Dodaj do ulubionych

najemca nie placi,co robic?

IP: *.dyn.optonline.net 20.09.06, 23:04
Mam do Was ogromna prosbe. Moi tesciowie sa wlascicielami lokalu.
Wynajeli go. Umowa zostala sporzadzona, chyba na czas nieokreslony (nie ja
jesem wlascicielem, wiec nie wiem).
Najemca nie nie placi od trzech miesiecy, dal kaucje w wysokosci jednego
miesiaca. Nie odbiera telefonow, a jak odbierze to mowi ze odda klucze
nastepnego dnia a nie oddaje. Nie wiem czy wlasciciel posiada klucze , pewnie
tak. Jakies smieci wystawil przed lokal, w srodku tez cos zostawil.
Co robic, zeby sie ich pozbyc zgodnie z prawem.
Obserwuj wątek
    • joanna.slominska Re: najemca nie placi,co robic? 21.09.06, 09:32
      Wyślijcie do niego wezwanie do zapłaty listem poleconym za zwrotnym
      potwierdzeniem odbioru, zaznaczając, że w przypadku nie uregulowania należności
      skierujecie sprawę do sądu rejonowego ( i tu podajcie adres według właściwości
      Sądu rejonowego)Jeśli w przeciągu miesiąca nie ureguluje należności pozostaje
      Wam pozew do sądu.
      • Gość: bietka Re: najemca nie placi,co robic? IP: *.kosson.com 21.09.06, 10:04
        A potem bujanie się z egzekucją, bo przecież lokator to teraz święta krowa :((
        • kauki Re: najemca nie placi,co robic? 23.09.06, 20:17
          dokladnie teraz mozecie sie pobujac z nimi w nieskonczonosc. Moim zdaniem
          najbezpiezpiejsze jest podpisywanie umow na 1 miesiac, nie ma kasy, nie ma
          nastepnej umowy.
          pozdrawiam
          kauki
    • begonia4 Re: najemca nie placi,co robic? 25.09.06, 13:24
      A ja proponuje niepodpisywanie zadnej umowy - nie pałci to sie go wyrzuca z
      mieszkania i koniec. Nie ma papieru - więc jest w mieszkaniu nielegalnie. Piszę
      tak, bo sama miałam takie problemy. Spłacam długi ale miałam chociaz
      satysfakcję, ze lokator wyleciał z mieszkania w ciągu niecałych 2 dni. Potem
      nie podpisywałam juz żadnej umowy i następni też "polecieli" po tygodniu od
      daty zapłaty za mieszkanie. Straszne, ale nie mam ochoty utrzymywać
      nieuczciwych najemców.
      • bardzo_ciekawska1 Re: najemca nie placi,co robic? 25.09.06, 13:46
        Tak, można nie podpisywac tylko jak ci lokator zrujnuje mieszkanie to ciekawe
        czy bedziesz tak samo mysleć?
        • begonia4 Re: najemca nie placi,co robic? 25.09.06, 14:06
          Tak się składa, że najemca zniszczył mi mieszkanie - jednak okazało się, że
          jest niewypłacalny ( nie pracuje od kilku miesięcy, nie ma też stałego adresu
          zameldowania, oszukiwał mnie), zgodnie z naszym prawem mogłam się sądownie
          ubiegać o zwrot kasy i odszkodowanie... Nie oszukujmy sie jednak, nie byoby z
          czego ściągać..
          Rozmawiałam z dzielnicowym na temat tej sytuacji, okazało się, że gość jest
          dość zdany policji ( eksmitowany z mieszkania, wyroki za oszustwa itp.). Facet
          ulotnił się, jak tylko powiedziałam, że zgłaszam sprawę na policji. Zmieniłam
          zamki w drzwiach, został z tym co miał na sobie. Nie twierdzę, że wszystcy są
          tacy, natomiast przekonałam się, ze chociaz prawo jest po mojej stronie, to nie
          mam szans na odzyskanie pieniędzy. Tak jak powiedziałam, z nastepnym lokatorem
          nie podpisałam umowy i dzięki temu mogłam go usunąć z mieszkania niemalże z
          dnia na dzień. Żeby się zabezpieczyć proponuję brać duzy zadatek - np.
          trzykrotność kwoty za czynsz, z zaznaczeniem, ze będzie on oddany dopiero po
          przekazaniu mieszkania właścicielowi i sprawdzeniu, czy nie ma zadnego
          zadłużenia.
          • Gość: alf Re: najemca nie placi,co robic? IP: *.tatarek.com.pl 26.09.06, 12:32
            Gorzej, jak lokator poda Cię do Urzędu Skarbowego, że wynajmujesz nielegalnie,
            czeka Cię postepowanie karno-skarbowe...a jeśli chodzi o umowy podpisywane i
            nie zgłaszane do US to i tak są nieważne w sumie, więc nie możesz ściągnąć
            długów od najemcy,
            • begonia4 Re: najemca nie placi,co robic? 26.09.06, 13:15
              i jakby nie patrzeć, właściciel mieszkania jest w gorszej sytuacji...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka