doral82 18.12.07, 19:28 Mam pytanko-do kiedy powinno sie smarować maluchy oliwką? Moja roczna córeczka strasznie się wyrywa, ucieka, nie mogę sobie z nią poradzić. Proszę o odpowiedż. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
epreis Re: smarowanie oliwką 18.12.07, 19:35 oliwką powinno się smarować tylko nowowordka przez pierwsze kilka tygodni bo wtedy jeszcze jego skóra jest niedojrzała, potem już oliwka nie pomaga lecz szkodzi - nie natłuszcza lecz wysusza zatykając pory, jeśli już chcesz smarować lepszy jest zwykły balsam, choc tak naprawdę jeśli jest zdrowe to niepotrzeba, chyba, że ma przesuszoną skórę, ja mojego przestałam smarować jak miał jakoś 7-8 miesięcy ale smarowałam go tak długo dlatego, ze wtedy było upalne lato i on dużo przewbywał na słońsu wieć wieczorem był smarowany balsamem, potem przestałam..musiałam zacząc jak miał 1,8 roku bo wtedy zaczął chorować na AZS i teraz smaruję ale tylko z tego powodu, że musi być smarowany specjalnymi kremamy. rozmawiałam i z dermatologiem i alergologiem, że jeśli dziecko nie ma problemów ze skórą to nie musisz..a oliwka jest wręcz zakazana po pierwszych paru tygodniach Odpowiedz Link Zgłoś
madziorek.4 Re: smarowanie oliwką 25.01.08, 06:32 Moja mala ma 10 mies i moze byla 5 razy smarowana oliwka i ma ladna skore nie uzywam rez zadnych kremow Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: smarowanie oliwką 18.12.07, 20:04 Nigdy nie smarowałam córki oliwką. Tylko na ciemieniuchę stosowałam i do masaży. Moim zdaniem takiej dużej dziewczynki nie powinnaś smarować oliwką. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: smarowanie oliwką 18.12.07, 22:37 Wcale, chyba, że lekarz zaleci inaczej. No ale jeśli Twoja córeczka ma jakieś bardzo poważne problemy skórne (tak zakładam, skoro w wielu 1 roku używasz jeszcze oliwki) to chyba z tym pytaniem do lekarza a nie na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.dama Re: smarowanie oliwką 18.12.07, 23:16 witam, ja smaruję 4 miesięcznego synka i 3,5 letnią córkę, mają suchą skórę i codzienne, nawet kilka razy w ciagu dnia, nacieranie skóry to rutyna i mus. Używamy akurat nie oliwki (myślę, że jest za ciężka dla skóry) tylko balsamu z Pharmaceris dla skóry atopowej. Nam bardzo pomaga - ja sama sie nim smaruje i jestem bardzo zadowlona. Odpowiedz Link Zgłoś
hisia Re: smarowanie oliwką 18.12.07, 23:51 Też używamy tego balsamu Pharmaceris, jest super, naprawdę poprawia wygląd suchej skóry moich dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
asiula_2 Re: smarowanie oliwką 19.12.07, 10:20 Oliwką można smarować już od urodzenia, ale ja osobiście preferuję oliwkę w kąpieli a smarować wolę balsamem. Z racji tego, że mój synek jest atopikiem to stosujemy serię erisa do skóry atopowej. Odpowiedz Link Zgłoś