest najczęściej).
          Wszystkie te opłaty wnosisz u notariusza przy zawieraniu umowy.
          I jeszcze uwaga: Twoje opłaty mogą się trochę różnić od tych, które wyliczyłam,
          a to dlatego, że różne inwestycje przewidują różny status miejsc parkingowych.
          Czasami takie miejsce parkingowe reguluje się osobną umową niż lokal i wówczas
          koszty nieco zwyżkują.

> Hipoteki w frankach zwykła 64018 CHF, kaucyjna 37 500 CHF

No to przyjmijmy na dziś, że 1 chf = 2,53,-zł, co dla policzenia opłat od
          hipotek daje nam wysokość tych hipotek: 161.966,-zł oraz 94.875,-zł.

> W umowie mam napisane cyt: kredyt jest przeznaczony na: zakup na rynku
          > pierwotnym odrębnej własnosći lokalu wraz z miejscem postojowym położonego
          >przy ul.... we Wrocłąwiu

I opłaty sądowe od wpisu takich hipotek przy kredycie na nabycie nieruchomości:
          - za zwykłą: 485,-zl (od marca 200,-zł);
          - za kaucyjną: 314,70,-zł (od marca 200,-zł).

Tu od razu o podatku od czynności cywilnoprawnych od ustanowienia hipoteki:
          - od zwykłej: 162,-zł (0,1%);
          - od kaucyjnej: 19,-zł (ten jest stały).

> Wiem ze póki nie mam aktu notarialnego lokal nie jest mój chce to załatwic
          > szybko ale poczekam do marca (ze względu na niższe opłaty), w umowie z
          > developerem mam zapis ze akt notarilany do 60 dni nie pózniej niz 6 m-cy. Na
          > szczęscie mój developer jest w dobrej formie a osoba kierujaca >sprzedażą
          >mieszkań to powiedzmy zaprzyjaźniony klient.
          > Termin odbioru 31.12.2005 raczej bedzie wykoanany tak mi powiedziano wczoraj.

Dodam jeszcze, że powinnas mieć świadomość, iż od odbioru lokalu do możliwości
          podpisania aktu jeszcze trochę czasu minie. Developer naprawdę musi zgromadzić
          sporo dokumentów a ich uzyskanie czasami bywa niestety czasochłonne.
          Pozdrowienia serdeczne. B.
    • m24 Re: kupiłam i co dalej 23.11.05, 15:16
      przepraszam ze sie wtrącam ale czy i ja moglabym skorzystac z takiej porady?
      tez kupilam mieszkanie od dewelopera ( odbiór za tydzien, akt notarialny pewnie
      w przyszlym roku ) kredyt na 185 tys ( 156 tys mieszkanie i miejsce postojowe
      przed blokiem, reszta na wykonczenie mieszkania ) jakie mnie czekaja oplaty????
      • bebiak Re: kupiłam i co dalej - do M24 26.11.05, 15:13
        Cześć,
        mogłabyś mi coś więcej napisać? Proszę... :)
        Potrzebne mi takie informacje:
        - za jaką cenę kupujesz to mieszkanie?
        - jakich hipotek żąda bank: zwyklej + kaucyjnej czy tylko kaucyjnej?
        - w jakiej wysokości te hipoteki (hipoteki, nie kredyt).
        O przeznaczeniu kredytu już wiem stąd nie pytam.
        Pozdrowienia serdeczne. B.
    • zuzka1975 Re: kupiłam i co dalej 24.11.05, 16:00
      please !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka