Dodaj do ulubionych

Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju

01.12.10, 15:43
Skoro pan Milewski chce nas wpędzić w długi, z których nie wygrzebiemy się przez dekady, bo wymarzył sobie kolejkę elektryczną jeżdżącą po mieście, może warto byłoby najpierw zrobić sondaż, czy jest ona w ogóle potrzebna. Uprzedzając uwagi, że taki sondaż już został zrobiony, chciałbym zauważyć, że pan Milewski zapytał, moim zdaniem wydając niepotrzebnie pieniądze na to badanie, czy płocczanie chcą tramwaju? Takie pytanie mógł zadać tylko populista albo ignorant. Biorąc pod uwagę ogrom zadania i ilość potrzebnych środków finansowych płocczan powinno się zapytać czy potrzebują tramwaju? Pytać należy o potrzeby, a nie o kaprysy.
Pytania, jakie powinny zostać zadane płocczanom, żeby przesądzić o sensowności budowy linii tramwajowej, mogłyby być następujące:

1. Jeżeli w Płocku zostanie wybudowana linia tramwajowa, to czy będziesz z niej korzystać:
a) tak, ponieważ i tak korzystam z usług KM Płock,
b) tak, chociaż obecnie nie korzystam z usług KM Płock,
c) nie
d) nie wiem.

2. Jeśli na pytanie 1 zaznaczyłeś odpowiedź a lub b, to jak często będziesz korzystał z komunikacji tramwajowej:
a) co najmniej kilka razy dziennie,
b) co najmniej raz dziennie,
c) co najmniej raz na tydzień,
d) rzadziej niż raz na tydzień.

3. Jeśli na pytanie 1 zaznaczyłeś odpowiedź a lub b, to na jakiej trasie chciałbyś móc korzystać z komunikacji tramwajowej? (pytanie otwarte).

Takie trzy pytania powinny zostać zadane reprezentatywnej grupie płocczan liczącej co najmniej 1000 osób i dobranej losowo według zasad sztuki przeprowadzania sondaży. Analiza udzielonych odpowiedzi wskazałaby, czy ogromny wysiłek inwestycyjny, jakim jest tramwaj jest potrzebny w Płocku, czy nie? Mam nadzieję, że w przypadku wygranej w wyborach pana posła Nowakowskiego taki sondaż zostanie przeprowadzony i dopiero w zależności od jego wyników będą podejmowane dalsze decyzje. :-))
Obserwuj wątek
    • Gość: menel Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.10, 16:38
      Kilkanaście minut temu na innym wętku napisałem:

Ogólnie to ja nie mam nic przeciwko tramwajom w Płocku ale:
      -nie można zaczynać tego na oślep czyli według pomysłu MM&co
      -nie teraz, ale dopiero po opracowaniu docelowej wizji rozwoju miasta i wykonaniu studiów urbanistyczno-planistycznych z analizą i pognozą strumienii pasażerów
      -nie teraz, ale dopiero po wykonaniu studiów techniczno-ekonomicznych wskazujących optymalne kierunki rozwoju komunikacji zbiorowej w Płocku w perspektywie 50 lat i dostoswane do nich rozwiązania techniczne.
      - nie teraz na podsatwie fanaberii i decyzji niebezpiecznych ignorantów nazywanych tutaj MM&co
      -nie teraz bezmyślnie - może kiedyś, ale z głową

teraz dodam:
      nawet dobrana poprawnie grupa losowa respondentów może co najwyżej udzielić odpowiedzi na temat swoich preferencji i może się zdarzyć, że w odpowiedziach będą się kierować przed wszystkim preferencjami politycznymi.
      Z tego co napisałem powyżej wynika jasno, że poprawne rozstrzygnięcie sprawy komikacji zbiorowej w Płocku, nie przesądzając w tej chwili czy ma to być tramawaj czy inny środek, może być dokonane tylko przez fachowców w oparciu o obiektywne i mierzalne kryteria.
      Nawet najrzetelniej wykonany sondaż w sprawie tej sprawie prowadzi tylko na manowce z tej prostej przyczyny, że zwykli ludzie nie mają potrzebnej tutaj wiedzy ale za mają swoje wyobrażenia i marzenia bardzo odbiegające od tego co fachowa wiedza mowi w takich sprawach.
      Zapytaj o:
      reprezentacyjny dowrzec (przy fakt. braku kolei) duża większość ZA
      bezpośrednia szybka kolej Płock - Warszawa, znakomita większość ZA
      dupasmowa droga szybkiego ruchu Płock - Warszawa wszyscy ZA
      lotnisko komunikacyje w Płocku większość ZA
      miejski statek i tramwaj wodny większość ZA

Ludzie tak długo jak nie są osobiście zangażowani finansowo np w formie udziałów w inwestycji mającej przynosić im zarobek, nie przejmują się brakiem sensu ekonomiczno-społecznego dowolnej głupoty przedstawianej jako tzw. nowoczesność czy noszącej pozorne znamiona "nowoczesności" albo fałszywie uważanej za "nowoczesną".
      I poprą prawie każdą bzdurę mówiąc, a co mi to szkodzi, bo nic ich to nie kosztuje.
      Z tego tylko forum mogę podać mnóstwo takich przykładów.
      Bardziej szczegółowe uzasadnienie mojej opinii w ewentualnym kontaktcie prywatnym
      • roman_j Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju 02.12.10, 18:46
        Gość portalu: menel napisał(a):

> Z tego co napisałem powyżej wynika jasno, że poprawne rozstrzygnięcie sprawy komikacji
        > zbiorowej w Płocku, nie przesądzając w tej chwili czy ma to być tramawaj czy inny środek,
        > może być dokonane tylko przez fachowców w oparciu o obiektywne i mierzalne kryteria.

Moim zdaniem sondaż przygotowany w sposób, jaki podałem powyżej, dostarczyłby mierzalnych wskaźników. Oczywiście będzie to tylko próba, ale na podstawie próby można szacować wskaźniki dla całej populacji.

> Nawet najrzetelniej wykonany sondaż w sprawie tej sprawie prowadzi tylko na manowce z
        > tej prostej przyczyny, że zwykli ludzie nie mają potrzebnej tutaj wiedzy ale za mają swoje
        > wyobrażenia i marzenia bardzo odbiegające od tego co fachowa wiedza mowi w takich
        > sprawach.
        > Zapytaj o:

[ciach]
        Przeczytałeś moje pytania? Ja nie pytam o marzenia. Pytam o zapotrzebowanie. Nie pytam: czy chcesz tramwaju? ale czy będziesz korzystał z tramwaju? czy przesiądziesz się do niego z samochodu? jak często byś z niego korzystał i na jakiej ewentualnie trasie byś to robił, gdyby po niej jeździł?
        • Gość: jeździłem Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.10, 21:04
          Dodał bym pytanie:
          Czy kiedykolwiek jeździłeś tramwajem?
    • Gość: driver27 Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.plock.mm.pl 01.12.10, 19:12
      ODP:
      1 c - bo nie będę dojeżdżać autobusem do tramwaju
    • Gość: płocczanin Re: Moderator podpuszcza o tramwaje. IP: *.plock.mm.pl 01.12.10, 19:26
      Spadaj RJ .jak zwykle jątrzysz robisz kampanie obcemu idei Płocka. A za pare dni wybory , wiec knujesz.
      • Gość: do płocczanina Re: Moderator podpuszcza o tramwaje. IP: 91.212.223.* 01.12.10, 19:58
        ostatnio pańskie słownictwo to zbiór albo nieznanych nikomu słów albo słowa delikatnie mówiąc niegrzeczne.Co to znaczy "spadaj" drogi i przemiły oraz kulturalny człowieku.Tak odzywa się człowiek kulturalny?.Co znaczy "obcemu idei Płocka".Co znaczy"slop ludzkości" lub " z głębi człowieczeństwa".I dlaczego nie mając kompletnie pojęcia o tramwajach popiera Pan ten środek lokomocji?.Jeśli Pan tak bystry w internecie to proszę zobaczyć jak pogoda sparaliżowała ruch tramwajowy w Krakowie i innych miastach nie tylko w Polsce.To tak ku przypomnieniu ,że żyjemy w klimacie gdzie zimy bywają ostre.Tak,tak wiem jestem "slopem ludzkim","jątrzycielem","opluwaczem i "obcym idei płocka".To już wszyscy znamy.Proszę o inne określenia z Pana repertuaru.Pozdrawiam mimo wszystko bardzo kulturalnie drogiego płocczanina.
    • waldo11 Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju 01.12.10, 20:35
      Na temat niecelowości, konsekwencji finansowych i funkcjonalnych dla Płocka (ograniczenie dostępności komunikacji autobusowej po wybudowaniu tramwaju) inwestycji tramwajowej wypowiadałem się w wątku: Przetarg na budowę linii tramwajowejforum.gazeta.pl/forum.
      Właśnie informacja o ogłoszeniu procedury przetargowej skłoniła mnie do zabrania głosu i wyłożenia swoich rzeczowych jak sądzę, a na pewno popartych liczbami, racji.
      Mimo że nie jestem fachowcem w branży, a zagadnieniami komunikacji publicznej interesuję się tylko prywatnie od jakichś 20 lat - metodą "białego wywiadu" czyli kilkudniowego wertowania internetu udało mi się uzyskać dane o:
      -potokach pasażerskich w Płocku,
      -kosztach inwestycji tramwajowej w Płocku (kilka kolejnych wersji w czasie ostatnich 4 lat), -kondycji finansowej ( w tym wielkości deficytu oraz różnego rodzaju dotacji) KM Płock, wielkości i strukturze kosztów tej firmy,
      -kosztach zakupu taboru, remontów oraz budowy torowisk w innych miastach, sposobie ich finansowania (gdzie, ile i na co dane samorządy wykładają własnych środków, a gdzie i w jakim stopniu korzystają ze środków UE).
      -kosztach zakupu i eksploatacji taboru innego niż tramwajowy,
      -organizacji komunikacji miejskiej w miastach podobnej wielkości, ale i większych niż Płock
      -działaniach innych miast na rzecz popularyzacji komunikacji miejskiej wśród swoich mieszkańców
      Mogłem więc sobie wyrobić pogląd na techniczną, funkcjonalną i ekonomiczną stronę inwestycji pt "tramwaj w Płocku". Mogłem też pokusić się o zasymulowanie potencjalnych działań alternatywnych do tramwaju. I ocenę ich skutków, czy celowości. Analizując liczby.

Przeciętny obywatel Płocka nie dysponuje taką wiedzą, bo nikt mu jej nigdzie (gdzie prasa?, gdzie dyskusja publiczna?) nie wyłożył, samodzielnie jej szukał nie będzie - bo nie jest pasjonatem takowych zagadnień.
      Generalnie opinia społeczeństwa w takich sprawach powinna być kształtowana przez głos fachowców, środowiska opiniotwórcze predestynowane do tej roli z uwagi na swoją wiedzę i niezależność (zwłaszcza od władz lokalnych).
      W sytuacji gdy zjawiska takie nie wystąpiły (znowu: gdzie się podziała lokalna prasa?) przeciętny obywatel Płocka zapytany o to czy chciałby tramwaju - odpowie bez większego namysłu -tak.
      Nie ma w tym nic dziwnego. Nie jego rolą jest przecież przeprowadzanie szczegółowych analiz. Ale powinien mieć dostęp do takich informacji. Do wniosków wysnutych przez fachowców - łącznie z kosztami.
      Bez tego warunku pytanie o celowość tej czy innej inwestycji da odpowiedzi pozytywne na większość pytań, z wyjątkiem chyba oczywistych absurdów typu: " czy chcemy mieć np. port pełnomorski".

Dlatego podzielam pogląd, iż decyzje o podjęciu tak dużej i kosztownej inwestycji jak tramwaj powinny być poprzedzone zarówno analizą obecnego stanu komunikacji miasta, jak i kierunków rozwoju miasta w perspektywie 20, a nawet 50 lat.
      W szczególności decyzja o ewentualnym budowaniu sieci tramwajowej poprzedzona powinna być opracowaniem przez grono fachowców, i przyjęciem przez Radę Miasta spójnej i docelowej strategii kierunków rozwoju substancji mieszkaniowej, handlowo-usługowej, infrastruktury miejskiej, w tym komunikacyjnej na ww okres. Takiego dokumentu w Płocku jak dotąd nie ma.
      Zasadniczo dyskusja publiczna na tak rozległe i skomplikowane tematy powinna być moim zdaniem dopiero wtórnym pokłosiem dyskusji fachowców i prezentacji ich, najlepiej konkurencyjnych - koncepcji.

Jednakże w sytuacji kreowania przez Urząd Miasta "faktów dokonanych", czyli w obliczu podjęcia procedury przetargowej na budowę rzeczonej linii tramwajowej - powrót do pomysłu sondażu społecznego uważam za bardzo wskazany.
      Najlepiej gdyby był to sondaż na dużej grupie Płocczan, najlepiej poprzedzony zapowiedziami i artykułami w prasie naświetlającymi dość szeroko ten temat.
      Dlaczego w ten sposób?:
      ano dlatego że Urząd Miasta chce nas po cichu i na siłę uszczęśliwić inwestycją, która - jeśli na nią spojrzeć chłodno - będzie miała efektywność dużo mniejszą niż to UM przedstawia,
      a kosztować będzie.... no właśnie całe 500 mln zł + odsetki od obligacji + ograniczenie w przyszłości komunikacji autobusowej + ograniczenie zdolności miasta do podejmowania innych inwestycji na wiele lat (być może nawet na 20 lat jeśli jest prawdą że UM chce koszt tramwaju pokryć w całości z obligacji 20-letnich).

Dlatego pierwsze pytanie w takowej ankiecie widziałbym mniej więcej tak (myślę że powinno zawierać trochę cyfr):

1. Czy byłby Pan /Pani skłonna wydać 500 000 000 zł na jedną linię tramwajową jeśli:

-znacznie skróciłaby ona przejazd z Podolszyc do centrum i na Winiary, ale możliwa technicznie do wykonania jest tylko trasa: Imielnica-Wyszogrodzka-Piłsudskiego-Jachowicza- Kobylińskiego -Dobrzyńska-Winiary, bez wjazdu na teren Podolszyc Północnych i Południowych.
      Przewiduje się na niej kursowanie 10 szt tramwajów o pojemności 200 osób każdy. Przewiduje się dodatkowy koszt odsetek od obligacji w wysokości 300 000 000 zł.

- nie przewiduje się wsparcia zewnętrznego dla tej inwestycji (w niektórych miastach udział środków UE w inwestycjach komunikacyjnych sięga 50%)

-za ta samą kwotę KM Płock mogłaby zakupić 600 szt nowoczesnych autobusów niskopodłogowych o pojemności 100 osób każdy (obecnie miasto posiada ok. 125 szt autobusów w wieku 1-24 lata)

- za tą samą kwotę można by zbudować i wyposażyć 200 średnich przedszkoli

- za tą sama kwotę można by zbudować 38 km obwodnic o dwóch pasach ruchu

jeśli odpowiedziałeś: tak [tutaj przejście do pytań w/g projektu romana_j]

taka ankieta powinna spowodować powrót tematu tramwaju do dyskusji publicznej.
      Jest on mocno zapomniany i nie dostrzegany przez ogół płocczan, a chodzi przecież o ogromne kwoty....

• Gość: ABC Re:Nie rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.10, 20:53
        prowokator wrzucił temat ,pokretna argumentacja dla frajerów, ludzie w Płocku myślą,
        • Gość: ABCDEFGHIJ Re:Nie rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: 91.212.223.* 01.12.10, 21:08
          nie myślą tak jak ty kobieto.
      • 0-kajtek Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju 01.12.10, 20:57
        Napisałeś tak dużo , ciężko ci?

Fachowiec ma mi mówić , czy musze wsiąść do tramwaju? A bez fachowca nie bede wiedział? Odkrycie..

Napisałeś tak;
        na sucho , czy na mokro powiedział kat do ofiary. i tak minęło 40 lat a ty chcesz, żeby płocczanie dalej dumali czy pozwoli fachowiec myśleć o tramwaju. A czas jak rzeka, .... 40, 40, 40...........
        • Gość: do kajtusia Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: 91.212.223.* 01.12.10, 21:07
          kup sobie kajtusiu tramwajek i się nim pobaw.Wyjdzie to Tobie chłopie na zdrowie a miasto będzie mniej zadłużone.Pozdrawiam po tramwajarsku.
          • 0-kajtek Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju 01.12.10, 21:10
            Przyrzeknij sobie ;

jak będzie tramwaj NIE WSIĄDĘ. pójdziesz pieszo na przekór.?
            • Gość: do kajtusia Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: 91.212.223.* 01.12.10, 21:30
              pojadę samochodem.Nikt mnie nie zmusi jezdzić tramwajem bo tak chce kilku nawiedzonych.Przynajmniej teraz gdy kasa miasta pusta a budzet dziurawy tramwaj nam jest potrzebny jak dziura w moście drogi specjalisto od ruchu drogowego.Obwodnice głupcy.Tyle w temacie.Nie powiem "spadaj" bom dobrze wychowany.Nogi jeszcze zdrowe to wolę chodzić dla "zdrowotności".
            • waldo11 Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju 01.12.10, 22:01
              Przyjacielu,
              wątek jest o potrzebie dyskusji publicznej nad sensem i potrzebą tej inwestycji, nie o tym kto wsiądzie, czy nie wsiądzie do tramwaju "jak już będzie", i czy z przekory czy z innych powodów.

Jeśli uważasz przyjacielu, ze dyskusja taka jest niepotrzebna, to:
              - albo jesteś zdania że za mnie, za Ciebie i resztę płocczan powinien arbitralnie w tak ważnych sprawach decydować kto inny, a my nic tylko słuchać i wierzyć że to dla naszego dobra,
              - albo też uważasz że rozwiązaniem zagadnień komunikacji publicznej w Płocku jest tylko tramwaj, każda inna alternatywa jest mniej efektywna, droższa i a cała dyskusja na temat "czy da się to zrobić inaczej" jest pozbawiona sensu.

W takim wypadku przedstaw tu swoje argumenty za, przekonaj mnie:
              -że nie da się ulepszyć komunikacji w Płocku bez wydawania 500mln zł,
              -że nie da się ułożyć rozkładów jazdy autobusów aby jeździły w równych odstępach, a nie "stadami",
              -że za cenę jednego wozu tramwajowego nie można kupić 10 autobusów (lub 7 autobusów przegubowych),
              -że nie da się zwiększyć przepustowości ulic i ograniczenia korków przez modernizację skrzyżowań
              -że zgadzasz się w imieniu swoim i swoich dzieci na ponoszenie kosztów tej inwestycji przez 20 lat, a więc być może na obniżenie standardu innych usług miejskich.

Proszę o rzeczowe argumenty.
              I nie pisz proszę: "chcemy tramwaju - bo tak".
              • 0-kajtek Re: w sprawie tramwaju budowa. 01.12.10, 22:12
                Od 1990 roku do dzisiaj jada stadami. Nic ich nie zmieni. NIC. Ja nie jestem od analizowania .jestem mieszkańcem miasta pozbawionym komunikacji zbiorowej tam, gdzie zachodzi potrzeba.
                Zawsze i wszędzie na całym świecie mogli powiedzieć nie możemy. A jednak stoja piekne domy , muzea , Filharmonie, tramawaje itd.

KM nie musi być dochodowa lecz usługowa.

Cały świat ma klimatyzacje w autobusach ale nie my. itd.
                • Gość: do kajtka Re: w sprawie tramwaju budowa. IP: *.160.c89.petrotel.pl 02.12.10, 01:17
                  ple,ple ple. O mój ty tramwaju rozwijaj się.
              • Gość: Lol Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 09:10
                Proszę o rzeczowe argumenty.
                I nie pisz proszę: "chcemy tramwaju - bo tak".

Oni chca tramwaju (ktory i tak nie powstanie), bo mysla, ze gdy koncu do niego wsiada to ich status spoleczny wzrosnie, a sloma z butow przestanie wystawac.
                Nie ma zadnego logicznego, ani ekonomicznego uzasadnienia dla tej inwestycji w najblizszych latach. Kropka.
              • Gość: bubel Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.plock.mm.pl 02.12.10, 10:00
                Oczywiście, że masz 100% racji. Debaty publiczne to praktyki od lat stosowane w całym cywilizowanym świecie gdzie władza szanuje i dba o swoich mieszkańców, i gdzie liczy się interes społeczny a nie polityczny.
    • jw.jw Nie ma co dywagować! Bzdura ! 01.12.10, 22:10
      Ten cytat rozbija wszystkie argumenty za budową tramwaju:

Cytuję zapisy ze „Strategii Zrównoważonego Rozwoju Miasta Płocka do 2022 roku” – Załącznik Nr 2 do Uchwały Rady Miasta Płocka Nr 411/XXIX/08 z dnia 25 listopada 2008 roku:
      3.7.2 Zakres działania Państwowej Straży Pożarnej
      …..
      Zagrożenia pożarowo-wybuchowe
      Na terenie działania Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Płocku zlokalizowane są 4 zakłady dużego i 3 – zwiększonego ryzyka wystąpienia poważnej awarii przemysłowej. Największe zagrożenie w zakresie pożarowo-wybuchowym stwarza PKN „ORLEN” S.A. z zakładami rafineryjno-petrochemicznymi przerabiającymi rocznie ponad 13 mln ton ropy naftowej. W procesach produkcyjnych powstają m.in.: siarkowodór, fluorowodór, etylen, propylen, tlenki etylenu, benzen, chlor. Z uwagi na duże ilości magazynowanych substancji (kilkadziesiąt tysięcy ton) może nastąpić zagrożenie masowe, daleko wykraczające poza teren zakładu, a nawet poza granice miasta, m.in. poprzez rozszczelnienie: zbiorników magazynowych z gazami palnymi, zbiornika z fluorowodorem (90 t), cysterny z chlorem (50 t).

Zagrożenie transportowe
      Z uwagi na rodzaj i wielkość przemysłu oraz transport towarów niebezpiecznych Płock należy do szczególnie zagrożonych miast. W ciągu doby wyjeżdża z PKN Orlen S.A. i przejeżdża przez teren miasta i powiatu kilkaset autocystern i kilkanaście składów pełnopociągowych wypełnionych produktami naftowymi i petrochemicznymi. Kolejne zagrożenia stwarzają przebiegające rurociągi z surową ropą naftową i produktami finalnymi. Istnieje możliwość powstania lokalnych zagrożeń polegających na wycieku ropy naftowej i produktów finalnych z uszkodzonych instalacji.
      ……..
      Budujmy: drogi.
      Po pierwsze i po100kroć i po ostatnie: budujmy drogi !!!
      • popisuardess Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? 01.12.10, 22:16
        Uwazsz, ze autobusy nigdy sie nie zapala? Ze nie woza ze soba latwo palnego materialu i ze nie maja one instalacji elektrycznej?
        • jw.jw Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? 01.12.10, 22:28
          Jak będą drogi i autobusy to zawiozą nas tam skąd wiatr wieje, a nie tam gdzie szyny i linie zasilające prowadzą, bo to może być zły kierunek !
          Płock trzeba wewnętrznie i zewnętrznie odkorkować !
          Po100kroć drogi !!!

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2522463,2,1,Zal-Nr-1-Koncepcja.html

www.youtube.com/watch?v=AH1htLzLnhg
          • Gość: płocczanin Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? IP: *.plock.mm.pl 01.12.10, 22:33
            O Boże znowu to białe..?
            Jeżeli autobusy będą uciekać w strunę gazu , to jaki sens? Coś się forumowiczowi pokićkało.

Płock tylko jedną drogę ucieczki na Warszawę ale natychmiast się wszystko zatka. Płock jest półwyspem.
            • scypawka Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? 01.12.10, 22:39
              Jeśli ogromne pieniądze zostaną wpakowane w tramwaj, który będzie jeździł tylko na trasie Imielnica-Winiary, zamiast na drogi i obwodnice, to w razie niebezpieczeństwa rzeczywiście wszystko się zatka, a pasażerowie tramwaju usmażą się w nim w pierwszej kolejności. tak trudno to zrozumieć?
            • Gość: do płoccznina Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? IP: *.160.c89.petrotel.pl 02.12.10, 01:13
              od kiedy geografie Płock to półwysep.Pała z geografii.
              • Gość: płocczanin Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? IP: *.plock.mm.pl 02.12.10, 09:12
                Odpowiem; całe życie o tym wiedziałem. wystarczy tylko zlikwidować 2 mosty w Jarze od strony zachodniej i 1 od północy...............i przejazdu już nie ma . Stałe połączenie to tylko droga na Wschód.

Zator zrobiony , a Zawsze Natychmiast Powstaje, unieruchamia Wszystkie pojazdy i Koniec.

Reszta ludzi i miasto z nimi, się spali, kiedy przyjdzie rozrzedzony gaz z palącej się Wisły , tak przeważająco w ciągu roku , układa się Róża Wiatrów.

Na razie żyjemy jak Pompejańczycy......
            • ortografik Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? 02.12.10, 13:03
              Gość portalu: płocczanin napisał(a):
              > Jeżeli autobusy będą uciekać w strunę gazu , to jaki sens?

Ale co w tej sytuacji zmieni jedna linia tramwajowa? Sieć torowisk - rozumiem; to na pewno ułatwi komunikację w mieście, a w sytuacji jakiegoś zagrożenia - ewakuację, ale jedna nitka?
              Poza tym proszę poczytać, jakie problemy wiążą się z tramwajami i z czym boryka się teraz np. Kraków: polskalokalna.pl/wiadomosci/malopolskie/krakow/news/niepokojace-wyniki-pomiaru-drgan-w-krakowie,1563297
              • Gość: płocczanin Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? IP: *.plock.mm.pl 02.12.10, 14:54
                Jusejczy jako światowe głupki pokazują film o kocie , który przynosi gazetę, kto jutro zginie... jeden taki leci do przyszłej ofiary , prosi, upomina a żywa jeszcze ofiara ...spadaj, policja.

To samo jest z wami. Cieszcie się , dopóki można.... właściwi ludzie na właściwym miejscu egzekucji...

Największy w europie park gazu płynnego w razie katastrofy spłynie jarem Brzeźnicy do wiły , po drodze odparowując. Ile razy ? Ponieważ wiatr w Płocku w ciągu roku wieje z południowego zachodu, rozprężony gaz wróci Wisłą i spali miasto z autobusami , tramwajami, jedno i wielokierunkowymi..Jemu wszystko jedno.

Tak pisały pierwsze Instrukcje Na D i C 13 .....

Ale to nic nie znaczy. Jedni się usmażą. Przyjadą Nowi Nowi i będą zbierać pewniaków niedowiarków do zsypu w jedno miejsce.

A rurociągi zakopane pod dnem Wisły ...czekają....
                • jw.jw Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? 02.12.10, 15:34
                  W Płocku jest tak jak jest, ale nie róbmy zeby było gorzej, tylko róbmy żeby było lepiej !
                  Budujmy maksymalnie bezpieczne i sprawnie funkcjonujace Miasto - odkorkowane wewnętrznie i zewnętrznie:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2522463,2,1,Zal-Nr-1-Koncepcja.html

• ortografik Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? 02.12.10, 15:47

> Ponieważ wi
                  > atr w Płocku w ciągu roku wieje z południowego zachodu, rozprężony ga
                  > z wróci Wisłą i spali miasto z autobusami , tramwajami, jedno i wie
                  > lokierunkowymi..Jemu wszystko jedno.

O co zatem Panu chodzi? Nie ma tramwaju - źle. Będzie tramwaj - i tak spłonie. To po co walczyć o niego z taką zaciętością? Może lepiej dać sobie z tym spokój, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na coś, co... nie spłonie.
                  • Gość: plocczanin Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? IP: *.plock.mm.pl 02.12.10, 17:46
                    Ponieważ czekając końca , można trochę pożyć i jechać tramwajem , wygodnie i ciepło.
                    wiedząc, że za chwilę przyjedzie drugi.

W innym temacie pisaliście, że nawet śnieg was nie wygoni z auta, tak silne jest wasze pragnienie jazdy w pojedynkę dla rozkoszy niby władctwa osobistego............gdzie chce tam jadę .. Pan , nareszcie pan a rower na stacji ..na przechowaniu...
                    A zagrozenia ? kiedyś ? jakby ich nie było a Wezuwiusz czeka...i zwleka.
                    • Gość: do kajtusia Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? IP: 91.212.223.* 02.12.10, 18:31
                      ,ple,ple bełkocik.Wezuwiusz czeka i zwleka lub zwleka i czeka lub jak Pan woli.A ja tam wolę w pojedynkę drogi Panie.Nie lubię w ścisku/jechać/.A to,że jadę gdzie chcę to normalka.Panu tęskni się za czasami gdzie ZMS organizował wszystko dla mas by mieć nad nimi kontrolę.Nie pojmuję tej metafory z rowerem i stacją na przechowaniu.Może troszkę przybliży Pan temat bo nie wiem o co chodzi.
                      • Gość: płocczanin Re: Nie ma co dywagować! IP: *.plock.mm.pl 02.12.10, 18:47
                        No tak , miedza została samotna.
                        • Gość: do płocczanina Re: Nie ma co dywagować! IP: 91.212.223.* 02.12.10, 18:55
                          dlaczego Pan tak bardzo nienawidzi wsi.Co Panu zrobili ludzie ze wsi,że bardzo często czepia się Pan a to kurczaków,a to kaczek/?/.Skąd takie uprzedzenie?.A może to zazdrość,że mieszkąncy wsi mogą spożywać niezatrute płody rolne wyprodukowane dla siebie samych.Wszak jako wegetarianin zna Pan ten temat.No tak Płońska została samotna.
                          • Gość: plocczanin Re: Nie ma co dywagować! IP: *.plock.mm.pl 02.12.10, 19:20
                            muszę poszukać jaki stary wpis i go dawać , jeżeli ktoś znowu napiszę, że nienawidzę wsi. Wieś jest piękna . Pisałem do znudzenia, dlatego podaje głos innego forumowicza i wierzę , że RJ nie wyrzuci, chociaż może to nie jego ludzie.

cytat.

...........Re: legal.alien i autorce wątkuIP: *.plock.msk.pl
                            Gość: zielonyjarek 23.02.07, 18:39 Odpowiedz
                            Cytuje:
                            > Zarzuca sie naszemu miastu prowincjonalizm. Nie obrazajmy prowincjonalych
                            > miast. Dla mnie okreslenie "prowincjonalizm" nie jest slowem pejoratywnym.
                            > W "prowincjonalnym" miescie wszyscy wszystkich znaja, istnieja silne wiezy
                            > miedzyludzkie, istnieje silna spolecznosc lokalna. W Plocku tego nie ma.

Ejże, a pomyliłeś tych "silnych więzów międzyludzkich" z brakiem
                            anonimowości? Ten brak anonimowości jest źródłem kołtuństwa czyli
                            zaściankowości czyli choroby środowiska.
                            Dodam, że autorka wątku daje przykład najgorszego zachowania, które rodzi
                            obrzydliwą zaściankowość. To izolacja przed wszystkim co nowe w sensie postępu
                            cywilizacyjnego, aż do poprawy jakości prokreacyjnej itd. i stawianie takich
                            wysokich "płotów" jest moim zdaniem jest występkiem przeciwko oczekiwanemu
                            rozwojowi miasta. Autorka prawdopodobnie za przyczynę wszelkiego zła zauważa
                            nierówny podział majątku przedsiębiorstw. Nie każdy pracował w Orlenie, a więc
                            nie każdy mógł być jego majatkiem obdzielony. Prawda, że wszyscy wąchamy jego
                            smród ale to niczego akurat tutaj nie dowodzi.

I dalej:
                            Problemy Plocka zaczely sie wraz z budowa Petrochemii. Do nieduzego miasta
                            > naplynely masy budowniczych glownie z mazowieckich wsi. Kultura miejska
                            > przemieszala sie z kultura wiejska, ludzie zostali wyrwani ze swoich wlasnych
                            > srodowisk. Przeszczepili swoje zachowania na nowe miejsce. Tak powstalo ni to
                            > miasto ni to wies. Nowe miasto nie potrafilo wytworzyc swoich wlasnych elit. Z
                            > tym, ze w latach 60-tych mieszkalo w Plocku wiecej ciekawych ludzi niz teraz.

Ha! A kto temu jest winien? Popatrz w lustro> Kto bronił się cywilizować i
                            organizować życie na wyższym poziomie? A kto broni dzisiaj? My sami jesteśmy
                            temu winni. Nie należy szukać przyczyn zaściankowości w instalacjach ORLEN-u.
                            .............................. koniec cytatu.
                    • ortografik Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? 03.12.10, 14:22
                      Gość portalu: plocczanin napisał(a):

> W innym temacie pisaliście, że nawet śnieg was nie wygoni z auta, tak
                      > silne jest wasze pragnienie jazdy w pojedynkę dla rozkoszy niby władctw
                      > a osobistego............gdzie chce tam jadę .. Pan , nareszcie pan

Proszę Pana, nie mam własnego samochodu. Jestem w tej komfortowej sytuacji, że mogę sobie na to pozwolić. Staram się, o ile jest to możliwe, wszędzie docierać pieszo. Można dostrzec dzięki temu znacznie więcej niż z okien samochodu, mieć czas na pogłębioną refleksję, ograniczyć stres o właśnie ten wywołany staniem w korkach. Przez pięć lat podróżując pociągami prawie dwukrotnie objechałam równik, poznając jednocześnie fantastycznych ludzi, ich mentalność, wyobrażenia o życiu i świecie, ich małe i duże marzenia. A tramwaje... Ach... te rozklekotane poznańskie tramwaje do dziś budzą we mnie ciepłe wspomnienia. Dlatego też komunikacja zbiorowa nie wywołuje we mnie niechęci.
                      Ale, Panie Zenonie, taki był nasz świadomy wybór. To, że nie korzystamy z samochodów osobowych, nie może być jednak powodem do tego, by gardzić zmotoryzowanymi. Choć przyznaję, z bardzo wielu powodów jestem za ograniczeniem liczby samochodów. Staram się jednak pamiętać o jednym: jeśli chcemy, by nas szanowano, musimy starać się szanować innych, choćby mieli zupełnie przeciwne niż my zdanie.
                      • 0-kajtek Re: Nie ma co dywagować! Bzdura? 03.12.10, 15:17
                        Rozumiem doskonale . Jadący w pojedynkę oczywiście widzi mnie przystanku albo w zawsze pustym autobusie . Nie wymaga skrócenia mojego biegu po pasach przy zielonym świetle w ciągu 30 sekund. wie , że najlepszym rozwiązaniem jest nadziemne przejście na jego torem wyścigowym, ponieważ wie, że SM będzie gotowa przenieść wszystkie wózki inwalidzkie z osobą sprawna inaczej .Wszystkie wózki dziecięce z paniami w ciąży i trójką dzieci.. Torbami z zakupami. Z przenoszeniem ludzi z jedną nogą lub starców nie mogących wchodzić tak wysoko.
                        Jeżeli wszystko będzie dobrze zorganizowane to i wystarczy 1 , słownie jedna minuta czasu na zamknięcie szlabanu. Wszak 1,10 sek , to już lekka przesada.

Nie widząc mnie i nie słysząc , staną się zwolennikami pieszych wędrówek INNYCH a wtedy LEKKO I SZYBKO DO Przodu jako ten Aleksander.

Jeden taki szybki napisał nawet, że wieku 10 lat zostałem Przodownikiem pracy i to w Warszawie. Mili, wspaniali ludzie. Twoje wpisy a mam ich wiele, jak zawsze życzliwe...

• Gość: marek Re: Retelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.10, 22:38
      jasiu, przestań pieprzyć, juz wyborcy pokazali ci twoje miejsce
      • Gość: do marka Re: Retelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.160.c89.petrotel.pl 02.12.10, 01:19
        a twojemu panisku od tramwaju też pokażą gdzie jego miejsce.
        • Gość: towwieslaw Re: Retelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.058.c67.petrotel.pl 02.12.10, 10:36
          badanie tego co mysla plocczanie oczywiscie jest wazne jednak to tylko czesc bardziej rozbudowanego opracowania ktore w normalnych warunkach powinno wyprzedzac podjecie decyzji o budowie linii czy powolania spolki do jej realizacji .

takie opracowanie powstalo ale ma charakter nieobiektywny , robione bylo wyraznie dla uzasadnienia pewnej tezy "za" .

w tej sytuacji podjecie decyzji o budowie i wydawanie pieniedzy na spolke i na przetargi jest zwyklym przestepstwem .
          • Gość: abs............... Re: Retelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.10, 10:45
            Tramwaj to przyszłość Płocka, boli was spragnieni za korytem, ale nie tym razem, żule
            • Gość: do abs Re: Retelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.160.c89.petrotel.pl 02.12.10, 10:52
              więcej kultury pochlebczyni tramwajowa i zwolenniczko MMa.Widać jaki ma elektorat nasz jeszcze panujący gospodarz.Kultura przez duże K.Pamiętaj poetko z rathausa każdy sądzi po sobie.Żulem to ty jesteś.W dołku ściska.Koryto się oddala.Nie takie imperia padały.Nie tacy władcy marnie kończyli.Też marnie skończysz gdy będziesz inaczej myślących traktowała jak pokazałaś.Pamiętaj o tym wróżko z Łysicy.
            • Gość: towwieslaw Re: Retelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.058.c67.petrotel.pl 02.12.10, 11:47
              trudno sie zreszta dziwic skoro planowaniem inwestycji zajmuja sie nauczycielki , brakarze , ajenci i akwizytorzy .

trzymaja sie koryta mocno a co do argumentacji jak wyzej : nazwą nas "żulami"
              to metoda partii Kubeł i Pomyje ( KiP)

very sophisticated

(nick abs to od absolutny brak seksu ?)

• Gość: romuald j. Re: Retelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 10:49

> O Boże znowu to białe..?
            > Jeżeli autobusy będą uciekać w strunę gazu , to jaki sens? Coś się fo
            > rumowiczowi pokićkało.
            >
            > Płock tylko jedną drogę ucieczki na Warszawę ale natychmiast się wszyst
            > ko zatka. Płock jest półwyspem

DLACZEGO PISZĄCY NA FORUM NIE MUSZĄ PRZEDSTAWIAĆ ŚWIADECTWA SWOJEJ POCZYTALNOŚCI ? To co wypisuje ten osobnik powinno być opisywane w podręcznikach do nauki psychiatrii.
            • Gość: perry ten IP: *.160.c89.petrotel.pl ity neoplus ile razy IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.10, 11:07
              to samo bedziecie pisac, to prozna robota, a ten 160 boi sie teraz logować , hahahahaha
              • Gość: dyonizy m. Re: wolontariusze pomóżcie w nieszczęściu choremu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 11:16
                Frajer pompka Wisła się pali, bierz gaśnicę leć i gaś !

Tyle komentarza do rewelacji płockiego Indiany Jonesa.

> Reszta ludzi i miasto z nimi, się spali, kiedy przyjdzie rozrzedzony gaz
                > z palącej się Wisły , tak przeważająco w ciągu roku , układa się Róża
                > Wiatrów

Nieżle człowieka pomerdało!!!Czy ktoś jest w stanie jemu pomóc. Może jakaś inicjatywa PRO-obywatelska. To niegodziwe, żew bogatym Płocku z tak rozbudowaną pomocą społeczną ktoś w takim stanie wegetuje z nikąd nie mając specjalistycznej opieki
                • 0-kajtek Re: Tramwaje i Nowakowski 02.12.10, 11:21
                  Podoba mi pomysł kandydata N. Przejścia na ulicami...

Jest to doskonała sposobność zatrudnienia SM do przenoszenia mieszkańców z wózkami inwalidzkimi. Można pod ręce wziąć kobiety w ciąży z dzieckiem chodzącym przy mamie albo trzema.. A i wózek dziecinny przeniosą, Torby z zakupami. Dobrze będzie.

W gorę i w dól ,

Płock Gimnastyków MOC.

Mieszkańcy ! Do Góry. I na dól.

Kandydat n prawi głupoty o jakości szkoły muzycznej , ze wystarcza dla orkiestry. Słoń a sprawa płocka

ale ta sala nie nadaje się dla Orkiestry. Człowiek nie ma czucia, więc nic dziwnego , że glosował przeciw Filharmonii.

texas_21: Jaki jest panów pomysł na strefy płatnego parkowania? Czy to jest sposób na miejsca parkingowe w centrum? Jaka jest alternatywa?

....................... jakby zburzyć miejscową Bastylię, natomiast pojawiłoby się Całe Centrum parkingowe i po kłopocie.

• Gość: rościewicz Re: Tramwaje i Nowakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 11:32
                    0-kajtek napisał:

> Kandydat n prawi głupoty o jakości szkoły muzycznej , ze wystarcza dla orkiestr
                    > y. Słoń a sprawa płocka
                    >
                    > ale ta sala nie nadaje się dla Orkiestry. Człowiek nie ma czucia, więc nic dziw
                    > nego , że glosował przeciw Filharmonii

Kiedy ty znawco byłeś ostatnio w Teatrze, na koncercie,na jakiejś poważnej wystawie?
                    Pieprzysz jak Piekarski na mękach.
                    Weż łopatei bierz się za odśnieżanie, a nie tylko gapisz się jak ludzie pracują
                    www.youtube.com/watch?v=kJlGmBvpaeY
                • ortografik Re: wolontariusze pomóżcie w nieszczęściu choremu 02.12.10, 12:43
                  Gość portalu: dyonizy m. napisał(a):

> Frajer pompka Wisła się pali, bierz gaśnicę leć i gaś !

Hm... To, co napisał płocczanin, tylko z pozoru wydaje się śmieszne lub głupie. Całkiem nie tak dawno, bo 10 grudnia 2007 roku doszło do awarii rurociągu biegnącego pod dnem Wisły w okolicach wsi Winduga. Paliwo wyciekło z rurociągu Płock-Nowa Wieś Wielka, prowadzącego z Płocka w kierunku Bydgoszczy i Poznania. Rozlał się wówczas olej opałowy, tworząc szeroką na 300 metrów kilkukilometrową plamę. Tu jest raport PERN w tej sprawie: www.pern.com.pl/index.php?dzid=16&did=1936
                  Mieliśmy ogromne szczęście w styczniu 1982 r., że podczas powodzi zatorowej nie został uszkodzony rurociąg, bo doprowadziłoby to do nieprzewidywalnej w skutkach katastrofy ekologicznej. Wtedy pod Wzgórzem Tumskim Wisła rzeczywiście mogłaby płonąć. A stała erozja koryta Wisły jest w każdej chwili realnym zagrożeniem rozszczelnienia lub zerwania rurociągu ułożonego pod dnem rzeki.
                  • Gość: nepomucen Re: wolontariusze pomóżcie w nieszczęściu choremu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 12:59
                    W każdej chwili sufit pokoju w którym mieszkasz może zawalić ci się na głowę. Kumasz jakie to niebezpieczne.
                    • ortografik Re: wolontariusze pomóżcie w nieszczęściu choremu 02.12.10, 13:12
                      No cóż, największym zagrożeniem dla każdej społeczności są ci, którzy nie potrafią lub nie chcą dostrzec zagrożenia. To coś nie musi się nigdy wydarzyć, ale zawsze trzeba przyjąć, że może. I być do tego choć w minimalnym stopniu przygotowanym.
    • Gość: orlen Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.217.c90.petrotel.pl 02.12.10, 12:10
      Jezeli poprzedni sondaż uważasz za nie rzetelny, dlaczego Romanie ani Ty ani nikt z PO nie odważył się przez tyle czasu (liczonego w latach) zlecić nowego?. Może wiadomo,że te wyniki też byłyby nie wygodne. Po co prawda. Niech żyje kampania wyborcza PO!
      • Gość: obcokrajowiec Re: Retelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.10, 12:19
        wy jestescie z tych www.youtube.com/watch?v=cEvyorKqeD8&feature=related buraki
        • jw.jw Róża Wiatrów Stacji Trzepowo 02.12.10, 13:01
          Odpowiadajac ci stwierdzam, że mnie jest wiadomym, że ta tragiczna katastrofa smoleńska może być ułamkiem w stosunku do tego co potencjalnie szykuja nam ci co nad ofiarami tamtej tragedii wykazywali głęboki żal:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2531136,2,1,Roza-Wiatrow-dla-Stacji-Trzepowo-sasiedztwo-zakladow-PKN.html

• Gość: psychofan Re: Róża Wiatrów Stacji Trzepowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 13:23
            Proszę bardzo. "Płocczanin" zgrożony w monopolu na forumowego jasnowidza. jw.jw. chyba ma jeszcze "papiery"...brecht totalny
            • jw.jw Re: Róża Wiatrów Stacji Trzepowo 02.12.10, 13:34
              Od dawna cię przekonuję, że "papierów" mam dużo. A ty już nie wiesz pod jakimi nickami masz trolić i ciągle nic do ciebie nie może trafić.
              Coś z "papierami" u ciebie nie tak, albo masz nie takie jakie byś chciał.
      • Gość: sin Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 15:01
        > Jezeli poprzedni sondaż uważasz za nie rzetelny, dlaczego Romanie ani Ty ani ni
        > kt z PO nie odważył się przez tyle czasu (liczonego w latach) zlecić nowego?. M
        > oże wiadomo,że te wyniki też byłyby nie wygodne. Po co prawda.
        Niech żyje kamp
        > ania wyborcza PO!

i tutaj jest pies pogrzebany. Populizm vs Fakty - 0:1
    • Gość: z netu Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.10, 20:28
      Unia – wielki przekręt z pieniędzy Polaków ? Unia ograbiła Polskę z ponad 1600 km autostrad ! - Michał Kupiec, Kraków 2010

Unia Europejska, w swych założeniach miała być ‘organizmem’ umożliwiającym swobodę poruszania się obywateli Państw członkowskich i swobodny prosty handel. Taka unia miała sens i logikę istnienia.
      Obecny twór nazwać należy niczym innym jak przekrętem z pieniędzy podatników, którzy finansują kieszenie “wybranych”.
      W 2009 roku składka Polski do budżetu Unii Europejskiej wyniosła 12 mld 373 mln zł, W 2010 roku składka Polski wyniesie 13 mld 920 mln zł, w 2008 roku było to około 11 mld złotych, w 2007 10 mld 400 mln zł, a w 2006 roku blisko 10 mld złotych.
      Jak łatwo policzyć w latach 2006 – 2010 wpłaciliśmy na rzecz stołków urzędasów i finansowania kieszeni “wybranych” ponad 57 mld złotych.

Koszt budowy 1 kilometra autostrady w Polsce wynosi średnio 36,6 mln złotych, zatem wprost można stwierdzić, gdyby Polska nie finansowała biurokracji Unijnej i tysięcy stołków urzędasów nierobów (w dodatku zwolnionych z podatków – tak jak na przykład komisarze, którzy zgodnie z prawem ustalonym przez siebie dla siebie, nie płacą podatku dochodowego od swoich wynagrodzeń) za składki wniesione do Unii w latach 2006-2010 - w Polsce, można by wybudować w tym okresie 1577 km autostrad, czyli do końca 2010 roku praktycznie pokryć Polskę siecią bezpłatnych szlaków komunikacyjnych.

Jeśli zatem będziesz miał Polaku przyjemność podóżować po Polsce, czyli stać w korku, a w najlepszym wypadku tłuc się po dziurawej jezdni , a nie podróżować luksusową autostradą, nie martw się – pamiętaj z twoich podatków sędziowie trubunału sprawiedliwości oraz komisarze po 4 latach ciężkiej i mozolnej pracy maksymalnie 6 godzin dziennie będą mieli na koncie juz MILION euro, więc usmiechnij się, gdy po raz kolejny ‘przypie...sz’ felgą o wyrwę w jezdni, wszakże ‘wybrani’ za twoje podatki po 4 latach, za ten uczciwie zarobiony million mają już na samolot i nie muszą jeżdzić dziurawymi drogami – tak jak ty frajerze !

Pytanie logiczne jakie trzeba tu postawić – gdzie są unijne pieniądze i do kogo trafiają, czy Polska faktycznie zarabia na członkostwie w Unii czy też, polacy zwyczajnie są ograbiani przez zorganizowaną grupę para przestępczą urzędasów, ich rodzin i znajomków ?
      Wynagrodzenie komisarza unijnego to 18.000 euro miesięcznie, czyli rocznie blisko ćwierć miliona euro ! Unia wypłaca także wynagrodzenia dla ludzi którzy przestali być już komisarzami i wykonują zapełnie inne płatne zajęcia, ale nadal z twoich podatków wypłaca się im uposażenia w wysokości po 96 tyś euro rocznie. Wynagrodzenie sędziów Trybunału sprawiedliwości, których jest po 27 mianowanych przez każde państwo także wynosi 18.000 euro miesięcznie, czyli ćwierć miliona rocznie. Prócz tego w Unii zatrudnionych jest bagatela 44.000 urzędników, “ciężko pracujących” przez 6 godzin dziennie, bo wiekszość urzędów Unijnych znajduje się we Francji, gdzie obowiązuje właśnie 6 godzinny dzień pracy !
      Gdzie są pieniądze Unii prócz horendalnych pensji urzędasów od robienia “niczego” ? W programach struktoralnych wspierających biznes – przykładem nich będzie dotacja w wysokości bagatela 8,8 miliona zlotych na stworzenie i uruchomienie prywatnego studia filmowego w Alwernii pod Krakowem.
      Hmm, jesli Polaku nie wiesz skąd biorą się w tym kraju milionerzy, teraz chyba już zrozumiesz ... biorą się z twoich podatków – czy ktoś zaproponował tobie 8,8 mln zl dotacji na to byś stał się milionerem i właścielem studia filmowego ? Czy dzieki 8,8 mln zl dotacji mógłbyś otworzyć sobie studio filmowe ? Czy dzięki 8,8 mln zł dotacji stał byś się szanowanym biznesmenem producentem filmowym ... NIEWATPLIWIE TAK, ale to nie jest dla ciebie FRAJERZE (!!!) tylko dla ‘wybranych’, dla ciebie Polaku jest mycie garów w Anglii po skończonych studiach, praca w Tesco za 1500 zl netto, a dla wykształconych praca na stanowisku kierownika za 4000 zł miesięcznie i wielkie haloooooo, jeśli po 10 latach pracy zostaniesz tym kierownikiem, jaki ty wtedy bedziesz dumny i jaki bogaty FRAJERZE ! Pracujcie robotnicy ... i płaćta podatki – a unia będzie tworzyć biznesmenów z waszych podatków przekazując im milionowe bezzwrotne dotacje.
      To co jest powyzej napisane to niestety nie fikcja ... ile lat kierowniku zarabiajacy 4000 zl netto który głosuje na liberalizm musisz pracowac zeby zarobić 8.8 mln złotych – czyli tyle ile wybrani dostaja w ramach dotacji w ciągu jednego dnia z pieniążków jakie łożysz w swoich podatkach ? Hmm bagatela FRAJERKU ... 2200 miesięcy buahaha .... tak tak zwolenniku liberalizmu na to co jedni z twoich podatków dostają w jeden dzień, ty musisz pracować 186 lat .... daj ci Boże zdrowie, bo rozum już dawno ci odjęło skoro akceptujesz jak Cie dymają i się śmieją ... robolu zwolenniku liberalizmu przestępczego ! A ty pracowniku Tesco zarabiający 1500 zł netto miesięcznie ile musisz pracować by zarobić tyle ile z twoich podatków wybrani dostają w jeden dzień ? Hmm ... 496 lat, więc spieprzaj dziadu do urny oddaj głos na liberalną Polskę ... a póżniej do roboty robolu ty, twoje dzieci, wnuki i prawnuki niech zapie...ją ŻWAWO, by wybrani mogli stawać się milionerami z dnia na dzień z tego co zarobicie dla nich !

Hmm a ty dziennikarzu wybiórczy plackający swoim głupim czółkiem przed swoimi mocodawcami, przytępy piewco hymnów o liberaliźmie ... ile musisz lat pismaczyć, by zarobić tyle co inni dostają w jeden dzień jako dotacyjke z Uni z twojego podatku ? Hmm no to załóżmy, że pismaczku masz 3.000 zl netto, szybko zleci zanim zarobisz 8,8 mln złotych ... 244 lata strzelą jak z bicza, choć może trzeba by Cię biczem strzelić to by ci mózg może w końcu zaskoczył ....

Można, jednak i najwyższa pora powiedzieć KONIEC radochy dla wybranych ! Przyłącz się do ruchu, który właśnie tworzymy, koniec liberalizmu złodziejskiego, koniec milionerów oszustów, koniec milionerów z podatków uczciwych ludzi ... czas by Polska stała się normalna !

Tworzymy społeczny ruch zmiany Polski, nie delikatnych zmian, ale bardzo drastycznych błyskawicznych przekształceń. Chcesz dołączyć i zmienić swój kraj w POlskę silną, szanowaną i wielką, w Polskę która będzie przykładem właściwego rozwoju a nie liberalizmu ? Dołącz do NAS, już wkrótce szczegóły...

KUPUJĄC GAZETE WYBORCZĄ WSPIERASZ PSEUDO LIBERALNĄ PROPAGANDĘ dzieki niej wybrani dostaje milionowe dotacje za twoje ciezko zapracowane pieniądze .... kupując WYBORCZĄ PRZEMYŚL TO DWUKROTNIE czy napewno chcesz tego ....
    • Gość: GOSC45 Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.070.c87.petrotel.pl 30.12.10, 16:24
      TRAMWAJ JEST TAK SAMO POTRZEBNY JAK MILEWSKI W RATUSZU.
      • Gość: plocczanin Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: 46.186.26.* 30.12.10, 16:44
        Kasa rozdawana jest na zwenątrz jusejczykom , grinszpanom. Nigdy nie bedziecie mieli kolei do warszawy ani obwodnic.Nigdy. Ani tramwaju , którym pogardziliście. Gdyby chciano cokolwiek dla płocka uczynić powstalaby chociąz trasa środkowym pasem dla autobusów i pojazdów uprzywilejowanych .a to wymaga zrobienie estakad itd. I tego tez nie będzie. Każda kasa idzie w przepaść Obcym.
        Jesteś tak naiwni, że nawet nie spostrzegliście, co to tej pory zabrano w ciągu tych 20 lat. Z samego ZUSU, przywilejów błachych? rodzinne, dodatki do dzieci b.chorych, opiekuńczych, alimentów z puli państwa. Wczasów , kolonii. Wszystko jest ogołocone.

Każdy władca miast dostaje dyspozycje , co mu wolno ... i wychodzi , że nic.
        A dzisiaj szaleli z emeryturami.....

Czekajcie na tramwaj i drogi do nikąd.
        • Gość: indor rzetelny czyli bolszewicki, znamy IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.10, 16:47
          najazd bolszewikow trwa
    • Gość: rft Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.11, 18:40
      Elbląg, Grudziadz ma tramwaj tylko płock bolszewia sprowadza do wiochy
      • Gość: ula Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju zrobimy IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 13:21
        i referendum też, PO to partia schodzaca
        • Gość: ee Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju zrobimy IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.11, 19:49
          oni zdanie ludzi maja w doopie
          • Gość: bij dziada Re: Rzetelny sondaż w sprawie tramwaju zrobimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 20:32
            oo! milewszczyzna sie obudzila! nic tak nie sprowadzilo plocka do wiochy jak 8 lat ich rzadow .
            ot co !
            jakos wasz guru nie potrafil zrobic rzetelnego sondazu , ( ani rzetelnego czegokolwiek)
            walcie sie ze swoim guru i ze swoim tramwajem !
            • Gość: pyk i taczki zadanie do wykonania dla żuli: zniszczyc Płock IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.11, 20:40
              aby do referendum
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka