henrykkreuz 10.04.10, 21:29 Przeczepiajmy do samochodów wstążki w barwach narodowych przewiązane czarną (kirem). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adam Re: Samochody z kirem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.04.10, 14:33 Miejsce kiru jest na fladze narodowej, przy sztandarze, w klapie marynarki, na ramce fotografii osoby zmarłej, itp. a nie na dyndającej antenie radiowej. Zresztą najważniejszym miejscem żałoby jest serce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reb Re: Samochody z kirem IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.10, 15:33 Miejsce kiru jest wszędzie. Możesz wywiesić też flagę przepasaną lub przewiązaną czarną wstążką jako symbol żałoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkj Re: Samochody z kirem IP: *.060.c76.petrotel.pl 11.04.10, 16:26 Przeczepiajmy do samochodów wstążki w barwach narodowych przewiązane czarną (kirem). Każdy wie, co ma robić, bez rozkazów Panie kreuz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reb Re: Samochody z kirem IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.10, 16:31 Przepraszam Pana Panie Kreuz za niewyparzoną gębę poprzednika, który nawet nie zrozumiał tego co Pan napisał, bo i cóż innego można na tępotę poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Samochody z kirem IP: *.117.c69.petrotel.pl 11.04.10, 18:50 > Każdy wie, co ma robić, bez rozkazów Panie kreuz! Modl sie chłopie o rozum Lączmy sie z rodzinami zmarłych w tak trudnych chwilach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolkaa Re: Samochody z kirem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 21:15 I na okres żałoby jedźmy przepisowo. Ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi Re: Samochody z kirem IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.10, 21:22 no weź i przewiąż swoje serce kirem, każda forma okazania symbolicznej żałoby jest właściwa, od wywieszania flag z kirem, po zaproponowaną formę przywieszania wstążek do samochodów. Gdyby wszystkie samochody miały wstążkę żałobną, wszystkie domy, byłby to piękny symboliczny gest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: Samochody z kirem IP: *.152.c87.petrotel.pl 11.04.10, 21:55 A po co w ogóle obnosić się ze swoją żałobą... bo jeśli tylko po to żeby inni widzieli, to nie jest żałoba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaloba Re: Samochody z kirem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.10, 23:29 To akurat proste. Jedni muszą pokazać, drudzy po prostu czują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi Ooooo! To tak jak z wiarą IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.10, 06:43 Jedni muszą pokazać tj. ksiądz, papież, biskup i ci pierdząc w pierwsze ławki, a inni nie muszą w ogóle chodzić do kościoła, bo Oni po prostu czują, że ON jest wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maggie Re: Ooooo! To tak jak z wiarą IP: *.152.c87.petrotel.pl 12.04.10, 08:44 Dokładnie tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaa Re: Samochody z kirem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 21:56 Ja ciagle myślę o tej przepisowej jeździe... Dość już ofiar na ten miesiąc - tak to mi się skojarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Samochody z kirem IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.10, 10:45 Ostatnie 5 wpisów bardzo trafiło do mnie, trafiają w sedno, ujmują rzecz w sposób mi odpowiadający, nadają na bliskiej mi fali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Samochody z kirem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 18:54 nieprawda-w dzisiejszych czasach Kir można nosić wszędzie-nawet na "dyndających antenach" - przecież każdy wie o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
sliwovica Re: Samochody z kirem 13.04.10, 08:17 Czytam te wpisy i jestem (a może nie jestem) zaskoczony arogancją niektórych "menelowatych". Nikt nikomu nie każe, nie rozkazuje "obnosić" się smutkiem. Ten czarny kolor, obojętnie jak go nazwiemy , kir czy inaczej jest , myśle, symbolem żalu. Kto nie pojmuje wagi tej strasznej tragedii , nie dowie się nigdy co znaczy tożsamośc narodowa. Różnego rodzaju wymówki, bo takie sa, śwadczą o małostkowości. Przynaleznością do Ojczyzny , do Narodu nie należy się obnosić na codzien, z szacunku. Myslę tu o barwach narodowych, orle. Ale sa chwile, że rodzi się w nas uroczysty przymus by okazywac tę tożsamośc.Być Polakiem to duma! Kto chce się chować pod taboretem w kuchni to już jego problem. Ja mam czarną wstążkę na antenie swojego auta. Pytacie dlaczego? Ano dlatego , że mi jest przerażliwie smutno i pusto, i żal, i mam wielkiego doła za tę klatwę Katynia. I jeszcze jedno. Jest mi także wstyd za moje często niestosowne uwagi wobec tych zabitych Osobistości. Bo teraz wiem jakich mądrych i wspaniałych ludzi straciliśmy. Bo zdaję sobie sprawę jak ta strata jest grożna dla Ojczyzny. Cześć i chwała im! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Samochody z kirem IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.10, 08:42 a ja nie lubię taniego kiczu, zwłaszcza w poważnych chwilach Odpowiedz Link Zgłoś
sliwovica Re: Samochody z kirem 13.04.10, 09:02 Gość portalu: menel napisał(a): > a ja nie lubię taniego kiczu, zwłaszcza w poważnych chwilach TO nazywasz tanim kiczem? Przeraża mnie Twoje myślenie. Ogarnij się i pomyśl czy ktoś może się w tej chwili za Ciebie wstydzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Samochody z kirem IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.10, 10:01 sliwovica napisał: > Ogarnij się i pomyśl czy ktoś może się w tej chwili za Ciebie wstydzić? Pomyślałem i wyszło mi, że na pewno to będziesz TY. Ale to jest również kwestia poczucia estetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
cantona21 Re: Samochody z kirem 13.04.10, 10:03 dla jednego to tani kicz a dla innego ważna sprawa więc zamilknij i pozwól ludziom tak reagować jak chcą a nie obrażać ich że uprawiają kicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: Samochody z kirem IP: 80.48.4.* 15.04.10, 19:19 jak chcesz, to dam ci namiar na dobrego psychiatrę, wtedy może zejdzie z ciebie część tej agresji i nienawiści do ludzi, Odpowiedz Link Zgłoś
skrzydlak Re: Samochody z kirem 15.04.10, 19:25 Oczywiście że to tani kicz. Obwieszone wstążeczkami samochody, na klamkach, antenach. Proponuję jeszcze na czole ... Odpowiedz Link Zgłoś
external2010 Re: Samochody z kirem 15.04.10, 19:26 ta i jeszcze najlepiej sobie twarz na czarno pomaluj , murzyni to maja lajcik ...... Odpowiedz Link Zgłoś
skrzydlak Re: Samochody z kirem 15.04.10, 19:38 external2010 napisał: > ta i jeszcze najlepiej sobie twarz na czarno pomaluj , murzyni to maja lajcik . > ..... Ja nie muszę, ty zaś powinieneś. Dodatkowo naucz się szacunku do murzynów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isabel Re: Samochody z kirem IP: *.082.c77.petrotel.pl 15.04.10, 19:44 Isabel napisała wiersz: Strach, smutek, przerażenie, dreszcze Potrafiące w jedną krótką chwilę odmienić Nas Polaków stojących w Obliczu Pana... Potrafimy dumnie marzyć o pokoju, Potrafimy pięknie mówić o Wolności, Chcielibyśmy zawsze trzymać się za dłonie Nie potrafiąc... Choć próbując... Jak zrozumieć...??? Drzewa tych Katyńskich lasów - Pamiętają - od lat wielu. Teraz znowu obserwują... dziś zginęło ich znów wielu... Wietrze krzyknij "DO APELU"! Niechaj staną WIELCY LUDZIE, których serca krwią i bielą Pozostali tam na zawsze... Pozostaną w nas na zawsze... Pozostając w nas na zawsze... PANIE PREZYDENCIE... Odpowiedz Link Zgłoś