Dodaj do ulubionych

pełnomocnictwo

05.01.07, 18:40
klientka nalega żeby podpisać umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania, które
należy do mojego ojca. Nie mam jeszcze pełnomocnictwa. Czy taka umowa będzie
ważna? jaka będzie opłata jeżeli umowę napiszemy same a u notariusza spotkamy
się tylko w celu jej podpisania?
Obserwuj wątek
    • ssaalleemm Re: pełnomocnictwo 05.01.07, 19:07
      Można podpisać umowę działając w cudzym imieniu bez umocowania - to się czasami
      zdarza. Druga strona winna wyznaczyć termin, do którego zainteresowany musi
      potwierdzić czynności dokonane przez jego pełnomocnika działającego bez
      umocowania.

Odnośnie drugiej części: czy chodzi o to, żebyście same napisały umowę w formie
      aktu notarialnego?
      Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli tak to chyba wątpliwe aby ktoś się na
      to zgodził (choć teoretycznie wykluczyć w 100% nie można!): każdy notariusz
      wg mnie ma swoje wymagania, wg nich sporządza umowy [oczywiscie wszystko w
      granicach prawa i w oparciu o prawo] i zgodnie ze szkołą, z której się wywodzi -
      i za to ponosi odpowiedzialność.
      Pozdrowienia.
      • lenatka Re: pełnomocnictwo 06.01.07, 14:57
        chodzi o te babeczka chce sama napisac umowe przedwstepna a notariusz ma byc
        jakby swiadkiem podpisania umowy, mi sie wydaje ze umowa i tak bylaby wazne a
        jedynie potwierdzenie notarialne upowaznialoby do domagania sie wywiazania z
        umowy przed sadem, jakby cos poszlo nie tak ale babka ma juz 69 lat i pewnie
        sporo sie zmienilo od "jej czasow" wiec na wszelki wypadek chce isc do rejenta:)
        • bebiak Re: Pisemna umowa przedwstępna 06.01.07, 18:18
          Witaj,
          czyli chyba chodzi o to, że same byście napisały coś w rodzaju pisemnej umowy
          przedwstępnej a notariusz.... co? Poświadczyłby podpisy Wasze (innej jego roli
          w tym przypadku nie widzę).
          Jeśli tak to wg mnie nie każdy notariusz poświadczy Wam podpisy - spotkałam się
          z przypadkiem odmowy z chyab sensowną argumentacją, że co prawda notariusz
          jedynie stwierdza, że to podpis Pani Kowalskiej (i nic więcej!!!) to jednak ta
          pieczęć notariusza (duże wrażenie na niektórych osobach!) może stworzyć pozór,
          że notariusz w jakiś sposób usankcjonował taką umowę i wywiera ona wszelkie
          skutki prawne, co oczywiście nie jest prawdą.
          Pełne skutki prawne wywiera jedynie umowa przedwstępna w formie aktu
          notarialnego i żadna inna.

Taksa za umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego jest oczywiście znacznie
          wyższa aniżeli taksa za poświadczenie podpisu (choćby na dokumencie o
          charakterze majątkowym).

Sama się zastanów czy rzeczywiście chcesz mieć jedynie umowę przedwstępną w
          formie pisemnej. Kiedyś była tu mowa o różnica w skutkach pomiędzy takimi
          umowami - dla mnie różnica kolosalna, ale każdy może mieć inne zdanie (a ja
          jestem prawnikiem i pewnie jestem skrzywiona na punkcie wielu rzeczy).
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka