Dodaj do ulubionych

Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzejezd...

27.07.11, 12:02
Miasto Płock, zamiast budować pomost za kilkanaście milionów złotych, dumnie zwanym ” molo” , powinni spożytkować te pieniądze na poważne inwestycje.
Obserwuj wątek
    • Gość: q Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 12:11
      Niektórym to się chyba wydaje, że jeżdżą amfibiami. Widzi taki wysoką wodę, a i tak się pcha.

Do atrakcji turystycznych miasta należy włączyć sadzawki regularnie pojawiające się w tych samych miejscach po każdym większym deszczu
      • Gość: xXx Tys8iąclecia IP: *.class147.petrotel.pl 27.07.11, 12:18
        na Tysiąclecia przy Morykoniego od trzydziestu lat w tym samym miejscu tworzy się MEGAKAŁUŻA. Tyle władz, tyle mądrych a nikt tam nie zrobił chociażby studzienki deszczowej. Grunt, ze mamy MOLO a teraz nowa władza i nowy Dyrektor MZD (ten od obsługi niwelatora) - a problemy te same. Żenada.

• Gość: hehe Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.073.c66.petrotel.pl 27.07.11, 12:40
        a co ty sie diwisz nie widzisz ze wiekszosc to WPL trzeba byc niezlymidiota by pchać się w wode gdzie zakrywa 3/4 samochodu bałwany, nie ktorzy to maja rozum kaczki
        • Gość: rk Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:23
          czy widziales tam wpl ? jak nie to idzi tam lezy wiele tablic rejestracyjnych wp... wp....wp...
          • Gość: 2 Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.073.c66.petrotel.pl 27.07.11, 14:30
            4 chciazby prosze pana a ten pod wiaduktem to tez WPl akurat przechodezilem tamtendy jak ten samochod wiezdzal w te bajoro szkoda z enei nagralem telefonem
        • Gość: q Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:51
          Nie wiem o jakiej większości piszesz bo na Spółdzielczej łódź podwodna marki ford (WP) i kolekcja tablic rejestracyjnych (WU, GSP, WP). Na Tysiąclecia rzeczywiście główny bohater WPL
        • Gość: WPL Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.class147.petrotel.pl 27.07.11, 14:54
          Bo u nas na wsi takiego bagna nie ma.
    • ppepek Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzejezd... 27.07.11, 12:21
      Dwa lata temu, mniej więcej o tej samej porze, mniej więcej podobny artykuł i zdjęcia mniej więcej te same miejsca pozalewane. Nie uczymy się na błędach towarzysze.

No i brawo dla pojazdu podwodnego pod wiaduktem :D
      • Gość: 1234 Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.039.c68.petrotel.pl 27.07.11, 12:29
        A mnie najbardzie to rozśmieszył tragiczny ton i tytuł tego artykułu.
        Raptem dwie czy trzy większe kałuże , a jak ktos przeczyta to wygląda jakby faktycznie u nas drugi Snadomierz był , albo jaka Wisła wylała, kurna to jest "profesjonalizm" dziennikarski.
      • Gość: wodnik Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.plock.mm.pl 27.07.11, 12:30
        może trzeba ustawić w tych miejscach wodowskazy:)
      • kwisniewski Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje 27.07.11, 12:32
        archiwum
        galeria.plock24.pl/displayimage-21700-fullsize.html
        rok 2007
        galeria.plock24.pl/displayimage-13116.html
        galeria.plock24.pl/displayimage-13115.html
        galeria.plock24.pl/displayimage-13114.html
        rok 2008
        galeria.plock24.pl/displayimage-18056.html
        Odnosi się wrażenie że są inne priorytety w tym mieście np. powrót murali
        • Gość: 1234 przypomnienie IP: *.039.c68.petrotel.pl 27.07.11, 12:42
          Dla przypomnienia :

lata 2000-2005 - prezydnet Płocka Mirosław Milewski
          lata 2005-2010 - prezydent Płocka Mirosław Milewski
          • Gość: bij dziada Re: przypomnienie IP: *.002.c87.petrotel.pl 27.07.11, 12:44
            jest okazja aby mzd się wykazało i urządziło wraz z gazeta kolejny konkurs z nagrodami dla mieszkancow informujacych sms-ami gdzie są zalane ulice i zapchane studzienki .

będzie wesoło.
        • Gość: Stefan murale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:16
          A co maja murale do zalanych ulic? Ze niby co, ratusz moze tylko jedna sprawa w danym czasie sie zajmowac?
      • Gość: gość Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.class147.petrotel.pl 27.07.11, 12:51
        Podziwiam kierowcę pojazdu pod wiaduktem na ul. Spółdzielczej!! Od dziecka pamiętM, ŻE TAM ZAWSZE zalewało. Nie wiem co ten kierowca myśłał?? Tragedia!! A potem płacz , że samochód zalany... Brak mi słów!!
        • Gość: Maciek Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:12
          Wjechał jak było 15-20 cm, zalało świece, albo zassał wodę przez filtr powietrza, albo .... - samochód zgasł, nie mógł odjechać. Zanim zjawił się ktoś, żeby go wyciągnąć dolało wody i efekt widać. Szkoda gościa i tyle.
          • Gość: odp Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.073.c66.petrotel.pl 27.07.11, 14:31
            a mi nie szkoda jest idiota i tyle i wcale nie jest tak jak móisz, on wjechałw to bajoro jak już było :) nie ktorym rozum bozia nie dała
            • Gość: he he Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 15:02
              nie idiota - specjalnie wjechał - samochód zamiast na szrot przydał się do wyciągnięcia odszkodowania od mzd :D ostrzeżenia nie było ani znaku - prosta szybka sprawa na korzyść kierowcy :)
            • Gość: Maciek Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 15:56
              " on wjechałw to bajoro jak już było" - widziałeś?
              Jeśli tak to conajmniej nierozsądny gość. Z tym odszkodowaniem od MZD to też nie taka prosta sprawa bo powinien się zatrzymać wcześniej a nie wjeżdżać do samego końca.
        • Gość: a Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: 91.212.223.* 28.07.11, 10:24
          A ja wiem co myślal, że przejedzie. Mylić się rzeczą ludzką i TY też na pewno tego doświadczyłeś.
    • citymen Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje 27.07.11, 12:48
      Za 17 mln zł nie zrobisz poważnych inwestycji.
      • waldo11 Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje 27.07.11, 13:42
        Mylisz się bardzo,
        za taką kwotę można:
        -przebudować Chopina z dwóch pasów ruchu na trzy (przebudowa dotyczyłaby tylko odcinka 900m, reszta Chopina już jest odpowiedniej szerokości),
        -przebudować ok. 20 kluczowych skrzyżowań w Płocku tak by wydzielić bezkolizyjne pasy do skrętu w lewo,
        - zbudować 400m buspasa na Jachowicza ( Cech Rzemiosł- ZUS)
        -poprawić to co, zbudowano w trakcie remontu skrzyżowania na Stanisławówce w kierunku "na Podolszyce":
        przesunąć pasy do skrętu w lewo w Dworcową i Otolińską tam gdzie powinny być zbudowane tj. na obecnym pasie zieleni, odzyskać lewy pas do ruchu na wprost (będą trzy zamiast dzisiejszych dwóch), przed wjazdem na skrzyżowanie przy ZUS-e dobudować 100-150m pasa wjazdowego po lewej stronie (będą trzy pasy wjazdowe ro ruchu na wprost)

i jeszcze sporo pieniędzy zostanie.

Natomiast to że za 17 mln nie da się zbudować np. obwodnicy - to jest raczej jasne.
        Tyle że najpierw należałoby usunąć skutki błędów i zaniedbań w centrum miasta. Tutaj ruch jest największy, a zaniedbania - duże.
      • Gość: do citymenka Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.142.c90.petrotel.pl 27.07.11, 17:49
        za 17000000 złotych /słownie siedemnaście milionów / też zrobisz inwestycje.Przypominam ci jednak kochany citymenku,że w czasie dwóch kadencji rządów miłościwie wtedy rządzącego Mirosława M wywalono na balangi pewnie około 100000000 złotych /słownie sto milioników/.Dokładną kwotę powinni znać szczególnie specjaliści od rozrywki w tym słynna trójca od Festiwalowego Płocka oraz radni bezradni podnoszący łapki za tymi wydatkami.Dodaj te drobne 17000000 złotych to sam widzisz jaka to niemała sumka.Chyba,że ty takimi sumkami gardzisz i dysponujesz większymi kwotami.Pozdrawia nie gardzący nawet jedną złotówką.
    • ma12ma Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzejezd... 27.07.11, 12:55
      Ten samochód na Spóldzielczej po dach w wodzie - jak to jest możliwe???????? Przecież nie mógł tam zaparkować, w sekundę nie spadło też 1,5 m deszczu, a nie sądzę, ze koleś był na tyle głupi, że sam w ten poziom wody wjechać. Ktoś mi to wytłumaczy? Moze jakiś fotomontaż?
      • Gość: fakt Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 12:58
        to nie fotomontaż to fakt sam widziałem ten samochód. Problem polegaa na tym że ludzie myślą że przelecą rozpędem a z rozpędu to mogą zrobić ale .....
      • Gość: rob za rządów Partii Obłąkanych wszystko mozliwe IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.11, 12:58
        byle deszcz i plock zalany,
        • Gość: Stefan Masz racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:14
          Za PiS bylo lepiej. Wystarczyloby pomodlic sie w sejmie o deszcz... tfu, o susze w tym wypadku i problem rozwiazalby sie sam.
          • paw73 Re: NA modlitwy do deszcz, biegali ci z PiS i PO 27.07.11, 16:52
            Pomiędzy PiS a PO nie widzę prawie żadnej różnicy!

PO i PiS w służbie kościołowi , robią wszystko na polecanie kleru!
            PO= PiS obydwie partie są rasistowskie, ale kobiety sprowadzaj do funkcji inkubatora!
            PO I PiS ZA CAŁKOWITYM ZAKAZEM IN VITRO!
            PO I PiS PRZECIW KARCIE PRAW PODSTAWOWYCH!
            PO I PiS PRZECIW USTAWIE O ZWIĄZKACH PARTNERSKICH!
            PO I PiS ZA CAŁKOWITYM ZAKAZEM BADAŃ PRENATALNYCH !
            PO I PiS ZA OGRANICZENIEM ZAKAZEM SPRZEDAŻY ŚRODKÓW ANTYKONCEPCYJNYCH!
            PO I PiS ZA CAŁKOWITYM ZAKAZEM ABORCJI( posłowi PO i PiS-u- każą rodzić dzieci 12latkom z gwałtów lub czynów kazirodczych)
            • Gość: demon Re: NA modlitwy do deszcz, biegali ci z PiS i PO IP: *.class96.petrotel.pl 27.07.11, 21:25
              Podpisuję się rękoma i nogami. Fani PO krytykują PiS, a fani PiS krytykują PO, tymczasem te dwie partie są siebie warte.
              Zresztą po co się kłócic na takie tematy.
              Czy jakikolwiek polityk kupił Wam chleb na śniadanie?

• Gość: Maciek Re: za rządów Partii Obłąkanych wszystko mozliwe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:14
          Masz rację, za czasów Mirka Milewskiego tam nigdy nie było wody - nawet po największych ulewach.
      • Gość: Maciek Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:20
        Moim zdaniem: samochód zgasł z jakiegoś powodu (zalane świece, zassanie wody przez filtr powietrza itp.), koleś próbował uruchomić silnik, zanim zjawił się ktoś, żeby go wyciągnąć woda szybko napłynęła (to możliwe przy dzisiejszym deszczu i powierzchni z jakiej woda tam spływa) i samochód już tam został.
    • Gość: eKOLO Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.167.c80.petrotel.pl 27.07.11, 13:03
      Płock zalany?!?!?!?
      Chyba zrobię to samo....tylko po szwagra muszę zadzwonić .....
    • waldo11 Wiadukt na Piłsudskiego (toryPKP)-czy jest ryzyko? 27.07.11, 13:03
      Dzisiejszy przypadek powinien skłonić do przemyślenia, czy koncepcja wiaduktu na Piłsudskiego (skrzyżowanie z torami kolejowymi) nie jest przypadkiem błędna.
      Zakładając wysokość pomostu tego wiaduktu na 1m i minimalną wysokość skrajni ulicy 4,6m - zagłębienie przebiegu ulicy wynosiłoby 5,6m pod poziomem gruntu.

Rodzi to pytanie o techniczną możliwość poprawnego wykonania kanalizacji deszczowej z tego odcinka. Jak znam życie - temat ten nie był dokładnie przemyślany.
      Rury kanalizacji deszczowej mającej za zadanie odbiór wody z tego odcinka byłyby w tym miejscu na głębokości ok 7m, zdaje się że w tym miejscu nie byłoby ich do czego przyłączyć. Czyli konieczne byłoby wybudowanie na dużej głębokości specjalnego kolektora prawdopodobnie w w kierunku Wyszogrodzkiej i Grabówki. Koszt tej operacji może być całkiem poważny.
      Natomiast jakikolwiek błąd w wykonaniu odwodnienia spowodowałby już nie tylko korki (jakich dzisiaj doświadczamy podczas zamknięcia przejazdu PKP), ale w trakcie silnych opadów deszczu - całkowity rozpad systemu ulic Płocka na dwie izolowane części.
      Sytuacja mogłaby być o wiele gorsza niż dzisiaj.

Powstaje pytanie, czy miasto nie powinno zastanowić się nad podjęciem rozmów z PLK nad możliwością poprowadzenia toru kolejowego na odcinku Wyszogrodzka-Piłsudskiego - w otwartym wykopie. Tory musiałyby być poprowadzone ok 6m niżej niż obecnie i wychodziłyby na powierzchnię na odcinku Piłsudskiego-Otolińska. Wydaje się to technicznie możliwe, pochylenie toru na tym odcinku wynosiłoby ok. 0,7-0,8% i zdaje się że przepisy kolejowe dopuszczają taką wartość.
      Dodatkową korzyścią byłoby nieco mniejsze odczuwanie hałasu podczas ruchu pociągów - przez okolicznych mieszkańców.

Koszt tej operacji na pewno byłby o wiele większy niż budowy wiaduktu nad torami, natomiast funkcjonalność też większa, gdyż tor kolejowy przebiegałby bezkolizyjnie pod Al. Piłsudskiego, Wyszogrodzką i prawdopodobnie możliwe byłoby poprowadzenie go pod Słoneczną. Oczywiście operacja miałaby sens tylko jeśli znaczną część kosztów poniosłyby PLK, natomiast wydaje się to naturalne - istnienie kolizyjnego z ulicami toru kolejowego w centrum miasta jest rozwiązaniem na dłuższą metę nie do przyjęcia.

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłaby całkowita likwidacja tego toru kolejowego w centrum, ale wymagałoby poprowadzenia go inną trasą - czyli znacznych inwestycji kolejowych łącznie z dedykowanym mostem na Wiśle - a na to się niestety nie zanosi nawet w dłuższej perspektywie.
      • Gość: 1234 wiadukt na spółdzielczej IP: *.039.c68.petrotel.pl 27.07.11, 13:24
        Z tym zalewanym od lat wiaduktem problem wynika stąd , ze jak go budowano to nikt nie pomyslał ze wody gruntowe ( ujście) w tym miejscu sa o wiele wyżej niz myslano , wymyslono więc pompe samoczynnie załączająca sie w momencie zalania jezdi . Jednakże jak to zwykle pompa ta nie spełnia swojej roli, jest po [pierwsze o zbyt małej mocy , a po drugie o zbyt małej srednicy odpływów. Gdyby była ona odpowiednio "mocniejsza" i z większymi ruramy :) to taki deszczyk noe powinien stanowic problemu.
        No ale cóz przez 10 lat MM&company woleli stawiac jakies bzdurne budowle niz zająć sie tym problemem istniejącym tu juz od wileu lat.
        • Gość: pl Re: wiadukt na spółdzielczej IP: 195.187.14.* 27.07.11, 14:00
          Jakie wody gruntowe!!
          Wiadukt zrobiono początkowo za niski i był "pogłębiany", na skutek czego kanalizację trzeba było zakopać głębiej.
      • Gość: menel Re: Wiadukt na Piłsudskiego (toryPKP)-czy jest ry IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.11, 14:00
        waldo11 napisał:

> Dzisiejszy przypadek powinien skłonić do przemyślenia, czy koncepcja wiaduktu n
        > a Piłsudskiego (skrzyżowanie z torami kolejowymi) nie jest przypadkiem błędna.

Wszystko co do tej pory napisałeś o drogach i komunikacji miejskiej było przemyślane i komptentne - duży szacunek. W tym przypadku chyba napisałś zbyt szybko.
        O rozwiązanie zabezpiecznia przed zalaniem wodą zadolenia jezdni pod wiaduktem zapytałem głownego projektanta podczas prezentacji projektu w ratuszu. Odpowiedział mi, że zaprojektowano automatycznie sterowaną przepompownię o odpowiedniej wydajności i rurociąg tłoczny odporowadzający wodę. Z uwagi na publiczny charakter prezentacji oraz mój występ w roli "gawiedzi" nie mogłem wdawać się na sali w szczegółowe sprawdzanie założeń projektu; powierzchnia zlewni, zakładane maksymalne nęteżenie opadu, czas jego trwania, dobór typu i charakterystyki pracy pomp, średnice rurociągów, itp.
        Kolej w wykopie - problem odwodnienia pozostanie ten sam.
        Dopuszczalne spadki toru; na pierwszy rzut oka widać, że żeby kolej przeszła pod Piłsudskiego to musiałaby przechodzić również pod Wyszogordzką, Rzeczną, Słoneczną i Norbertańska ale również pod Otolińska, Bielską i Wiadukt i stację też trzebaby wkopac - strasznie drogo by to wypadło a ile czasu zajęłoby. To już chyba szybciej poszłoby i taniej wypadło zbudować nowy tylko kolejowy most i tory poprowadzone poza miastem. Dodatkowa i PODSTAWOWA korzyśc to wyeliminowanie transportu materiłów niebezpiecznych przez gęsto zabudowane tereny w srodku miasta.
      • Gość: Gruby Re: Wiadukt na Piłsudskiego (toryPKP)-czy jest ry IP: *.ip.netia.com.pl 27.07.11, 14:26
        Tak się składa że mieszkam w jednym z trzech wieżowców obok tego przejazdu i planowanego wiaduktu. Czy ktoś pomyślał o tych blokach? Czy dziura w ziemi na 7 metrów i wibracje spowodowane ruchem ciężkich samochodów poniżej piwnic bloków nie będą miały wpływu na bloki? I jeszcze jedno pytanie: po cholere jeden wiadukt za tyle pieniędzy jak w Płocku jesli dobrze licze zostanie jeszcze 6 przejazdów na głównych drogach? Nie taniej i efektywniej było by pobudować most za Winiarami? Panie prezydencie, zacznij Pan myśleć! I Rada Miasta też!
    • Gość: płocczanin ufff, na zdjeciach tylko 2 idiotow IP: *.016.c90.petrotel.pl 27.07.11, 13:28
      bo jak inaczej nazwac kogos kto wjezdza zwyklym autem w taka wode
      • Gość: a Re: ufff, na zdjeciach tylko 2 idiotow IP: 91.212.223.* 28.07.11, 10:29
        Widziałem na własne oczy jak facet starym meśkiem pruł przez tysiąclecia w momencie gdy ten facet z samochodem ze zdjęć był już zalany.
    • Gość: fe zdjecie numer 11 proponuje tego pana wyslac na IP: *.073.c66.petrotel.pl 27.07.11, 13:52
      wiocha.pl
      • Gość: henio Re: zdjecie numer 11 proponuje tego pana wyslac n IP: *.002.c87.petrotel.pl 27.07.11, 14:17
        www.kolejnysukcesmm&co.pl
    • Gość: Mentor Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.087.c81.petrotel.pl 27.07.11, 14:27
      Ulice notorycznie zalewane od ponad 10 lat, miasto nadal nic w tym kierunku nie zrobiło aby sytuacja się nie powtarzała, Tak stać nas na molo, na amfiteatr na całą masę bzdur...

Co wybory słyszymy obietnice kolejne wybory i założę się, że nikt nie pomyśli o naprawie złej kanalizacji odpływowej ulic najczęściej zalewanych...

Żenada co roku ten sam problem !!
      • Gość: Dołek Walenty Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 15:22
        A ja dotąd tłumaczyłem, że w Płocku mieszkamy na górce i nic nam nie grozi.
        • Gość: menel Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.11, 15:35
          ja nawet z tej powszechnej świadomosci - że mieszkając na górce nic nam nie zagraża - uzyskałem rentę miejsca zamieszkania. Otóż po katastroflanej powodzi na Dolnym Śląsku sprzedałem za doskonałą cenę używany kilka samochód na tamtem teren - musiłem tylko dać gwarancję że, w Płocku prawobrzeżnym nie było powodzi. Nic nie ryzykowałem, dałem i facet przyjechał aż spod Kłodzka i kupił.
          BTW: samochód był w bardzo dobrym stanie, bezwypadkowy, mało używany, używałem inne.
          • Gość: waldo11 Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 18:05
            Menel napisał:

>O rozwiązanie zabezpieczania przed zalaniem wodą zadolenia jezdni pod wiaduktem >zapytałem głównego projektanta podczas prezentacji projektu w ratuszu. Odpowiedział mi, >że zaprojektowano automatycznie sterowaną przepompownię o odpowiedniej wydajności i >rurociąg tłoczny odprowadzający wodę.

Mój nos mówi mi w takich wypadkach, że warto pamiętać o "Prawie Murphy'ego": jak coś może się nie udać - to na pewno się wydarzy.
            Konstrukcja systemu odprowadzania wody musiałaby być idealna, a nawet zaprojektowana i wykonana ze znacznym nadmiarem wydajności. Zawsze jednak istnieje możliwość awarii, braku dopływu prądu, etc.
            Natomiast ze względu na krytyczne znaczenie tego odcinka dla całego systemu ulic - każda awaria systemu odprowadzania wody byłaby wydarzeniem nieporównywalnym do tego co dzieje się na Spółdzielczej. Byłaby komunikacyjną katastrofą.
            Nb. ktoś tu pisał że na Spółdzielczej jest właśnie przepompownia.

Napisał Menel:
            >Kolej w wykopie - problem odwodnienia pozostanie ten sam.

No właśnie że nie. Wykop byłby co prawda otwarty, ale:
            -tor kolejowy i zbocza wykopu nie mają nawierzchni "szczelnej" jak ulica,
            -szerokość wykopu nie przekroczyłaby 10m licząc na powierzchni, czyli na jednostce długości zbierałaby trzykrotnie mniej wody z opadów, niż. Al. Piłsudskiego
            -tor na odcinku: Otolińska -Piłsudskiego-Cholerka (ok.1,6 km) miałby pochylenie "w tą samą stronę" co umożliwiłoby naturalny odpływ wody z tego odcinka otwartymi kolektorami wdłuż torowiska, bez dodatkowych robót ziemnych. Odpływ byłby naturalny, brak byłoby uzależnienia od np. stacji pomp.

Napisał menel:

>Dopuszczalne spadki toru; na pierwszy rzut oka widać, że żeby kolej przeszła pod >Piłsudskiego to musiałaby przechodzić również pod Wyszogordzką, Rzeczną, Słoneczną i >Norbertańska ale również pod Otolińska, Bielską i Wiadukt i stację też trzebaby wkopac - >strasznie drogo by to wypadło a ile czasu zajęłoby.

Zakładam że wykop zaczynałby się na Otolińskiej i osiągał pełną głębokość 6m na Piłsudskiego. Na tym odcinku (800m) pochylenie byłoby największe i dochodziło do 0,8%. Nie jestem fachowcem od kolei, ale sprawdzając na szybko znalazłem informację że stosuje się pochylenia nawet 1,2%. Nawet biorąc pod uwagę że tor w tym miejscu prowadzi łukiem - te 0,8% wydaje się do przyjęcia, tym bardziej że na tej linii w kierunku "pod górę" przeważa transport pustych cystern. Pełne jadą w drugą stronę.

Na odcinku Piłsudskiego- Wyszogrodzka pochylenie toru w wykopie byłoby już o wiele mniejsze, a trochę dalej (cholerka) wystarczyłoby obniżyć istniejący nasyp o 5-6m, prawdopodobnie zrównując wysokość torowiska do poziomu, jaki ma pod wiaduktem przy ZOO.

To są oczywiście tylko pomysły, ale wygląda to na wykonalne. Pytanie o koszt robót ziemnych na tym odcinku (razem ok. 2,5km) i oczywiście czy PLK dałoby się przekonać do takiego rozwiązania.

Napisał Menel:

>To już chyba szybciej poszłoby i taniej wypadło zbudować nowy tylko kolejowy most i tory >poprowadzone poza miastem.

O nie - to byłby koszt na oko z kilkanaście razy większy.
    • Gość: reno spółdzielcza IP: *.plock.mm.pl 27.07.11, 17:49
      trzeba być tępą blondynką by wjechać pod wiadukt widzą tyle wody :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka