Dodaj do ulubionych

sprzedaje, przed uplynieciem 5 lat od dostania go

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 17:02
Mam do Was kilka pytan, bo jestem w tym temacie zupelnie "zielona"
Otoz dostalam w spadku po rodzicach dom, zaplacilam podatek od nieruchomosci
(dzialka) nie placilam od budynku. Podpisywalam pismo ze nie planuje sprzedac
go przed uplywem 5 lat.(czy jakos tak) Jednak sytuacja sie zmienila.
Chce sprzedac dom. Co mnie czeka? Co i w jakich kwotach (%) bede musiala
zaplacic?
Nie planuje kupna nowego mieszkania/domu.
Dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: al9 niestety zapłacisz IP: *.com / *.teleton.pl 08.08.06, 17:07
      zapłacisz zawieszony podatek od spadków i darowizn. jego wysokość zależy od
      pokrewieństwa z spadkodawcą i wartości masy spadkowej. jesli jestes w I grupie
      to nieco mniej niż 7% wartości. najlepiej zadzwoń do urzędu który wydał Ci
      decyzję...
      Pozdr
      al
      • Gość: Ewa Re: niestety zapłacisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 17:13
        ok, czyli bede musiala zaplacic ok 7% do Urzedu skarbowego w zwiazku z tym ze
        sprzedaje dom przed uplywem 5 lat.Ale te 7% nie od kwoty sprzedazy tylko kwoty
        na jaka wycenili busynek. Od dzialki placilam podatek juz przy nabyciu spadku.
        A co z podatkiem od sprzedazy, w tej chwili wynosi on 10%, tak? Ma byc 19% po od
        stycznia 2007?I czy sa jeszcze jakies oplaty w urzedach, mam na mysli jakies
        powazniejsze kwoty, podatki itp.
        • Gość: al9 Re: niestety zapłacisz IP: *.com / *.teleton.pl 08.08.06, 17:18
          płacisz tylko podatek spadkowy. Opłaty związane ze sprzedażą - niech płaci
          kupujący - jest to zwyczajowe roziązanie....
          Pozdr
          al
          • Gość: Ewa Re: niestety zapłacisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 17:24
            czyli ten podatek od sprzedazy o ktorym glosno na forum (zmiana z 10% na 19%)
            mnie nie dotyczy???
            Oplaty zwiazane ze sprzedaza (masz na mysli notaruisza itp), tak?
            A kiedy placi sie ten podatek od sprzedazy w wys. 10%
            Przepraszam ze zadaje moze smieszne pytania, ale nie mam na ten temat zielonego
            pojecia. Dopiero zaczynam czytac cos na ten temat.
            • Gość: immobilia Re: niestety zapłacisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 00:02
              Podatku dochodowego w wysokosci 10% wartosci nieruchomosci nie płacisz o ile
              zapłaciłaś podatek spadkowy. hipotetyczny (na razie) podatek 19% dotyczyc
              będzie nieruchomosci i praw nabytych po 1 stycznia 2007 roku.
    • Gość: Ewa Re: sprzedaje, przed uplynieciem 5 lat od dostani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 17:28
      doczytalam, czyli podatek dochodowy nie placa ci ktorzy sprzedali nieruchomosc
      nabyta poprzez spadek badz darowizne.
      Czyli nie musze sie martwic tym zwiekszeniem z 10 % na 19%.
      Dziekuje Ci za odpowiedzi.
      • al9 Re: sprzedaje, przed uplynieciem 5 lat od dostani 08.08.06, 17:31
        dokładnie. Poza tym ta zmiana dotyczy przyszłego roku, nie jest pewna,a 19%
        będzie prawdopodobnie płacone od RÓŻNICY pomiędzy ceną nabycia a zbycia...
        Pozdr
        al
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka