Dodaj do ulubionych

Podatek od darowizny

17.02.07, 23:25
Zostałam obdarowana mieszkaniem (przez osobę dla mnie obcą). W dokumentach
przedłożonych u Notariusza określiłam wartość mieszkania na konkretną kwotę
(moim zdanie realną - mieszkanie wymaga generalego remontu). I od podanej
przez mnie kwoty zapłaciłam podatek. Przy podpisywaniu aktu notarialnego
Notariusz stwierdził, że podana przeze mnie wartość lokalu jest wg niego
realna, ale... w razie gdyby Urząd Skarbowy ją zakwestionował to najwyżej
dopłacę podatek. I teraz nie wiem w jakim okresie US może zakwiestionować
wysokość zapłaconego przeze mnie podatku. I w jakiej formie się to odbywa ?
Dostanę wezwanie ?? Może ktoś wie..
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Re: Podatek od darowizny IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.07, 23:36
      Witaj, ja mialam taka sytuacje, 2 lata temu kupilam dzialke, notariusz przy
      umowie sprzedazy pobral odpowiedni podatek i tyle, po 2 latach urzad napisal
      wezwanie i zazadal doplaty podatku, bo jak twierdzil dzialka jest wiecej warta,
      oki dzis tak wtedy byla to dobra cene ale napewno nie rewelacyjna.....
      Wiec pozostaje ci czekac, max to 5 lat, tylko musisz sie liczyc z odsetkami,
      wszystko zalezy od kwoty..
      Mozesz tez napisac do US z zapytaniem czy ich zdaniem wartosc mieszkania i
      podatek jest dobrze naliczony, maja obowiazek to sprawdzic i cie poinformowac,
      napewno wtedy nie zaplacisz odsetek, zycze powodzenia
    • Gość: gość11 Re: Podatek od darowizny IP: *.magma-net.pl 18.02.07, 23:51
      jest jeszcze inna możliwośc aby mieszkanie wycenił biegły i wtedy ta wycena
      jest podstawą opodatkowania a w dodatku mieszkanie jest do remontu gdy będziesz
      miała taką wycenę to możesz oddać sprawę do sądu,zależy jak duża jest ta
      różnica pomiędzy wartością zadeklarowana a rzeczywistą bo może okazac się że
      biegły tez wyceni wyżej niż ty podałaś to nic tylko modlić się aby minęło 5 lat
      i urząd skarbowy sie nie dopatrzył
    • Gość: Monika Re: Podatek od darowizny IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.07, 14:00
      Witam, istotne jest jaka to kwota, ja podatku doplacilam cos ponad 300zl, a z
      tego co wiem to wycena mieszkania wyniesie podobnie lub wiecej ...
    • Gość: milka Re: Podatek od darowizny IP: *.chello.pl 19.02.07, 15:11
      Jest jeszcze jedna mozliwosc.Można samemu udać sie do US w celu
      wiadomym,zapytac sie urzędników aby rozpatrzyli twoją sprawe czy odprowadzony
      podatek,wartość mieszkania jest ok.Ja tak mialam gdy kupowałam działkę,sami z
      mężem udaliśmy sie do US i pani wyjela papiery,sprawdziła i powiedziała że jest
      wszystko w porządku i nie trzeba nic dopłacać.Po co czekać max 5 lat ,żeby w
      razie czego narosły ci odsetki ??? Nam nawet notariusz poradził abyśmy do Us
      poszli sami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka