Dodaj do ulubionych

Sąd - Testament - spłata 1/2 wartości mieszkania

IP: *.osd.vectranet.pl 20.03.07, 02:57
Mam testament po zmarłym dziadku. Chcę założyć sprawę u sądzie żeby dostać to
mieszkanie. I jeszcze jedno pytanie. Dzieci mogą ubiegać sie żebym spłaciła im
połowę ich udziałów (czyli 1/4 wartości mieszkania jednej jego córce i 1/4 -
drugiej). Kto wyceni wartość tego mieszkania i czy przed rozprawą sądową
trzeba będzie wiedzieć ile to mieszkanie jest warte?
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Sąd - Testament - spłata 1/2 wartości mieszka 20.03.07, 08:41
      A Twój udział?
      • Gość: Danuta25 Re: Sąd - Testament - spłata 1/2 wartości mieszka IP: *.osd.vectranet.pl 20.03.07, 11:53
        Testament jest zapisany tylko na mnie - czyli 100% udziału(całe mieszkanie dla
        mnie). O nikim więcej dziadek nie napisał w testamencie.
        • andrzej.sawa Re: Sąd - Testament - spłata 1/2 wartości mieszka 20.03.07, 12:04
          A Twój Rodzic?
          Ustawowe prawo do spadku przechodzi na Ciebie.
          • Gość: Danuta25 Re: Sąd - Testament - spłata 1/2 wartości mieszka IP: 88.156.63.* 20.03.07, 22:25
            Ciotka może zażyczyć sobie żebym spłaciła jej 1/2 jej udziału (wartości
            mieszkania)- tak mówił kiedyś prawnik. Może wtedy powiedzieć -"mieszkanie jest
            warte 100 tys złotych i zapłać mi 25 tyś" , ale mieszkanie jest warte ok 40 tyś
            złotych i wtedy zamiast płacić jej 25 tys będę mógł zapłacić tylko 10 tys ( 2 i
            pół razy mniej). Kto w takim przypadku ma ustalić wartość mieszkania (wołać
            rzeczoznawce majątkowego?), 8 lat temu rzeczoznawca wycenił mieszkanie na 30
            tyś złotych. Mieszknie jest w takim samym stanie jak 8 lat temu
            • andrzej.sawa Re: Sąd - Testament - spłata 1/2 wartości mieszka 21.03.07, 07:53
              Ile dziadek miał dzieci?Tyle udziałów jest w spadku.
              Wycenę może zrobić biegły - rzeczoznawca nieruchomości.
            • kasia_kar Re: Sąd - Testament - spłata 1/2 wartości mieszka 22.03.07, 20:20
              Jeżeli dojedzie między Tobą i ciotką do sporu co do wartości mieszkania to sąd
              nakaże biegłemu - rzeczoznawcy majątkowemu określić jego wartość.
              • Gość: Danuta25 Re: Sąd - Testament - spłata 1/2 wartości mieszka IP: 88.156.63.* 22.03.07, 20:51
                Dziadek zmarł rok temu. Przez ten czas wartość nieguchomości z pewnością
                wzrosła z np 100 tyś do np 120 tyś zł. To od jakiej kwoty (od ceny obecnej, czy
                od ceny z dnia śmierci dziadka)? (ceny podane wyżej są przypadkowe)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka