malinarak 11.12.03, 14:10 Prosze poradźcie w czym ,to znaczy w jakim proszku prać rzeczy niemowlęce ? Dzidziuś ma dopiero 5 dni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enut Re: Pranie 12.12.03, 09:08 Proszek Jelp, proszek lub mleczko Lovela, proszek avent. Avent jest podobno rewelacyjny (ale drogi: 100zl/2,5kg), Jelp podobno mniej uczula niz Lovela, mleczko Lovela dobrze sie wyplukuje. Ja uzywalam proszku Lovela, ma mily zapach, ale nie bierze dzieciecych plam (z marchewki itp), ale dla noworodka jest OK. Pewnie jest wiecej tych dzieciecych proszku, ja znam tylko te. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
winerka Re: Pranie 12.12.03, 21:32 Bardzo dobry jest proszek Jelp ale radzę kupić najpierw małe opakowanie proszku i sprawdzić czy Pani dziecku nic nie jest,mojej córeczce jeszcze przed narodzinami wyprałam wszystkie rzeczy i naprawdę nic jej się nie działo.Ostatnio kupiłam Cocolino i też się sprawdził.Do płukania używam jeszcze płynu Lenor dla dzieci (biały) pranie jest wtedy bardzo miękie i dobrze się prasuje.Ważne jest też aby po każdym praniu wszystkie rzeczy dobrze wyprasować,a prane rzeczy porządnie wypłukać z proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
haribo Re: Pranie 14.12.03, 01:05 Ja ciuszki dla mojej dzidzi wyprałam w płynie Lovela (posiada atest Instytutu Matki i Dziecka). Prałam je ręcznie, następnie porządnie płukałam też ręcznie, a potem nastawiłam program w automacie na intensywne płukanie + wiadomo wirowanie. Nie używam żadnych płynów zmiękczajacych (tzn. do płukania), bo mogą uczulać, są nie wskazane dla malutkich dzieci, a ciuszki wyprane w Loveli i tak są miękkie. Tak wiec polecam do prania. Nie wiem jak sprawdzą na moim bobasku, bo będę go miała dopiero za 4 tygodnie. Pozdrawiam. Kasia - 37 tydzień. P.S. Praktycznie każde pranie, niezależnie czy bedziesz prała w produktach firmy Lovela, Jelp, Coccolino czy Avent, pamiętaj aby dwukrotnie wypłukać. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Pranie 15.12.03, 22:25 Na początku uzywałam Jelpu , potem , tzn. po ok. 3m-cach - Loveli. Jelp jest bezzapachowy ( ponieważ jest przeznaczony dla alergików) a Lovela ładnie pachnie , więc później używałam zamiennie obu tych proszków. Odpowiedz Link Zgłoś
grazynarosa Re: Pranie 29.12.03, 10:44 witam....bez konkurencyjnie plyn LOVELA !!!!! Grazka Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Pranie 03.01.04, 19:03 Ja zaczęłam od Loveli. Niestety synek dostał wysypki. I teraz używamy Jelp. Plam z marchewki też nie bierze... Poza tym się sprawdza. oczywiście program płukania nastawiam w pralce dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: Pranie 23.01.04, 11:58 Z tych produktów, które wymieniłyście, pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka mają: Lovela (płyn i proszek), Jelp i Jelp Color oraz Coccolino, a oprócz nich także Cypisek oraz płyn i płatki Bebe. Do ubranek i pieluszek takiego maluszka, który ma dopiero kilka dni, radziłabym stosować Jelp (ale JELP COLOR dopiero od 2. miesiąca), płyn Lovela lub Cypisek. Proszek AVANT nie był badany w instytucie i nie znam jego składu ani danych odnośnie bezpieczeństwa stosowania. Bardzo dobrą radą dotyczącą prania rzeczy maluchów jest stosowanie podwójnego programu płukania. Pamiętajcie także, że płyn do płukania ubranek dziecięcych można stosować dopiero po ukończeniu przez dziecko 3 lat (nawet wtedy, jeśli producent zaleca go dla niemowlaków). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś