Dodaj do ulubionych

Akt notarialny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 08:47
Witam,

Prosze o wyjasnienie pewnej kwestii, sprawa jest banalna ale wole sie upewnic...
Akt notarialny jest potwierdzeniem wlasnosci danej nieruchomosci i osoba
wpisana w takim akcie moze nieruchomoscia dysponowac (meldowac osoby, zakladac
ksiegi, itp.). Kupujac mieszkanie, dostaje akt notarialny w ktorym ja staje
sie nowym wlascicielem danej nieruchomosci, a co dzieje sie z aktem
notarialnym ktory posiada byly wlasciciel mieszkania ? Czy jest on
uniewazniany ? Chodzi mi o to czy jest taka sytuacja ze po sprzedazy byly
wlasciciel nadal moze - dzieki swojemu aktowi notarialnemu - dysponowac
mieszkaniem ???

Dzieki i pozdrawiam !
M12
Obserwuj wątek
    • kajak75 Re: Akt notarialny 08.06.07, 10:41
      na podstawei aktu dokonuje sie wpisu do ksiegi wieczystej i dlatego przy
      kolejnych transakcjach notariusz zada wypisow z KW. Poprzedni akt nie jest
      uniewazniany bo niby dlaczego? Jest potwierdzeniem czynnosci prawnej, ktora
      miala miejsce.
      Tyle teoria. Praktyka jest taka, ze wpisy do KW sad wykonuje mniej wiecej w
      ciagu 3 miesiecy. Po wplynieciu wniosku o wpis jest on rejestrowany "w kolejce"
      do realizacji. Teoretycznie dobry posrednik powinien sprawdzic czy sa jakies
      wnioski o wpis - ale jeszcze nie spotkalam takiego posrednika:-)
      W praktyce wlasciel jak sie uprze, moze sprzedac to samo mieszkanie jednego dnia
      np. 2 razy u roznych notariuszy.:-(
    • andrzej.sawa Re: Akt notarialny 08.06.07, 10:55
      Powiedzmy wprost - może próbować dokonać oszustwa i "sprzedać" drugi raz,ale to
      nie Twój problem,bo decyduje data w repetytorium notariusza i w sądzie.Ty
      stajesz się właścicielem w momencie podpisania aktu notarialnego,lub w
      momencie,który określa akt notarialny.
      • Gość: gosc Re: Akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 01:35
        niby tak, ale np. moze tego samego dnia sprzedać innej osobie i notariusz może
        wcześniej złożyć wniosek do KW i wtedy mamy kiszke
        • andrzej.sawa Re: Akt notarialny 14.06.07, 10:37
          Oczywiście.Do momentu pełnej elektronizacji kw tak może być.
          • Gość: turski5 Re: Akt notarialny IP: *.eranet.pl 18.06.07, 21:04
            No dobrze, zalozmy sytuacje ze kupilem mieszkanie i mam akt notarialny dzieki
            ktoremu moge isc do urzedu zameldowac siebie w tym mieszkaniu. Czy byly
            wlasciciel majac swoj akt notarialny moze rowniez dalej meldowac osoby w tym
            mieszkaniu ? Jakie jest zabezpieczenie przed ta sytuacja ?
      • Gość: toma "repertorium" IP: *.krasnystaw.net 19.06.07, 22:00
        "repertorium A, P" Panie Andrzeju ;-)
        • andrzej.sawa Re: "repertorium" 25.06.07, 23:28
          Mówiąc żartem,nawet podobno ja też się mylę.

Ale fakt,szczególnie przy tej okazji należy być uważnym i maksymalnie precyzyjnym.

Znajomi notariusze opowiadają mi czasami ciekawe historie związane z
          gigantycznymi problemami z powodu litery,albo i nawet ogonka.Nie pamiętam
          konkretnych nazwisk,zresztą to nieistotne,ale kiedyś spisał notariusz akt z
          błędem zamiast ę wpisał e.Poszło to do kw,za jakiś czas stawili się tenże
          właściciel z klientem u innego notariusza,z odpisem i dukumentami osobistymi - i
          klops.Stawający nie był wg.dokumentu tożsamości właścicielem, bo miał ogonek w
          nazwisku.Podobna historia dotyczyła podwójnego n,m.Taki sam klops.
    • Gość: marysia Re: Akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 13:01
      Gość portalu: mike12 napisał(a):

> Akt notarialny jest potwierdzeniem wlasnosci danej nieruchomosci i osoba
      > wpisana w takim akcie moze nieruchomoscia dysponowac (meldowac osoby, zakladac
      > ksiegi, itp.).

To nie jest tak jak sadzisz,
      akt notarialny nie jest dokumentem potwierdzajacym własność a jedynie
      potwierdzajacym fakt dokonania czynności prawnej
      To kto jest właścicielem stwierdza się na podstawie ksiegi wieczystej (odpis)
      • Gość: toma ksiega wieczysta.......... IP: *.krasnystaw.net 19.06.07, 22:03
        "To kto jest właścicielem stwierdza się na podstawie ksiegi wieczystej (odpis)" - jeżeli nieruchomość ma urządzoną księgę wieczystą.
    • Gość: znawca Re: Akt notarialny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 12:50

prawda jest taka, że jak trafisz na oszusta to może on po sprzedaży tobie, na
      podstawie starego aktu:
      sprzedać jeszcze raz mieszkanie, zameldować tam kogo tylko chce, wynająć twoje
      mieszkanie, nie wyprowadzić się w umówionym terminie.

jedyną (chyba) formą zabezpieczenia się przed takimi sytuacjami jest zaproszenie
      notariusza na akt wyjazdowy do sprzedawanego mieszkania (będzie to droższe o ok.
      200-400zł), tam spisanie aktu, zapłatę ceny i wygnanie sprzedającego z własnego
      mieszkania.
      ale i tak w 100% nie będziesz pewna, że np. pełnomocnik sprzedającego w tym
      samym czasie nie opyla tego mieszkania komuś innemu, albo że właściciel nie
      wynajął komuś z późniejszym terminem zamieszkania ;-)
      także powodzenia życzę, ale nie przejmuj się, takie sytuacje to tylko w gazetach
      albo w expresie reporterów się trafiają. :-)
      • Gość: sprzedający Re: Akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 21:53
        temat jest mi bliski bo ciekawi mnie druga strona- sprzedaje mieszkanie,
        pojawia sie nowy własciciel który moze zaciagnąc kredyt pod " moja" hipoteke i
        np. zwiać z pieniedzmi. Co wtedy?
        • Gość: maja Re: w czym problem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 22:38
          skoro sprzedałeś i jest nowy właściciel to oczywiscie że może obciążyć hipoteką
          nieruchomość którą kupił od ciebie
          po sprzedazy to już nie jest twoja nieruchomość przecież
          • Gość: sprzedający Re: w czym problem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 19:14
            tak dokładniej to chodzi o taki manewr- sprzedałem, kasy jeszcze nie dostałem
            (np za 30 dni). czy w tym czasie ten co kupił moze obciazyc hipoteke "mojego"
            mieszkania przed zapłatą???
            • andrzej.sawa Re: w czym problem ? 26.06.07, 19:38
              Sprzedałeś,a więc nie jest już Twoje.

Można sporządzić akt notarialny w którym przeniesienie własności następuje w
              dniu zapłaty.
              • Gość: sprzedający Re: w czym problem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 20:05
                czyli to zabezpiecza przed sytuacją ze jeszcze nie dostalem wszystkich
                pieniedzy a ten co kupiłmoze zadłuzyc 'moją" hipotekę?
                • Gość: anka Re: w czym problem ? IP: *.chello.pl 26.06.07, 21:48
                  Nie, nie zabezpiecza. Kolega wcześniej chyba się pomylił. Nie ma sprzedaży
                  nieruchomości pod warunkiem. Przeniesienie własności następuje z chwilą
                  podapisania umowy sprzedaży. Tu nie ma warunku. Tak, że wcześniejsza odpowiedź
                  była prawdziwa, że po sprzedaży mieszkanie nie jest już Twoje, więc obciążenie
                  następuje na rzecz Twojego następcy. Pozdrawiam
                  • Gość: sprzedający Re: w czym problem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 22:01
                    czyli jest mozliwy wariant" sprawa dla reportera"- sprzedałem mieszkanie,
                    prezniosłem własnosc, w akcie jest napisane ze kase dostane za 30dni a tu
                    kupujący mi nie zapłacił i jeszcze zdązył zabezpieczyc tym mieszkaniem jakis
                    inny kredyt i zwiać? A ja zostaje z czym?- bez kasy i mieszkania?
                    • Gość: anka Re: w czym problem ? IP: *.chello.pl 26.06.07, 22:27
                      to zalezy, jaki to jest kredyt?
                      • Gość: sprzedający Re: w czym problem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 22:34
                        na zakup tejze nieruchomosci
                        • Gość: magda Re: w czym problem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 22:55
                          Nie histeryzuj
                        • Gość: anka Re: w czym problem ? IP: *.chello.pl 26.06.07, 22:58
                          to raczej niemożliwe, żebyś nie dostał zapłaty. W akcie notarialnym podawane
                          jest konto na które ma wpłynąć zapłata. Zapłata idzie z banku. Pieniądze
                          uruchamiane są po spełnieniu określonych warunków. I co najważniejsze, zapłata
                          nastęuje na rzchunek bankowy przez Ciebie podany, więc raczej masz kontrolę
                          • Gość: znawca Re: w czym problem ? IP: *.aster.pl 27.06.07, 00:21
                            niestety, Pan Andrzej Sawa często wypowiadający się tu jako ekspert nie do końca
                            wie o czym pisze.

Nie można zastrzec w akcie, że przeniesienie własności nastąpi z chwilą zapłaty,
                            ponieważ przeniesienie własności ZAWSZE następuję z chwilą podpisania aktu przez
                            strony i notariusza. Zapłata, wydanie nieruchomości, ani inne czynniki nie mają
                            tu nic do rzeczy. Złożono podpisy - własność przeniesiona.

Oczywiście może się zdarzyć, że sprzeda się nieruchomość, nowy właściciel
                            obciązy hipotekę, a pieniędzy nie dostaniemy i jest to obawa całkiem słuszna.

Nawet umowa kredytowa powołana w akcie nie daje sprzedawcy pewności, że dostanie
                            zapłatę. banki zawsze wypłatę pieniędzy uzależniają od wielu czynników, np. od
                            złożenia wniosku o wpis hipoteki, ubezpieczenia pomostowego, ubezpieczenia na
                            życie, ubezpieczenia "murów", otwarcia rachunku, złożenie dyspozycji obciążania
                            rachunku, podpisanie weksli itp. Niektórych tych czynności nie da się zrobić
                            przed aktem notarialnym (albo kupujący celowo tego nie uczyni). Wystarczy, że po
                            podpisaniu aktu nowy właściciel oleje sprawę i nie pójdzie do sądu. kasy
                            oczywiście nie dostaniemy do czasu złożenia (i opłacenia) wniosku o wpis hipoteki.
                            Nowy właściciel może też iść do sądu, złożyć wniosek o wpis hipoteki, a potem
                            "zapomnieć" (np. wpadnie pod samochód) że trzeba jeszcze iść do banku. I w tym
                            wypadku nie mammy pieniędzy ,mieszkania, a dodatkowo mamy jeszcze w księdze
                            wieczystej nowego właściciela i hipotekę.

tak jak pisałem wcześniej takie sytuacje są rzadkością, ale nie chciałbym być
                            akurat w tym promilu takich przypadków.

• andrzej.sawa Re: w czym problem ? 27.06.07, 09:48
                              Fakt nie jestem nieomylny,ale chodziło mi o zapis - obciążenie hipoteki,pobobnie
                              jak np.przy kredycie.
                            • Gość: tr Bardzo ciekawy aspekt sprzedaży... IP: *.centertel.pl 22.08.07, 11:15
                              W/g pośredników i banków sprzedaż M na kredyt jest bezpieczna - "wszyscy teraz tak robią".A czyha wiele niebezpieczeństw.Założmy już tą "sprawę dla reportera". Co wtedy? Nie ma mieszkania i pieniędzy, została co najwyżej zaliczka ale nie ma powodów do dumy (opchnąć mieszkanie za zaliczkę;)
                              Czy ktoś ma rozeznanie jakie kroki prawne? Pozew cywilny i windykacja? Jakiekolwiek metody prawne podważenia transakcji jeśli wpłata nie nastąpiła w terminie? Może mozna się jakoś zabezpieczyć? POdzielcie się jesli toś coś wie, mnóstwo ludzi sprzedaje obecnie mieszkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka