warszawianka3 20.09.06, 10:04 Zamierzam kupić mieszkanie. Czy może ktoś zna przepis nakazujący pozostawienie kuchni gazowej przez sprzedającego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adam Re: kuchenka gazowa IP: *.bicom.pl 20.09.06, 10:34 myślę, że pomocne będą przepisy art 47 - 52 Kodeksu Cywilnego. Nie będę roztrząsał czy kuchenka jest to przynależność, czy część składowa - niewątpliwie kuchenka jest niezbędna do prawidłowego korzystania z mieszkania podobnie jak, zlew, wanna, miska ustępowa, gniazda elektryczne czy drzwi albo okna i powinna zostać w mieszkaniu, nawet jak nie będzie to zapisane w akcie notarialnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobud Re: kuchenka gazowa IP: 213.17.145.* 20.09.06, 11:25 wg mnie to przynależność.......rzecz ruchoma, której odłączenie nie powoduje uszkodzenia (zniszczenia) ani rzeczy głównej, ani odłączonej. POwinno być kwestią umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: kuchenka gazowa IP: *.bicom.pl 20.09.06, 12:05 a jak wobec tego odniesiesz się do art 52 KC? oczywiście odłączenie nie powoduje zniszczenia ani uszkodzenia, ale ta rzecz ruchoma jest potrzebna do korzystania z mieszkania zgodnie z przeznaczeniem, bo chyba nie zakwestionujesz faktu, iż przeznaczeniem pomieszczenia kuchni w mieszkaniu jest przygotowywanie posiłków, a do tego służy kuchenka. A czy do umowy wpisujesz drzwi i okna, albo kibelek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka3 Re: kuchenka gazowa IP: *.acn.waw.pl 20.09.06, 12:48 Dzieki za powyższe informacje. Ale czy ktos z forumowiczów kupujących czy sprzedających mieszkanie miał praktycznie do czynienia z tą kwestią.Zalezy mi bardzo na czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: kuchenka gazowa IP: *.bicom.pl 20.09.06, 13:05 praktycznie jeśli uzgodniliście, że kuchenka ma zostać ,to wstrzymaj zapłatę powiedzmy 1500 zł z ceny mieszkania do momentu wydania kluczy. Jeżeli w momencie przekazania kluczy kuchenka będzie wypłać resztę i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobud Re: kuchenka gazowa IP: 213.17.145.* 20.09.06, 13:12 Adam ma rację tylko prawo prawem, a racja musi być po naszej stronie :-) W praktyce strony się umawiają jakie wyposażenie zostawiają, albo jeśli jest to jakaś super nowa kuchenka podwyzszaja cenę lokalu i odkupują sobie nową. Standardowa kuchenka kosztuje ok. 1 000 zł, co przy cenie mieszkania - nie wiem - ile ;-) - jest małym ułamkiem jego wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka3 Re: kuchenka gazowa IP: *.acn.waw.pl 20.09.06, 13:20 OK. Dzieki za wyjasnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka3 Re: kuchenka gazowa IP: *.acn.waw.pl 20.09.06, 13:16 Niestety nie zostało to wstępnie uzgodnione i jeżeli teraz upomnę się o powyższą rzecz, to zapewne będą chcieli podwyższyć cenę mieszkania.Dlatego mój post z prośbą o wyjasnienie tej kwestii- musi czy nie musi pozostawić kuchenki w mieszkaniu( czy jest to dobra wola lokatora czy nakazuje mu tak prawo).Chciałabym miec jakis argument w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś