spolecznik666
07.04.11, 22:01
Cała ta awantura skłoniła mnie do pewnych, obiektywnych refleksji. Jestem pasjonatem historii, sporo podróżuję po Polsce i zawsze odwiedzam stare miasta i zwiedzam zabytki. Z wielką przykrością muszę stwierdzić, że najgorzej wyglądają one na Mazowszu. Tutaj stare miasta są NOWE. Kamienice w saidingach albo jakichś ohydnych kafelkach, w każdej plastikowe okna, zniszczony detal architektoniczny bo ktoś pozwolił na docieplenie styropianem, deformacja starych kościołów przez nowe koszmarne rozbudowy. Najgorzej jest w tych najmniejszych miastach, gdzie żaden kontroler nie dotrze. Czym to jest spowodowane? Brakiem kwalifikacji właściwych urzędników? Brakiem nadzoru i kontroli "z góry"? Lokalne układy, które za nic mają nasze dziedzictwo? A może wszystko to razem? Czy ktoś mi na to odpowie??? I kiedy wreszcie Pan Minister, Pan Wojewoda, przestaną bredzić o decyzjach z "usterkami", błędnych paragrafach czy innych bzdetach i wezmą się wreszcie merytorycznie za tych, pożal się Boże, konserwatorów, którzy, jak na razie, zajmują się wyłącznie niszczeniem zabytków.