Dodaj do ulubionych

Rocznica Solidarności a Obrona Płocka 20r.

22.08.10, 09:00
Idziemy w sztafecie pokoleń Czas niezbyt długi i możemy dać z
siebie niewiele. Jednak Razem Połączeni w Zbiorowości , zmieniamy Losy
Polski . Oby na lepsze.

Jeden człowiek za drugim a to tworzy Solidarność. Tak było.

PAMIĘTAĆ! ABY ŻYĆ

Polska czasu przemian społecznych. Polska czasu rozrachunków politycznych i
osobowych. Winnych nie ma i wszyscy byli dobrzy. Wśród tych dobrych układów
znikają miejsca pamięci narodowej. Jednak tęsknota do wolności , do polski
czystej i bezpiecznej, jest wielka.
Na zapomnianej ziemi, spotykamy się raz jeszcze. Spotkaliśmy się pod Krzyżem,
postawionym przez „Solidarność” MZRiP, dzięki przewodniczącemu Komisji
Zakładowej, Andrzejowi Znamierowskiemu i wielu innych pracowników. Krzyż jest
wielką budowlą. Wykonany został w Centralnych Warsztatach MZRiP. Nie ma
żadnych materiałów archiwalnych. Były to czasy wielkiej organizacji od „ręki”.
Liczył się czyn i dobre intencje, łączące ludzi do wykonania zadania. To był
właśnie etos „Solidarności”, wiary w dobro przemian, dla dobra człowieka.

Podaje linki z Opracowania Zarys Opieki Ruchu Solidarność nad
Cmentarzem Wojskowym...

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2389695,2,1,sOLID-mzrIp-2001R.html
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2389696,2,2,Solid-MZRiP-20r.html

Patrząc na twarze ludzi z Solidarności, mogę powiedzieć....nie jestem sam.

Mam w pamięci Losy moich Kolegów , więzionych , internowanych, bitych.
Moje serce zawsze jest przy NICH.

Obserwuj wątek
    • kwisniewski Re: Rocznica Solidarności a Obrona Płocka 20r 22.08.10, 10:23
      Msza za Ojczyznę w 30-lecie Solidarności jest na Stanisławówce 29
      sierpnia o godz. 12,00 - główne obchody są w Duninowie -
      Zapomniano o Plocku
      ??

Po Mszy Świętej będzie sprzedawana przez harcerzy za symboliczna
      złotówkę książka "17 miesięcy" - peniądze przeznaczone będą
      na cele statutowe harcerzy

W tamtym czasie mieszkańcy również bronili krzyża i wiary = Dużo
      zmieniło się od tamtego czasu - tworzą się nowe podziały już
      podzielonych płocczan
      • 0-kajtek Re: Rocznica Solidarności a Obrona Płocka 20r 22.08.10, 10:35
        Zapewniam , że członkowie Solidarności , którzy zbudowali Krzyż 20 roku ,
        też byli mieszkańcami Płocka. A wykonali Go , od serca.
      • roman_j Re: Rocznica Solidarności a Obrona Płocka 20r 22.08.10, 11:03
        kwisniewski napisał:

> Dużo zmieniło się od tamtego czasu - tworzą się nowe podziały już
        > podzielonych płocczan

Znamienne jest, że nad podziałami i brakiem mitycznej jedności najgłośniej i
        najczęściej biadają ci, którzy są za zaognianie tych podziałów najbardziej
        odpowiedzialni. To zwolennicy utopijnej jedności ukształtowanej na płaszczyźnie
        swoich i tylko swoich poglądów, wartości, itp.
        Po drugiej stronie są zwolennicy różnorodności i wzajemnego szacunku oraz
        tolerancji. To jest postawa bardziej realistyczna i twórcza, bo ludzie byli, są
        i będą różni. Mają różne aspiracje, potrzeby, systemy wartości, doświadczenia
        życiowe, światopoglądy, gusta, charaktery, itp. Zróżnicowanie jest bogactwem, a
        dowodem tego jest natura, która dzięki różnorodności trwa. Dlatego nie różnice i
        podziały są problemem, ale wynikające z nich konflikty, które są skutkiem prób
        nawracania na jedynie słuszne poglądy tudzież odsądzania inaczej myślących od
        czci, wiary, człowieczeństwa czy też arbitralnego wykluczania ich z grona
        wspólnoty narodowej, do której przynależność jest wyłącznie skutkiem własnego
        wyboru, a nie czyjejś decyzji.
        Oczywiście zróżnicowanie nie wyklucza współpracy i gdyby nie chęć przerabiania
        innych na własne kopyto taka współpraca (ale nie utopijna jedność) z korzyścią
        dla wszystkich jest możliwa. Wymaga jednak najpierw wyrobienia w sobie
        tolerancji (która nie jest jednak tożsama z akceptacją) dla odmiennych
        światopoglądów, opinii, wartości, potrzeb, itp.
        W grupie ubolewających nad brakiem mitycznej jedności ja nie dostrzegam żadnych
        prób kształtowania w sobie takiej postawy. Dlatego te łzy nad nieosiągalną
        jednością uważam za krokodyle. :-))
        • 0-kajtek Re: Rocznica Solidarności a Obrona Płocka 20r 22.08.10, 11:17
          Niepotrzebne obawy, ponieważ kiedy przychodzi Potrzeba, Polacy tworzą
          Jedność, pomimo różnicy w poglądach. Rzeczywiście istnieje bogactwo z
          różnorodności. Ale jedno nie przeczy drugiemu aby tylko chcieć się
          porozumiewać w Ważnych Sprawach. Potem rzeczywiście idziemy własnym
          Śladem. Ale nas jednoczy Krzyż, Wiara i Ojczyzna. Inni czynią
          różnice na własną odpowiedzialność.
          • Gość: nn Re: Rocznica Solidarności a Obrona Płocka 20r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.10, 18:07
            Panie O-kajtek, napisał Pan, że nas jednoczy Krzyż, Wiara i Ojczyzna. Mnie z
            Panem nie jednoczy krzyż i wiara. Jednoczy nas tylko, a może aż, Ojczyzna. Nie
            narzucaj Pan wszystkim swojej wiary i swojego krzyża. Pańska wiara jest sprawą
            prywatną.
            • Gość: płocczanin Re: Rocznica Solidarności a Obrona Płocka 20r IP: *.plock.mm.pl 22.08.10, 20:36
              Dobry człowieku , kiedy piszę że Jednoczy nas Krzyż i Wiara, znaczy to
              ,że Jednoczy NAS, chrześcijan. I do tych to wezwanie jest skierowane.
              Podejmując w tym stylu pisanie, JAKIE ZASTOSOWAŁEŚ, stajesz przeciw nam
              chrześcijanom.

Jeżeli bym napisał, Że jednoczy nas Polska, znaczyłoby to, że słowa są
              skierowane do wszystkich Obywateli Polski.
              A Obywatele maja równe prawa i obowiązki panujące w Polsce. Nic nowego.
              Jeżeli jesteś innej wiary, problemu też nie ma , ponieważ w Polsce
              jest spis Religi uznawanych przez prawo polskie. Każdy wyznaje wg .
              swoich potrzeb.

Nie ma żadnej sprzeczności.
              Również ateiści się tu mieszczą, ponieważ słowa o Zjednoczeniu poprzez
              Krzyż nie są kierowane do nich. A więc niewierzący żyją , jak chcą.

Nie ma co jątrzyć , Słowa były skierowane do chrześcijan i tak to
              należy rozumieć.

Tak się składa, że Ruch Solidarność i NSZZ "Solidarność", od początku
              jest związany z Kościołem . I to jest dedycja nasza, Polaków chrześcijan,
              nasz wybór.
              • Gość: plocczaninu [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.10, 21:35
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: Solidarność Dość tych bzdur! IP: *.152.c67.petrotel.pl 22.08.10, 22:31
                Gość portalu: płocczanin napisał(a):
                > Tak się składa, że Ruch Solidarność i NSZZ "Solidarność", od początku
                > jest związany z Kościołem . I to jest dedycja nasza, Polaków chrześcijan,
                > nasz wybór.

Co za bzdury, proszę nie zawłaszczać historii dla jakichś swoich chorych urojeń!
                Solidarność wzięła się z dążeń najodważniejszych Polaków, ale nie tylko
                chrześcijan. Michnik Polak z żydowskimi korzeniami za tę wolność przesiedział
                sporo w w więzieniach, Kuroń też, nie brakowało ateistów. Potrafili iść ramię w
                ramię z Kościołem, który pełnił, to prawda, ogromną rolę w dążeniu do wolności.
                I to była ich, a nie chrześcijan decyzja. Teraz najgłośniej krzyczą ci, o
                których wtedy nikt nic nie wiedział. Dość już tego jazgotu. Dość wywijania
                krzyżem. Krzyż to symbol wiary, święty dla wierzących, ale przez niektórych z
                nich doprowadzony do absurdu. A solidarność, ta z małej i z wielkiej litery, tym
                się charakteryzuje, że nie dzieli, a łączy wszystkich niezależnie od wyznania.
                Najgorsze, co nas potkało w ostatnich czasach, to jątrzący, chory fanatyzm
                religijny.
                • Gość: płocczanin Re:Obrońcom Płocka MZRIP IP: *.plock.mm.pl 22.08.10, 23:15
                  ładnie napisałeś wg swego gatunku.
                  ale przypominam ci , że to nie Michnik postawił

KRZYŻ SOLIDARNOŚCI MZRIP
                  OBROŃCOM PŁOCKA 20R.

• Gość: lilka Re:Obrońcom Płocka MZRIP IP: *.zep.com.pl 23.08.10, 09:50

> ładnie napisałeś wg swego gatunku.
                    > ale przypominam ci , że to nie Michnik postawił
                    >
                    > KRZYŻ SOLIDARNOŚCI MZRIP
                    > OBROŃCOM PŁOCKA 20R.
                    >
                    Szczerze mówiąc to bardzo zasmuciłeś mnie tym wpisem.Dzielisz
                    ludzi na gatunki?A cóż to za pomysł w ustach katolika?
                    Nie domagaj się też od Michnika aby był obecny lub inspirował
                    upamiętnianie wydarzeń 1920 roku we wszystkich miejscach naszej
                    ojczyzny,wszędzie tam gdzie przelano krew.Takich miejsc były i są
                    dziesiątki tysięcy.
                    Nie uciekaj też od rzeczowej odpowiedzi na opinie sformułowane
                    przez Twojego interlokutora.Czy to się tobie podoba czy nie w
                    Solidarności znajdowali się ludzie różnych światopoglądów.Nikt nie
                    umniejsza roli Kościoła,szczególnie w stanie wojennym, co nie znaczy
                    abyśmy uznali tamten wyjątkowy ruch za wyłącznie katolicki,czy jak
                    piszesz chrześcijański.
                    ruch za

• Gość: płocczanin Re:Obrońcom Płocka MZRIP IP: *.plock.mm.pl 23.08.10, 10:04
                      wspanaiała lilko tym razem.

Czytaj z uwaga, idx do pani, wytłumaczy.

Założyłem Temat o określonym profilu nie innym.

sprawa dotyczy Pamięci płocczan, którzy bronili swego miasta i
                      Solidarności MZRiP w Płocku.

Pracą i wolą wielu patriotów, zbudowano Krzyż i postawiono na CMENTARZU.
                      ja nie pisałem o stawianiu Krzyża przez innowierców. A Krzyż na
                      cmentarzu lilko, jest trwałą wartością chrześcijan. Nic nowego. Natomiast
                      nowe JEST TWOJE UKRYCIE SIĘ POD ZMIENIACZEM NICKÓW.

Natomiast pojawiły się głosy Innych i szkalujecie, szkalujecie z Rozkazu?

Za gatunek, sąd skazał na więzienie kopulanta z pewną gatunkową. Nie
                      u nas.....
                      • Gość: lilka Re:Obrońcom Płocka MZRIP IP: *.zep.com.pl 23.08.10, 12:51
                        Pomijając Twoje złośliwości,co raczej mnie nie
                        dziwi,zastanawiam się dlaczego każdą formę polemiki poczytujesz za
                        atak na siebie.Miłuj nieprzyjacioły swoje....jeżeli każdego kto ma
                        inne zdanie niż Ty traktujesz w sposób wyłącznie obraźliwy.
                • Gość: Andrzej Re: Dość tych bzdur! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.10, 23:25
                  To jest najlepszy komentarz, jaki pojawił się ostatnio na forum. Jednak do tego
                  człowieka już nic nie dotrze, prawdopodobnie poleci z tym wpisem na policję, że
                  się go prześladuje ( o ile dostał wezwanie - bo jego metoda polega na
                  straszeniu, donosach, krzykach i wyzwiskach). Pozdrawiam. Andrzej
    • Gość: xxx Re: Rocznica Solidarności a Obrona Płocka 20r IP: *.toya.net.pl 22.08.10, 23:22
      I co ta solidarność nam dała? Tylko poletko dla cwaniaczków do robienia
      przekrętów na grube miliony.
    • Gość: płocczanin Re: Rocznica Solidarności a Obrona Płocka 20r IP: *.plock.mm.pl 23.08.10, 13:53
      To jest system.
      Ja napisałem , że Obrońcy dali z siebie dosłownie wszystko. Ludzie z
      opozycji dali z siebie dosłownie wszystko. Pracownicy CW wykonali Budowlę
      znakomicie przygotowaną do wielu lat istnienia Krzyża. Dali z siebie co
      mieli najlepszego .

A teraz Kryz ten stoi tyłem do Zebranych podczas uroczystości.
      Nie pisałem czy S była,czy jest ok , czy nie.
      Napisałem jak było! Szanując Obrońców i Patriotów Pamięci.

A jednak zaczynają od tematu uciekać w relatywizacje.

Aby tylko spłycić Pracę tylu ludzi.

A ja? Mnie juz nie ma. Czas dla nowego pokolenia.
    • Gość: Andrzej Płocczaninowi pod rozwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.10, 14:04
      Pytanie: Który/e dokładnie artykuł/y KK regulują sprawy związane z zakazem publikowania, np. na stronach internetowych materiałów nawołujących w swej treści do antagonizmów na tle rasowym, etnicznym i wyznaniowym?

Odpowiedź:

Chodzić może tu w szczególności o Art. 256 KK "Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. " oraz Art. 257 KK " Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3"

Żródło:
      Tekst linka

Teraz zastanów się mocno nad swoimi wpisami, a szczególnie słowami których używasz. Dalej wysyłaj donosy na internautów, którzy niby ciebie "prześladują", tylko potem nie płacz w sądzie, że zostaniesz skazany. Udowodnić tobie sprawy wynikające z tych dwóch artykułów będzie bardzo łatwo. Życzę powodzenia, dalszej radosnej twórczości i czekam na wezwanie.
      • Gość: płocczanin [...] IP: *.plock.mm.pl 23.08.10, 14:40
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: płocczanin Re: Organom pod rozwagę IP: *.plock.mm.pl 23.08.10, 21:57
        Kiedy Kwisniewski przytacza opisy, są natychmiast kasowane. Kiedy tzw
        andrzej pisze krwiożerczo, moderacja nie kasuje.

Czyim funkcjonariuszem i czego jest tzw andrzej. Gromi, łaje opluwa i
        chroni go moderacja. Czy działacie razem?
        Jak widzimy jest to część składowa planowego ośmieszania ludzi
        piszących o Polsce.

A cóż takiego było we wpisie wyciętym? wpisy są archiwizowane i
        natychmiast rozsyłane , żeby nie było tak, ze znikają.....
        Przecie wyraźnie widać
        • roman_j Re: Organom pod rozwagę 24.08.10, 07:24

> Kiedy Kwisniewski przytacza opisy, są natychmiast kasowane.

Dziękuję za niezasłużony komplement. Niestety, rzadko zdarza się, żeby wpisy
          naruszające regulamin były kasowane "natychmiast".

> A cóż takiego było we wpisie wyciętym?

Dobrze Pan wie, że nie uzyska Pan odpowiedzi na to pytanie, nawet jeśli został
          Pan adwokatem Kwiśniewskiego, co sugeruje treść Pana wpisu. Informacji takich
          udziela się wyłącznie autorom i nie odbywa się to za pośrednictwem forum.
          • kwisniewski Re: Organom pod rozwagę 10.09.10, 09:40
            roman_j napisał:

> Gość portalu: płocczanin napisał(a):
            >
            > > Kiedy Kwisniewski przytacza opisy, są natychmiast kasowane.
            >
            > Dziękuję za niezasłużony komplement. Niestety, rzadko zdarza się, żeby wpisy
            > naruszające regulamin były kasowane "natychmiast".
            >
            > > A cóż takiego było we wpisie wyciętym?
            >
            > Dobrze Pan wie, że nie uzyska Pan odpowiedzi na to pytanie, nawet jeśli został
            > Pan adwokatem Kwiśniewskiego, co sugeruje treść Pana wpisu. Informacji takich
            > udziela się wyłącznie autorom i nie odbywa się to za pośrednictwem forum.
            >

Zwracam się zatem z uprzejmą prośbą do Opiekunów tegoż forum i kilku innych o to by w przyszłości autorzy wpisów byli powiadamiani o usunięciu ich tekstu za pośrednictwem e-majla z dokładnym opisem gdzie zoastał naruszony regulamin.

Jedno zdanie - wpis niezgodny z regulaminem forum jest na tyle lakoniczny że odbiorca czy autor wpisu nie rozumie dlaczego do takiej reakcji został zmuszony opiekun forum tegoż i kilku innych.
            Zawsze powinno być tak że kazda reakcja czegoś powinna nauczyć. Kiedy zatem jest niezrozumiała dla odbiorcy niczego nie nauczy.

Z poważaniem dla opiekunów tegoż forum i kilku innych

autor tego wpisu
            • roman_j Re: Organom pod rozwagę 10.09.10, 15:18
              kwisniewski napisał:

> Zwracam się zatem z uprzejmą prośbą do Opiekunów tegoż forum i kilku innych o to by w
              > przyszłości autorzy wpisów byli powiadamiani o usunięciu ich tekstu za pośrednictwem
              > e-majla z dokładnym opisem gdzie zoastał naruszony regulamin.

1. Prośba skierowana pod niewłaściwy adres. Właściwy adres takich postulatów to: forum@agora.pl lub forum "O moderacji".
              2. Oceniam szanse realizacji tego postulatu na 0%. Chyba, że portal zapewni nam dodatkowe osoby do obsługi takiego newslettera. :-))

> Jedno zdanie - wpis niezgodny z regulaminem forum jest na tyle lakoniczny że odbiorca czy
              > autor wpisu nie rozumie dlaczego do takiej reakcji został zmuszony opiekun forum tegoż i
              > kilku innych.

Nikt nie zakłada, że każdy autor zrozumie. Dla tych, którzy nie zrozumieli, a chcieliby wiedzieć dlaczego, jest wskazana droga uzyskania informacji na ten temat. Ponieważ nie wszyscy chcą wiedzieć, więc nie ma sensu pomysł wskazany we wcześniejszym akapicie.

> Zawsze powinno być tak że kazda reakcja czegoś powinna nauczyć. Kiedy zatem jest
              > niezrozumiała dla odbiorcy niczego nie nauczy.

Byłoby wspaniale. Ale doświadczenie moderatora podpowiada mi, że powyższe zwykle się nie sprawdza. Są bowiem tacy użytkownicy, którzy nie zamierzają ze zdobytej wiedzy robić żadnego użytku.
        • Gość: Andrzej Re: Organom pod rozwagę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 22:25
          Długo zastanawiałem się czy odpowiedzieć na ten wpis, jednak postanowiłem dać ci odpowiedź.
          Kiedy Kwisniewski przytacza opisy, są natychmiast kasowane. Kiedy tzw
          > andrzej pisze krwiożerczo, moderacja nie kasuje

Nie jestem tzw. Andrzej tylko Andrzej, tak jak ty nie jesteś tzw. Zenek. Nigdy krwiożerczo nie pisałem w przeciwieństwie do ciebie. Moderacja też moje wpisy kasowała, tak więc nie jestem traktowany na specjalnych prawach.

Czyim funkcjonariuszem i czego jest tzw andrzej.
          Już na to dałem ci odpowiedź. Jeśli publicznie nadal sugerujesz czyim funkcjonariuszem i czego jestem, to chyba została ci jeszcze resztka honoru oraz odwagi i powiedz to publicznie.

Gromi, łaje opluwa i
          > chroni go moderacja. Czy działacie razem?
          Jeżeli chodzi o opluwanie to ty jesteś w tym wybitnym specjalistą. Przypomnij sobie pewne zdarzenie przed laty po spotkaniu z profesorem, który mówił na temat Padlewskiego. Więcej szczegółów - jak ty to mówisz - w swoim czasie. Zresztą profesorowi też parę razy dostało się od ciebie na tym forum.
          Powtarzam jeszcze raz - żadna moderacja mnie nie chroni i nie działamy razem.

Na koniec, nie wykonuj rozpaczliwych telefonów po "znajomych" z prośbami m.in. dotyczącymi kasowania twoich wpisów. To nic nie da, ja też mam część zarchiwizowanej twojej radosnej twórczości, a po drugie na wniosek sądu, administrator ma obowiązek udostępnić całe forum, a skasowane wpisy można odzyskać.

Jak widzimy jest to część składowa planowego ośmieszania ludzi
          > piszących o Polsce.

Trzeźwo i logicznie myślący człowiek nic tu nie widzi. Cenię ludzi, którzy piszą i mówią o Polsce, jej historii, podpierając się dokumentami i faktami, które miały miejsce, a nie własnymi urojeniami. Ty już granicę śmieszności - powstaje pytanie, czy tylko śmieszności - przekroczyłeś już dawno.

• Gość: płocczanin Re: Organom pod rozwagę IP: *.plock.mm.pl 24.08.10, 23:17
            Aleś napisał, no, no. jakiego profesora , nie kojarzę.
            Kiedyś ktoś pisał o Kieniewiczu .
            Na to poszły wulgarne wpisy. Jakiś dobry człowiek pisał , że to ja
            porównuje się do uczonych a to tylko bzdura i wulgarność prześladowców
            polskiej tradycji, ludzi twego pokroju bez sumienia.

Jędrzeju powiem ci tak.

Ja i osoby ze mną prowadzące prace dla Pamięci Narodowej, zamieszczamy
            materiały stosownie do wydarzeń w ciągu roku.

Na to Natychmiast odzywacie się wy, którzy nic nie robicie w tym
            samym zakresie co my a tylko szkalujecie . I to jest kres waszych
            możliwości.

Zarówno ja , jak i moi współpracownicy, nie zastępujemy ani uczonych ani
            instytucji historycznych.
            Nawet teraz , kiedy opluwasz mnie na Forum, pracujemy nad kilkoma
            tematami.

Opracowanie Zapomniane Pokolenie jest nadal przetwarzane w miarę
            pozyskiwania kolejnych materiałów . Jestem w stałym kontakcie z Rodziną
            Generała w dalszej linii pokrewieństwa, Ponieważ na Zygmuncie i Romanie
            Padlewskich, wygasła ta linia rodowa.
            W poniedzialek przyszła kolejna przesyłka z filmem o Romanie Padlewskim,
            kompozytorze , który zginął w Powstaniu Warszawskim.
            Film został wykonany przez Rodzinę i był publikowany w TVP2 w 1995r.

Było tam zamieszczone zdjęcie Ojca Zygmunta., które po ściągnięciu zostało
            dołączone do Zapomnianego Pokolenia
            i po opracowaniu , poprawiona edycja natychmiast została odesłana do
            Rodzin.
            Film wykonała kobieta z Rodziny.
            Równolegle sami wydali swoim kosztem Kronikę pt. Skorupka Padlewscy h.
            Ślepowron - z Dziejów Rodu.

Bogata dokumentacja , fotografie w tym również i ode mnie. Jak również
            niektóre komentarze, również ode mnie.

Tak to dzięki kilkadziesiąt osobowej liczbie Rodziny, poprzez Polskę,
            Anglię, Kanadę, nastąpił obrót fotografii i dokumentów, których Nigdy Nie
            Znał i nie mógł znać, żaden historyk.

Również i ww Rodzina nie zamierzała zastępować zawodowych historyków. W
            ten sposób Rodzina i ja, wypełniliśmy tylko Lukę w wiedzy z
            okresu powstań narodowych.

Właśnie Karbowski pisał a mam te książkę, że bardzo żałuje, że nie może
            nic więcej napisać o Rodzinie, domu itd na temat gen.Z.Padlewskiego.

Nie mógł, bo i skąd. Nie znał Rodziny.

To, że ja wykonałem opracowanie Zapomniane Pokolenie, to tylko i
            wyłącznie dzięki ww Rodom.

Patrząc na Tablice genologiczne i opisy pochówków, można ze smutkiem
            stwierdzić, że niewiele wiecie a raczej NIC.

Aha, omawiany wyżej film jest wykonany przez osobę zawodowo działająca
            w branży filmowej a więc nie jest to praca, jak moje bzdety filmowe.,
            jak piszecie lecz normalna produkcja telewizyjna.

I napisałem dużo a przecież wiem ,że tego i tak nie uszanujecie. więc
            znikam.

Dobry człowieku , ja rozsyłam Wasze wypowiedzi a nie moje.

Ponieważ teren Płocka, np dziwne znikania dowodów w Sądzie itp dziwne
            historie,

cd , będzie prowadzony poza Płockiem. Złożyłem takie Oświadczenie na
            policji.

Jędrzeju , wszystko jeszcze przed tobą, bądź dobrej myśli, z pewnością
            kiedyś tam , będziesz pożyteczny i społeczeństwu.

Docenisz prace innych , którzy za swoja prace , są prześladowani przez
            ludzi niepoważnych, nielotnych w przeżywaniu potrzeby pracy dla Polski.
            Swoja droga to nie rozumiem, czemu opluwasz osoby które w tym
            martwym mieście , starają się chronić Pamięć Narodu Polskiego.
            • Gość: wykluczony Re: Organom pod rozwagę IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.10, 19:37

> kiedy piszę że Jednoczy nas Krzyż i Wiara, znaczy to ,że Jednoczy
              > NAS, chrześcijan. I do tych to wezwanie jest skierowane.

Z dużym samozaparciem i wysiłkiem przeczytałem wszystkie twoje
              wczęsniejsze wpisy w tym wątku i w życiu bym nie padł, że zwracasz
              się tylko do NAS, chrześcijan.

> Podejmując w tym stylu pisanie, JAKIE ZASTOSOWAŁEŚ, stajesz
              > przeciw nam chrześcijanom.

Tak to ustawiasz, że wynika, iż każdy rozsądny głos na tym forum
              jest przeciw nam chrześcijanom - to już na 100% mania prześladowcza.
              Ja tego tak nie postrzegam i nie odbieram.
              Z drugiej strony, gdyby nawet tak było, czy Polska jest własnością
              tylko chrześcijan i tylko dla chrześcijan - którego obrządku?

PS. będąc w S nie miałem poczucia, że to sprawa tylko chrześcijan
              • Gość: płocczanin Re: Wszystkim pod rozwagę IP: *.plock.mm.pl 25.08.10, 23:15
                Najpierw zmień sobie port. A co ty miałeś wspólnego z S?

Solidarność była ruchem społecznym i związkowy, do którego należało 9
                milionów obywateli różnych wyznań i poglądów.
                To wiedzą wszyscy. Ale nigdy nie było S bez Wiary i Kościoła. Zawsze
                razem.

Znając twoje 4 letnie wypowiedzi, nie rób nam wody z mózgu.

Przecież to naturalne,że jeżeli w S byli Żydzi, to nikt od nich nie
                żądał zmiany wiary.
                Jeżeli byli bez wyznaniowi, tak samo.

Pisałem o tym wyraźnie.

Jak również pisałem wyraźnie O Krzyżu a więc w jedności z chrześcijanami
                , co jest też naturalne. I tylko w takim znaczeniu. Przez te wszystkie
                lata, kto chciał , tak wyznawał swoją wiarę, jak pragnął.

I nie ma co tu zmyślać.

Pracy dla spoleczeńst5wa było tak dużo, że wszyscy pragnący pracować na
                rzecz społeczeństwa , znajdowali w S taką możliwość działania. A więc i
                naturalne jest gorące podziękowanie tym Osobom.
                Za parę dni odbędą się w Polsce uroczystości 30 rocznicy powstania
                Solidarności.

Lepiej być w Jedności Duchowej z tymi wszystkimi, którzy dla Polski ,
                pragnęli jak najlepiej a dla społeczeństwa poprawy warunków
                materialnych i niepodległo0ści.

Zamiast atakować niepotrzebnie, lepiej być w jedności choćby rocznicowej.
                Pracy jest tak wiele i biedy również. Solidarność ma co dalej robić.
                • Gość: pyt. Re: Wszystkim pod rozwagę IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.10, 21:06
                  S została rozwiązana w 1983 roku więc o co chodzi ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka