Dodaj do ulubionych

Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak

07.04.11, 22:01
Cała ta awantura skłoniła mnie do pewnych, obiektywnych refleksji. Jestem pasjonatem historii, sporo podróżuję po Polsce i zawsze odwiedzam stare miasta i zwiedzam zabytki. Z wielką przykrością muszę stwierdzić, że najgorzej wyglądają one na Mazowszu. Tutaj stare miasta są NOWE. Kamienice w saidingach albo jakichś ohydnych kafelkach, w każdej plastikowe okna, zniszczony detal architektoniczny bo ktoś pozwolił na docieplenie styropianem, deformacja starych kościołów przez nowe koszmarne rozbudowy. Najgorzej jest w tych najmniejszych miastach, gdzie żaden kontroler nie dotrze. Czym to jest spowodowane? Brakiem kwalifikacji właściwych urzędników? Brakiem nadzoru i kontroli "z góry"? Lokalne układy, które za nic mają nasze dziedzictwo? A może wszystko to razem? Czy ktoś mi na to odpowie??? I kiedy wreszcie Pan Minister, Pan Wojewoda, przestaną bredzić o decyzjach z "usterkami", błędnych paragrafach czy innych bzdetach i wezmą się wreszcie merytorycznie za tych, pożal się Boże, konserwatorów, którzy, jak na razie, zajmują się wyłącznie niszczeniem zabytków.
Obserwuj wątek
    • kwisniewski Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak 07.04.11, 23:10
      Słowa, słowa, słowa... Usłyszeliśmy to co chcieliśmy a jaki będzie efekt? obawiam się że żaden.

Przerabialiśmy takie scenariusze już set razy. Życie pokazywało że było inaczej. ale ktoś znów czas kupił . Za jakiś czas będzie trzeba znów pisać ponaglającą petycję
    • Gość: Osiecki Bogusław Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 23:18
      Czym to jest spowodowane? Brakiem kwalifikacji właściwych urzędników? Brakiem nadzoru i kontroli "z góry"? Lokalne układy, które za nic mają nasze dziedzictwo? A może wszystko to razem? Czy ktoś mi na to odpowie???
      Według mnie głupotą. Głupotą nas wszystkich. Jednych większą innych mniejszą. Oraz BRAKIEM ODPOWIEDZIALNOŚCI czyli poniekąd też głupotą.
      W zeszłym roku, w marcu, w Radziwiu, w Gimnazjum miało miejsce spotkanie mieszkańców z przedstawicielami Urzędu Miasta w sprawie "Projektu Miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego terenu położonego w rejonie ulic: Kolejowej, Kościelnej i Dobrzykowskiej na osiedlu Radziwie w Płocku wraz z prognozą oddziaływania na środowisko."
      Zadałem ówczesnemu dyrektorowi Wydziału Architektury i Urbanistyki.. Urzędu Miasta Płocka panu Krzysztofowi Kwiatkowskiemu pytanie: dlaczego UM wydał zezwolenie na budowę przedszkola w 100-metrowej strefie ochronnej kościoła w Radziwiu, strefie, która widnieje w "Projekcie..." i który za chwilę będzie uchwalony przez Radę Miejską? Odpowiedział: projekt jeszcze nie został uchwalony.(!)
      Kościół w Radziwiu jest najstarszym, najokazalszym obiektem. Jest też obiektem najważniejszym. Nowe przedszkole zasłoniło kosciół. Nowe przedszkole jest uboższe kolorystycznie ze względu na kościół. Nie chcę się już rozwodzić nad tym, że skazano dzieci na zabawę w hałasie i smrodzie wytwarzanych przez przejeżdżajace obok samochody bo nie ma to związku z dbałością o zabytki.
      Łańcuszek decydentów i opiniujacych: architekci i urbaniści, projektanci, urzędnicy UM, Rada Mieszkanców, ksiądz Proboszcz, mieszkańcy Radziwia, ja bo za mało przekonywałem i protestowałem. Chętnie bym posłuchał racji jakimi się kierowali.
      NIE SŁYSZAŁEM O KONSULTACJACH SPOŁECZNYCH.
      Przykre jest to, że wielu osobom nowe przedszkole w tym miejscu podoba się bardzo, wielu nie przeszkadza. Przykre i straszne jest to, że będziemy musieli z tym żyć i PRZYZWYCZAIMY SIĘ!
      Może to ja nie mam racji?
      To próba zrozumienia mechanizmu tworzenia się tego co "spolecznik666" napisał.
      To jest TYLKO jeden przykład.

• Gość: frdgf Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.play-internet.pl 07.04.11, 23:27
      Najwyższa pora wymienić stetryczałe towarzystwo. Jak tak dalej będzie się rozkręcać towarzystwo to grozi nam powstanie nowej bardzo niebezpiecznej sekty.
      Członków założycieli już przypadkiem Pan Redaktor wymienił. Sami oddani społecznie własnym interesom czciciele męczennicy ze styropianu. A Bohaterka czeka na wyniesienie na tron i ołtarz w towarzystwie najbliższych współpracowników. Zamieszanie przez nich wywołane i nakręcane przez GW tylko potwierdza spostrzeżenia z pierwszego wpisu.

• kwisniewski Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak 07.04.11, 23:32
        rzecznik prasowy WKZ -W związku z pojawiającymi się w mediach informacjami w sprawie rzekomego odwołania przez Mazowieckiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków ze stanowiska Kierownika Delegatury w Płocku informuję, że nie jest prawdą jakoby pani Ewa Jaszczak została odwołana ze stanowiska.

a dalej - Aktualnie w stosunku do kierownika Delegatury w Płocku toczy się postępowanie wyjaśniające oraz zostało wszczęte postępowanie dyscyplinarne zgodnie z przepisami ustawy o służbie cywilnej.

I nadal nic nie wiadomo - delegacja płocka usłyszała to co chciała usłyszeć
        • Gość: lola Stanowisko Zarządu Regionu Płockiego Solidarności IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.11, 08:57
          czy ktos zna, prosze zamieścic
          • Gość: Rychu Re: Stanowisko Zarządu Regionu Płockiego Solidarn IP: *.spray.net.pl 09.04.11, 14:12
            > czy ktos zna, prosze zamieścic

A kogo ono obchodzi?
            • kancer102 Re: Stanowisko Zarządu Regionu Płockiego Solidarn 09.04.11, 15:23
              Nas obchodzi i będzie obchodziło dotąd aż doprowadzimy do sprawiedliwości za krzywdę która spotkała wspaniałego człowieka. Rzezcywiście nigdy dotąd nie słyszałem żeby tyle ludzi z miasta i nie tylko stanęło w obronie kogoś zwolnionego ze stanowiska.
      • Gość: lilka Re:do frdgf IP: *.zep.com.pl 08.04.11, 10:04
        A Bohaterka czeka na
        > wyniesienie na tron i ołtarz w towarzystwie najbliższych współpracowników. Zam
        > ieszanie przez nich wywołane i nakręcane przez GW tylko potwierdza spostrzeżeni
        > a z pierwszego wpisu.
        Jeżeli masz na myśli Ewę to Twoja ironia jest nie na miejscu.Zamieszanie - przyjmij to do wiadomości - wywołała pani J swoją decyzją.Większość z nas broniących Ewy,nie godzi się na zwyczajną niesprawiedliwość.Tyle i tylko tyle.Nie interesują mnie jakieś utarczki pomiędzy wojewodą i woj.konserwatorem.Ołtarze zostawiam ludziom wierzącym.Nie zaśmiecaj przestrzeni sacrum małostkowym,niskim profanum by odwołać się do klasyków.Dziwię się,że ty się dziwisz,iż ludzie z różnych środowisk zdecydowali się na sprzeciw wobec postępowania
        p.J.
        • Gość: 1234 popieram społecznika IP: *.075.c74.petrotel.pl 08.04.11, 10:46
          A jak najbardziej popieram społecznika. Jednym z przykładów tna ten "chaos" może byc budynek PZY Zycie na Tumskiej , kto wydał na cos takiego , w tym miejscu zgodę, gdzie był wtedy konserwator , dlaczego wyraził na to zgodę ?
          To po pierwsze. Po drugie.
          Faktycznie, tak jak pisał społecznik , nasze mazowieckie miasta ,w tym Płock odstają w tym względzie. Nie bez znaczenia jest też tu to co się dzieje w tych rejonach starówek.
          Byłem niedawno we Wrocławiu, tam na Starym Rynku życie tętni do póxnych godzin , jest wesoło i ciekawie, i to bez jazgotu który nei raz proponuje nam UM .
          Tam widać , że cios sie dzieje , a u nas ?
          Jeszcze parę lat temu na Starym Rynku było pełno ludzi , były ciekawe imprezy a teraz ?
          A co dzieje się z Tumska , ONA UMIERA , ulica która kiedyś była ( choć zaniedbana , z popękanymi płytami itd. ) sercem miasta . Teraz tylko "ożywa" jak młodzież "rozbawiona" wychodzi w nocy z Pubów i jest miejscem ich "ozywionej" dyskusji, a normalny człowiek boi się nie raz tędy przejść w tym czasie.
          Pamiętam pare lat temu , jak Policja prowadziła w tym rejonie wzmozone kontrole , patrole , a teraz pojawiają się tylko jak cos sie stanie ( najczęściej za późno) .
          Tu widze dużą rolę niedoszłej ( niedocenionej ?) pani któa załapała się na stanowisko dyrektora ( czy tam prezesa) ARS-u coś o nie słuch zaginął.
          A wracając do tematu , jeszcze jedno pytanie : czy ktos panuje nad kolorystyka kamienic na Styarym Mieście ? Czy jest tego jakas koncepcja , bo jeżeli jest to strasznie tajna bo jakos tego nie widać.
          • Gość: 1234 Re: popieram społecznika IP: *.075.c74.petrotel.pl 08.04.11, 10:52
            Aha i jeszcze jedno- bo zapomniałem.
            nawet najpiękniej odrestaurowane zabytki będa odstraszać jak wokół nich walać się będa śmieci, które nawet z koszy sie wysypują. Więc pytam czy ktos "pogoni" za to odpowiedzilane osoby ? przecież to wstyd przed turystami z innych miast.
            Byłem ) ale jestem globtroter :) ) kiedyś w takim małym miasteczku na Mazurach - Biskupiec - i tam chyba wiedza co to znaczy czystość , porządek itd. Na rynku to w białych spodniach można by usiąśc na asfalcie ( mówiąc w przenośni) a u nas chyba w drelichach bym sie bał.
            • Gość: bij dziada Re: do 1234 IP: *.024.c91.petrotel.pl 08.04.11, 13:17
              bo biskupiec to bischofsburg , jeszcze pamietaja co to czystosc
              • Gość: bij dziada Re: do 1234 IP: *.024.c91.petrotel.pl 08.04.11, 13:20
                www.bischofsburg.de/
            • Gość: Dylan Re: popieram społecznika IP: *.030.c64.petrotel.pl 12.04.11, 22:34
              Nie kto panuje pupilka Jezierskiej najaka Siemienik
          • Gość: Tadeusz Czy wiesz że miasto Płock nie podlega IP: *.126.c82.petrotel.pl 08.04.11, 16:25
            pod urząd Pani Jaszczak. Od czterech lat za wszystko co sie dzieje w Płocku odpowieda miejski konserwatar Siemienik i Pani Jezierska która ja na to stanowisko na siła wsadziła
        • Gość: frdgf Re:do frdgf IP: *.play-internet.pl 08.04.11, 11:01

<Zamieszanie - przyjmij to do wiadomości - wywołała pani J swoją decyzją.>
          Każdy może popełnić błąd. Nie ma ludzi nieomylnych. P. Ewa odpowiada nie za swoje błędy . Wplątała się w pewien układ, zaufała w nieomylność podwładnych, dała się podpuścić ...
          Obrona w tym stylu byłaby na miejscu gdyby zarzuty pokontrolne oficjalnie opublikowano i były nieprawdziwe.
          Na razie jest to wewnętrzny problem UK i ktoś celowo go nagłaśnia. Być może jest to ta sama osoba która za plecami P.Ewy stara się ukrywać swoje kombinacje. Może to nie tylko jeden osobnik.
          • Gość: lilka Re:do frdgf IP: *.zep.com.pl 08.04.11, 13:09
            A Bohaterka czeka na wyniesienie na tron i ołtarz w towarzystwie najbliższych współpracowników.
            To zdaje się jest Twoje zdanie?Uważasz je za eleganckie i taktowne?
            Poczekamy cierpliwie na wyniki postępowania wyjaśniającego.Tym b.,że jak twierdzisz Ewa nie odpowiada za swoje błędy.Nawiasem mówiąc wynika z tego ,że Ty już wiesz coś na ten temat.Więcej,sugerujesz,że cyt.może to nie tylko jeden pracownik.
            Może zatem należałoby tym bardziej powściągnąć swoje sugestie by nie zbliżać się do rzeczywistości przypominającej pomówienia i ploty - bo ani to prawe ani sprawiedliwe.
    • krzysio_werner Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak 08.04.11, 13:33
      żenująca ta cała sprawa, tak naprawdę kogo obchodzi los jakieś tam p. Ewy, kim ona jest żeby zajmować się jej sprawą, jest tyle ważniejszych spraw...zapewne wielce oburzona p. Ewa z płaczem przyleciała do gazety i poprzez swoje znajomości w GW załatwiła sobie artykuł, prywata i warcholstwo....żenua
      • Gość: Hania Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.126.c82.petrotel.pl 08.04.11, 14:58
        Ty jestes żenujący. Nas obchodzi los Pani Ewy i setki osób które spontanicznie stanęły w jej obronie i wysyłają listy do wojewody i min. Zuchowskiego. Jeszcze jeden taki wpis i ustalimy twoje IP. Twoje zachownie to obrzydliwość poza tym że kompletnie kłamiesz. To my jej przyjaciele i stworzyliśmy Komitet Obrony jej godności i nie przestaniemy walczyć aż osiągniemy jedyny mozliwy skutek, cofnięcie tej hanbiącej decyzji osoby która kieruje się osobistą zemstą.
        Bez poważania
        • Gość: Pikuś Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.11, 15:07
          "Jeszcze jeden taki wpis i ustalimy twoje IP" - no i co zrobicie jak ustalicie jego adres IP? Pochwal się chyba, że odwagi brakuje. Czujesz się obrażona - zgłoś się do prokuratury bo takie teksty o ustalaniu adresu IP dobry prawnik może podciągnąć pod groźbę.
          • Gość: Hania Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.126.c82.petrotel.pl 08.04.11, 15:12
            Posądzenie o prywatę i warcholstwo oraz mówienie nieprawdy godzącej w dobre imię osoby jej przestępstwem. To tak gdybys nie wiedział. I masz rację jak powiedziałam wiecej ci na ten temat nic nie powiem nawet jak poszyjesz się pod innego nicka
            • Gość: Pikuś Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.11, 15:51
              Zacznę od końca - nie podszywam się pod "innego nicka", od kilku lat "działam" pod swoim własnym. Jeśli uważasz że zostałaś obrażona to od tego są odpowiednie służby, nazywają się Policja i Prokuratura. A na tą chwilę to to co Ty napisałaś ktoś może odebrać jako groźby.
              PS. Odwagi zabrakło żeby napisać co zrobicie jak ustalicie adres IP?
              PS2. Osobiście nic do p. Ewy Jaszczak nie mam. Wręcz przeciwnie - mieszkam w kamienicy zabytkowej i wspólnie z p. EJ załatwiałem (pozwolenie konserwatorskie, ustalenia z wykonawcami itd.) dofinansowanie remontu w pierwszym roku obowiązywania uchwały RM (jeszcze przed powołaniem Miejskiego Konserwatora Zabytków) a każdy kontakt z nią był bardzo rzeczowy i konkretny.
              • Gość: Hania Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.081.c75.petrotel.pl 08.04.11, 16:27
                No teraz powiem Ci: dzięki, toś mi brat i gadasz jak człowiek
      • Gość: przyjaciel Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 13:12
        ty zalosny chlopku- jaszczak slowem sie odezwala do nikogo w swojej obronie -to jest typ urzednika jakich malo w tym kraju- z zasadami i honorem. wszystkie interwencje ludzi polityki, samorzadowcow, kurii-ksiezy, spolecznikow i prywatnych ludzi wyplywaja z przyzwoitosci i czystego serca -bo znaja ja od wielu lat-wiedzą co zrobila i robi dla zabytkow regionu plockiego-
    • Gość: Osiecki Bogusław Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.11, 21:18
      Do "spolecznika666" i nie tylko.
      Liczyłem na dyskusję o mechanizmach ratowania zabytków (co, jak, dlaczego) przy okazji sprawy pani Jaszczak. Potwiedzam, pani Ewa Jaszczak to bardzo rzeczowa osoba na swoim stanowisku. Dlaczego jednak jest tak jak opisał "spolecznik666" i ja?
      Zapraszam chętnych do porozmawiania "na wideo".
      • Gość: Globus Do Osieckiego IP: *.226.c83.petrotel.pl 08.04.11, 21:47
        Człowieku z Radziwia chcesz pogadać o zabytkach załóż wątek. Dzieki za dobre słowa dla Pani Jaszczak ale jako to mówią nie tera pora na gadanie, tera je wojna
        • Gość: nn Re: Do Osieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.11, 10:27
          A ileż to osób straciło słusznie lub niesłusznie pracę, ile osób niezasłużenie jest na piedestale, a ile zasłużonych wegetuje w nędzy. Takie jest życie. Dużo huku i nic więcej.
          • Gość: do nn Re: Do Osieckiego IP: *.053.c86.petrotel.pl 09.04.11, 12:16
            też jesteś w takiej sytuacji?.Nikt Ciebie nie broni?.Zastanów się dlaczego innych bronią a innych nie.
            • spolecznik666 Re: Do Osieckiego 10.04.11, 15:29
              No, to chyba nie jest takie proste, prawda? Jednych bronią, innych nie... Z tego co pamiętam, Warszawską Konserwatorkę też wzięły w obronę różne, szerokie środowiska... A Wojewoda nie zostawił na Niej suchej nitki. I co? Teraz ona zwalnia swojego pracownika. A chyba trudno porównywać obydwie te Panie.
        • spolecznik666 Re: Do Osieckiego 10.04.11, 15:53
          A mnie nie obchodzą czyjeś personalne rozgrywki czy nawet wojny. Tak naprawdę interesują one tylko małą grupę osób bezpośrednio zaangażowanych. Smutne jest tylko to, że w tych małych awanturkach, mydlących nam wszystkim oczy, najbardziej cierpią zabytki. Prawdziwego problemu nikt wtedy nie dostrzega. Jak zwykle zresztą. To właśnie nasz mały polski grajdoł.
    • mamy_was Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak 10.04.11, 08:54
      hmm...jak p. Kozłowski nie może zwolnić p. Jezierskiej to podam mu jeden wątek. Niech sprawdzi ile p. Jezierska miała spraw sądowych (odnośnie swoich decyzji), ile wygrała, ile kasy dostały kancelarie prawne z tego tytułu, i ile zapłacił skarp Państwa (czyli my). Jeśli to nie pomoże tzn. p. Jezierska ma lepsze plecy niż my wszyscy razem wzięci...
      • Gość: agire Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: 31.41.144.* 10.04.11, 15:34
        to urząd nie ma swojego prawnika tylko musi wydawać nasze pieniądze na utrzymanie kancelarii adwokackich????
        • Gość: Tyka Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.030.c64.petrotel.pl 10.04.11, 18:28
          Ma i to nawet kilku ale żaden nie chciał maczać rąk w przygotowaniu dokumentu ze zlecona tezą która miałaby pognębiona i zwolniona Pani Jaszczak
          • Gość: nn Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 11:38
            Dużo huku i nic więcej. Dlaczego bronią E.J.? Bo mają w tym jakiś interes. Dlaczego nie bronią Ewy J., Ewy K., Waldka H., Janka M.itp.? Bo nie mają w tych przypadkach interesu. Jakie to proste. Każda rotacja na stołeczkach jest dobra. I tego nie potrzeba wyjaśniać.
            • Gość: Opat Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.030.c64.petrotel.pl 12.04.11, 12:12
              Pełna aprobata tłuku nn. Czekamy na pilna rotację na stołeczku do którego przyspawała się Barbara Dyzma-Jezierska. A Pani Ewy bronimy bo nie można przejsć spokojnie gdy dobremu człowiekowi dzieje się hańbiąca krzywda.
              • Gość: nn Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 12:22
                Kto się przezywa tak się sam nazywa -"tłuku" Opacie. Dam ci listę 1000 osób, którym dzieje się hańbiąca krzywda.
                • Gość: AHmed-terrorist Re: Kolejne interwencje w obronie Ewy Jaszczak IP: *.146.c92.petrotel.pl 13.04.11, 21:03
                  To ich broń. My bronimy i bronic będziemy do skutku Pani Ewy za hanbiacą krzywdę którą jej wyrządziła Jezierska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka