andula6 25.11.05, 18:41 W przyszłym tygodniu sprzedaje mieszkanie ale zameldowana bede do połowy stycznia w grudniu kupuje wieksze mieszkanie chciałabym kupic materiały na remont nowego mieszkania jak mam brac rachunki na nowe czy stare mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vampi_r Re: ulga remontowa 02.12.05, 12:43 Faktury sa na podatnika, a nie na mieszkanie. Podawaj do faktur aktualny adres zameldowania na dzień wystawienia faktury. Odpowiedz Link Zgłoś
andula6 Re: ulga remontowa 02.12.05, 12:53 Pani w izbie skarbowej powiedziała mi ze na stare mieszkanie czyli te w którym jestem zameldowana nie moge bo nie jest juz moja własnoscia a w przyszłym tygodniu ma dac mi odpowiedz czy moge na nowe (mimo ze nie jestem jeszcze tam zameldowana) Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: ulga remontowa 02.12.05, 21:59 Jeśli obecnie nie masz żadnego tytułu do mieszkania, to i na razie nie możesz nic kupować. W poprzednim poście napisałaś, ze dopiero masz stare mieszkanie sprzedać. Nie zauważyłem dobrze daty postu. Był z 25 listopada. Teraz jak piszesz, mieszkanie nie jest już Twoje. Napisałaś, że w połowie grudnia kupujesz nowe mieszkanie. Jak rozumiem jest to zakup na rynku wtórnym. Z chwilą podpisania aktu notarialnego (kupujesz zapewne na tej zasadzie) lub otrzymania innej formy "posiadania" lokalu będziesz mieć już tytuł do tego mieszkania, a wiec i prawo do ulgi remontowej. Co innego jednak prawo do lokalu, a co innego adres jaki podajesz do faktur. Z podatków rozliczasz się Ty, a nie mieszkanie. Ulga remontowa jest na Ciebie, a nie na mieszkanie (mieszkań mozesz mieć kilka). Napisałas, że w starym mieszkaniu będziesz mieć meldunek do połowy stycznia. A więc rozliczac się będziesz w urzędzie skarbowym miejsca zameldowania na dzień 31.12.2005. Jeśli nowe mieszkanie kupisz w połowie grudnia, znów otrzymasz prawo do ulgi remontowej, ale będąc zameldowaną w starym mieszkaniu powinnas podawać do faktur stary adres zameldowania. Bo ten stary adres okeśla Cię jako podatnika. Nie musisz być zameldowana w nowym mieszkaniu, by móc go remontowac i mieć z tego tytułu prawo do ulgi remontowej. Twój stan jest niemal normalny wobec osób, które zmieniają mieszkania. Zawsze jest tak, że nim się przemelduje, mija miesiąc, dwa, albo i wiecej. Ja w swoim mieszkaniu zameldowałem się po 3 latach. Przedtem miałem meldunek w zupełnie innym mieszkaniu i nie należącym do mnie. Faktury brałem oczywiście na adres aktualnego zameldowania, a nie swojego mieszkania, w którym nie byłem zameldowany. Jak Ci odpowie ta pani w US, to napisz co. Panie w okienkach potrafią nieraz rózne głupoty gadać. Zweryfikujemy to. OK? Odpowiedz Link Zgłoś
andula6 Re: ulga remontowa 02.12.05, 22:10 dziekuję za pomoc jesli pani z urzedu da mi odpowiedz to zaraz odpowiem Odpowiedz Link Zgłoś
andula6 Re: ulga remontowa 09.12.05, 22:26 Dodzwoniłam sie dzisiaj do Urzedu Skarbowego i ma Pan racje moge odliczyc zakup materiałów na adres zameldowania pod warunkiem ze nabede prawo do nowego mieszkania.Jeszcze raz dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: ulga remontowa 10.12.05, 03:24 No... coś mi się udało wreszcie. Sam jestem zdziwiony... Odpowiedz Link Zgłoś