Dodaj do ulubionych

mieszkanie od developera - notariusz a BANK

IP: *.telpol.net.pl 18.12.06, 21:02
witam! kupilem mieskzanie od developera i w czwartek mam podpisać właściwy akt notarialny przeniesienia własności. developer wyliczył mi że będe płacić

1344 zł - taksa
295 zł - VAT od taksy
360 zł - opłatę sądową
220 zł - za 6 wypisów
15 zł - odpisy

i teraz pytanie MAM KREDYT HIPOTECZNY i bank BPH ma wejść na hipotekę
i jak ja mam to zrobić ? SAMODZIELNIE POTEM w SĄDZIE(jaki będzie koszt)
czy notariusz JUŻ TERAZ MOŻE WPISAĆ TE HIPOTEKI ? i czy jest to już ujęte w taksie czy dodatkowo płatne

i pytanie ostatnie za co jest te 360 zł - jakaś opłata sądowa.........czy ona musi być czy moge tego sobie nie życzyć

bardzo DZIĘKUJE ZA SZYBKĄ PORADE
Obserwuj wątek
    • shirley74 Re: mieszkanie od developera - notariusz a BANK 19.12.06, 13:34
      Z tego co wiem wpis hipteki na rzecz banku mozesz zawrzeć w akcie notarialnym
      kupna mieszkania lub zrobić to samodzielnie w sądzie (wniosek do sciągnięcia z
      internetu, pewnie na stronach sądów czy ministerstwa sprawiedliwośći).Jesli
      składasz wniosek samodzielnie w sądzie opłaty są rzędu 200 zł za wpis hipteki
      zwykłej + 19 złotych za hipteke kaucyjną odnoszącą sie do odsetek (lub
      odwrotnie te koszty :-). Musisz tez miec pewnie jakis dokument z banku.Jesli
      oswiadczenie o ustanownieu hipoteki ma być zawarte w akcie,to trzeba to nieco
      wczesniej uzgodnić z notariuszem i to opłatę pobierze notariusz.
      Co do opłat- sądzę ze oplata sądowa odnosi sie do tego ze bezie zmiana wpisu w
      księdze wieczystej (sąd musi załozyc na twój lokal odrębną ksiegę wieczystą),
      więc raczej jej nie unkiniesz.
      • ssaalleemm Re: mieszkanie od developera - notariusz a BANK 19.12.06, 16:58
        Ta opłata sądowa, którą podałeś jest nie do uniknięcia i płatna u notariusza -
        to za wpis Ciebie jako właściciela do nowej księgi (200,-zł), wpis Ciebie jako
        współwłaściciela do księgi tzw budynkowej (100,-zł) i za druk księgi wieczystej
        (60,-zł).
        Trzeba to zapłacić i cieszyć się, że przepisy nie tak dawno uległy zmianie bo
        przed zmianą opłata sądowa za wpis prawa własności liczona była od wartości
        nieruchomości i w praktyce średnio wynosiła ok. 2.500,-zł (wrrr)

Teraz hipoteka na rzecz banku.
        Możesz jej ustanowienie zlecić noatariuszowi - ustanowi w akcie (będzie
        potrzebował Oświadczenia banku - pamiętaj), ale większość (jak nie wszyscy)
        pobierze od Ciebie dodatkową taksę notarialną bo i czynność to zupełnie
        dodatkowa nie związana w żaden sposób z umową sprzedaży, ale skoro klient
        płaci.. może sobie życzyć jeśli czynności zgodna z prawem (a zgodna).
        Taksa notarialna przy ustanowieniu hipoteki zabezpieczajacej kredyt na nabycie
        nieruchomości liczona jest wg preferencyjnych stawek (1/4) ale przy wysokich
        hipotekach to i tak zawsze spora kwota (spora? zależy od danej osoby również).
        Jeśli chcesz coś tam zaoszczędzić bądź nie chcesz wydawać kasy na coś na co
        wydawac nie musisz - po złożeniu przez notariusza Wypisu Twojego aktu w sądzie
        sam sobie możesz do sądu złożyć wniosek o wpis hipoteki załączając oświadczenie
        banku. I też będzie dobrze.

Inne opłaty, które zawsze bedą przy hipotece (czy przez notariusza czy
        bezpośrednio w sądzie) to:
        - podatek od czynności cywilnoprawnych (urzad skarbowy): od kaucyjnej 19,-zł a
        od zwykłej 0,1% (zobacz w dokumentach jaką masz hipotekę a może obie);
        - opłata sądowa za wpis hipoteki/hipotek do księgi: za wpis każdej 200,-zł.
        Pozdrawiam

• Gość: al9 błąd! Nieduży ale jednak... :-) IP: *.teleton.pl 19.12.06, 17:08
          ssaleemm!!!
          od 1.4.2006 wszystkie hipoteki kosztują 200 zł
          bez względu na wysokość!
          Poza tym - wszystko prawda.
          Aha - większosc notariuszy zgodzi sie na ustanowienie hipotek w akcie BEZ
          dodatkowych opłat (taksy)
          Pozdr
          al
          • ssaalleemm Re: błąd! Nieduży ale jednak... :-) 19.12.06, 17:20
            Gość portalu: al9 napisał(a):

> ssaleemm!!!
            > od 1.4.2006 wszystkie hipoteki kosztują 200 zł
            > bez względu na wysokość!

Toż napisałam: za wpis każdej 200,-zł.
            Gdzie tu błąd?????

> Poza tym - wszystko prawda.

Ach, zachwycona jestem:-)))

> Aha - większosc notariuszy zgodzi sie na ustanowienie hipotek w akcie BEZ
            > dodatkowych opłat (taksy)

Powodzenia życzę - mnie się to nie udało i to nawet u tego notariusza, u
            którego zawierałam umowę sprzedaży, ale może urodziłam się pod nie tą gwiazdą.
            Owszem, obniżył mi (nie pobrał 25% taksy) ale za darmo... mowy nie było! "To
            dodatkowa czynność dokonywana wyłącznie na pani życzenie" - i koniec dyskusji.
            Argumentację zrozumiałam - rzeczywiscie dla wygody chciałam, bo wyjazd do sądu
            i rozmowa z tamtejszymi urzędnikami to nie na moje zdrowie!!

> Pozdr

Również:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka