Dodaj do ulubionych

ubezp. od oc agenta - pyt. do al9

03.04.06, 21:45
Witam,
Czy agent/pośrednik zatrudniony w biurze nieruchomości powinien mieć oprócz
licencji, również wykupione ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej?
Zainteresowała mnie oferta sprzedaży mieszkania zamieszczoną przez Agencję D.
Zadzwoniłam do wskazanego w ogłoszeniu agenta. Zapytałam, czy posiada
ubezpieczenie od od odpowiedzialności cywilnej. Odpowiedział mi, że on nie,
ale że biuro i szef tak.
W związku z tym zastanawia mnie jak to powinno wyglądać. Czy mogę zaufać
takiemu agentowi? Z kolei na pytanie czy ma umowę z właścicielem na sprzedaż
tego mieszkania nie dał mi odpowiedzi, tylko zadał mi pytanie: dlaczego się o
to pytam.

Obserwuj wątek
    • al9 i odpowiedź 03.04.06, 22:07
      Obowiązkową polisę OC musi mieć pośrednik. Agent (makler,pomocnik pośrednika)
      polisy nie kupi, ponieważ trzeba okazać i podać nr licencji.
      Oczywiście polisy są na różne kwoty. Poproś o okazanie polisy - umnie wisi nad
      przy biurku - kazdy może sobie rzucic okiem. W umowie pośrednictwa powinien być
      wskazany pośrednik odpowiedzialny zawodowo za przebieh transakcji, nr jego
      licencji i nr polisy... Takie są wskazówki organizacji zawodowych pośredników.
      Natomiast czy ma umowę pośrednictwa z właścicielem mieszkania - to inna para
      kaloszy. Ja często nie mam - sprzedaję oferty 36 innych biur z wspólnego
      systemu mls. Czyli umowę ma podpisane najczęściej inne biuro.
      Mam nadzieję, że te dywagacje Ci się przydadzą.
      :-)
      pozdr
      al
      • michola1 Re: i odpowiedź 03.04.06, 22:18
        Dziękuję za wyjaśnienia:)
        Pozdrawiam
      • michola1 Re: i odpowiedź 04.04.06, 13:58
        al9 a co jeśli agent nie ma licencji? Dziś to mi oznajmił, twierdząc, że w tym
        roku ją uzyska. Powiedział, że działa z upoważnienia szefa. Trochę chyba nie
        rozumiem różnicy między agentem, a pośrednikiem. Czy w takim razie ten agent
        może podpisać ze mną umowę i czy to dla mnie jest bezpieczne? A co w przypadku
        jakiś kłopotów, niedoplinowania stanu prawnego mieszkania? Czy on może podpisać
        umowę , czy raczej jego szef powinien?
        Proszę o pilną odpoweidź, dziś mam wieczorkiem oglądać mieszkanko i podpisać
        przed umowę na pośrednictwo.
        Pozdr
        • al9 umowa z firma, nie z pośrednikiem. Agent - pomocni 04.04.06, 15:10
          Biuro, żeby mogło legalnie funkcjonować, musi zatrudniac przynajmniej jednego
          licencjonowanego posrednika. inne osoby zatrudnione mogą wykonywac wyłącznie
          funkcje pomocnicze - np okazywanie nieruchomosci. jak sie zdecydujesz - wkroczy
          do akcji pośrednik. sprawdzi kwity, wszystko Ci wyjasni, pomoze w
          przedwstępnej.. I to on odpowiada zawodowo i prawnie za przebieg transakcji. A
          umowe podpisujesz z firmą. Będzie tam podpis właściciela, prezesa, dyrektora -
          kto tam jest upełnomocniony. Ta osoba moze byc pośrednikiem, ale nie musi. W
          duzych fimach pracuje przeciez wiele osób...
          Pozdr
          al
          • michola1 Re: umowa z firma, nie z pośrednikiem. Agent - po 04.04.06, 15:53
            Dziękuję:) Właśnie otrzymałam mailem umowę, którą mam podpisać z agentem. Mam
            kilka wątpliwości co do zapis lub braku pewnych punktów:
            1. Dlaczego usługę pośrednictwa uważa się za zawartą w dniu podpisania umowy
            przedwstępnej, a nie ostatecznej? Czy nie powinno być napisane, że w dniu
            podpisania tej ostatecznej?
            2. w tej umowie nie ma nic na temat sposobu zapłaty prowizji, czyli 50% przy
            przedwstępnej, a pozostałe 50% przy ostatecznej. Czy powinno to byś jasno
            określone?
            3. Nie ma też nic o obowiązkach agenta/ agencji (np. sprawdzenie stanu prawnego
            oferowanej nieruchomości, bezzwłocznego informowania mnie o wszelkich
            obciążeniach prawnych i finansowych, przygotowanie dokumentacji do um
            przedwstępnej itd.). Czy powinnam żądać takiego wpisu?
            4. Jest też napisane, że przekazywanie adresów nie wymaga potwierdzenia
            pisemnego. Chyba powinnam potwierdzić swoim podpisem, które mieszkanko
            widziałam, prawda?
            5. Brak również zapisu na jak długi okres zawarta jest ta umowa. Czy powinno to
            się znaleźć w tej umowie?
            6. Jest to duża agencja z siedzibą w Warszawie. Tu jest oddział i napisane
            jest, że za wykonanie umowy zawodowo odpowiedzialny jest licencjonowany
            pośrednik, czyli właściciel z Warszawy.
            7. Jest prowizja 2,9% + VAT. Pytałam, czy jest sznasa na jej obniżenie. Agent
            powiedział, że o tym decyduje szef, ale może to być 2,5%. Czy powinnam nalegać,
            aby w umowie było właśnie te 2,5%?
            Proszę o radę i komentarz:)
            • al9 krótka recenzja 04.04.06, 16:38
              1. Dlaczego usługę pośrednictwa uważa się za zawartą w dniu podpisania umowy
              przedwstępnej, a nie ostatecznej? Czy nie powinno być napisane, że w dniu
              podpisania tej ostatecznej?
              -------------------------------
              Umowa z pośrednikiem nie jest umowa rezultatu. To nie jest tez zlecenie. czyli
              jest wykonana w momencie podpisania przedwstepnej. Ten zapis jest ok.
              --------------------------------------------
              2. w tej umowie nie ma nic na temat sposobu zapłaty prowizji, czyli 50% przy
              przedwstępnej, a pozostałe 50% przy ostatecznej. Czy powinno to byś jasno
              określone?
              --------------
              Tak - popros o skonkretyzowanie..
              ---------------
              3. Nie ma też nic o obowiązkach agenta/ agencji (np. sprawdzenie stanu prawnego
              oferowanej nieruchomości, bezzwłocznego informowania mnie o wszelkich
              obciążeniach prawnych i finansowych, przygotowanie dokumentacji do um
              przedwstępnej itd.). Czy powinnam żądać takiego wpisu?
              -------------------
              mozesz tez o to poprosic, ale niekoniczenie. Posrednik i tak musi to zrobić. w
              moich umowach tego nie ma, ale jesli Klient ma cień wątpliwości - dopisuje tam
              wszystko co zrobię... :-)
              -----------------------
              4. Jest też napisane, że przekazywanie adresów nie wymaga potwierdzenia
              pisemnego. Chyba powinnam potwierdzić swoim podpisem, które mieszkanko
              widziałam, prawda?
              --------------------------
              To dziwny zapis. Pierwsze słyszę. na to sie nie zgadzaj...
              ---------------------------
              5. Brak również zapisu na jak długi okres zawarta jest ta umowa. Czy powinno to
              się znaleźć w tej umowie?
              --------------------------
              Moze na miesiąc.., dwa.... to jak zechcesz..
              ---------------------------
              6. Jest to duża agencja z siedzibą w Warszawie. Tu jest oddział i napisane
              jest, że za wykonanie umowy zawodowo odpowiedzialny jest licencjonowany
              pośrednik, czyli właściciel z Warszawy.
              ------------------------------
              a nieruchomości Ci pokazywane sa gdzie? nie w Warszawie? to jak będzie
              nadzorowana praca agenta-maklera??? Tu bym sie zaniepokoił....
              -----------------------
              • michola1 Re: krótka recenzja 04.04.06, 17:16
                > 6. Jest to duża agencja z siedzibą w Warszawie. Tu jest oddział i napisane
                > jest, że za wykonanie umowy zawodowo odpowiedzialny jest licencjonowany
                > pośrednik, czyli właściciel z Warszawy.
                > ------------------------------
                > a nieruchomości Ci pokazywane sa gdzie? nie w Warszawie? to jak będzie
                > nadzorowana praca agenta-maklera??? Tu bym sie zaniepokoił....

Tak, nieruchomość jest w Poznaniu. Jest tu biuro - oddział, które ma swojego
                właściciela. Ale w umowie jest właściciel biura macierzystego z Warszawy.

Wiele niejsności. Cóż pójdę na spotkanie, ale jeśli agent nie będzie chciał
                zmienić umowy to ja jej nie podpiszę i nie zobaczę mieszkania:(
                Myślę, że jeśli będzie agentowi i agencji zależało to powinni zmienić niektóre
                punkty, prawda?
                I co ja mam zrobić?

Pozdr

• al9 co robić? 04.04.06, 17:30
                  • al9 co robić? 04.04.06, 17:31
                    spróbuj negocjować..
                    ale najważniejsza jest nieruchomość!
                    jesli chcesz ją zobaczyc...
                    moze nie warto sie upierać?
                    Pozdr
                    al
                • zegmarek Re: krótka recenzja 05.04.06, 10:44

Nie podpisywać umowy z ta agencja bo jej działanie jest nielegalne.

www.doradca.gratka,pl
                  <a href="forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30057"
              • zegmarek Re: krótka recenzja - mała uwaga 05.04.06, 10:42
                Jezeli odział Firmy jest winnym mieście to na miejscu musi być zatrudniony
                pośrednik. Nadzorowanie pracy w innym mieście jest nie zgodne z prawem.

www.doradca.gratka,pl
                <a href="forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30057"
    • michola1 Re: jeszcze jedno pytanie:) 05.04.06, 10:28
      Jak to jest z licencją? Rozumiem, że dostaje ją osoba - pośrednik? Bo w umowie
      miałam, że: "Za wykonanie umowy zawodowo odpowiedzialny jest licencjonowany
      pośrednik: XXXXX nr licencji XXXX" (agent wpisał nazwisko właściciela z
      Warwszawy i nr jego licencji).
      Poniżej:
      W miejscu podpisu licencjonowanego pośrednika agent wpisał: " z up. YYYYYY YYYY
      nr licencji XXXX (wpisał nazwisko szefa oddziału poznańskiego , ale nr licencji
      tego właściciela z Warszawy). Czyli wygląda na to, że szef p. YYYYYYY nie
      posiada własnej licencji?
      Poniżej jeszcze "parafa agenta działającego zgodnie z art. 180" itd - tu
      podpisał się ten agent, który pokazywał nam mieszkanie.
      I jeszcze jedno (podpisywaliśmy umowę pod blokiem!!!!) nie doczytałam, że jest
      Zapis na Sąd Polubowny przy Fundacji Adwokatury Polskiej (czyli: "Strony
      zawierają umowę o poddaniu wszelkich sporów wynikających z umowy zlecenia
      pośrednictwa przy zakupie pod rozstrzygnięcie Sądy Polubownego przy Fundacji
      Adwokatury Polskiej"). Czy to jest standardowy zapis?
      Można było skreślić ten zapis, ale dopiero dziś, w domu dotarło to do mnie.
      Wczoraj wieczorkiem szybko, pod blokiem, achh moja głupota:(
      Proszę o komentarz
      Pozdr
      • mojeprawo Re: nie podpisuj 07.04.06, 22:08
        z tego co piszesz umowę bedzie realizowała osoba bez licencji.
        taka osoba może wykonywać jedynie czynności pomocnicze , nadzorowanie jej przez
        licencjonowanego pośrednika w Warszawie to czysta fikcja.
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka