Gość: tojar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 22:27 Jak wyżej - czy ktoś słyszał, może szykuje się jakaś rewolucja w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: viva Re: Czy będzie tańszy wykup komunalnych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 10:01 Niewiadomo nic na ten temat? W spółdzielniach jest szansa,że się coś zmieni ale o komunalnych cisza...W Warszawie to Marcinkiewicz miał w programie a czy HGW miała jakąś konstruktywną odpowiedź na ten temat?-czy ktoś ma jakieś informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
al9 ludzie! opamiętajcie się! 27.01.07, 23:22 I tak dzis mieszkania kupuje się za grosze!!! Jeszcze ma byc taniej????????? Dlaczego? Moim (i milionów innych podatników) kosztem???? Niby dlaczego? A pytania zadwajcie radnym. W różńych gminach sa różne rozwiązania... W jednych można kupic nieruchomości za równowartość flaszki, w innych za dwie.. ZA DUŻO?????????? al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab2111 Re: ludzie! opamiętajcie się! IP: *.crowley.pl 29.01.07, 13:31 Wkurzasz mnie al. Strasznie mądry jesteś bo masz kasę. Dla niektórych 20 czy 30 tysięcy to mnóstwo pieniędzy. A prawo jest tak skonstruowane, że np. wnuk nie może pozostać w mieszkaniu po dziadkach w przypadku ich śmierci w mieszkaniu komunalnym. A odpowiedz mi, który wnuk mieszka z dziadkami w dzisiejszych czasach. Odpowiem Ci ten który nie ma szans na zakup mieszkania na wolnym rynku, bo jeszcze są młodzi ludzie którzy pracują w Warszawie za 1200 zł i musza utrzymać rodzinę i sprzątają po Tobie brudy. I tacy ludzie musza podjąć wielki trud wykukupu mieszkania za 20 czy 30 tys. zł, bo inaczej bruk. Więc się nie mądrzyj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 a dlaczego mam się nie mądrzyć? to wolny kraj IP: *.teleton.pl 29.01.07, 21:35 i wolne forum nie podoba Ci sie moje zdanie ok, ale dlaczego mam sie martwic że Cię wkurzam? Podkreślę: czym innym prawo NAJMU - i tu osoby bliskie maja prawo wejść w stosunek prawny po zmarłym współmałżónku czy rodzicach... A czym innym WYKUP nieruchomości. I nie za 20, 30 tys, tylko najczęściej za 3- 10 % wartości rynkowej.. I pamiętaj - NIE ma darmowych obiadów. Zawsze ktos za nie płaci. Gmina sprzedaje majątek za grosze - to potem nie ma środków na drogi, szkoły, szpital, teatr.. A od moich pieniędzy i tego czy je mam czy nie sie odpie.. Bo to nie ma nic do rzeczy! nie pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab2111 Re: a dlaczego mam się nie mądrzyć? to wolny kraj IP: *.crowley.pl 30.01.07, 13:02 To ty nic nie rozumiesz. To właśnie wnuk nie ma prawa wejść w najem bo tak stanowi ustawa o ochronie praw lokatorów. To co ma iść na bruk. Musi wykupić za i to właśnie za 20 czy 30 tys. I nie przeklinaj. A twoje pieniądze mnie nie obchodzą napisałem tylko ogólnie o ludziach którzy mają kasę i stać ich zapłacić po 10 tys. za m2 na wolnym rynku. A zapewniam Cię że gmina gdyby właściwie gospodarowała mieniem to starczyłoby na drogi szkoły itp. Dziś (znam taki przypadek) pracownicy gminy dostają po 6 tys. premii. Zgodnie z Twoją teorią dostali by po 60 tys. bo zapewniam cię że nie wybudowaliby drugiej szkoły czy drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vivana Re: a dlaczego mam się nie mądrzyć? to wolny kraj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 11:25 Wkurza mnie ten al9 i jego poglądy.A skąd on wie,że za flaszkę albo dwie można wykupić mieszkanie? Sam wykupił czy co? Ci co mają kasę już dawno wykupili mieszkania. Nie wykupili tylko ci, którzy zwyczajnie niewiele zarabiają i ledwo wiążą koniec z końcem ( a takich u nas dostatek-niestety 90% ludności żyje skromnie wg GUS).Dziś mieszkania tak są drogie,że wykup dla tych mało zarabiających jeszcze bardziej jest niemożliwy- nawet za 10%wartości rynkowej,która osiągnęła niebotyczne ceny.20 czy 30 tys.dla kogoś kto zarabia 1200 lub ma emeryturę, to prawie 3-letnie dochody!A przecież mówimy o mieszkaniach w których ludzie już mieszkają, często po kilkadziesiąt lat,a gmina i tak tych mieszkań nie może sprzedać na wolnym rynku - może sprzedać tylko dotychczasowym najemcom.Więc dlaczego Al9 tak się rzuca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 wkurzam Was ---- no i bardzo dobrze! IP: *.teleton.pl 01.02.07, 11:38 Nie stac kogoś na zakup mieszkania. Rozumiem. Gmina powinna takiego kogos wspierać - istnieje instytuacja najmu. Za nieduże pieniądze. Ale dlaczego ktoś dlatego, ze jest biedny ma kupować nieruchomość za flaszkę???? Posiadanie to równiez obowiązki. remonty, dachy, instalacje, elewacje. Jak ktoś nie ma pieniędzy - NIE może być właścicielem. Bo doprowadzac będzie do degradacji substancji mieszkalnej. Wystarczy rzucić okiem na całe połacie miast typu Kielce, Wałbrzych, Gliwice i tysiące innych - jaki jest efekt nie inwestowania we własność. Biednym trzeba pomagać. Na to ida moje podatki. Ale nie przez rozdawnictwo... Mam inne zdanie i jednego z drugim wkurzam... WKURZAM! Płakać nie będę. al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vivana Re: wkurzam Was ---- no i bardzo dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 12:12 No, kurcze-Al-chyba przegiąłeś z tymi przykładami! To co wskazałeś (te zniszczone budynki)- to własnie własność gmin, które kompletnie przez lata całe nic nie robiły.Spójrz na budynki gdzie jest większość właścicielska-jak próbują wspólnoty ratować to co zastały po wykupach od gminy.Jest określony fundusz remontowy i po trochu te zniszczenia komunalne jakoś udaje się naprawiać. Nie widzisz tego czy nie chcesz widzieć?Własność to również obowiązki.I każdy będzie dbał o swoją własność a nie bedzie się przejmował nie swoim - to chyba jest bezdyskusyjne.Odczep się od tej flaszki- znasz realia dzisiejszego wykupu?- jeśli nie znasz -nie siej nienawiści i kłamstwa.Albo poprzyj to konkretnymi przykładami.A właściciel czy najemca płacą tyle samo a nawet często właściciel mniej. Płaci na fundusz remontowy, który idzie na konkretny cel ratowania budynku a nie płaci kwot na obsługę chmary urzędasów.Masz lepszy pomysł na dbałość o dom niż własność? Odpowiedz Link Zgłoś
al9 konkrety 01.02.07, 12:25 sianie nienawiści i kłamstwa? Lenina się naczytałeś? bez przesady Nie ma lepszej formy niz własność to pewne. A wykup w moim miescie - 450 tys mieszkanców odbywa się za 3 do 5 % wyceny. Trzy do pięciu procent!!! Zanizonych wycen tasmowo produkowanych przez cwancy rzeczoznawców za 150 zł sztuka... Tak tak. Wiem to na pewno - niestety mój brat jest takim "fachowcem" I mieszkania, które są warte na rynku 250 tys, są szacowane na 150, a kupowane za 4,500 zł!!!!!!!!! Sprawiedliwe? Do dupy z takim rozdawnictwem.... al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vivana Re: konkrety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 22:48 A wiesz ile lat ten ktoś już mieszka w takim wykupowanym mieszkaniu? 10,20 czy 50 lat? Już dawno to mieszkanie powinno być jego własne przez tyle lat płacenia.Chyba nie wykupują nowi najemcy, tylko ci co już zasiedzieli to niemal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DIXI Re: konkrety IP: *.flashnet.pl 08.02.07, 12:26 "...istnieje instytuacja najmu. Za nieduże pieniądze..." A kto Ci takich głupot naopowiadał? Za jak niewielkie pieniądze jest ten najem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna Nikt Re: konkrety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 18:32 No właśnie Al- kto ci takich głupot naopowiadał,że za niewielkie pieniadze jest ten najem? W naszej wspólnocie najemcy opłaty mają wyższe niż właściciele. Odpowiedz Link Zgłoś
pisz_mi Biedny Al 13.02.07, 14:58 Prawda w oczy kole. Al po prostu ma racje. Ludzie ktorzy przez 10 czy 20 albo sto lat mieszkali w mieszkaniach komunalnych i placili BARDZO NISKIE czynsze teraz moga te lokale kupic za 10% procent ich wartosci. Taka premia za lata mieszkania za darmo. Nagle budza sie w swiecie ze to ICH dach cieknie oni sie na tym nie znaja, maja pretensje na zebraniach do wszystkich, przeciw wszystkiemu protestuja (nie poto wykupywali za duze pieniadze by teraz placic na remont, ktory powinna zrobic administracja hihihihi) Miasto narzeka ze nie ma kasy na zakup lokali socjalnych dla ubogich a swoje sprzedaje za pare procent wartosci kazdemu kto w nich mieszka. To po prostu jest marnotrawstwo wspolnych pieniedzy i tyle. Al nie martw sie nikt nie byl prorokiem we wlasnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 pomieszanie z poplataniem IP: *.teleton.pl 14.02.07, 00:29 W naszej wspólnocie najemcy opłaty mają wyższe niż właściciele. --------- ludzie! wlasciciel lokalu placi w czynszu zaliczke za zarzad, czesc mediów (np wode) i fundusz remontowy. NIE placi CZYNSZU!!!!!!!!!!!!!!!! czynsz płaci niewłaściciel czyli najemca! MUSI więc płącic więcej niz włąsciciel. To chyba logiczne? A że stawki nie są rynkowe? Nie są. w moim mieście w kolejce jest 10 tys ludzi.. al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiona Re: pomieszanie z poplataniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 11:47 dziwne, u nas wlasciciele placa wiecej, bo dochodzi fr i podatek za grunt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: pomieszanie z poplataniem IP: *.toya.net.pl 15.02.07, 19:29 "Ta sprawa wstrząśnie lokatorami mieszkań komunalnych w całej Polsce. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie zakazał miastu sprzedaży mieszkań z 90-procentową bonifikatą. Podobne ulgi stosowane są w niemal wszystkich dużych miastach. " Krakow Krakowem ,tam miasto nie ma tylu kamienic co w Lodzi , a tu jak to wejdzie w zycie ,to centrum bedzie "cudne" jeszcze bardziej , urzedasy nie beda tak tym zarzadac ,jak wlasciciele zrzeszenie we wspolnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: pomieszanie z poplataniem IP: *.centertel.pl 09.04.07, 20:37 Gość portalu: nett1980 napisał(a): > z 90-procentową bonifikatą. Podobne ulgi stosowane są w niemal wszystkich > dużych miastach. " Nie tylko w "dużych" miastach, ale w różnych miastach. Tak jest zresztą w większości gmin. Wielkość miasta nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: pomieszanie z poplataniem IP: *.centertel.pl 09.04.07, 20:28 Gość portalu: al9 napisał(a): > wlasciciel lokalu (...) NIE placi CZYNSZU!!!!!!!!!!!!!!!! > czynsz płaci niewłaściciel czyli najemca! Tu akurat masz świętą rację. Sam osobiście staram się od lat popularyzować tą najoczywistszą prawdę, choć bez większego rezultatu. Niestety większość ludzi nie ma świadomości swojej własności - to straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
egzystencjalne_znuzenie Re: wkurzam Was ---- no i bardzo dobrze! 16.02.07, 09:25 Nie psuj sobie nerwow ,tymi psami ogrodnika , sami nie moga to i innym zabronia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: wkurzam Was ---- no i bardzo dobrze! IP: *.centertel.pl 09.04.07, 20:11 Gość portalu: al9 napisał(a): > Wystarczy rzucić okiem na całe połacie miast typu > Kielce, Wałbrzych, Gliwice i Facet, ty w życiu Warszawy nigdy nie byłeś w Kielcach, skoro pleciesz takie bzdury. Patrzcie go "wystarczy spojrzeć na Kielce" - he, he, he. Właśnie przyjedź chłopcze do Kielc i spójrz. Kielce nie są daleko od Warszawy (bo chyba stamtąd nadajesz), na bilet czy paliwo powinno ci starczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: do ab2111 i Vivany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 20:59 zapominacie o jednej zasadniczej sprawie: jeśli kogoś nie stać na wykup mieszkania komunalnego z bonifikatą to tym bardziej nie będzie go stać na utrzymanie tego mieszkania. taka osoba zapewne nie wie że w przyszłości bedzie musiała oddzielnie płacić za remont dachu, klatki schodowej, elewacji czy instalacji, teraz te obciążenia jej nie dotyczą. wtedy dopiero jest rozpacz, zgrzytanie zebami i ogromne kłopoty finansowe a jeśli wspólnotę tworzą w wiekszości takie bidy to rychła jest ruina takiego budynku wskutek niewykonywania niezbednych remontów Odpowiedz Link Zgłoś
egzystencjalne_znuzenie Re: do ab2111 i Vivany 16.02.07, 09:24 W mojej kamienicy , mieszkanie wykupily 3 rodziny , powstala mala wspolnota, nawet tak mala wspolnota , ma wiekszy wplyw na administracje i wprowadzanie zmian , brak takich mozliwosci w Lodzi , to katastrofa dla centrum tego miasta.To jak zarzadzaja tym ADM to porazka , jesli ktos jest totalnie biedny to raczej nie wykupuje mieszkania, to jakas szopka twojej wyobrazni , mutacja psa ogrodnika , sam nie moze to i innemu nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vivana Re: do ab2111 i Vivany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 11:55 Brawo dla waszej wspólnoty - to wspaniały przykład dobrego gospodarza, że nawet tak mała wspólnota ma możliwości wprowadzania zmian na lepsze.Oby takich przykładów było coraz więcej.A tak swoją drogą to ci co mają kasę już dawno wykupili swoje mieszkania za dużo mniejsze pieniądze niż ci, którzy dziś chcą wykupić.I przeważnie to oni albo ich najbliżsi... najgłośniej dziś krzyczą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vivana Re: do ab2111 i Vivany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 21:15 Do Janki:- co ty takiego mądrego niby napisałaś, że niby tych co nie wykupili mieszkań nie będzie stać na utrzymanie mieszkań jak je wykupią? No większej głupoty nie słyszałam...A jak jest najemcą a nie właścicielem to niby nie ponosi kosztów utrzymania mieszkania? No to jakieś totalne bzdury.Tyle samo lub nawet więcej płaci miesięcznie co właściciel- tylko inaczej się to nazywa.Jedni płacą "czynsz" a drudzy "koszty eksploatacyjne".I tylko taka jest różnica, no może jeszcze opłata za dzierżawę gruntu-raz w roku ułamkowa część. I tyle tej różnicy.Więc jak można mówić,że tych to stać a innych to nie stać na utrzymanie mieszkania.Wszyscy płacą i nic nie jest za darmo.Jest ta różnica,że własciciele mogą mieć prawo głosu w sprawie gospodarowania a najemcy nie mają tego prawa.A właściwie żadnych praw nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś