Dodaj do ulubionych

balkon ????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 16:21
Proszę o radę. Podpisałem akt notarialny przekształcające moje M-3
spółdzielcze własnościowe w odrębną własność. Po spokojnym zapoznaniu się z
treścią aktu w domu, okazało się że nie zawiera on prawdy. Do mego lokalu
należy balkon, a w akcie notarialnym on nie figuruje.Mieszkanie bez balkonu.
Błąd notariusza, czy spółdzielnia taki stan podała notariuszowi.Proszę o radę
co mam zrobić. Uważam to za bardzo ważne.
Obserwuj wątek
    • Gość: rrr Re: balkon ???? IP: *.aster.pl 24.02.07, 17:04
      uuu, to poważny problem, nie możesz tego tak zostawić.
      Słyszałem o podobnym przypadku w Lublinie gdzie spółdzielnia potem na takim
      niczyim balkonie postawiła transformator i raz w miesiącu przychodził do niego
      konserwator , oczywiście jedynym dojściem do trafo było przejście przez
      wykupione mieszkanie.
      A pewna spółdzielnia w Toruniu postanowiła taki bezpański balkon zlikwidować
      przez odcięcie go od budynku, ale po przybyciu na miejsce robotników z
      narzędziami pojawił się problem bo to była jednak loggia. W końcu na tej
      nieodciętej loggi prezes owej spółdzieli zrobił sobie garsonierę i na złość
      właścicieli mieszkania zawsze po stosunku korzystał z ich łazienki.
      Takich przypadków można jeszcze mnożyć, ale lepiej od razu iśc do jakiegoś
      dobrego prawnika. Może doradzi zrobić jeszcze jeden akt notarialny sprzedaży
      balkonu, ale wtedy trzeba by założyć dla niego księgę wieczystą, co w sumie nie
      powinno stanowić problemu, a i ty przy okazji staniejsz się właścicielem
      kolejnej neruchomości.
      W sumie to nawet zyskasz na tej całej aferze.
      Powodzenia w walce ze spółdzielnią i koniecznie napisz jak to się dalej potoczy.
      • Gość: agatka Re: balkon ???? IP: *.plock.msk.pl 25.02.07, 21:16
        uuu, to poważny problem, nie możesz tego tak zostawić.
        Słyszałem o podobnym przypadku w Lublinie gdzie spółdzielnia potem na takim
        niczyim balkonie postawiła transformator i raz w miesiącu przychodził do niego
        konserwator , oczywiście jedynym dojściem do trafo było przejście przez
        wykupione mieszkanie.
        A pewna spółdzielnia w Toruniu postanowiła taki bezpański balkon zlikwidować
        przez odcięcie go od budynku, ale po przybyciu na miejsce robotników z
        narzędziami pojawił się problem bo to była jednak loggia. W końcu na tej
        nieodciętej loggi prezes owej spółdzieli zrobił sobie garsonierę i na złość
        właścicieli mieszkania zawsze po stosunku korzystał z ich łazienki.
        Takich przypadków można jeszcze mnożyć, ale lepiej od razu iśc do jakiegoś
        dobrego prawnika. Może doradzi zrobić jeszcze jeden akt notarialny sprzedaży
        balkonu, ale wtedy trzeba by założyć dla niego księgę wieczystą, co w sumie nie
        powinno stanowić problemu, a i ty przy okazji staniejsz się właścicielem
        kolejnej neruchomości.

W życiu większej bzdury nie słyszałam
    • Gość: agatka Re: balkon ???? IP: *.plock.msk.pl 25.02.07, 21:14
      Do aktu balkonu się nie dopisuje, chyba że jego metry wliczone są do metrażu
      całego mieszkania, a zazwyczaj tak nie jest. Balkon jest elewacją budynku i
      teoretycznie należy do Spółdzielni.
    • peggykombinera Re: balkon ???? 26.02.07, 09:02
      Akt notarialny musi byc odczytany przy Tobie, nie zwrociles uwagi przy odczycie?

owocnych walk,
      czekamy na relacje.

Pozdrawiam,
      Peggy
    • Gość: miko Re: balkon ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 11:49
      ,,Forum humorum" - ja myślałem że to poważne forum i potraktujecie tę sprawę
      bardzo serio. No cóż. Wszystkiego dobrego.
      • Gość: agatka Re: balkon ???? IP: 80.55.10.* 26.02.07, 14:53

To było poważnie

"Do aktu balkonu się nie dopisuje, chyba że jego metry wliczone są do metrażu
        całego mieszkania, a zazwyczaj tak nie jest. Balkon jest elewacją budynku i
        teoretycznie należy do Spółdzielni."
        • Gość: madej Re: balkon ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 15:59
          Szanowna Pani Agatko!
          Po podpisaniu aktu notarialnego moje mieszkanie stało się odrębną własnością.
          Nie ma Pani racji-jak wynika a orzeczenia SN cytuję:,, balkon przylegający do
          lokalu mieszkalnego,stanowiącego przedmiot odrębnej własności i służący do
          wyłącznego jego właściciela, stanowi część składową tego lokalu, a koszty jego
          utrzymania w należytym stanie, w tym także jego odtworzenia, nie obciąża
          wspólnoty mieszkaniowej budynku, lecz właściciela lokalu mieszkalnego". Mi
          chodzi oto dlaczego nie został wpisany w akcie notarialnym, jak to naprawić? W
          myśl wyroku SN balkon stanowi część składową lokalu. Zgadzam się że jego
          powierzchnia nie jest wliczana do powierzchni mieszkania, bo to zwiększałby mój
          udział w części wspólnej nieruchomości- bloku i ziemi Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka