hubsol 31.08.07, 08:07 Chcę podpisać umowę przedwstępną ze sprzedawcą. Czy w związku z tym moja żona musi być też u notariusza? Czy wystarczy tylko upoważnienie notarialne. Pytam, bo mam problem natury logistycznej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kszysek Re: Umowa przedwstępna. 31.08.07, 11:36 Zastanów się czy w ogóle watro umowę przedwstępną warto podpisywać u notariusza po co płacić dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
hubsol Re: Umowa przedwstępna. 31.08.07, 11:56 No i bank wymaga umowy przedwstępnej. Będzie honorowana bez notariusza? Odpowiedz Link Zgłoś
kszysek Re: Umowa przedwstępna. 31.08.07, 12:01 Tak, nie ma obowiązku aby umowa przedwstępna była potwierdzona notarialnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kszysek Re: Umowa przedwstępna. 31.08.07, 12:05 Dlatego dwa razy, gdyż pierwsze za umowę przedwstępną a drugi raz za umowę zasadniczą. Może notariusz pójdzie Ci na rękę i nie policzy za umowę przedwstępną, ale to mało prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Umowa przedwstępna. 31.08.07, 13:34 Owszem, policzy. Notariusze często taksę notarialną, która by im przysługiwała przy jednej umowie, dzielą na pół, jeśli umowy mają być dwie: np. przedwstępna i przyrzeczona, warunkowa i przeniesienia własności. Wtedy przy pierwszej umowie płaci się połowę tego, co zapłaciłoby się normalnie, a przy drugiej umowie drugą połowę. Można tez zrobić tylko przyrzeczoną u notariusza, ale wtedy policzy jedną całość należnej taksy, a nie jej połowę. Żona przy umowie zarówno przedwstępnej (notarialnej czy nie), jak i przy przyrzeczonej jest niezbędna. Jeśli żona być osobiście nie może, musi Pan mieć jej pełnomocnictwo notarialne do dokonania konkretnej czynności prawnej (zakupu lub sprzedaży konkretnej nieruchomości za - albo konkretną cenę, albo "za cenę i na warunkach według uznanaia pełnomocnika"). Odpowiedz Link Zgłoś