edyta-ziel 25.04.06, 18:44 Mojemu synkowi zrobił się taki mały pęcherzyk pod napletkiem, wygląda jakby był wypełniony białą ropą czy inną substancją. Zrobiło się to z dnia na dzień, robię przymoczki z rivanolu ale nie schodzi Co to moze być? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgorzata.jazdzyk Re: gulka pod napletkiem 30.04.06, 18:41 Opisana zmiana powstała w wyniku nieprawidłowej toalety prącia. W czasie każdej kąpieli należy delikatnie odciągać napletek i przemywać prącie czystą wodą. Moim zdaniem takie postępowanie powinno pomóc. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
azzure1 Re: gulka pod napletkiem 01.05.06, 02:08 Ta substancja to nagromadzona mastka, którą trzeba usunąć. Co do odciągania napletka to zdania są podzielone i wśród rodziców i wśród lekarzy. My najpierw nie odciągliśmy synkowi, bo tak nam doradzali w szkole rodzenia oraz potem nasz pediatra, ale po usuwaniu mastki w szpitalu postanowiliśmy nie narażać więcej dziecka na takie przeżycia i teraz w kąpieli co drugi dzień odciągam napletek. Jednak zawsze trochę się boję, żeby czegoś nie uszkodzić, a poza tym mam wrażenie, że synkowi sprawia to ból. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta-ziel Re: gulka pod napletkiem 02.05.06, 17:07 no właśnie... "nieprawidłowej toalety"... tylko kto wie jaka jest prawidłowa? Mnie dwóch lekarzy powiedziało - nie ruszać, w gazecie stało - odciągać tyle żeby było widoczne ujście cewki moczowej. Robiłam tak jak w gazecie ale jak widać nie wystarczyło Teraz odciągamy na maksa po każdej kąpieli i mamy nadzieję że "puści" i interwencja chirurga nie będzie konieczna... Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam majowo Odpowiedz Link Zgłoś
konus2859 Re: gulka pod napletkiem 06.06.06, 14:03 Witam,mam lekarze też mówili - nie odciągać!!! A teraz syn ma 8 lat i już byliśmy u chirurga na zabiegu bo miał przyklejony napletek do żołędzia. Na szczęście jest już po wszystkim. I prośba do mam, jeśli maluch nie protestują to odciągajcie bo później może byś problem. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: gulka pod napletkiem 21.11.06, 14:42 czy wszystko już w porządku? Mamy podobny problem u 3-latka i nie wiem, czy wystarczy prawidłowa toaleta, czy jednak konieczna jest interwencja lekarska? ---------------------------------------------------------- çççççççççççççççççççççĂççĂç Wpływ bajek na dziecko: BABCIA: Przyniosłam ci jabłka! DZIECKO: Zatrute? Odpowiedz Link Zgłoś
iga74 Re: gulka pod napletkiem 28.11.06, 22:14 Jejku to ja już nie wiem..Mam 16 miesięcznego synka i przemywam i odciągam napletek tylko troszeczkę...Mam wrażenie, że dalej się nie da...Ale ostatnio synek skarżył się, że ma tam gagę..więc przemywałam go wodą z kalią , nadmanganianem potasu i pomogło...Boję się , że jednak robię żle tą toaletę...Powinnam odciągac ile sie da, próbować do skutku.Jak to jest????? Odpowiedz Link Zgłoś