Gość: amanda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 17:42 W jakiej odległości od granicy można wybudować kompostownik stały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Leon Re: kompostownik przy granicy IP: 193.243.147.* 24.07.09, 10:27 Co najmniej 10 m od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi (także Twoich budynków) oraz co najmniej 3 m od granicy z sąsiednią działką. Zachowanie odległości od granicy działki nie jest wymagane, jeżeli osłony lub pomieszczenia stykają się z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Re: kompostownik przy granicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 09:53 Leon, a nie orientujesz sie jakie odleglosci og granicy, albo domu sasiada mozna wybudowac chlew i czy te odleglosci dotycza jakies konkretnej ilosci swin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: kompostownik przy granicy IP: 193.243.147.* 27.07.09, 08:00 Budynek inwentarski lub budynek gospodarczy nie może być sytuowany ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w odległości mniejszej niż 8 m od ściany istniejącego na sąsiedniej działce budowlanej budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego lub budynku użyteczności publicznej, lub takiego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę. Odległości od granicy z sąsiednią działką budowlaną do podziemnej części budynku, a także budowli podziemnej spełniającej funkcje użytkowe budynku, znajdujących się całkowicie poniżej poziomu otaczającego terenu, nie ustala się. Jeśli na działkach istnieją studnie to odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej 15 m od budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nora25 Re: kompostownik przy granicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 22:39 A gdzie zgłosić fakt wybudowania kompostownika 0,5m od granicy? Moj sąsiad tak zrobił i śmierdzi na moim podwórku! Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama do nora25 31.07.09, 00:13 A gdzie masz swój kompostownik? Czy nikomu nie przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nora25 Re: do nora25 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 13:50 Nie mam kompostownika. Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Re: do nora25 04.08.09, 14:27 Więc gdzie gromadzisz odpady biologicze (chociażby trawę czy chwasty)? Przerzucasz do sąsiada;)? Kompostownik na działce to norma, tak jak pojemniki na inne odpady, które każdy normalny człowiek segreguje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amanda Re: do nora25 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 15:02 Wyobraź sobie, że ja też nie mam kompostownika! I nie wyrzucam skoszonej trawy, chwastów itp. do sąsiada. Pakuję w worki i odbierają mi to odpowiednie słuzby. Dlatego właśnie zadałam pytanie, odpowiedź otrzymałam jasną i nie rozumiem skąd takie zacietrzewienie. Chyba wszyscy chcemy mieszkać w przyzwoitych warunkach, a "zapachy" z kompostownika raczej do nich nie należą. To, co wyżej adresuję do 3xmama. Do nora25: taki fakt można zgłosić do Inspekcji Nadzoru Budowlanego Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Re: do nora25 04.08.09, 17:18 Eh... i kto tu jest zacietrzewiony. Serdecznie współczuję Twoim sąsiadom. A tak na marginesie.... hałas z kosiarki Ci nie przeszkadza? A może dym z grilla? Tacy ludzie, którym wszystko przeszkadza, powinni mieszkać na odludziu. Dobrze, że ja mam sąsiadów z kompostami;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amanda Re: do nora25 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 12:02 Serdecznie i z całego serca życzę ci takich sąsiadów! Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo44 Re: do nora25 05.08.09, 15:54 3xmama napisała: > Eh... i kto tu jest zacietrzewiony. Serdecznie współczuję Twoim >sąsiadom. eeee - nie bardzo rozumiem. czy egzekwowanie swoich praw i prawa (budowlanego w tym wypadku) jest "zacietrzewieniem" ? rozumiem, że nie "zacietrzewisz się" gdy ci sąsiad pobuduje chlewik - a niech nawet będzie zwykły garażyk - bezpośrednio na granicy twojej działki? Odpowiedz Link Zgłoś
1anyzek NORO 25 06.08.09, 10:47 noro kto odbiera od ciebie skoszoną trawę i jak to załatwiałaś prosze o podpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: NORO 25 IP: 193.243.147.* 06.08.09, 12:15 Ode mnie też odbiera skoszoną trawę PUK (Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych). Odbiera razem ze śmieciami z pojemnika (zabiera trawę w workach). Worek można kupić u nich za 5 zł - ma logo zabezpieczające przed podrobieniem, bo wiadomo "Polak potrafi". Worek starcza na 2 koszenia trawy. Co PUK z tym robi - nie moja sprawa. Może mają ekologiczne kompostowniki :) Odpowiedz Link Zgłoś