Dodaj do ulubionych

Do jakiego specjalisty w spr. umowy przedwstępnej?

IP: *.acn.waw.pl 01.02.09, 19:27
Witam
Planuję kupno mieszkania od dewelopera. Dostałam do zapoznania sie
umowę przedwstępną i w związku z tym mam pytanie. Jestem zupełnym
laikiem w tej dziedzinie a chciałabym żeby jakis specjalista ją
przeczytał. Do kogo mam się zwrócić żeby ją przeczytał i stwierdził
czy nie zawiera ona jakichś haczyków?
Obserwuj wątek
    • irma223 Re: Do jakiego specjalisty w spr. umowy przedwstę 02.02.09, 12:53
      Gość portalu: nikita napisał(a):

> Witam
      > Planuję kupno mieszkania od dewelopera. Dostałam do zapoznania sie
      > umowę przedwstępną i w związku z tym mam pytanie. Jestem zupełnym
      > laikiem w tej dziedzinie a chciałabym żeby jakis specjalista ją
      > przeczytał. Do kogo mam się zwrócić żeby ją przeczytał i
      > stwierdził czy nie zawiera ona jakichś haczyków?

Do pośrednika w obrocie nieruchomościami albo do radcy prawnego.
      I tu i tu usługa doradztwa jest odpłatna.

U notariusza porada jest nieodpłatna o ile dotyczy umowy, która u danego
      notariusza ma być podpisywana.
      • Gość: al9 tylko do prawnika IP: *.teleton.pl 02.02.09, 13:25
        irma posrednik nie ma najmniejszego prawa, wiedzy ani umocowania do
        opiniowania jakichkolwiek umów..
        Chyba ze w kapciach, prywatnie i nie za wynagrodzeniem...
        Nie wiedziałaś?
        al
        • irma223 W kapciach czy w ustawie? 02.02.09, 14:05
          Gość portalu: al9 napisał(a):

> irma posrednik nie ma najmniejszego prawa, wiedzy ani umocowania do
          > opiniowania jakichkolwiek umów..
          Z Ustawy o gospodarce nieruchomościami:

"Art. 180.
          1. Pośrednictwo w obrocie nieruchomościami polega na zawodowym wykonywaniu przez
          pośrednika w obrocie nieruchomościami czynności zmierzających do zawarcia przez
          inne osoby umów:
          1) nabycia lub zbycia praw do nieruchomości;
          2) nabycia lub zbycia własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu
          mieszkalnego, spółdzielczego prawa do lokalu użytkowego lub prawa do domu
          jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej;
          3) najmu lub dzierżawy nieruchomości albo ich części;
          4) innych niż określone w pkt 1–3, mających za przedmiot prawa do nieruchomości
          lub ich części.
          1a. Pośrednik w obrocie nieruchomościami może wykonywać opracowania i ekspertyzy
          oraz doradztwo w zakresie rynku nieruchomości."

> Chyba ze w kapciach, prywatnie i nie za wynagrodzeniem...

"2. Pośrednik wykonuje czynności, o których mowa w ust. 1, osobiście lub przy
          pomocy innych osób wykonujących czynności pomocnicze i działających pod jego
          bezpośrednim nadzorem, ponosząc za ich czynności odpowiedzialność zawodową
          określoną w ustawie.
          3. Zakres czynności pośrednictwa w obrocie nieruchomościami określa umowa
          pośrednictwa. Umowa wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności. W umowie
          wskazuje się w szczególności pośrednika w obrocie nieruchomościami
          odpowiedzialnego zawodowo za jej wykonanie, numer jego licencji zawodowej oraz
          oświadczenie o posiadanym ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej za szkody
          wyrządzone w związku z wykonywaniem czynności pośrednictwa w obrocie
          nieruchomościami.
          3a. Umowa pośrednictwa może być zawarta z zastrzeżeniem wyłączności na rzecz
          pośrednika lub przedsiębiorcy. Art. 550 Kodeksu cywilnego stosuje się odpowiednio.
          4. Przez umowę pośrednictwa pośrednik lub przedsiębiorca, o którym mowa w art.
          179 ust. 3, zobowiązuje się do dokonywania dla zamawiającego czynności
          zmierzających do zawarcia umów wymienionych w ust. 1, a zamawiający zobowiązuje
          się do zapłaty pośrednikowi lub przedsiębiorcy wynagrodzenia.
          5. Sposób ustalenia lub wysokość wynagrodzenia za czynności pośrednictwa w
          obrocie nieruchomościami określa umowa pośrednictwa. W razie nieokreślenia
          wynagrodzenia w umowie, przysługuje wynagrodzenie zwyczajowo przyjęte w danych
          stosunkach.
          6. Czynności pośrednictwa w obrocie nieruchomościami mogą być wykonywane w
          stosunku do wszelkich nieruchomości, a także na rzecz wszystkich osób fizycznych
          i prawnych oraz jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej.
          7. Pośrednik w obrocie nieruchomościami wykonuje zawód:
          1) prowadząc jako przedsiębiorca działalność w zakresie pośrednictwa w obrocie
          nieruchomościami albo
          2) w ramach stosunku pracy lub umowy cywilnoprawnej u przedsiębiorcy
          prowadzącego działalność w zakresie pośrednictwa w obrocie nieruchomościami.
          8. Pośrednik w obrocie nieruchomościami nie może łączyć wykonywania zawodu w
          formach wymienionych w ust. 7.
          Art. 181.
          1. Pośrednik w obrocie nieruchomościami jest zobowiązany do wykonywania
          czynności, o których mowa w art. 180 ust. 1 i ust. 1a, zgodnie z zasadami
          wynikającymi z przepisów prawa i standardami zawodowymi, ze szczególną
          starannością właściwą dla zawodowego charakteru tych czynności oraz zasadami
          etyki zawodowej. Jest on także zobowiązany do kierowania się zasadą ochrony
          interesu osób, na których rzecz wykonuje te czynności.
          2. Pośrednik w obrocie nieruchomościami jest zobowiązany do stałego doskonalenia
          kwalifikacji zawodowych.
          3. Pośrednik w obrocie nieruchomościami podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu od
          odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone w związku z wykonywaniem
          czynności pośrednictwa, o których mowa w art. 180 ust. 1 i 1a. Jeżeli pośrednik
          wykonuje czynności przy pomocy innych osób, działających pod jego nadzorem,
          podlega on również ubezpieczeniu od odpowiedzialności cywilnej za szkody
          wyrządzone działaniem tych osób. Przepis ten stosuje się odpowiednio do
          przedsiębiorców, o których mowa w art. 179 ust. 3.
          4. Minister właściwy do spraw instytucji finansowych, w porozumieniu z ministrem
          właściwym do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej, po
          zasięgnięciu opinii Polskiej Izby Ubezpieczeń, określi, w drodze rozporządzenia,
          szczegółowy zakres ubezpieczenia obowiązkowego, o którym mowa w ust. 3, termin
          powstania obowiązku ubezpieczenia oraz minimalną sumę gwarancyjną, biorąc w
          szczególności pod uwagę specyfikę wykonywanego zawodu oraz zakres realizowanych
          zadań.
          5. Standardy zawodowe ustalają organizacje zawodowe pośredników w obrocie
          nieruchomościami w uzgodnieniu z ministrem właściwym do spraw budownictwa,
          gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej. Komunikat o uzgodnieniu standardów
          zawodowych zamieszcza się w Dzienniku Urzędowym ministra właściwego do spraw
          budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej.
          6. Przy wykonywaniu działalności zawodowej w związku z zawartą umową
          pośrednictwa w obrocie nieruchomościami, w zakresie objętym tą umową, pośrednik
          odpowiedzialny zawodowo za jej wykonanie ma prawo wglądu oraz pobierania
          odpowiednich odpisów, wypisów i zaświadczeń zawartych w:
          1) księgach wieczystych;
          2) katastrze nieruchomości;
          3) ewidencji sieci uzbrojenia terenu;
          4) tabelach taksacyjnych i na mapach taksacyjnych tworzonych na podstawie art. 169;
          5) planach miejscowych, studiach uwarunkowań i kierunków zagospodarowania
          przestrzennego gmin oraz decyzjach o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu;
          6) rejestrach osób, którym przysługują prawa określone w art. 180 ust. 1 pkt 2
          oraz prawa odrębnej własności lokalu;
          7) ewidencji ludności."

Drogi Alu, rutyna jest wrogiem wszelkiej pewności. Zawsze warto sprawdzać
          nowelizacje...
          • Gość: al9 ale irma IP: *.teleton.pl 02.02.09, 16:42
            wklejasz tyle tekstu myslisz że to Ci dodaje argumentów?
            Powtarzam - posrednik NIE jest umocowany do opiniowania umów.
            eskpertyza i doradztwo może dotyczyc ceny, sensu inwestycji a nie
            KSZTAŁTU umowy...
            naprawdę
            a jak chcesz coś wklejać - to moze ustawe o adwokaturze :-)
            papa
            al
            ps. jak narty? udane?
            • irma223 Raz za trudne a raz nie za trudne? 02.02.09, 19:05

> wklejasz tyle tekstu myslisz że to Ci dodaje argumentów?
              > Powtarzam - posrednik NIE jest umocowany do opiniowania umów.
              > eskpertyza i doradztwo może dotyczyc ceny, sensu inwestycji a nie
              > KSZTAŁTU umowy...
              > naprawdę

"Pośrednik nie powinien podejmować się wykonywania czynności, które leżą poza
              jego wiedzą i doświadczeniem zawodowym."

Chcesz mi powiedzieć, że pośrednik nie rozumie z reguły zapisów w umowach
              przedwstępnych i nie zdaje sobie sprawy z ich prawnych skutków? To jakim
              sposobem nie jest prawnie zabronione pośrednikom przyjmować do oferty cesje?

Jak przyjmuje do sprzedaży cesję praw (w przypadku umowy deweloperskiej) - to
              wtedy umowę rozumie, a jak ma ze zrozumieniem przeczytać zapisy w umowie
              doradzając klientowi - to już nie rozumie?

> a jak chcesz coś wklejać - to moze ustawe o adwokaturze :-)

A co ma tutaj Prawo o adwokaturze do rzeczy?

Chodzi o zwykłe umowę przedwstępną z deweloperem, a nie o zawiłą problematykę -
              pośrednik czyta takich umów kilkanaście - kilkadziesiąt rocznie.

> ps. jak narty? udane?

Dziękuję - udane.
              • Gość: al9 irma powtórzę IP: *.teleton.pl 03.02.09, 10:03
                nie o to chodzi że taka umowa jest za trudna
                Chodzi o to, ze nie wolno Ci jej analizować i wypowiadac sie na jej
                temat, biorąc za to pieniądze.. (Chyba ze oprócz tego, że jestes
                posrednikiem, jesteś radcą czy adwokatem)
                Kończmy..
                al
                • irma223 To co mi wolno? 03.02.09, 10:44

> nie o to chodzi że taka umowa jest za trudna
                  > Chodzi o to, ze nie wolno Ci jej analizować i wypowiadac sie na
                  > jej temat, biorąc za to pieniądze..

Podaj przepis, który tego zabrania.

Nie wolno mi analizować umowy przeznaczonej dla moich klientów kupujących (jeśli
                  pośredniczę w sprzedaży mieszkań deweloperskich)?

Nie wolno mi analizować umowy deweloperskiej, zwartej przez moich klientów
                  sprzedających, jeśli chcą mi zgłosić do oferty cesję?

To co mi wolno?
                  • Gość: al9 Re: To co mi wolno? IP: *.teleton.pl 03.02.09, 12:03
                    Nie wolno mi analizować umowy deweloperskiej, zwartej przez moich
                    klientów
                    sprzedających, jeśli chcą mi zgłosić do oferty cesję?
                    -------
                    mozesz sobie do upojenia analizować umowę JUŻ zawartą
                    NIE wolno Ci analizować ODPŁATNIE umowy, która Klient MA ZAWRZEĆ. o
                    to chodzi w tym wątku...
                    Porady prawne - tylko prawnicy..
                    Kończę już, sory, ale mnie zmęczyłaś..
                    bez urazy
                    al
                    • irma223 Re: To co mi wolno? 03.02.09, 12:26

> mozesz sobie do upojenia analizować umowę JUŻ zawartą
                      > NIE wolno Ci analizować ODPŁATNIE umowy, która Klient MA ZAWRZEĆ.

A jeżeli klient mój jest kupujący, a sprzedaje deweloper (z którym, nawiasem
                      mówiąc, też mam umowę pośrednictwa)?

To jak mam pośredniczyć?

Nie wolno mi przeanalizować umowy, zanim mój klient ją podpisze?
                      • Gość: al9 Re: To co mi wolno? IP: *.teleton.pl 03.02.09, 13:53
                        Irma - w tym wątku człowiek pyta sie, do kogo ma iść z projektem
                        umowy. Ty odpowiadasz, że np do posrednika. nie masz racji - nam nie
                        wolno prowadzic analiz prawnych.
                        Odwracasz kota ogonem, pokazujac sytuację, w której oferujesz
                        nieruchomość w budowie. To NIE ten przypadek. Przeczytaj PIERWSZY
                        post.
                        papa
                        al
                        • irma223 "zmierzających do zawarcia przez inne osoby umów: 03.02.09, 20:29

> Irma - w tym wątku człowiek pyta sie, do kogo ma iść z projektem
                          > umowy. Ty odpowiadasz, że np do posrednika. nie masz racji - nam nie
                          > wolno prowadzic analiz prawnych.
                          > Odwracasz kota ogonem, pokazujac sytuację, w której oferujesz
                          > nieruchomość w budowie. To NIE ten przypadek. Przeczytaj PIERWSZY
                          > post.
                          > papa
                          > al

"Art. 180.
                          1. Pośrednictwo w obrocie nieruchomościami polega na zawodowym wykonywaniu przez
                          pośrednika w obrocie nieruchomościami czynności zmierzających do zawarcia przez
                          inne osoby umów:
                          1) nabycia lub zbycia praw do nieruchomości;"

Przyznajesz, że analiza zwykłej przedwstępnej umowy deweloperskiej nie leży poza
                          wiedzą i doświadczeniem pośrednika, a to byłby ten przepis, który mógłby nam
                          zabronić przeprowadzenia analizy takiej umowy (gdyby ta czynność przekraczała
                          naszą wiedzę i doświadczenie, ale nie przekracza).

Oprócz tego możemy wykonywać opracowania i ekspertyzy
                          oraz świadczyć usługi doradztwa w zakresie rynku nieruchomości. A także
                          wykonywać czynności zmierzające do zwarcia przez inne osoby umów m. in. nabycia
                          praw do nieruchomości.

Czyli dokładnie to, czego autor wątku oczekuje.

Ty twierdzisz, że pośrednik może to zrobić, ale tylko "w kapciach i
                          nieodpłatnie", ja podaję wyraźne zapisy w ustawie, które wskazują, że owszem -
                          w ramach działalności i odpłatnie.

Podaj, bardzo proszę przepis, który nam tego zakazuje, bo znaleźć go nie mogę.
                          • Gość: al9 Re: "zmierzających do zawarcia przez inne osoby u IP: *.teleton.pl 04.02.09, 11:40
                            nie
                            ty nadinterpretujesz UoGN
                            człowiek prosi o analizę umowy
                            Nie masz prawa tego robić.
                            eot
                            al

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka