Dodaj do ulubionych

Sprzedaż mieszkania a podatek

29.11.06, 13:59
Nabyłem w 2002 mieszkanie obecnie (grudzień 2006)chcę je sprzedać, a pieniądze
ze sprzedaży przeznaczyć na poczet domu, którego budowę rozpocząłem w tym roku.
Jaki podatek będę musiał zapłacić od sprzedaży mieszkania i jakie formalne
dokuemnty będę musiał donieść do Urzędu Skarnowego.
Czy przepisy w tym zakresie zmieniają się po nowym roku, jak ??
Obserwuj wątek
    • Gość: agencina Re: Sprzedaż mieszkania a podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 15:38
      Rozumiem że przeznacza Pan wszystkie pieniądze na budowę tego domu. Nie płaci
      Pan żadnego podatku. Trzeba iść w ciągu 14dni od podpisania AN na sprzedaż
      mieszkania do US i złożyć deklarację że pieniądze ze sprzedaży przeznaczy Pan
      na swój nowy dom, ma Pan na wykorzystanie dwa lata. Teoretycznie ( i w świetle
      obecnego prawa ) nawet nie trzeba tej deklaracji składać w US ... ale wiadomo w
      przypadku US dmuchamy na zimne i idziemy złożyć.
      Przepisy zmieniają się po nowym roku ale dotyczyć będą wyłącznie nieruchomości
      nabytych po 31 grudnia 2006r i dotyczą opodatkowania zysku ze sprzedaży
      mieszkań nabytych po 31 grudnia 2006r, co w praktyce oczywiście oznacza że nasi
      parlamentarzyści znowu strzelili gola do własnej bramki tak jak było z
      opodatkowaniem podatkiem vat czynności pośrednictwa w obrocie nieruchomościami.
      W pierwszym przypadku wzrośnie znacząco "zaniżanie" cen sprzedawanych
      nieruchomości lub decyzje o sprzedaży będą odkładane na później a już napewno
      ceny mieszkań znowu wzrosną bo podatek Sprzedający przerzucą na Kupujących w
      drugim nikt za pośrednictwo nie chce faktury.
      Czekamy na więcej wspaniałych pomysłów!!!
      • Gość: miara Re: Sprzedaż mieszkania a podatek IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 01.12.06, 22:16
        A jak jest z podatkiem gdy jedna część nieruchomości została nabyta w obecnym
        roku na druga zostanie nabyta w przyszłym?
        • Gość: klimek Kwestia podatku od sprzedaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 20:32
          Mam pytanie:w 2006 sprzedałem dom,zakupiony w 1999,wszystkie środki ze
          sprzedaży wydałem na zakup działki.Niestety nie zadklarowałem wydania pieniędzy
          na cele budowlane w ciągu 14 dni od sprzedaży. I co teraz,czy będę musiał
          zapłacić podatek?
          Proszę o radę.
          • Gość: gość Re: Kwestia podatku od sprzedaży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 10:10
            Jejku, przecież to w ogole nie jest objete podatkiem, tzn. ta sprzedaż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka