Dodaj do ulubionych

ulga odsetkowa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 16:56
Mam pytanie o ulgę odsetkową. Kupiłam nowe mieszkanie od developera na
kredyt, który notabene już zaczęłam spłacać.
Mieszkanie nie jest jeszcze odebrane, ale ma to nastąpić w przeciąku kilku
dni. Developer poinformował mnie jednak, że najprawdopodobniej w tym roku nie
uda się już sporządzić aktu notarialnego.
Czy jeśli mam kredyt który już spłacam, umowę z developerem, ale nie mam
aktu, to obejmuje mnie ulga odsetkowa czy niestety mnie to ominie?
Obserwuj wątek
    • sonem Re: ulga odsetkowa 14.09.06, 09:36
      ulga odsetkowa to złudzenie ulgi - pamietaj, że kwota zapłaconych faktycznie
      odsetek od kredytu pomniejsza twłój przychód a nie kwote podatku do zapłacenia.
      stąd jeżeli zapłaciłaś w ciągu roku np. 5 000 zł odsetek od kredytu a zarobiłaś
      w ciągu roku np. 50 000 zł to zapłacisz podatek od 50 000 zł pomniejszony o 5
      000 zł zapłaconych odsetek.
      • synestezja1 Re: ulga odsetkowa 14.09.06, 12:02
        mam podobny problem jak Kasia, z tym ze mieszkanko odbiorę pod koniec roku..i
        chyba nie uda sie podpisac aktu notarialnego:( wiec jak to jest, czy sam fakt
        ze spłacam juz kredyt jest tozsame z tym ze skorzystam z ulgi?
        • Gość: chmura Re: ulga odsetkowa IP: *.inter-c.pl 20.09.06, 21:36
          Z tego co wyczytałem w artykule na stronach INFORu (link na dole) prawo do ulgi
          odsetkowej nabywa każdy, kto zaciągnie kredyt na cele mieszkaniowe do końca
          2006 roku. Natomiast odliczenie może nastąpić dopiero w roku oddania inwestycji
          (podpisania aktu notarialnego). Szczegóły na stronach INFORu.

www.infor.pl/podatki/aktualnosci/28587,Kiedy-podatnik-zacznie-odliczac-odsetki.html

Mam również jedno pytanie dotyczące ulgi odsetkowej. Słyszałem, że ulga
          przysługuje tylko wtedy, jeżeli zakończenie inwestycji i przeniesieie własności
          (akt notarialny) nastąpi nie poźniej niż 3 lata od końca roku, w którym wydano
          pozwolenie na budowę. Czy to prawda?

Pzdr.
          • Gość: dorann Re: ulga odsetkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 14:08
            Witam!
            A nie wiecie czy ulga odsetkowa obejmuje wszystkie kredyty, tj. te zaciągnięte w
            złotówkach i te w funatch?
            • Gość: chmura Re: ulga odsetkowa IP: *.inter-c.pl 21.09.06, 16:30
              Obejmuje wszystkie kredyty przeznaczone na cele budownictwa mieszkaniowego
              (umowa kredytu musi to wyraźnie określać)zaciągnięte instytucjach finnsowych
              typu bank, skok.
              • Gość: bzubza Re: ulga odsetkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 18:55
                Czy kupując dom na rynku wtórnym też mogę skorzystać z ulgi odsetkowej?
                • miriam_73 Re: ulga odsetkowa 22.09.06, 12:47
                  nie. ulga dotyczy tylko rynku pierwotnego.
                  • Gość: bzubza Re: ulga odsetkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 21:13
                    szkoda :-((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka