Dodaj do ulubionych

Pieniądz powstania styczniowego

25.08.11, 10:54
Pod takim tytułem ukazał się w bezpłatnym czasopiśmie NASZ PŁOCK tekst Konrada Walusia i Jana Walusia - polecam tym którzy interesują się historią pieniądza.
Obserwuj wątek
    • Gość: anzelm Re: Pieniądz powstania styczniowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 11:26
      Ciekawy i zupełnie mi nieznany wczesniej powstańczy epizod. Własny pieniądz oznacza tozsamość państwową. Naprawde warto przeczytać.
      • Gość: płocczanin 0 Re: Pieniądz powstania styczniowego IP: *.dynamic.mm.pl 25.08.11, 11:48
        Tak anzelmo . pieniądze nie śmierdzą.? ale dla nas istnieje Godło, Barwa i flagi, hymn i pieczęcie Powstania styczniowego.
        • Gość: płocczanin 0 Re: Pieniądz powstania styczniowego IP: *.dynamic.mm.pl 25.08.11, 11:53
          www.nbportal.pl/pl/np/numizmatyka/historia-banknotow/historia-banknotow-w-polsce
          Początki polskich banknotów przypadają na czasy Powstania Kościuszkowskiego w 1794 roku. Pod wpływem ówczesnych doświadczeń amerykańskich i francuskich Tadeusz Kościuszko zdecydował się na takie właśnie finansowanie wysiłku zbrojnego. Banknoty kościuszkowskie nominowane były w złotych polskich. Po raz drugi banknoty pojawiły się w dziejach naszego kraju w okresie Księstwa Warszawskiego. W 1810 roku wprowadzono do obiegu banknoty o nominałach 1, 2 i 5 talarów.

W 1828 roku z inicjatywy ministra skarbu Królestwa Polskiego Ksawerego Druckiego-Lubeckiego powstał w Warszawie Bank Polski, który jeszcze przed wybuchem Powstania Listopadowego wyemitował serię banknotów nominowanych w złotych polskich (były to złote takie, jak w Polsce przedrozbiorowej, tzn. dzielące się na 30 groszy).

Podczas Powstania 1831 roku Bank emitował powstańczy banknot jednozłotowy, z godłem Polski i Litwy. Z powodu tego właśnie godła władze rosyjskie nie uznawały ważności tego banknotu po stłumieniu Powstania. Następnie Bank Polski emitował złote aż do 1841 roku, kiedy to Rosjanie wprowadzili w Królestwie Polskim ruble.

W latach 40-tych XIX wieku emitowane były banknoty Banku Polskiego w rublach z napisami dwujęzycznymi: polskim i rosyjskim. Podczas Powstania Styczniowego w latach 1863-4 władze powstańcze podjęły próbę emisji banknotów, która jednak nie wyszła poza fazę przygotowań.

Przez następne dekady, aż do I wojny światowej Polacy nie mieli własnych banknotów, a w poszczególnych zaborach były w obiegu pieniądze państw zaborczych. Bank Polski został w 1885 roku postawiony w stan likwidacji i w 1894 r. ostatecznie wcielony do Rosyjskiego Banku Państwa.

Po zajęciu Królestwa Polskiego w 1915 roku Niemcy stanęli przed problemem zorganizowania na tych terenach obiegu pieniężnego. Problem stał się jeszcze bardziej palący po uznaniu przez Niemcy i Austro-Węgry prawa Polski do niepodległości w listopadzie 1916 roku. W 1917 roku podjęła działalność Polska Krajowa Kasa Pożyczkowa, emitująca marki polskie.

W 1918 roku, po uzyskaniu pełnej niepodległości, władze polskie przejęły PKKP i nadal emitowały marki polskie. Traktowano to jako rozwiązanie przejściowe. Już w lutym 1919 roku Sejm przyjął ustawę stwierdzającą, że przyszła polska instytucja emisyjna będzie nosiła nazwę Bank Polski i będzie emitował złote. W oparciu o tę decyzję zamówiono druk banknotów złotowych w Szwajcarii. Dlatego możemy się spotkać z banknotami złotowymi datowanymi w 1919 roku. Nie oznacza to, że wówczas były one w obiegu. Weszły do obiegu dopiero w 1924 roku, po reformach Władysława Grabskiego, ale od 1919 roku leżały przygotowane w skarbcu PKKP.

Ale mnie interesuje ;

w jaki sposób i dlaczego , płacono pieniądze na broń dla powstania.
    • Gość: lilka Re: Pieniądz powstania styczniowego IP: *.zep.com.pl 25.08.11, 12:03
      Obawiam się,ze niewiele osób zerknie do tej publikacji.A szkoda bowiem to co zrobili Polacy na niwie gospodarczej po upadku powstania warte jest pomnika.My zachowujemy we wdzięcznej pamięci klęski i dramaty militarne zapominając o zasługującej na najwyższe uznanie dramatyczną i zwycięską walkę z zaborcami o wolność ekonomiczną.Pieniędzy Polacy nie mieli.Biedne było rzemiosło,sklepikarze,biedna wieś...Tellus,bank polskiej własnoości ziemskiej padł po kryzysie roku 1876.A przecież ks.Szamarzewski dał początek pierwszym spólkom,w których uczył nie tylko nauki czytania i pisania ,ale także kalkulacji kredytu.Kto dziś pamięta,że po kilkunastu latach w radach nadzorczych spólek zarobkowych pracowało ponad 2000 chłopów -działaczy gospodarczych o bankowym wykształceniu! Jego dzieło kontynuował ks.Wawrzyniak,który uczył kupców,chłopów i rzemieślników dosłownie wszystkiego.Sumienności,słowności,punktualności,przejrzystości ksiąg rachunkowych.To był katolicyzm w swych obyczajach protestancki,ale jakże wpłynął na poprawę poziomu życia Polaków w zaborze pruskim.Sam patron stoworzył taki system kontroli i rewizji ksiąg,że Prusacy-choć b.się starali,nigdy nie wykryli w spólkach polskich jakichkolwiek niedokładności.Wszystko to w czsach Hakaty i Komisji Kolonizacyjnej.Polskie spółki otwierały filie w Berlinie,Lipsku,Bochum czy Dortmundzie.Bank Związku Spólek Zarobkowych założony z kapitałem 40 tys marek,w 1913 roku miał ich 349 mln/ok.17,5 mln funtów szterlingów/!!!!A przecież obejmował swoim działaniem tylko dwie prowincje Rzeszy czyli mniej niż dziesiątą część całego państwa niemieckiego.W 1919 roku Bank Poznański tych samych spólek zarobkowych stał się najpotężniejszym bankiem prywatnym całego państwa.
      Często piszemy o naszych martyrologicznych doświadczeniach dziejowych.Stawiamy pomniki postaciom,które z różnych powodów nie zrealizowały z swoich marzeń o nipodległości.Zapominamy o tych,dzięki którym odnosiliśmy sukcesy wręcz zdumiewające. Fałszujemy w ten sposób historię,nieświadomie przyznając rację tym dla których słowo Polak kojarzy się z nieudacznictwem,zapaścią cywilizacyjną.Nie chcę wspominać i pisać o dokonaniach Stefczyka w Galicji...Szkoda,że dla wielu z nas wiek XIX to wiek klęski,a przecież nie do końca tak było.
      • Gość: płocczanin 0 Re: Pieniądz powstania styczniowego IP: *.dynamic.mm.pl 25.08.11, 12:17
        Pani starszomłodsza. . daj pokój polskim bohaterom. Kwiśniewski pisze o pieniądzu POWSTAŃCZYM. Nie o bankach zaborców.

Ponieważ Polski nie było , używane były pieniądze zaborców. Gospodarka, handel jakoś wam nie kojarzy się z polskością/ Znamy swoja Historię i starania Polaków o utrzymanie polskości , zwłaszcza w zaborze pruskim.

Jako zawodowi handlowcy Bliskiego Wschodu, widzicie tylko kasę i zyski. My Polacy, damy sobie radę bez was.

a co wywożono w sierpniu na Okęciu? kiedy usunięto nawet polskich celników?
        • kwisniewski Re: Pieniądz powstania styczniowego 25.08.11, 12:55
          www.naszplock.eu/page24.php
          dla zainteresowanych Nr3/73 str.14
          • Gość: 1234 do plocczaninaO IP: *.086.c64.petrotel.pl 25.08.11, 13:13
            Wtedy na Okęciu wywozono Talibów do Klewek
          • Gość: Andrzej Re: Pieniądz powstania styczniowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 21:45
            Dzięki za link, artykuł ciekawy, oby takich więcej. Interesuję się numizmatyką od ponad 30 lat i takich ciekawostek jest więcej. Być może więcej osób zainteresuje się zbieraniem starych monet i banknotów (nie tylko poprzez Allegro ale poprzez poważne portale aukcyjne), a jest to również duży krok do poznania historii nie tylko naszego kraju.
        • Gość: lilka Re: do płoczanina IP: *.zep.com.pl 25.08.11, 14:18
          Panie starszomłodszy,nie pisałam o bankach zaborców.Pisałam o bankach których właścicielami byli Polacy.Wątpię też czy rzeczywiście znasz tak dobrze naszą historię jak mniemasz w swojej starszomłodszości.

Jako zawodowi handlowcy Bliskiego Wschodu, widzicie tylko kasę i zy
          > ski. My Polacy, damy sobie radę bez was.

Co to niby ma znaczyć ??Mam prawo jak każdy Polak wyrazić swoją opinię a Ty nie będziesz w imieniu Polaków mówił mi co to jest historia i szacunek do własnej przeszłości.Nie obrażaj też porządnych ludzi Kościoła tylko dlatego,że masz jakieś osobiste uprzedzenia do mnie.Swoją drogą mógłbyś pisać we własnym imieniu.Skromność nie boli.
          Miłuj nieprzyjacioły swoje - nad tym żydowskim cytatem sie zastanów.Długo i dogłębnie.
          Oszczędź też swoich tyrad i połajanek.Tracisz na tym.
          Odbierałam syna na Okęciu parę dni temu.Zaręczam Ci Okęcie jest nadal przy Polsce.Znajdziesz na nim polskich żołnierzy i celników.Językiem urzędowym jest polski.Wiszą nasze flagi i godła narodowe.Nikt nikogo nie wywozi do obozów przejściowych.To tak na marginesie.

• Gość: płocczanin 0 Re: Najwyższa pora nie jatrzyć, nie prześladować IP: *.dynamic.mm.pl 25.08.11, 15:54
            O dobra obywatelko. Jestem Polakiem . mieszkam w Polsce, mojej , naszej Ojczyźnie. razem z innymi Polakami , jestem Zbiorowością Polaków . To tworzy NARÓD POLSKI, który jest Suwerenem we własnej Ojczyźnie.

Jestem również Opiekunem Pamięci Narodu Polskiego i właśnie w tych ramach mam prawo i Obowiązek , mówienia o Polsce, pisania o Polsce, krzewienia wiedzy o Polsce, tradycji polskiej i żaden obywatel nie może mi zabronić pełnić Obowiązki wobec Ojczyzny, która teraz jest opanowana przez obcych, podstępnych, piszących, że niegodnym jest walka o niepodległość. Że trzeba , jak Żydzi latać za kasa a gdzie się mieszka i że w niewoli, to bez znaczenia......

My Polacy, zawsze stawialiśmy niepodległość Polski, jako najważniejszą powinność Polaka. KK, ZAWSZE BYŁ Z NARODEM I TU NIE MIESZAJ.
            • Gość: anzelm Re: Najwyższa pora nie jatrzyć, nie prześladowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 16:07
              Gadu gadu, sraty pierdaty, Mańka ma majtki w kwiaty. Pieprzysz bez sensu bo chyba leki trzymajace ciebie parę dni na dystansie do kompa sie skończyły. Dryp, dryp dziadku do lekarza bo staje sie to juz niebezpieczne dla twojego zdrowia. kwisniewski podał ciekawa informację, a ty znowu jak jakiś dewiant Opiekun Miejsc Pamieci Narodowej ( a groby Bohaterów zarosniete chwastami i zdewastowane ze starości i braku bliskich do opieki nad nimi),Polska, Polacy, KK. Jeszcze uwazasz się osobiście za "Zbiorowość Polaków".
              To juz po prostu odrażajace. gdybyś był uosobieniem naszej polskiej zbiorowości oznaczałoby to, że Polacy to zgraja zidiociałych egzemplarzy, a Polska to jeden wielki szpital psychiatryczny z ta różnica, że bez dobrej opieki medycznej.
              Puknij sie facet w łepetynę i prosze jak najrychlej do medyka, zebys bliskim jakąś niekontrolowana głupotą gnoju nie narobił. Obowiazki wobec Ojczyzny wypełniaj nikt ci tego ani nie zabrania , ani nie chce zabronić. To wolny kraj. Tylko czasem to co robisz przypomina aktywność paranoika niosącego na swojej drodze zniszczenie.
              • Gość: victimus przydrożn Re: Najwyższa pora na rozu i merytoryke forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 16:18
                Bardzo ciekawy i wnoszący do historii Powstania Styczniowego tej podręcznikowej nowe, nieznane fakty. Jakże inaczej to brzmi jak bełkot pewnego forumowicza co to za wszelka cene uwaza siebie za jedynie dobrze poinformowanego w tym temacie. dzieki Panie Krzysztofie za przybliżenie tekstu ukazującego się w jednak trochę niszowej a przez to mało dostępnej gazecie. szacunek dla dziennikarzy i autorów piszących dla Naszego Płocka.
              • Gość: płocczanin 0 Re: Najwyższa pora nie jatrzyć, nie prześladowa IP: *.dynamic.mm.pl 25.08.11, 17:04
                Sam piszesz do siebie? A przecież to ten sam typ z fankowicza , pod różnymi nickami. Polak to dla ciebie odraza? Polecam ciebie komendantowi policji miejskiej w Płocku. Niech wie kogo jego ludzie trzymają pod kapeluszem......

I tak 7 my rok. Choćby cały kibuc jęczał , jestem Polakiem w Polsce . A ty slopie forumowy, wyznaczasz kogo lansować , rozdziejąc nagrody poparcia lub nie. jak jaki watażka z piasku,
                • kazio13-net Re: Najwyższa pora nie jatrzyć, nie prześladowa 25.08.11, 17:55
                  Nie , on pisze np. do mnie , ja to czytam i to ma sens. W przeciwieństwie do tych zajadłych , przesyconych antysemityzmem i nacjonalizmem bzdur które ty wypisujesz.
                • Gość: perman Re: Najwyższa pora nie jatrzyć, nie prześladowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 18:10
                  Gość portalu: płocczanin 0 napisał(a):
                  > I tak 7 my rok. Choćby cały kibuc jęczał , jestem Polakiem w Polsce .

I to niestety wielki problem, ze ktos taki jest Polakiem, typ sfarliwy, z oznakami zaburzeń psychicznych, egocentryk z objawami pogardy dla drugiego przeważnie w jego mniemaniu niżej urodzonego człowieka. Ksenofob z pogranicza definicyjnego rasizmu.

>Polecam ciebie komenda
                  > ntowi policji miejskiej w Płocku.

W dodatku kapuś i paszkwilant a to juz wśród Polaków rzadkie. Przykre, że "coś takiego" może uwazać sie za naszego współobywatela i rodaka. Chociaz fizys wskazuje na dużą potencjalną domieszkę genotypu azjatyckiego, gdzieś ze stepów Mongolii. Oj namieszał ten Dżyngis Chan swoimi wyprawami, oj namieszał. I to jest w tym jedynie niewielka pociecha.
                  A "powstańczy" tekst w Naszym Płocku to prawdziwa perełka. Oby wiecej takich popularyzatorów tamtych drogich nam Polakom dni. Może wugoni to niedouków i szarlatanów z ambicjami kreatora dziejów.

• Gość: lilka Re: do płocczanina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 20:29
              Dobry obywatelu,nie jesteś żadną zbiorowością Polaków.Przed Tobą był taki jeden co pisał: nazywam się milion i za miliony kocham i cierpię katusze.Też Polak,chociaż zawodowi tropiciele miazmatów żydowskich zarzucają mu,że aż taki polski to on nie był.Nie radzę wszakże porównywać się do wieszczów.Na razie łączy Pana z nimi to co nazywamy potępieńczymi swarami.Tyle i tylko tyle.
              Bądź Pan OPNP, co nie znaczy aby z tego powodu przyznawać sobie jakieś nadzwyczajne prawo do oceniania.Nie jest Pan ostateczną wyrocznią w sprawach,powiedzmy,narodowych.Wyrażać może Pan swoje opinie jak my wszyscy.Wszyscy też mamy prawo do błędów.

. Że trzeba , jak Żydzi latać za kasa a gdzie si
              > ę mieszka i że w niewoli, to bez znaczenia

To zdanie wiele mówi o Pańskich fobiach.Nie przychodzi Panu do głowy,że za pieniędzmi biegają prawie wszyscy na tym świecie?Trzeba mieć tylko miarę w ich pozyskiwaniu i wydawaniu.Uwaga o KK jest zwykłym hucpiarstwem.To Pan obraża wymienionych w moim poście duchownych i niech się Panu nie wydaje ,że może Pan w ten sposób odwrócić kota ogonem.W jednym przyznam Panu rację.Nie mieszaj Pan.Ten wątek poświęcony był powstańczym pieniądzom.Od siebie dodałam generalną uwagę,że właśnie na niwie gospodarczej nie byliśmy ostatni.Więcej odnieśliśmy tutaj sukcesów niż się powszechnie sądzi.Pan zaś ....szkoda slów.
              • Gość: płocczanin 0 Re: do producentów antysyjonistów IP: *.dynamic.mm.pl 25.08.11, 21:24
                Cecha mniejszości jest skłócanie ludności miejscowej z duchowieństwem. Słowa, słowa. Konstytucja daje ci prawo wypowiedzi a nie katowania katolików i Polaków.

Z uwagi na moja prace OMPN z pewnością wiem co trzeba i jak. itp. Nikt nie jest wyrocznia i nikt tego nie wymaga. To jest praca przez kilkadziesiąt lat z miłości do Ojczyzny.

miazmaty poznałaś na wykładach czego , patrz film o organizacji izraelskiej produkującej wydumanych antysyjonistów. Patrz film Zniesławienie. Światowa robota nastawiona na potwarz.

Ty jesteś dzielna sługa i wymyśliłaś miazmaty a gó... papieża , o tak to już wam wolno pisać i z pewnością nie jest to nienawiść do Polaków?

Nie ze mną taki numery , żołnierze producentów.

W dodatku jesteś nienaprawialna i znowu piszesz o kasie , za nic mając wyzwolicieli Polski.
                • Gość: kilka Re: do wielbiciela mniejszosci z góry piasku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 21:41
                  Poproś żonę o:
                  1/ zabranie tobie komputera i schowanie go na pawlaczu nad drzwiami wejściowymi gdzie bez drabiny nie siegasz
                  2/wyniesienie drabiny do piwnicy i zaspawanie kłódki cobyś nie miał pokus tam sie po tę drabine dostać
                  3/natychmiastowe podanie lekarstw i na wszelki wypadek gdy nie zadziałają przygotowanie numeru telefonu do Pogotowia, sprawdzajac czy mobil phone nie ma rozładowanej baterii
                  4/ gorącą modlitwę w intencji twojego stanu i zdrowia
                  5/ zaprowadzenie jutro z samego rana do lekarza i dopilnowanie żeby wypisał skierowanie na Skoki z zabezpieczeniem szybkiego srodka transportu sprawdzając oczywiscie czy kierowca i sanitariusze nie są przypadkiem Żydami i czy mniejszości nie zaczaiły sie gdzieś w rejonie lasów łąckich celem przejecia ciebie z transportu i translokacje do Klewek na spotkanie z muzułmanami o ktorych nie masz tez najlepszego zdania. Szczególnie chodzi o studentów tureckich z Włodkowica
                  6/przeprowadzenie w czasie twojego pobytu w okolicach Gostynina niezbędnych przeróbek w mieszkaniu ze szczególnym uwzglednieniem usunięcia klamek i wybicia scian oraz mebli miękką tkaniną zapobiegajacą urazom w chwilach nadpobudliwości
                  • Gość: płocczanin 0 Re:nie jatrzyć na Forum IP: *.dynamic.mm.pl 25.08.11, 22:35
                    Ulubieniec organów pisze co chce, bezkarnie. Jego ziomki pozwalają. a jest to łamanie prawa polskiego , co dzień. Jak u Łukaszenki.
                    • Gość: szkoda gadać dylewski, nie jatrz na Forum IP: *.232.c74.petrotel.pl 25.08.11, 23:11
                      > skłócanie ludności miejscowej z duchowieństwem

duchowienstwo jakie jest kazdy widzi i czuje
                      ty wierzysz w boga czy w duchowienstwo ?
                    • Gość: z mazaków Re:nie jatrzyć na Forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.11, 07:30
                      Gość portalu: płocczanin 0 napisał(a):

> Ulubieniec organów pisze co chce, bezkarnie. Jego ziomki pozwalają. a
                      > jest to łamanie prawa polskiego , co dzień. Jak u Łukaszenki

Mylisz się. U łukaszenki może by jego zamknęli ale Polska to kraj wolny o który walczyli m.in. pracownicy Petrochemii którzy w tragiczna noc stanu wojennego nie zawahali sie zeby stanąć twarzą w twarz przeciwko zomo czołgom i represjom. Nie wwszystkim to jednak pasowało. Woleli szybciutko w autobusik i po zmianie do przytulnego mieszkanka gdzie czekała na nich parujaca micha ciepłej strawy i rozkoszny odpoczynek w tej swojej małej socjalistycznej stabilizacji. Prawda Zenonie? Nie wyciagaj bratku paraleli z Białorusią bo tym bardziej liczę, że chociaz ty nie chcesz to żona na postronku jak koze na nielegalny wypas w folwarku Kuncmana do lekarze ciebie druhu zaciągnie.
                • Gość: lilka Re: do producentów antysyjonistów IP: *.zep.com.pl 26.08.11, 08:41
                  Cecha mniejszości jest skłócanie ludności miejscowej z duchowieństwem.
                  > Słowa, słowa. Konstytucja daje ci prawo wypowiedzi a nie katowania
                  > katolików i Polaków.
                  Cały ten akapit można podsumować tylko jednym zdaniem .Mieszanina truizmów z duractwem.Twoje uwagi na temat mniejszości są typowym przykładem mędrkowaia bez pokrycia w faktach.

Z uwagi na moja prace OMPN z pewnością wiem co trzeba i jak. itp.
                  > Nikt nie jest wyrocznia i nikt tego nie wymaga. To jest praca pr
                  > zez kilkadziesiąt lat z miłości do Ojczyzny.
                  >
                  Ludzie zwyczajni nie obnoszą się ze swoim patriotyzmem.To nie jest targowisko na którym sprzedajemy swoją miłość do ojczyzny wedle kryterium czasu.Świadczy to tylko o twoim rozdętym ego.

> miazmaty poznałaś na wykładach czego , patrz film o organizacji izra
                  > elskiej produkującej wydumanych antysyjonistów. Patrz film Zniesławieni
                  > e. Światowa robota nastawiona na potwarz.
                  >
                  Ten film,który przywołujesz nakręcony został przez Żyda.W Izraelu od dawna trwa dyskusja nt.stosunku do własnej polityki wobec przeszłośći co tylko dobrze świadczy o stanie
                  kondycji świadomości społecznej tego narodu.Krytyczne spojrzenie na własną historię wywołuje np.u Ciebie histerię i połajanki.

> Ty jesteś dzielna sługa i wymyśliłaś miazmaty a gó... papieża , o
                  > tak to już wam wolno pisać i z pewnością nie jest to nienawiść d
                  > o Polaków?
                  >
                  Nie łżyj,nie kłam,nie fantazjuj.Nigdy czegoś takiego nie napisałam.Do dzisiaj miałam Ciebie za człowieka,który ma swoje zdanie,ale nie sądziłam, że stać Ciebie na podłe i nikczemne kłamstwa.Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.Pamiętasz to zdanie?Masz z tym problemy?

> Nie ze mną taki numery , żołnierze producentów.
                  >
                  > W dodatku jesteś nienaprawialna i znowu piszesz o kasie , za nic ma
                  > jąc wyzwolicieli Polski.

Widzę,że niczego nie zrozumiałeś w swojej pysze i jeszcze raz powtórzę.Szacunek należy się nie tylko tym,którzy walczyli ,ale także i tym którzy zajmowali się pracą u podstaw.Odrób starannie dzieje XIX wieku,przypomnij pozytywistów,polskich działaczy społecznych i gospodarczych i nie obrażaj ich pamięci.Zasłużyli na nią i tacy tropiciele historii jak Ty niczego nie wskórają.Nie fałszuj naszej polskiej przeszłości.

• Gość: płocczanin 0 Re: do producentów antysyjonistów IP: *.dynamic.mm.pl 26.08.11, 09:39
                    szanowna aktywistko. Nie pisałem , że ty obrażałaś JP II, lecz wy obywatele RP.
                    Kłamiesz ale to naturalne.... nigdzie nie występowałem przeciw duchowieństwu w opisie działań Polaków pod zaborami. a na bieżąco pracuję na rzecz Kościoła , cały czas.

I najważniejsze...

Wy bez przerwy lubicie zabijać, podrzynać gardła z godnie z nakazami.

Tv Religia pokazała program o mściwości Żydów jako ludzi na świecie.
                    Pokazywany był przykład Józefa i jego braci morderców.

Wg. żydowskiego trybu życia , jeżeli ktoś z tej nacji donosi w tym przypadku do swojego Ojca na pozostałych braci ( ani słowa o siostrach)

to musi umrzeć.

To Wschodnio Azjatyckie ich prawo , było i jest pogardą dla człowieczeństwa.

Stąd też u was , jako uczonych tego z mlekiem matki , jak to piszecie o nas.... nienawiść przechodzi z pokolenia w pokolenie , czemu dała przykład stacja telefoniczna z fankowicza, tu na Forum.

O nakazie zabicia brata za brata, mówił w TV Religia, człowiek nazywający się Tomasz Krakowski z GW Żydowskiej w Warszawie , specjalista judaizmu.

Niestety pomyliły się wam strony świata i mieszkając w RP , Musicie podlegać Prawu w Polsce. I to was telepie.

Niszczycie polskość KK., nasze obyczaje, tradycje i Tożsamość ale trud próżny. Tu nie Abisynia , tylko chrześcijańska Polska.

Wzrost twojej aktywności wynika z opanowania mediów przez xx, i olewania prawa polskiego.

Nie kłam o przebudzeniu Żydów ku swojej krytycznej przeszłości. Rząd Izraela łozy dziesiątki milionów dolarów na produkowanie antysyjonistycznych fobi. A więc tam i tu dział System.

To pokazano w filmie tępionym i ukrywanym urzędowo jak i to , ze niby Norweg morderca masowy , jest Żydem.

Dobra lili. Nie jestem zwyczajny. Jestem Opiekunem Pamięci Polskiej , poświęcając większość mego życia Polakom , którzy zginęli za Polskę.

Pisze o tym na Forum a wy dostajecie szału, ze na waszej Witrynie. I tak 7 rok.

Pozytywiści ...piszesz. Nie obrażaj? Mila , sympatyczno miłosniczko doli polskiego pozytywisty.

Klamiesz.

Jestem jednorodnie związany z moim Narodem - POLAKAMI, do szpiku kości , jak się to mówi. Na tym polega również i moja praca i działalność OMPN o czym świadczą i moje opracowania, książki , publikacje, filmy. Są jednorodnie polskie z miłością do przodków a ty Ich chlastasz systemowo.

Nie uda ci się odebrać Pamięci Polaków.

• Gość: lilka Re: do producentów antysyjonistów IP: 193.243.142.* 26.08.11, 10:30
                      Cała Twoja wypowiedź jest jednym wielkim kłamstwem.Nie unikaj jak małe dziecko przed odpowiedziałnością za słowa które wypisujesz.Zacytuję:
                      szanowna aktywistko. Nie pisałem , że ty obrażałaś JP II, lecz wy
                      > obywatele RP.
                      Toż to Twoje wypociny kłamczuchu.

Wy bez przerwy lubicie zabijać, podrzynać gardła z godnie z nakazami
                      > .
                      Jak się do tego odniesiesz Ty który jesteś katolikiem.Toż to Twoje brudne i nienawistne słowa.Nie pisz przynajmniej do mnie o pogadzie dla człowieczeństwa.Takimi sformułowaniami ,wzniecasz na tym forum pogardę wobec każdych cywilizowanych zachowań.
                      Jesteś jak małe dziecko,które nie umie przyznać że nie ma racji i podnosi głośny wrzask.Twoje rozważania dot.praw wschodnio azjatyyckich są na poziomie prac Bubla
                      Ogarnij się intelektualnie,spuść z siebie zatęchłe powietrze kompleksówe i nienawiśći wobec tych ,którzy się z Tobą nie zgadzają i naucz się POWAŻNIE argumentować.Nie pisz pospolitych bajd,rzeczy oczywistych i nie fałszuj kłamczuchu historii Polski.
                      Nie zasłaniaj się też Kościołem.Choć trudno mi zrozumieć jak można pogodzić czakramy z jego nauką.
                      Jedno wiedz.Zawsze kiedy będziesz obrażał czyjeś przekonania,poglądy,historię będziesz przeze mnie traktowany niekoniecznie grzecznie.Dzisiaj dowiedziałam się o Tobie więcej.Lubisz mącić,kłamać,uprawiać prostacką demagogię byleby twoje było na wierzchu.Nie ujmując nic twojej pracy jako Opiekuna nie jesteś i nie będziesz nieomylnym na tym forum.Kaleki masz ogląd wielu spraw a dystansu do siebie wcale.

• Gość: płocczanin 0 Re: do producentów antysyjonistów IP: *.dynamic.mm.pl 26.08.11, 10:35
                        Jak widzimy to żadna lilka, tylko pod innym nickiem stacja telefoniczna fankowicza.
                        a tematem są PIENIĄDZE POWSTAŃCZE A ZROBILI JAK ZAWSZE POMYJE.
                        • Gość: płocczanin 0 pieniadze 1863 IP: *.dynamic.mm.pl 26.08.11, 10:54
                          wracając DO TEMATU 1863.

oTO LINK. kłótni WIELE A O CZYM?

www.wcn.pl/auctions/browse/7740
                        • Gość: lilka Re: do producentów antysyjonistów IP: *.zep.com.pl 26.08.11, 11:51
                          Już wcześnej napisałam abyśmy wrócili do głównego wątku.Ponieważ raczył Pan wylać rzekę kłamstw dałam Panu po łapach.
                          Nie jestem żadną stacją /swoją drogą te pańskie obsesje i przekręcanie nazwisk,tworzenie przezwisk dobrych na poziomie piaskownicy dla dzieci też wiele mówią o Pana grzeczności i wychowaniu/,znowu Pan łże i konfabuluje.Zostaw też Pan pomyje.Będzie to z korzyścią dla pomyj.
                          • Gość: płocczanin 0 Re: do producentów antysyjonistów IP: *.dynamic.mm.pl 26.08.11, 13:10
                            Czyli jedna nacja , jedna nienawiść do Polaków. Do chrześcijan. A po łapkach daj swojemu wielbłądowi....

Ukatrupiliście znowu temat wątku podanego przez Kwiśniewskiego. Jak zawsze.
                            • Gość: lilka Re: do producentów antysyjonistów IP: *.zep.com.pl 26.08.11, 14:59
                              Nie żywię nienawiści do żadnej nacji,do przedstawicieli jakiegokolwiek wyznania.To Twoja domena.Z niechęcią odnoszę się do zaśmiecania tego forum pospolitymi brechtami,kłamstwami,demagogią i pomówieniami.Garb niechęci jaki dzwigasz wobec każdej osoby,która ma inne zdanie niż Twoje każdy widzi.Po łapach zawsze będziesz brał wtedy kiedy na to zaslużysz.Ty a nie wielbłąd.Bądź tego pewien.
                              Ps.wielbłąd nie ma łap.Nie wiedziałeś o tym?
                      • Gość: 1234 zgaduj zgadula- kto to napisał i do kogo IP: *.036.c76.petrotel.pl 26.08.11, 11:41

Napiszę tylko tyle. Drętkiewicz pozwolił Ci się "pobawić" w patiotyzm, zasłonił
                        Ci tym oczy i nie dostrzegałeś już tych faktów, które dziś się mszczą na Płocku.
                        Pomagałeś robić takie numery jak np. inwestycja infiltracyjnego ujecia wody, czy
                        też oczyszczalnia Maszewo. Dziś się o niej zaczyna mówić. Dziś Drętkiewicz
                        zamiast "odpoczywać gdzie indziej" - pamiętasz moje słowa, za które tak się
                        oburzyliście, kasuje pieniądze nas wszystkich. Nawet nie próbuje z tyloma
                        fakultetami rozpocząć działalność na własny rachunek. I Ty to tolerujsz,
                        chowając się za działalnością dot. zachowania pamięci Polskiego Narodu. Do dziś.
                        Ktoś kto nie zna wszystkich faktów, może w to uwierzyć. Podaj rozwiązania, albo
                        zacznij odważnie popierać tych, którzy w latach dziewiędziesiątych, mieli odwagę
                        przeciwstawić się 10 mln. naiwnych. Wiesz ile mnie to kosztowało. Nie podpisałeś
                        listu protestującego, aby mnie uwolnić. Być może klepałes mnie po plecach, ale
                        na korytarzu, jak to słusznie zauważyła pani prawnik występująca w filmie
                        dokumentalnym dot. mojej osoby i zwialiście wszyscy z sesji, jak mnie uwolnili.
                        Włącznie z dzisiejszym prezydentem Milewskim, Kolczyńskim. I takich mieszkańcy
                        Płocka wybierają. Zacisnęły mi się pięści, jak usłyszałem, zobaczyłem radość
                        premiera polskiego rządu z PiS, że Hiszpania otworzyła rynek pracy dla Polaków.
                        Tych tych młodych ludzi, którzy winni pracowac na rzecz Kraju, który ich
                        wykształcił. Uderzyłem w wysokie tony, ale tak się należy mówić, wręcz krzyczeć.
                        Zbliżają się wybory. Okaże się, czy zasłużyliśmy na życie w wolnej Polsce.
                        Jak pan Milewski wygra kolejną prezydenturę, powiem tak, nie zasłużyliśmy. Nie
                        stać nas na wysiłek myślenia. Najważniejszy wysiłek....
                        Wkurzyłeś mnie Zenek i masz za swoje...

A to ?

Latem 1990r., zostałem radnym Miasta. Z mojej inicjatywy, został odwołany dawny
                        Komitet Pamięci. ...........

• Gość: stacja telefoniczn Re: do plocczanina 0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.11, 12:41
                          Zenek odpi...l sie człowieku ode mnie. z idiotami nie mam przyjemnosci polemizować
                          • Gość: 1234 Re: do plocczanina 0 IP: *.036.c76.petrotel.pl 26.08.11, 13:34
                            Piszesz że "ukatrupiono temat" to ja sie zapytam kto to "ukatrupienie zaczął. I tu przypomne bo może juz zapomniałeś :

Pani starszomłodsza. . daj pokój polskim bohaterom. Kwiśniewski pisze o pieniądzu POWSTAŃCZYM. Nie o bankach zaborców.
                            ...
                            Jako zawodowi handlowcy Bliskiego Wschodu, widzicie tylko kasę i zyski. My Polacy, damy sobie radę bez was.

a co wywożono w sierpniu na Okęciu? kiedy usunięto nawet polskich celników?
                            • Gość: płocczanin 0 Re: do obywateli RP IP: *.dynamic.mm.pl 26.08.11, 13:39
                              Ta, co wywożono w obecności rabina ? Bez nadzoru RP? My to kolonia? czyja?
                              • Gość: Andrzej Re: do obywateli RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.11, 14:04
                                Szkoda, że ciebie nie wywieźli, tylko, jaki by mieli pożytek z takiego tłumoka. Tutaj można się pośmiać z twojego kretynizmu.
                              • Gość: 1234 porada IP: *.036.c76.petrotel.pl 26.08.11, 14:04
                                http://googleads.g.doubleclick.net/aclk?sa=L&ai=BQyg_CopXTtGLGoXX-gb897DBBLSdhtoB7IfPmRPAjbcBkJo7EAMYAyCAlIUJKAM4AFDR3OSwAmDprMmF2BqyAQ9mb3J1bS5nYXpldGEucGzIAQHaASxodHRwOi8vZm9ydW0uZ2F6ZXRhLnBsL2ZvcnVtL2YsNjYsUGxvY2suaHRtbIACAakC2FQM3eRClz7IAtTyzRSoAwHoA_gn6AOYA-gDwAfoA0z1AwAAAAQ&num=3&sig=AOD64_0WpCDiKj6g0xkYJB61FTcQnmOvbA&client=ca-pub-7756348393895452&adurl=http://www.centrumpsychologiczne.waw.pl
                                Tu znajdziesz pomoc, niskie ceny
                                • Gość: wiktymplog amator Re: co zrobiś z tym fantem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.11, 17:23
                                  Co zrobić z tym fantem? Madry człowiek chce podzielic sie swoją wiedzą z innymi, których być może ten temat zainteresuje. Podaje link do gazety z bardzo madrym i bardzo kompetentnie podanym materiałem stanowiacym pewne nowum w dosyć stereotypowym przekazie czasów Powstania Styczniowego. Świetnie, że w ten sposób poznajemy Powstanie nie tylko w oparciu o jego stronę militarną trącącą trochę "spaghettii westernem" , ale także w aspekcie państwotwórczym, progospodarczym i perspektywicznym. Widzimy działania polskich ekonomistów i twórców państwowości, którzy zdawali sobie sprawę z tego co sie dzieje i co dziac sie powinno nie tylko z perspektywy mniej czy bardziej udanych potyczek. Super, że poznajemy Polaków jako luidzi odpowiedzialnych, przewidujacych i potrafiących stworzyc Państwo Polskie po ewentualnym zwyciestwie militarnym.
                                  I wszystko by było OK gdyby forumowicze nie odnieśli sie do inicjatywy kwisniewskiego z należnym szacunkiem, powaga i zainteresowaniem. I własnie teraz dochodzimy do tego "fanta" z ktorym nie wiadomo co zrobić.
                                  Na forum wpada domorosły i autokreacyjny "znawca" Powstania i zaczyna swoje .
                                  Bez podania żrodło, w domyśle jako wynik swojej pracy badawczej wkleja tekst na temat historii banknotów w pewnym okresie dziejów, a to podważa mozliwość zabrania głosu w sprawie powstania przez kogokolwiek innego poza nim samym. Wreszcie zaczyna prymitywny atak stekiem chyba nawet dla siebie nie zrozumiałych zdań o charakterze słowotoku nijak majacego się z tematem zaproponowanym przez kwisniewskiego. Wychodzi z tego chamstwo, głupota i spam. Ma to chyba za cel masochistycznie podjudzać ludzi niekoniecznie podzielajacych sposób myślenia plocczanina0 . W konsekwencji powoduje to jego kolejne inwektywy, obelgi i obrazające mowę polską dyrdymały tego pana. Rozumiem trudną sytuację moderatorów forum, ktorzy dość mają korespondencji z tym trochę nawiedzonym człowiekiem, ale absmak pozostaje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka