Dodaj do ulubionych

ulga remontowa

25.11.05, 18:41
W przyszłym tygodniu sprzedaje mieszkanie ale zameldowana bede do połowy
stycznia w grudniu kupuje wieksze mieszkanie chciałabym kupic materiały na
remont nowego mieszkania jak mam brac rachunki na nowe czy stare mieszkanie?
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: ulga remontowa 02.12.05, 12:43
      Faktury sa na podatnika, a nie na mieszkanie. Podawaj do faktur aktualny adres
      zameldowania na dzień wystawienia faktury.
      • andula6 Re: ulga remontowa 02.12.05, 12:53
        Pani w izbie skarbowej powiedziała mi ze na stare mieszkanie czyli te w którym
        jestem zameldowana nie moge bo nie jest juz moja własnoscia a w przyszłym
        tygodniu ma dac mi odpowiedz czy moge na nowe (mimo ze nie jestem jeszcze tam
        zameldowana)
        • vampi_r Re: ulga remontowa 02.12.05, 21:59
          Jeśli obecnie nie masz żadnego tytułu do mieszkania, to i na razie nie możesz nic kupować. W poprzednim poście napisałaś, ze dopiero masz stare mieszkanie sprzedać. Nie zauważyłem dobrze daty postu. Był z 25 listopada. Teraz jak piszesz, mieszkanie nie jest już Twoje.

Napisałaś, że w połowie grudnia kupujesz nowe mieszkanie.
          Jak rozumiem jest to zakup na rynku wtórnym.
          Z chwilą podpisania aktu notarialnego (kupujesz zapewne na tej zasadzie) lub otrzymania innej formy "posiadania" lokalu będziesz mieć już tytuł do tego mieszkania, a wiec i prawo do ulgi remontowej.

Co innego jednak prawo do lokalu, a co innego adres jaki podajesz do faktur.
          Z podatków rozliczasz się Ty, a nie mieszkanie. Ulga remontowa jest na Ciebie, a nie na mieszkanie (mieszkań mozesz mieć kilka).
          Napisałas, że w starym mieszkaniu będziesz mieć meldunek do połowy stycznia.
          A więc rozliczac się będziesz w urzędzie skarbowym miejsca zameldowania na dzień 31.12.2005.
          Jeśli nowe mieszkanie kupisz w połowie grudnia, znów otrzymasz prawo do ulgi remontowej, ale będąc zameldowaną w starym mieszkaniu powinnas podawać do faktur stary adres zameldowania. Bo ten stary adres okeśla Cię jako podatnika.
          Nie musisz być zameldowana w nowym mieszkaniu, by móc go remontowac i mieć z tego tytułu prawo do ulgi remontowej.
          Twój stan jest niemal normalny wobec osób, które zmieniają mieszkania.
          Zawsze jest tak, że nim się przemelduje, mija miesiąc, dwa, albo i wiecej.
          Ja w swoim mieszkaniu zameldowałem się po 3 latach. Przedtem miałem meldunek w zupełnie innym mieszkaniu i nie należącym do mnie. Faktury brałem oczywiście na adres aktualnego zameldowania, a nie swojego mieszkania, w którym nie byłem zameldowany.

Jak Ci odpowie ta pani w US, to napisz co.
          Panie w okienkach potrafią nieraz rózne głupoty gadać.
          Zweryfikujemy to.

OK?
          • andula6 Re: ulga remontowa 02.12.05, 22:10
            dziekuję za pomoc jesli pani z urzedu da mi odpowiedz to zaraz odpowiem
            • andula6 Re: ulga remontowa 09.12.05, 22:26
              Dodzwoniłam sie dzisiaj do Urzedu Skarbowego i ma Pan racje moge odliczyc zakup
              materiałów na adres zameldowania pod warunkiem ze nabede prawo do nowego
              mieszkania.Jeszcze raz dziekuje za pomoc
              • vampi_r Re: ulga remontowa 10.12.05, 03:24
                No... coś mi się udało wreszcie. Sam jestem zdziwiony...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka