Gość: marek IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.07, 10:40 chciałem przepisać działkę budowlana na małoletniego wnuczka, jego rodzice żyją, ale ja jemu chciałem już tę działkę dać, jak to najprościej i najtaniej prawnie zrobić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iza Re: darowizna IP: 135.245.72.* 05.09.07, 11:17 Mój dziadek zrobił tak: przepisał aktem notarialnym darowizne na małoletniego wnucza z tym (jest to zaznaczone w akcie) że dopuki małolat nie skończy 18 lat ziemiaopiekuje się jego ojciec z tym że nie może jej sprzedać. Mimo że jest darowizna w najprostszej lini to podatek i tak trzeba było zapłacić, nie były to jakieś wielkie pieniądze ale małe tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: darowizna IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.07, 11:33 dziekuje , a o podatek to chyba najlepiej zapytać w skarbowym? Odpowiedz Link Zgłoś
kszysek Re: darowizna 05.09.07, 13:58 nie będzie żadnego podatku, to jest najbliższa rodzina, a darowizny w rodzinie są bez podatku, od początku roku 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: darowizna IP: 135.245.72.* 05.09.07, 14:02 Tak dokładnie urząd skarbowy wyliczy podatek na podstawie obowiązujących taryf, lini po jakiej jesteście spokrwnieni, tego czy na działce są jakies zabudowania i oczywiście wilekości działki. Sume podatku mozna rozłożyc na raty jezeli US sie zgodzi. Do tego dochodzi opłata w sadzie w którym jest ksiega wieczysta ziemi no i oczywiście notariusz, troche to kosztuje, ale ponieważ to wnuk więc podatek nie bedzie taki duzy. Zznaczam ze u nas w rodzinei ta sytuacja miła miejsce 10 lat temu ale mysle ze duzo sie nie zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: darowizna IP: 135.245.72.* 05.09.07, 14:08 A widac zmieniło się i bardzo dobrze w końcu co tu opodatkować jak to prezent. Ja bym się jednak upeniła w skarbówce czy nie ma zadnych opłat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: darowizna IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.07, 17:52 opłat na powno nie ma bo mój tato też mi teraz daruje mieszkanie i podatku nie płace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: darowizna IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.07, 17:57 tzn jest tylko opłata notarialna i za wypiy a opłata notarialna jest uzależniona od wartości nieruchomocfi - i jeszcze jedno - jeżeli nie chce Pan żeby wnuk po Pana śmierci stracił nieruchomość (spadek na dzieci) to prosze go zabezpieczyć w formie dopisania klauzuli w akcie notarialnym że majątek ten nie wchodzi w skład masy spadkowej. Bez tej klauzuli Pana spadkobietcy będą mogli sądownie żądać podziału. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: darowizna IP: 217.119.65.* 05.09.07, 20:15 No własnie podobno nie, jeżlei darowizna została zapisana za życia darczyńcy ( zresztą inaczej się nie da). To po jego śmierci nie wchodzi już do masy spadkowej. Przynajmniej tak było 10 lat temu. Ja tez wtedy dostałam działke tylko że już byłam pełnoletnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: darowizna IP: 217.119.65.* 05.09.07, 20:18 Czy ktoś sie może wypowiedzieć w tej kwestii. Bardzo mnie to interesuje ponieważ żyje w przeswiadczeniu że mojej darowizny od dziadka nikt mi już nie zabierze. Odpowiedz Link Zgłoś