15.10.10, 13:03
Tym razem ja mam pytanie do wszystkich użytkowników tego forum. Liczę na Państwa pomoc w rozstrzygnięciu dylematu dotyczącego awatarów, które pojawiają się obok pseudonimu (nick name) użytkownika na wielu forach. Zastanawiam się na tym, czy:
1. Pozostawienie pustego pola może być odebrane przez innych użytkowników internetu jako oznaka lekceważenia lub niechlujstwa (jak niewyraźne przedstawienie się przy powitaniu), czy też nie należy temu przypisywać żadnego znaczenia.
2. Umieszczenie w tym miejscu podobizny innej osoby (np. artysty, polityka) jest właściwe, a jeśli tak to pod jakimi warunkami.

Ciekawa jestem Państwa opinii...

Obserwuj wątek
    • nm.buba011 Re: awatary 15.10.10, 14:00
      o ile jest miejsce, to swój umieszczam, a inni jak uważają. Mogą nie chcieć lub nie potrafić.

Polityk czy znana osoba, z założenia się na to godzi. Domniemanie. Awataru lub sygnaturki nie powinno się w żaden sposób komentować. Nie powinno się z tego powodu zmieniać sygnaturki w zależności od komentowanego tematu, co jest zrozumiałe i wykracza poza s-v.
    • Gość: gość Re: awatary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.10, 14:33
      1. Dla mnie puste pole nie znaczałoby lekceważenia, może chęć pozostania po prostu anonimowym, bo ew. awatar może się różnym osobom kojarzyć na różne sposoby, być może będzie coś sugerował.
      Myślę, że jedni utworzą awatar, żeby być szybciej, łatwiej zauważalnym wśród wielu innych postów, albo po prostu chcą się wyróżnić. Innym na tym albo nie zależy, ablo zwyczajnie nie zawacają na to szczególej uwagi.
      2. Podobiznę kogoś znanego zamieszczają wg mnie baaardzo młode osoby, które akurat w danym okresie swojego życia są kimś mocno zafascynowane i z tego powodu to robią, nie zastanawiając się czy to jest "politycznie" paprawne czy tez nie.

Ale to tylko moje bardzo subiektywne zdanie smile
      Pozdrawiam
    • irex22 Re: awatary 15.10.10, 19:11
      Awatar, według mnie, to dodatkowa informacja o rozmówcy, czyli jego zainteresowaniach, wyobraźni a także gotowość dostosowania się do reguł na danym forum obowiązujących a więc także uprzejmość. Dokładnie na dwóch forach użyłam awatara i nigdy nie byłam zadowolona z tego faktu. Nie potrafię określić powodu, dlaczego.
    • bene_gesserit Re: awatary 16.10.10, 00:23
      Zgadzam sie z przedpiścami.
      Dodam tylko, ze mozliwosc zamieszczenia awatara to udogodnienie, z ktorego nie musimy korzystac, stad porownywanie tego do wymamrotania nazwiska przy przedstawieniu sie jest imho nie trafione. Raczej porownalabym to do wyboru siedzenia na taborecie zamiast na krzesle smile
    • Gość: szampanna Re: awatary IP: *.sta.asta-net.com.pl 18.10.10, 16:12
      Ja odbieram to jako możliwość zamanifestowania swojego punktu widzenia, wrażliwości estetycznej, zainteresowań (podobnie jak dodanie sygnaturki) - lub po prostu pokazania się we własnej postaci, o ile awatarem jest zdjęcie.
      Na forach brak awatarów odbieram jako niechęć do ujawniania się, podkreślenie anonimowości. Natomiast na serwisach społecznościowych brak zdjęcia, choćby jednego, jest pewnym niechlujstwem.
      • bene_gesserit Re: awatary 18.10.10, 16:49
        > nonimowości. Natomiast na serwisach społecznościowych brak zdjęcia, choćby jedn
        > ego, jest pewnym niechlujstwem.

Dyskutowalabym.
        Przez caly Zachod przetoczyla sie dyskusja o tym, na ile ujawnianie swej prywatnosci moze komus zaszkodzic. W Polsce dopiero sie zaczyna - ale brak zdjecia w sieci moze swiadczyc rowniez o dbaniu o wlasne bezpieczenstwo.
        • nm.buba011 Re: awatary 18.10.10, 18:22
          bene_gesserit napisała:

> Dyskutowalabym.
          > Przez caly Zachod przetoczyla sie dyskusja o tym, na ile ujawnianie swej prywat
          > nosci moze komus zaszkodzic. W Polsce dopiero sie zaczyna - ale brak zdjecia w
          > sieci moze swiadczyc rowniez o dbaniu o wlasne bezpieczenstwo.

autorka wątku pytała o awatar, a to się ma nijak do własnej fotografii, chyba, że znowu chcesz sprowadzić dyskusje do braku bezpieczeństwa a następnie do asertywności, co do której mimo szkoleń, masz dość mgliste pojęcie.
          • bene_gesserit Re: awatary 18.10.10, 22:23
            znowu chcesz sprowadzić dyskusje do braku bezpieczeństwa a następnie do ase
            > rtywności, co do której mimo szkoleń, masz dość mgliste pojęcie.

1.
            2.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka