Dodaj do ulubionych

Jak sprzedać mieszkanie

IP: *.eranet.pl 06.03.07, 21:45
Witam
mam pytanie, w ubiegłym roku kupiłem mieszkanie na rynku pierwotnym - a
dokładnie podpisałem umowe na kupno mieszkania a w tym roku odbieram
mieszkanie i podpisuje akt notarialny.
Doszłem do wniosku że wole wybudować dom.
Aktualna cena mieszkania zwiekszyła się załózmy o 100 tysięcy.
I mam teraz pytanie - jesli chce sprzedać to mieszkanie to czy moge je
sprzedac już teraz (czyli sprzedać udział) i jaki płace podatek - od tego co
zarobiłem czy od całej kwoty i czy bedzie to liczone jako dochód czy jako
sprzedaż nieruchomości czy mogę dopiero sprzedać jak będe miał akt notarialny
i jak wtedy jest rozliczany podatek.

pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: tensamproblem Re: Jak sprzedać mieszkanie IP: *.eranet.pl 23.03.07, 16:01
      podciągam,bo mnie tez interesuje ta sama kwestia.Z tego,co wiem,można sprzedac
      udział,ale w zależności od umowy,jaka masz z developerem.Ja nie mogę,chociaż
      mieszkanie już stoi i jest do wprowadzenia się:(( Muszę czekać na akt
      notarialny i utrzymywać mieszkanie w stanie developerskim,które potencjalny
      kupiec mógłby sobie już dawno po swojemu wykończyć i się wprowadzić.
    • Gość: maja Re: Jak sprzedać mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 20:08
      o jakim udziale wspominasz, w czym jest ten udział bo nie bardzo rozumiem a też
      mam podobny problem ?
      dzięki
      majka
    • Gość: dochodzący Re: Jak sprzedać mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 22:54
      Skoro już "doszłeś" do tego wniosku to i z resztą sobie na pewno poradzisz...
      Zawsze możesz sprzedać - tylko kto kupi taką rozgrzebaną inwestycję? I zależy
      ile chcesz stracić.
      • sony75 Re: Jak sprzedać mieszkanie 25.03.07, 20:06
        Możesz śmiało sprzedać udziały u dewelopera.Deweloper zazwyzaj nie każe sobie za
        to płacić, chyba że w umowie była o tym mowa. Poza tym masz 14 dni aby zgłosić
        się do Urzędu Skarbowego i złożyć oświadczenie, że pieniądze przeznaczysz na
        zakup innej nieruchomości lub właśnie budowę domu.Koniec kropka i po kłopocie.
        Odrstępne ocywiście pod stołem.Nic na tym nie stracisz a zyskasz w zależności od
        lokalizacji kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy wolne od podatku.
    • pyzula3 Re: Jak sprzedać mieszkanie 25.03.07, 09:51
      mozesz sprzedac teraz, ale potrzebujesz zgode developera na zmiane wlasciciela,
      za co moze sobie kazac zaplacic. Ty natomiast jesli nie masz aktu notarialnego
      to placisz podatek dochodowy, czyli zalezy w ktory prog wpadniesz ( 30 albo 40
      proc ). Natomiast jesli bedziesz mial juz akt notarialny i wtedy sprzedasz to
      placisz 10 proc od 100 tys, ale nie tak szybko to zrobisz bo musisz czekac na
      wpis do ksiegi wieczystej. Bez wpisu do kw , mieszkania nie sprzedaz.
    • ebook24 Re: Jak sprzedać mieszkanie 25.03.07, 18:07
      Polecam pierwszy ebook o inwestowaniu w nieruchomosci. Wiecej pod adresem
      ebook24.googlepages.com W pelnej wersji te kwestie sa wyjasnione. Mowiac
      w skrocie lepiej poczekac na akt notarialny, wtedy podatek bedzie 19 proc od
      dochodu (roznicy cen). Mozna tez uniknac tego podatku lub zaplacic polowe.
      Szczegoly w ebooku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka