magnanimi 06.10.08, 16:44 Proszę o radę, już przeszłam przez 3 prawników i nic mi nie pomogli! Czy jest coś co mogę zrobić, o jakąkolwiek pomoc będę bardzo wdzięczna! Pozdrawiam wszystkich!... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mada Re: Jak można powstrzymać podział majątku z mężem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 19:29 To może podaj więcej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 Re: Jak można powstrzymać podział majątku z mężem IP: *.teleton.pl 07.10.08, 09:14 naprawdę myślisz, że prawnik któremu płacisz za pomoc jest głupszy niż amatorzy podpowiadający na tym forum bez analizy dokumentów? zdziwiony al Odpowiedz Link Zgłoś
magnanimi Re: Jak można powstrzymać podział majątku z mężem 07.10.08, 09:36 Witam serdecznie, a więc oto informacje: -rozwód mąż uzyskał bez mojej wiedzy i obecności -apelacje w tej sprawie nic nie pomogły -teraz wniósł podanie do sądu o podział majątku -mamy dom na działce którą razem kupiliśmy i wybudowaliśmy. Czy to wystarczy? Serdeczne pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zigg Re: Jak można powstrzymać podział majątku z mężem IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.08, 11:03 A kto teraz mieszka w tym domu? Odpowiedz Link Zgłoś
magnanimi Re: Jak można powstrzymać podział majątku z mężem 07.10.08, 12:08 Witaj! > A kto teraz mieszka w tym domu? - W tym momencie on tam mieszka... Serdeczne pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmora Re: Jak można powstrzymać podział majątku z mężem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 11:24 magnanimi napisała: > Witam serdecznie, a więc oto informacje: -rozwód mąż uzyskał bez mojej wiedzy i obecności nie wiedziałas że wniósl o rozwód czy nie stawiałas się na sprawy? bo to róznica. -apelacje w tej sprawie nic nie pomogły - a była złożona w terminie? bo jak po terminie może wnieś o kasację wyroku. a orzeczenie z czyjej winie, czy bez orzeczenia o winie? > -teraz wniósł podanie do sądu o podział majątku > -mamy dom na działce którą razem kupiliśmy i wybudowaliśmy. jeżeli razem wybudowaliście w czasie trwania małazeństwa to wg kodeksu rodzinnego ma prawo 1/2 majątku wytworzonego w trakcie trwania małżeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
magnanimi Re: Jak można powstrzymać podział majątku z mężem 07.10.08, 12:07 Witam ponownie wszystkim... > magnanimi napisała: > > > Witam serdecznie, a więc oto informacje: > -rozwód mąż uzyskał bez mojej wiedzy i obecności > > nie wiedziałas że wniósl o rozwód czy nie stawiałas się na sprawy? > bo to róznica. -wiedziałam, ale nie otrzymałam pozwu i nie zostało mi doręczone pocztą. > -apelacje w tej sprawie nic nie pomogły - a była złożona w terminie? > bo jak po terminie może wnieś o kasację wyroku. a orzeczenie z > czyjej winie, czy bez orzeczenia o winie? -co to znaczy kasacja wyroku? Żaden z prawników mi o tym nie wsponiał...?! Proszę o więcej info, dzięki. > > > -teraz wniósł podanie do sądu o podział majątku > > -mamy dom na działce którą razem kupiliśmy i wybudowaliśmy. > jeżeli razem wybudowaliście w czasie trwania małazeństwa to wg > kodeksu rodzinnego ma prawo 1/2 majątku wytworzonego w trakcie > trwania małżeństwa. - tak, dzięki tyle już wiem. Pozdrawiam sedecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 daj spokój i zaprzestań walki. I tak przegrasz IP: *.teleton.pl 07.10.08, 12:58 sąd uznał że pozew Ci doręczono przegrałaś apelację (jak mozna w XXI weiku nie chciec zgadzac się na rozwód?) i nie masz żadnej sznansy na zablokowania podziału majątku.. Pogódź się z tym.. Pozdrawiam i współczuję al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmora przeceniasz mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 13:17 w życiu sie nie rozwodziłam. nie jestem prawnikiem, moja wiedza prawna jest dość obszerna,ale w zakresie nieruchomości. niech jakiś prawnik ci wyjaśni co to jest kasacja i czy wogółe ma zastosowanie w przypadku rozwodu. a swoja droga nie chcesz rozwodu czy nie chcesz się podzielić majątkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
magnanimi doceniam każdą pomoc! 08.10.08, 14:01 > w życiu sie nie rozwodziłam. nie jestem prawnikiem, moja wiedza > prawna jest dość obszerna,ale w zakresie nieruchomości. > niech jakiś prawnik ci wyjaśni co to jest kasacja i czy wogółe ma > zastosowanie w przypadku rozwodu. > a swoja droga nie chcesz rozwodu czy nie chcesz się podzielić > majątkiem? - nie chcę podzielić majątku, bo chcę jeszcze spróbować porozmawiać z nim. Dlatego szukam opcji która przyniesie taki skutek w sądzie. Serdeczne pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
maryko.m Re: Nie można 09.10.08, 00:59 W momencie uprawomocnienia się wyroku rozwodowego ustała wspólność majątkowa pomiędzy Wami. W tej chwili jesteście współwłaścicielami w częściach ułamkowych na ogólnych zasadach. W związku z tym ex-mąż może żądać dokonania podziału majątku przez sąd (o ile nie ma pomiędzy Wami woli polubownego załatwienia sprawy). Proste. Jeśli ex-mąż złożył już stosowny wniosek i pozostaje głuchy na Twoje argumenty, proponuję zatroszczyć się o swoje interesy. Warto też przypomnieć, że postępowanie o podział nie odbywa się w trybie procesowym i niestawiennictwo uczestnika nie tamuje rozpoznania sprawy, jakkolwiek sąd nie podziela z góry argumentów wnioskodawcy tylko musi oczywiście dochodzić prawdy obiektywnej na podstawie przedstawionych dowodów. Po tym, jak orzeczenie o podziale uprawomocni się nie będzie także można już żądać dokonania korekt w podziale majątku: spłat itd. Czyli - ignorowanie zawiadomień z sądu nie popłaci. P.S. oczywiście, można podważać sam wyrok czy wnioskować o przywrócenie terminów - ale tu też kłaniają przepisy o terminach ewentualnie jakieś nadzwyczajnie okoliczności... Odpowiedz Link Zgłoś
magnanimi Bardzo dziękuję... 09.10.08, 11:24 Czyli, jedynie mogę nie zgadzać się z tymi propozycjami podziału, tak? > P.S. oczywiście, można podważać sam wyrok czy wnioskować o przywrócenie terminó > w -w tym komentarzu Twoim, chodzi o podważanie którego wyroku? Rozwodowego czy tego o podziale majątku? Serdeczne dzięki z góry! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
maryko.m Re: Bardzo dziękuję... 10.10.08, 13:24 Próbować podważać można każde orzeczenie. Ale skoro w tym konkretnym przypadku apelacja napisana od wyroku rozwodowego nic nie dała, wyrok się uprawomocnił, a ponadto Ty zasięgałaś porady kilku prawników (rozumiem,że profesjonalnych) to...cóż więcej można dodać. Odpowiedz Link Zgłoś