romp66 27.07.11, 12:02 Miasto Płock, zamiast budować pomost za kilkanaście milionów złotych, dumnie zwanym ” molo” , powinni spożytkować te pieniądze na poważne inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: q Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 12:11 Niektórym to się chyba wydaje, że jeżdżą amfibiami. Widzi taki wysoką wodę, a i tak się pcha. Do atrakcji turystycznych miasta należy włączyć sadzawki regularnie pojawiające się w tych samych miejscach po każdym większym deszczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Tys8iąclecia IP: *.class147.petrotel.pl 27.07.11, 12:18 na Tysiąclecia przy Morykoniego od trzydziestu lat w tym samym miejscu tworzy się MEGAKAŁUŻA. Tyle władz, tyle mądrych a nikt tam nie zrobił chociażby studzienki deszczowej. Grunt, ze mamy MOLO a teraz nowa władza i nowy Dyrektor MZD (ten od obsługi niwelatora) - a problemy te same. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.073.c66.petrotel.pl 27.07.11, 12:40 a co ty sie diwisz nie widzisz ze wiekszosc to WPL trzeba byc niezlymidiota by pchać się w wode gdzie zakrywa 3/4 samochodu bałwany, nie ktorzy to maja rozum kaczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rk Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:23 czy widziales tam wpl ? jak nie to idzi tam lezy wiele tablic rejestracyjnych wp... wp....wp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2 Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.073.c66.petrotel.pl 27.07.11, 14:30 4 chciazby prosze pana a ten pod wiaduktem to tez WPl akurat przechodezilem tamtendy jak ten samochod wiezdzal w te bajoro szkoda z enei nagralem telefonem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:51 Nie wiem o jakiej większości piszesz bo na Spółdzielczej łódź podwodna marki ford (WP) i kolekcja tablic rejestracyjnych (WU, GSP, WP). Na Tysiąclecia rzeczywiście główny bohater WPL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WPL Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.class147.petrotel.pl 27.07.11, 14:54 Bo u nas na wsi takiego bagna nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ppepek Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzejezd... 27.07.11, 12:21 Dwa lata temu, mniej więcej o tej samej porze, mniej więcej podobny artykuł i zdjęcia mniej więcej te same miejsca pozalewane. Nie uczymy się na błędach towarzysze. No i brawo dla pojazdu podwodnego pod wiaduktem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.039.c68.petrotel.pl 27.07.11, 12:29 A mnie najbardzie to rozśmieszył tragiczny ton i tytuł tego artykułu. Raptem dwie czy trzy większe kałuże , a jak ktos przeczyta to wygląda jakby faktycznie u nas drugi Snadomierz był , albo jaka Wisła wylała, kurna to jest "profesjonalizm" dziennikarski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.plock.mm.pl 27.07.11, 12:30 może trzeba ustawić w tych miejscach wodowskazy:) Odpowiedz Link Zgłoś
kwisniewski Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje 27.07.11, 12:32 archiwum galeria.plock24.pl/displayimage-21700-fullsize.html rok 2007 galeria.plock24.pl/displayimage-13116.html galeria.plock24.pl/displayimage-13115.html galeria.plock24.pl/displayimage-13114.html rok 2008 galeria.plock24.pl/displayimage-18056.html Odnosi się wrażenie że są inne priorytety w tym mieście np. powrót murali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 przypomnienie IP: *.039.c68.petrotel.pl 27.07.11, 12:42 Dla przypomnienia : lata 2000-2005 - prezydnet Płocka Mirosław Milewski lata 2005-2010 - prezydent Płocka Mirosław Milewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bij dziada Re: przypomnienie IP: *.002.c87.petrotel.pl 27.07.11, 12:44 jest okazja aby mzd się wykazało i urządziło wraz z gazeta kolejny konkurs z nagrodami dla mieszkancow informujacych sms-ami gdzie są zalane ulice i zapchane studzienki . będzie wesoło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan murale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:16 A co maja murale do zalanych ulic? Ze niby co, ratusz moze tylko jedna sprawa w danym czasie sie zajmowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.class147.petrotel.pl 27.07.11, 12:51 Podziwiam kierowcę pojazdu pod wiaduktem na ul. Spółdzielczej!! Od dziecka pamiętM, ŻE TAM ZAWSZE zalewało. Nie wiem co ten kierowca myśłał?? Tragedia!! A potem płacz , że samochód zalany... Brak mi słów!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:12 Wjechał jak było 15-20 cm, zalało świece, albo zassał wodę przez filtr powietrza, albo .... - samochód zgasł, nie mógł odjechać. Zanim zjawił się ktoś, żeby go wyciągnąć dolało wody i efekt widać. Szkoda gościa i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.073.c66.petrotel.pl 27.07.11, 14:31 a mi nie szkoda jest idiota i tyle i wcale nie jest tak jak móisz, on wjechałw to bajoro jak już było :) nie ktorym rozum bozia nie dała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 15:02 nie idiota - specjalnie wjechał - samochód zamiast na szrot przydał się do wyciągnięcia odszkodowania od mzd :D ostrzeżenia nie było ani znaku - prosta szybka sprawa na korzyść kierowcy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 15:56 " on wjechałw to bajoro jak już było" - widziałeś? Jeśli tak to conajmniej nierozsądny gość. Z tym odszkodowaniem od MZD to też nie taka prosta sprawa bo powinien się zatrzymać wcześniej a nie wjeżdżać do samego końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: 91.212.223.* 28.07.11, 10:24 A ja wiem co myślal, że przejedzie. Mylić się rzeczą ludzką i TY też na pewno tego doświadczyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje 27.07.11, 12:48 Za 17 mln zł nie zrobisz poważnych inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
waldo11 Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje 27.07.11, 13:42 Mylisz się bardzo, za taką kwotę można: -przebudować Chopina z dwóch pasów ruchu na trzy (przebudowa dotyczyłaby tylko odcinka 900m, reszta Chopina już jest odpowiedniej szerokości), -przebudować ok. 20 kluczowych skrzyżowań w Płocku tak by wydzielić bezkolizyjne pasy do skrętu w lewo, - zbudować 400m buspasa na Jachowicza ( Cech Rzemiosł- ZUS) -poprawić to co, zbudowano w trakcie remontu skrzyżowania na Stanisławówce w kierunku "na Podolszyce": przesunąć pasy do skrętu w lewo w Dworcową i Otolińską tam gdzie powinny być zbudowane tj. na obecnym pasie zieleni, odzyskać lewy pas do ruchu na wprost (będą trzy zamiast dzisiejszych dwóch), przed wjazdem na skrzyżowanie przy ZUS-e dobudować 100-150m pasa wjazdowego po lewej stronie (będą trzy pasy wjazdowe ro ruchu na wprost) i jeszcze sporo pieniędzy zostanie. Natomiast to że za 17 mln nie da się zbudować np. obwodnicy - to jest raczej jasne. Tyle że najpierw należałoby usunąć skutki błędów i zaniedbań w centrum miasta. Tutaj ruch jest największy, a zaniedbania - duże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do citymenka Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.142.c90.petrotel.pl 27.07.11, 17:49 za 17000000 złotych /słownie siedemnaście milionów / też zrobisz inwestycje.Przypominam ci jednak kochany citymenku,że w czasie dwóch kadencji rządów miłościwie wtedy rządzącego Mirosława M wywalono na balangi pewnie około 100000000 złotych /słownie sto milioników/.Dokładną kwotę powinni znać szczególnie specjaliści od rozrywki w tym słynna trójca od Festiwalowego Płocka oraz radni bezradni podnoszący łapki za tymi wydatkami.Dodaj te drobne 17000000 złotych to sam widzisz jaka to niemała sumka.Chyba,że ty takimi sumkami gardzisz i dysponujesz większymi kwotami.Pozdrawia nie gardzący nawet jedną złotówką. Odpowiedz Link Zgłoś
ma12ma Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzejezd... 27.07.11, 12:55 Ten samochód na Spóldzielczej po dach w wodzie - jak to jest możliwe???????? Przecież nie mógł tam zaparkować, w sekundę nie spadło też 1,5 m deszczu, a nie sądzę, ze koleś był na tyle głupi, że sam w ten poziom wody wjechać. Ktoś mi to wytłumaczy? Moze jakiś fotomontaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakt Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 12:58 to nie fotomontaż to fakt sam widziałem ten samochód. Problem polegaa na tym że ludzie myślą że przelecą rozpędem a z rozpędu to mogą zrobić ale ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob za rządów Partii Obłąkanych wszystko mozliwe IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.11, 12:58 byle deszcz i plock zalany, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Masz racje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:14 Za PiS bylo lepiej. Wystarczyloby pomodlic sie w sejmie o deszcz... tfu, o susze w tym wypadku i problem rozwiazalby sie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
paw73 Re: NA modlitwy do deszcz, biegali ci z PiS i PO 27.07.11, 16:52 Pomiędzy PiS a PO nie widzę prawie żadnej różnicy! PO i PiS w służbie kościołowi , robią wszystko na polecanie kleru! PO= PiS obydwie partie są rasistowskie, ale kobiety sprowadzaj do funkcji inkubatora! PO I PiS ZA CAŁKOWITYM ZAKAZEM IN VITRO! PO I PiS PRZECIW KARCIE PRAW PODSTAWOWYCH! PO I PiS PRZECIW USTAWIE O ZWIĄZKACH PARTNERSKICH! PO I PiS ZA CAŁKOWITYM ZAKAZEM BADAŃ PRENATALNYCH ! PO I PiS ZA OGRANICZENIEM ZAKAZEM SPRZEDAŻY ŚRODKÓW ANTYKONCEPCYJNYCH! PO I PiS ZA CAŁKOWITYM ZAKAZEM ABORCJI( posłowi PO i PiS-u- każą rodzić dzieci 12latkom z gwałtów lub czynów kazirodczych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demon Re: NA modlitwy do deszcz, biegali ci z PiS i PO IP: *.class96.petrotel.pl 27.07.11, 21:25 Podpisuję się rękoma i nogami. Fani PO krytykują PiS, a fani PiS krytykują PO, tymczasem te dwie partie są siebie warte. Zresztą po co się kłócic na takie tematy. Czy jakikolwiek polityk kupił Wam chleb na śniadanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: za rządów Partii Obłąkanych wszystko mozliwe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:14 Masz rację, za czasów Mirka Milewskiego tam nigdy nie było wody - nawet po największych ulewach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 14:20 Moim zdaniem: samochód zgasł z jakiegoś powodu (zalane świece, zassanie wody przez filtr powietrza itp.), koleś próbował uruchomić silnik, zanim zjawił się ktoś, żeby go wyciągnąć woda szybko napłynęła (to możliwe przy dzisiejszym deszczu i powierzchni z jakiej woda tam spływa) i samochód już tam został. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eKOLO Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.167.c80.petrotel.pl 27.07.11, 13:03 Płock zalany?!?!?!? Chyba zrobię to samo....tylko po szwagra muszę zadzwonić ..... Odpowiedz Link Zgłoś
waldo11 Wiadukt na Piłsudskiego (toryPKP)-czy jest ryzyko? 27.07.11, 13:03 Dzisiejszy przypadek powinien skłonić do przemyślenia, czy koncepcja wiaduktu na Piłsudskiego (skrzyżowanie z torami kolejowymi) nie jest przypadkiem błędna. Zakładając wysokość pomostu tego wiaduktu na 1m i minimalną wysokość skrajni ulicy 4,6m - zagłębienie przebiegu ulicy wynosiłoby 5,6m pod poziomem gruntu. Rodzi to pytanie o techniczną możliwość poprawnego wykonania kanalizacji deszczowej z tego odcinka. Jak znam życie - temat ten nie był dokładnie przemyślany. Rury kanalizacji deszczowej mającej za zadanie odbiór wody z tego odcinka byłyby w tym miejscu na głębokości ok 7m, zdaje się że w tym miejscu nie byłoby ich do czego przyłączyć. Czyli konieczne byłoby wybudowanie na dużej głębokości specjalnego kolektora prawdopodobnie w w kierunku Wyszogrodzkiej i Grabówki. Koszt tej operacji może być całkiem poważny. Natomiast jakikolwiek błąd w wykonaniu odwodnienia spowodowałby już nie tylko korki (jakich dzisiaj doświadczamy podczas zamknięcia przejazdu PKP), ale w trakcie silnych opadów deszczu - całkowity rozpad systemu ulic Płocka na dwie izolowane części. Sytuacja mogłaby być o wiele gorsza niż dzisiaj. Powstaje pytanie, czy miasto nie powinno zastanowić się nad podjęciem rozmów z PLK nad możliwością poprowadzenia toru kolejowego na odcinku Wyszogrodzka-Piłsudskiego - w otwartym wykopie. Tory musiałyby być poprowadzone ok 6m niżej niż obecnie i wychodziłyby na powierzchnię na odcinku Piłsudskiego-Otolińska. Wydaje się to technicznie możliwe, pochylenie toru na tym odcinku wynosiłoby ok. 0,7-0,8% i zdaje się że przepisy kolejowe dopuszczają taką wartość. Dodatkową korzyścią byłoby nieco mniejsze odczuwanie hałasu podczas ruchu pociągów - przez okolicznych mieszkańców. Koszt tej operacji na pewno byłby o wiele większy niż budowy wiaduktu nad torami, natomiast funkcjonalność też większa, gdyż tor kolejowy przebiegałby bezkolizyjnie pod Al. Piłsudskiego, Wyszogrodzką i prawdopodobnie możliwe byłoby poprowadzenie go pod Słoneczną. Oczywiście operacja miałaby sens tylko jeśli znaczną część kosztów poniosłyby PLK, natomiast wydaje się to naturalne - istnienie kolizyjnego z ulicami toru kolejowego w centrum miasta jest rozwiązaniem na dłuższą metę nie do przyjęcia. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłaby całkowita likwidacja tego toru kolejowego w centrum, ale wymagałoby poprowadzenia go inną trasą - czyli znacznych inwestycji kolejowych łącznie z dedykowanym mostem na Wiśle - a na to się niestety nie zanosi nawet w dłuższej perspektywie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1234 wiadukt na spółdzielczej IP: *.039.c68.petrotel.pl 27.07.11, 13:24 Z tym zalewanym od lat wiaduktem problem wynika stąd , ze jak go budowano to nikt nie pomyslał ze wody gruntowe ( ujście) w tym miejscu sa o wiele wyżej niz myslano , wymyslono więc pompe samoczynnie załączająca sie w momencie zalania jezdi . Jednakże jak to zwykle pompa ta nie spełnia swojej roli, jest po [pierwsze o zbyt małej mocy , a po drugie o zbyt małej srednicy odpływów. Gdyby była ona odpowiednio "mocniejsza" i z większymi ruramy :) to taki deszczyk noe powinien stanowic problemu. No ale cóz przez 10 lat MM&company woleli stawiac jakies bzdurne budowle niz zająć sie tym problemem istniejącym tu juz od wileu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Re: wiadukt na spółdzielczej IP: 195.187.14.* 27.07.11, 14:00 Jakie wody gruntowe!! Wiadukt zrobiono początkowo za niski i był "pogłębiany", na skutek czego kanalizację trzeba było zakopać głębiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Wiadukt na Piłsudskiego (toryPKP)-czy jest ry IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.11, 14:00 waldo11 napisał: > Dzisiejszy przypadek powinien skłonić do przemyślenia, czy koncepcja wiaduktu n > a Piłsudskiego (skrzyżowanie z torami kolejowymi) nie jest przypadkiem błędna. Wszystko co do tej pory napisałeś o drogach i komunikacji miejskiej było przemyślane i komptentne - duży szacunek. W tym przypadku chyba napisałś zbyt szybko. O rozwiązanie zabezpiecznia przed zalaniem wodą zadolenia jezdni pod wiaduktem zapytałem głownego projektanta podczas prezentacji projektu w ratuszu. Odpowiedział mi, że zaprojektowano automatycznie sterowaną przepompownię o odpowiedniej wydajności i rurociąg tłoczny odporowadzający wodę. Z uwagi na publiczny charakter prezentacji oraz mój występ w roli "gawiedzi" nie mogłem wdawać się na sali w szczegółowe sprawdzanie założeń projektu; powierzchnia zlewni, zakładane maksymalne nęteżenie opadu, czas jego trwania, dobór typu i charakterystyki pracy pomp, średnice rurociągów, itp. Kolej w wykopie - problem odwodnienia pozostanie ten sam. Dopuszczalne spadki toru; na pierwszy rzut oka widać, że żeby kolej przeszła pod Piłsudskiego to musiałaby przechodzić również pod Wyszogordzką, Rzeczną, Słoneczną i Norbertańska ale również pod Otolińska, Bielską i Wiadukt i stację też trzebaby wkopac - strasznie drogo by to wypadło a ile czasu zajęłoby. To już chyba szybciej poszłoby i taniej wypadło zbudować nowy tylko kolejowy most i tory poprowadzone poza miastem. Dodatkowa i PODSTAWOWA korzyśc to wyeliminowanie transportu materiłów niebezpiecznych przez gęsto zabudowane tereny w srodku miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gruby Re: Wiadukt na Piłsudskiego (toryPKP)-czy jest ry IP: *.ip.netia.com.pl 27.07.11, 14:26 Tak się składa że mieszkam w jednym z trzech wieżowców obok tego przejazdu i planowanego wiaduktu. Czy ktoś pomyślał o tych blokach? Czy dziura w ziemi na 7 metrów i wibracje spowodowane ruchem ciężkich samochodów poniżej piwnic bloków nie będą miały wpływu na bloki? I jeszcze jedno pytanie: po cholere jeden wiadukt za tyle pieniędzy jak w Płocku jesli dobrze licze zostanie jeszcze 6 przejazdów na głównych drogach? Nie taniej i efektywniej było by pobudować most za Winiarami? Panie prezydencie, zacznij Pan myśleć! I Rada Miasta też! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płocczanin ufff, na zdjeciach tylko 2 idiotow IP: *.016.c90.petrotel.pl 27.07.11, 13:28 bo jak inaczej nazwac kogos kto wjezdza zwyklym autem w taka wode Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: ufff, na zdjeciach tylko 2 idiotow IP: 91.212.223.* 28.07.11, 10:29 Widziałem na własne oczy jak facet starym meśkiem pruł przez tysiąclecia w momencie gdy ten facet z samochodem ze zdjęć był już zalany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fe zdjecie numer 11 proponuje tego pana wyslac na IP: *.073.c66.petrotel.pl 27.07.11, 13:52 wiocha.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: zdjecie numer 11 proponuje tego pana wyslac n IP: *.002.c87.petrotel.pl 27.07.11, 14:17 www.kolejnysukcesmm&co.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mentor Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.087.c81.petrotel.pl 27.07.11, 14:27 Ulice notorycznie zalewane od ponad 10 lat, miasto nadal nic w tym kierunku nie zrobiło aby sytuacja się nie powtarzała, Tak stać nas na molo, na amfiteatr na całą masę bzdur... Co wybory słyszymy obietnice kolejne wybory i założę się, że nikt nie pomyśli o naprawie złej kanalizacji odpływowej ulic najczęściej zalewanych... Żenada co roku ten sam problem !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dołek Walenty Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 15:22 A ja dotąd tłumaczyłem, że w Płocku mieszkamy na górce i nic nam nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menel Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.11, 15:35 ja nawet z tej powszechnej świadomosci - że mieszkając na górce nic nam nie zagraża - uzyskałem rentę miejsca zamieszkania. Otóż po katastroflanej powodzi na Dolnym Śląsku sprzedałem za doskonałą cenę używany kilka samochód na tamtem teren - musiłem tylko dać gwarancję że, w Płocku prawobrzeżnym nie było powodzi. Nic nie ryzykowałem, dałem i facet przyjechał aż spod Kłodzka i kupił. BTW: samochód był w bardzo dobrym stanie, bezwypadkowy, mało używany, używałem inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldo11 Re: Ulewy zalały Płock [zdjęcia, mapa z nieprzeje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 18:05 Menel napisał: >O rozwiązanie zabezpieczania przed zalaniem wodą zadolenia jezdni pod wiaduktem >zapytałem głównego projektanta podczas prezentacji projektu w ratuszu. Odpowiedział mi, >że zaprojektowano automatycznie sterowaną przepompownię o odpowiedniej wydajności i >rurociąg tłoczny odprowadzający wodę. Mój nos mówi mi w takich wypadkach, że warto pamiętać o "Prawie Murphy'ego": jak coś może się nie udać - to na pewno się wydarzy. Konstrukcja systemu odprowadzania wody musiałaby być idealna, a nawet zaprojektowana i wykonana ze znacznym nadmiarem wydajności. Zawsze jednak istnieje możliwość awarii, braku dopływu prądu, etc. Natomiast ze względu na krytyczne znaczenie tego odcinka dla całego systemu ulic - każda awaria systemu odprowadzania wody byłaby wydarzeniem nieporównywalnym do tego co dzieje się na Spółdzielczej. Byłaby komunikacyjną katastrofą. Nb. ktoś tu pisał że na Spółdzielczej jest właśnie przepompownia. Napisał Menel: >Kolej w wykopie - problem odwodnienia pozostanie ten sam. No właśnie że nie. Wykop byłby co prawda otwarty, ale: -tor kolejowy i zbocza wykopu nie mają nawierzchni "szczelnej" jak ulica, -szerokość wykopu nie przekroczyłaby 10m licząc na powierzchni, czyli na jednostce długości zbierałaby trzykrotnie mniej wody z opadów, niż. Al. Piłsudskiego -tor na odcinku: Otolińska -Piłsudskiego-Cholerka (ok.1,6 km) miałby pochylenie "w tą samą stronę" co umożliwiłoby naturalny odpływ wody z tego odcinka otwartymi kolektorami wdłuż torowiska, bez dodatkowych robót ziemnych. Odpływ byłby naturalny, brak byłoby uzależnienia od np. stacji pomp. Napisał menel: >Dopuszczalne spadki toru; na pierwszy rzut oka widać, że żeby kolej przeszła pod >Piłsudskiego to musiałaby przechodzić również pod Wyszogordzką, Rzeczną, Słoneczną i >Norbertańska ale również pod Otolińska, Bielską i Wiadukt i stację też trzebaby wkopac - >strasznie drogo by to wypadło a ile czasu zajęłoby. Zakładam że wykop zaczynałby się na Otolińskiej i osiągał pełną głębokość 6m na Piłsudskiego. Na tym odcinku (800m) pochylenie byłoby największe i dochodziło do 0,8%. Nie jestem fachowcem od kolei, ale sprawdzając na szybko znalazłem informację że stosuje się pochylenia nawet 1,2%. Nawet biorąc pod uwagę że tor w tym miejscu prowadzi łukiem - te 0,8% wydaje się do przyjęcia, tym bardziej że na tej linii w kierunku "pod górę" przeważa transport pustych cystern. Pełne jadą w drugą stronę. Na odcinku Piłsudskiego- Wyszogrodzka pochylenie toru w wykopie byłoby już o wiele mniejsze, a trochę dalej (cholerka) wystarczyłoby obniżyć istniejący nasyp o 5-6m, prawdopodobnie zrównując wysokość torowiska do poziomu, jaki ma pod wiaduktem przy ZOO. To są oczywiście tylko pomysły, ale wygląda to na wykonalne. Pytanie o koszt robót ziemnych na tym odcinku (razem ok. 2,5km) i oczywiście czy PLK dałoby się przekonać do takiego rozwiązania. Napisał Menel: >To już chyba szybciej poszłoby i taniej wypadło zbudować nowy tylko kolejowy most i tory >poprowadzone poza miastem. O nie - to byłby koszt na oko z kilkanaście razy większy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reno spółdzielcza IP: *.plock.mm.pl 27.07.11, 17:49 trzeba być tępą blondynką by wjechać pod wiadukt widzą tyle wody :) Odpowiedz Link Zgłoś