Dodaj do ulubionych

Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach

02.01.12, 22:41
I komu wierzyć Ministrowi czy tekstowi w gazecie?
Wg ministra wszystko jest w najlepszym porządku tylko lekarze i aptekarze nie wiadomo z jakich powodów protestują

Jeśli już nie można wierzyć ludziom to może zacznijmy wierzyć w Boga

ale na tym forum to pewnie druga opcja jest trudniejsza do zaakceptowania
Obserwuj wątek
    • kwisniewski Re: Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach 02.01.12, 22:50
      Zanim pójdziesz do apteki po lekarstwa, zapoznaj się z tabelką

www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=q101&ms=&ml=pl&mi=&mx=0&mt=&my=0&ma=019077
      Już nam ani lekarz, ani aptekarz ani tym bardziej minister nie podskoczy - pacjent jest już doinformowany i nie powinno być problemów takich jakie się opisuje
      • kwisniewski Re: Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach 02.01.12, 23:09
        www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/obwiesczenia_leki_29122011.pdf
        Ministerstwo bez Zdrowia opublikowało 29 grudnia 2010r. j.w. wszystko jasne i przejrzyste
    • karolina_wk Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach 02.01.12, 23:17
      1. w rozporządzeniu stoi jak byk, że aptekarze powinni realizować recepty także z pieczątką
      2. 100% odpłatności nie powinno obowiązywać nigdy przy realizacji recepty z pieczątką bez wpisu poziomu odpłatności:
      - poza 200 lekami o rożnej odpłatności refundacja jest stała i określona
      - 200 leków ma różną odpłatność i wtedy aptekarz będzie stosować najwyższą dla pacjenta - chyba 70%
      3. lista jest w formacie elektronicznym, a lekarz w komputerze wystarczy, że wpisze ctrl+F i wpisze nazwę leku lub substancji, a to chyba wie. W czym problem?
      4. nie ma komputera? lekarze konkretnej specjalności używają max kilkudziesięciu stałych leków . Niech sobie je w kajecie wypisze!! żaden lekarz nie będzie wertował 186 stron! paranoja jakaś panuje!
      5. do tej pory pacjent też musiał być ubezpieczony! sprawdza się to w recepcji zapisując się do lekarza. Co się w takim razie zmienia??
      6. dzieci i emeryci są ubezpieczeni ustawowo, dlaczego im się stawia pieczątki?
      7. naprawdę nie rozumiem dlaczego lekarze nie chcą wpisywać tego stopnia refundacji, bo ani argument o długości listy, ani o obowiązku ubezpieczenia mnie nie przekonuje. Odpowiedzialność finansowa za źle wystawioną receptę? Poprzednio tez to obowiązywało, poza tym każdy za swoją pracę bierze odpowiedzialność. Jeśli obraca się miliardami zł. od podatników, to trzeba za to odpowiadać i wiedzieć, że robi się to prawidłowo. Farmaceuci dotąd płacili za błędy lekarzy i było im wygodniej.
      Naprawdę, w Wiśle lekarze nie pajacują, wykonali trochę własnej pracy, znaleźli leki na liście, wypisali własne osobiste listy i normalnie przyjmują pacjentów. Nie trwa to 45 min!! Aptekarze także nie maja problemów, a pacjenci nie płacą dodatkowo tylko dlatego, że lekarze walczą o partykularne interesy związkowe.
      Można się wściekać na tryb ustawy, na późne poinformowanie o liście, ale ustawa ma sens, a protestu racjonalnie nie rozumiem. Systemowa reforma zawsze budzi emocje, szczególnie jak komuś dodaje obowiązków. Ale trudno oczekiwać od farmaceutów albo NFZ aby decydowali o stopniu refundacji leku zależnego od rodzaju choroby. Nikt poza lekarzem nie ma w tym względzie kompetencji. A jaki to problem dla lekarza napisać na recepcie, że pacjent jest przewlekle chory i podać stopień refundacji z listy. Naprawdę to taka biurokracja ogromna? System trzeba uszczelnić, bo tracimy na tym wszyscy. Aby go uszczelnić muszą być procedury, a procedury wypełniają ludzie, którzy decydują o obrocie miliardami złotych. W interesie pacjenta jest aby te pieniądze lepiej wykorzystywać, a nie marnować. Mam nadzieję, że się lekarze opamiętają. Niech nie robią pacjentom kłopotu, skoro mają kompetencje i rozum, aby tego nie czynić.
      • Gość: TeS Zastanowcie się!! Przejrzyjcie na oczy! IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.12, 18:00
        Przez 13 lat "reformy" ochrony zdrowia nie wydano nam kart ubezpieczenia zdrowotnego. Po 2-3 latach reformy (!!tak było przy starcie) mieliśmy dostać inteligentne (np. chipowe) karty, którą w każdym punkcie systemu (przychodni, szpitalu, aptece, sanatorium itd) można sprawdzić. I co? I wciąż jej nie ma!! Urzędnicy NFZ i Ministerstwa Zdrowia wolą przyznawać sobie podwyżki, premie, nagrody, wyjeżdzać na szkolenia, konferencje, kupować luksusowe auta zamiast wziąć się do pracy!
        A na kpinę z pacjentów, lekarzy, aptekarzy jest przeglądarka na portalu SZOI NFZ, gdzie niby można zweryfikować ubezpieczenie, ale NFZ podaje, że jeśli sprawdzany pacjent ma status "ubezpieczony" to nie znaczy, że tak jest naprawdę.
        Kpina. Przejrzyjcie na oczy - kto ponosi winę tego zamieszania!!
    • w0w0 Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach 02.01.12, 23:47
      witam
      Płacę składki na Was lekarze, pracujecie za moje pieniądze ściągane i podatków i rozmaitych świadczeń, a to zdrowotnych a to innych. Po moje pieniądze wyciągacie ręce bez protestów.
      Kiedy potrzebuję świadczenia za które już dawno zapłaciłem Wy lekarze i Wy aptekarze i inni cwaniacy mówicie że mam Wam jeszcze dopłacić, bo Wam się nie chce pracować za moje pieniądze. Oddajcie co zapłaciłem do tej pory i możemy się liczyć, ale jak należy z VAT'em podatkami i kasami fiskalnymi. Mądrale w białych fartuszkach....
      • Gość: konował Re: Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach IP: *.dynamic.mm.pl 03.01.12, 01:21
        Inteligentny w0w0 - mam gdzieś Twoje pieniadze- pracuję prywatnie w gabinecie i w warszwskiej prywatnej firmie / bez kontraktu z funduszem/ i Twojej gó...anej kasy nie biorę!!!. Mają je w nosie także ci moi koledzy którzy mają umowy z funduszem zdrowia. Twoją kasę bierze panstwo i kupuje w placówkach i u lekarzy usługi. Przy czym z musza nas do sprzedawania czegoś na czym się nie znamy. Bo sprawdzanie dokumentów wymaga umiejetności policyjnych a nie medycznych Pretensje do nas lekarzy w wielu sprawach są sluszne ale w tej nie! To nie my odpowiadamy za ten bałagan. Mnie akurat udało się sciągnąc listę leków bo jestem obyty z internetem. Ale zdobycie tej listy to nie taka prosta sprawa. Wiekszość moich kolegów nie ma jej do dziś a recepty muszą wypisywać. Nawet chocby chcieli nie są w stanie wypisać jej poprawnie i wielu nie będzie miało tej mozliwości do końca stycznia. Nawet przy załozeniu ,że lekarze zdobędą wreszcie te spisy i będą chcieli recepty wypisywac to znowu odbije się to na Tobie / jeżeli bywasz pacjentem/. Bo obciążenie lekarzy dodatkowymi czynnosciami wydłuży kolejki. bałagan zagraża bepośrednio życiu pacjentów. Forsa zamiast być wydana na twoje badania i pensje personelu pojdzie na komputery ! Zamieszanie jest takie ,że zdobycie insuliny / konkretnie preparatu Gensulin w płockich aptekach przed 1-1-2011 było niemozliwością. Myśle, że paru cukrzyków w samym płocku zapłaciło za to zdrowiem. A drugi przykład - większość curzyków uzywa glukometrów firmy Roche . Posłowie PO twierdzą ,ze paski są na ryczałt. I to prawda. Tylko ,że nie do tych glukometrów. Tysiące chorych skazane zostało na zakup nowych glukometrów. Cala sprawa cuchnie korupcją. Ale co tam szwajcarzy z Roche sami sobie winni - nie umieją dawać łapówek / przepraszam - promować się w ministerstwie/ to won z rynku.A cukrzykom wyjdzie to na zdrowie. Wydaja kasę na glukometry i leki to schudną a to jest bardzo przy cukrzycy bardzo pożądane. Więc rzeczywiscie chyba niepotrzebnie się Ciebie czepiam. Jednak PO PIS ciągle żywy. PIS wsadzał w kamasze. Tusk też nas straszy. A my to mamy tam gdzie Pana majstra można w d... pocałować. W stolicy i paru innych miasteczkach są kłopoty z obsadą dyżorow bo specjaliści są za granicami. Popatrz w0w0 jacy beszczelni - przecież wykształcili sie za Twoje pieniądze! Jeszcze trochę takiego traktowania klasy sredniej, podpuszczania jednych grup spolecznych na drugie, straszenia a bedą Cię leczyć wietnamczycy. Składki na ochronę zdrowia w Polsce są jednymi z najniższych w Europie. Na prowadzenie ciązy państwo polskie wydaje 12-14 razy mniej pieniędzy niz Wielka Brytania. W Meksyku składki są wyższe niż u nas. Podobno w Odessie w tramwajach było napisane "obyś tak dojechał jak zapłaciłeś" Nie życzę Ci tak źle zeby powiedzeć - niech tak cię leczą jak płacisz.
        • Gość: plockier Do konowała IP: *.class144.petrotel.pl 03.01.12, 07:52
          Konowale zastanow sie co Ty gadasz. Zycze Ci aby nasza sluzba zdrowia byla "zdrowa" wtedy nie bedziemy musieli chodzic do prywatnych konowalow. Zobaczymy jakbys wtedy cwierkal na zwykla szpitalna pensje.
          Zastanawiajace jest tylko to, ze ten sam lekarz, ktory przyjmuje w przychodni do godz 15 ma problem z wlasciwym wypisaniem recepty a po godzinie 15 w swoim gabinecie juz tego problemu nie ma. HIPOKRYTYZM LEKARSKI !!!
        • Gość: plockier do konowala IP: *.class144.petrotel.pl 03.01.12, 07:58
          Poza tym argument o tym, ze niektorzy lekarze nie maja dostepu do Internetu czy nie sa w tym obcykani swiadczy tylko o jakosci swiadczonych uslug i wcale nie usprawiedliwia. Jesli ktos nie jest na biezaco z tym co sie dzieje dzis w medycynie to jak ma nas leczyc skutecznie. Skad ma wiedziec ze powstaja nowe skuteczne lekarstwa. Nadal bedzie nas leczyl aspiryna ???? Mi w pracy tez przybylo obowiazkow i jakos mnie o to nikt nie pytal czy wiem jak sobie z tym poradzic nie mowiac juz o tym ze dodatkowym pieniedzy za to nie mam.
        • Gość: mieszkaniec Re: Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach IP: *.opera-mini.net 03.01.12, 17:00
          konowale, w doopie mam twoją pomoc i prywatną warszawską czy jaką tam klinikę, lecz tam sobie tych osiadłych rolników co żywcem płacą, ale oddaj publiczną kasę!
    • adrianna880 Kto mówi prawdę? 03.01.12, 00:57
      Tekst gazety powoduje społeczne zainteresowanie.
      Temat jest głębszy. Mało kto dziś wie,że bardzo duża grupa lekarzy to osoby często w podeszłym wieku, nawet emerytalnym. Proszę mi wskazać osobę w wieku emerytalnym która biegle dziś posługuje się komputerem i nowymi rozporządzeniami Ministra Zdrowia wydanymi z końcem 2011 roku?
      Ale do rzeczy, możemy lubić lub nie lubić lekarzy ale tak naprawdę obecny stan doprowadzi do tego że do lekarzy pierwszego kontaktu trzeba się będzie dostać tylko po znajomości a ci lekarze którzy dziś pracują w niedługim czasie znajdą posady w szpitalach i publicznych przychodniach za dobrze płatne gaże.
      Dziś aptekarz twierdzi, że lekarz odpowiada a on nie za wydane recepty? ciekawe.
      Nie dziwmy się lekarzom którzy dziś całym swoim majątkiem odpowiadają za wydanie refundowanych leków. Bo to do nich co kwartał przychodzi kontrola z NFZ i karze ich często karami np. 15 tys złotych za to np. że pismo jest nie czytelne lub że każda strona z karty zdrowia jest nieponumerowana prawidłowo.
      Tekst gazety byłby prawidłowy gdyby zapytali lekarza z prawdziwym doświadczeniem a nie aptekarza z pewnej partii politycznej z którą gazeta sympatyzuje.
      Lekarz który wchodzi w spór z NFZ ma na czas trwania tego sporu, ponoć zawieszony kontrakt. jeśli tak jest naprawdę to czy taki lekarz ma szansę na prowadzenie swojej działalności?
      Współczuję osobom, ale jeśli zabraknie lekarzy pierwszego kontraktu to kto nas będzie leczył?
      Czy gmina Płock i SZPZOZ nie chce pozbyć się przychodni przy ulicy Reja?
      Czemu o tym fakcie gazeta milczy i nic nie pisze?
      Dotykanie grupy zawodowej której obowiązkiem zawodowym jest pomagać innym i nieść im pomoc jest dziś tematem zrozumiałym lecz należy pytać wszystkie strony by pisać rzetelnie.
      Popieram lekarzy w ich pytaniach na ważne sprawy i współczuję osobom ich pomocy potrzebującym.
      Dziś o 20,00 w kropce nad I był Pan Minister Zdrowia, dużo mówił ale nie udzielił odpowiedzi na najważniejsze sprawy.
    • Gość: bat Re: Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach IP: 151.88.22.* 03.01.12, 07:37
      To co się dzieje w płockich aptekach, to po prostu przegięcie - zwłaszcza w Avenach.
      Tych ludzi to posr...ło.
      Od miesiąca tłumami szturmują apteki, kupują na potęgę, bo może zaoszczędzą kilka złotych.
      Ludzie - leki mają określoną datę przydatności i na zapas kupić się nie da.
      Byłem kupić plasterki i odstałem się 45min w kolejce, bo "bobcie" kupowały witaminy, apapy i inne tego typu podobne leki (nie te z listy refundowanych !! - bo zaraz ktoś się będzie do mnie czepiał), bo ktoś puścił w społeczeństwo plotę, że od stycznie leki zdrożeją.

Identycznie było w zeszłym roku z cukrem... Pamiętacie?
      Ktoś puścił plotę, głupie media jak stado baranów poszło za tym i straszyli ludzi pchając tą papkę w społeczeństwo, a kolejne stado baranów stało w kolejkach w sklepach i kupowało na potęgę, bo cukier zdrożeje. Kolejki i reglamentacja jak za komuny, gdy rzucili cukier.

No i ceny poszły w górę, ale nie dlatego, że go brakowało, ale dlatego, że cwaniacy sprzedawcy i pośrednicy zwietrzyli idealny moment do zarobienia...

Grubi gracze rynkowi wyczyścili sobie magazyny (wiem, bo mam znajomego, który obraca produktami rolnymi w ilościach hurtowych), pośrednicy zarobili krocie na 30% droższym cukrze, a głupi Polak nakupował cukru po 4.50zł, który żre do tej pory, a teraz jest on po 3-3.50zł...

Idenycznie jest z lekami.
      Nakupują barany leków, których częściowo nie zdążą zjeść, bo się przeterminują i trzeba bedzie wywalić. cieszą się za to właściciele aptek, pośrednicy i firmy farmaceutyczne, bo barany czyszczą im magazyny.
      Skończy się zamieszanie medialne, sprawy ucichną i rynek zrobi swoje i ceny wrócą do poprzedniego stanu.

Tylko szkoda mi takich jak ja, którzy nie idą z tym głupim prądem i żeby kupić byle pierdołe, tracą czas wśród pełnej apteki śmierdzących, przepoconych baranów, którzy są zmanipulowani przez media i myślą, że robią biznes życia.
    • Gość: aptekarz kwisniewski w jednym ma racje IP: *.162.c79.petrotel.pl 03.01.12, 08:41
      > Jeśli już nie można wierzyć ludziom to może zacznijmy wierzyć w Boga

zamiast kazdej apteki swiatynia opatrznosci, zamiast kazdego aptekarza/lekarza, klecha
      modlenie o zdrowie ma przyszlosc, modlenie az do samej smierci
      tobie kwisniewski i innym tego typu dewiantom wlasnie tego zycze
    • l.kaganowicz Pora skończyć z lekarską samowolą. 03.01.12, 09:08
      Są opłacani z budżetu, z naszych pieniędzy. Niech przyłożą się do pracy. kupić komputer, z odpowiednim oprogramowaniem i interaktywnym wypełnianiem recept. Wówczas recepta będzie wypełniona prawidowo, bez pominięcia tego co ma byc wypełnione. Także spis leków refundowanych nie będzie nastreczał propblemów - wyszukiwanie kontekstowe plus podpowiedzi co do wielkości refundacji w zależności od uprawnień pacjenta. Państwo lekarze - mamy XXI wiek, pora przestać bazgrać na receptach i dostosować się do wymagań czasu. Najgłośniej krzyczą ci, którzy sa powiązani z lobbyngiem firm farmaceutycznych. Arłukowicz ma jaja, w odróżnieniu od poprzedników.
      • Gość: pacjent Re: Pora skończyć z lekarską samowolą. IP: *.plock.mm.pl 03.01.12, 11:31
        Nie kupią komputera, nie będzie informatyzacji lekarzy i aptek w jedna bazę bo nie będzie można wtedy kantować na lekach i wyjedzona do kurortów na spotkania firm farm. czy na fundowane wczasy.
    • Gość: do misjonarza Re: Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.12, 09:24
      kwisniewski napisał:

> Jeśli już nie można wierzyć ludziom to może zacznijmy wierzyć w Boga

przestań uszczęśliwiać ludzi swoim MZIMU i pozwól im wierzyć w takie MZIMU, w jakie się im podoba - Kali być zupełnie szczęśliwy ze swoim własnym mzimu
      • Gość: do mini dupka Re: Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 03.01.12, 23:06
        ale ty jesteś pojebany
    • daisy2005 zwykły szantaż lekarzy i farmaceutów! 03.01.12, 09:43
      Bo trudno mi uwierzyć, aby lekarz mając przed sobą 70-latka nie wiedziała, że ma on emeryturę! Poza tym starsi ludzie, tak jak moja mama, mają kartę emeryta i przewaznie noszą ja ze sobą, wystarczyłoby tylko pokazac ja lekarzowi, ale nie, oni tego nie chcą, nawet nie pytają, oni sobie protestują, to godząc się na warunki ministerstwa, uderzają w tych, czy w formy farmaceutyczne, które ich finansują. Podłość ze strony srodowiska lekarskiego a także i aptekarzy, bo i oni widzą osobę, której lek wydają, tak jak wczoraj pokazali w telewizji...ponad 70-letni człowiek, któremu farmaceutka tłumaczy, że nie może wydać mu leków zrefundowanych a przeciez doskonale wiedziała, że ten pan ma emeryturę! Jeśli my wszyscy poddamy się i nie będziemy wymagać wiecej od lekarzy, to oni wygrają i znowu będa się opalać na Dominikanie za nasze pieniadze!
      • Gość: do plockera Re: zwykły szantaż lekarzy i farmaceutów! IP: *.dynamic.mm.pl 03.01.12, 11:22
        Właściwie to zgadzam się z Tobą całkowicie. Dziś bez biegłego posługiwania się siecią trudno byc dobrym fachowcem w dowolnej dziedzinie . Co prawda w medycynie europejskiej wypracowano system podnoszenia kwalifikacji lekarzy i on w polsce jako tako działa / dowód - zatrudniaja nas wszędzie./ Sam znam tez wspanialych lekarzy i operatorów nie ptrafiących włączyc komputera ale są to wyjątki potwierdzające regułę. I rzeczywiście gdyby nie te niskie składki i bałagan to bym cienko cwierkał. Tak więc pełna zgoda. Tylko pamiętajcie - i Ty i inni krytykanci- to naprawdę nie my lekarze ten bajzel zorganizowaliśmy. Kowal zawinił a cygana wieszają. My w tej bylejakości musimy żyć. Myślisz ,że mnie nie irytuje fakt ,że w stolicy są gigantyczne kolejki na badania diagnozujace raka. Rozpacz bierze bo to po prostu musi! skutkować opóźnieniem rozponania. My lekarze jesteśmy jak inni rodacy. /Zgoda - może jesteśmy bardziej tępi i pazerni/ ale za organizację opieki zdrowotnej odpowiada rząd . PO cieszyła sie moją sympatią ale ja traci. PISowskie /PO PISowskie/wskazywanie wroga - i to w klasie średniej- to nie jest metoda. Mam nadzieję ,że społeczeństwo - także i Ty - nie dacie się nabrać na ten numer
        • Gość: Konowal Re: zwykły szantaż lekarzy i farmaceutów! IP: *.dynamic.mm.pl 03.01.12, 11:28
          Oczywiście powyższe jest mojego autorstwa. I jeszcze raz apeluję - ludzie - nie dalcie się podpuszczać . Za organizację ochrony zdrowia w Polsce lekarze odpowiadają tak samo jak inzynierowie za stan dróg. Mozna dyskutować o etyce łapówkach itd. jest tu wiele złego . Ale nie nas można winić za stan słuzby zdrowia.
          Pozdrawiam
          • karolina_wk Re: zwykły szantaż lekarzy i farmaceutów! 03.01.12, 13:18
            Wszyscy się zgadzają, że służbę zdrowia trzeba reformować. Jak ktoś to robi, to podnoszą się krzyki, że jakieś rzeczy się zmieniają. Pisałam to już w swoim dłuższym komentarzu, ale po prostu nie widzę racjonalnego argumentu, dlaczego lekarze nie mogą wypełnić rubryczki z odpłatnością dla pacjentów, których leczą od lat. Znają tych ludzi, i co, nagle w ciągu 2 dni zapomnieli o ich schorzeniach, o lekach jakie przepisywali, zapomnieli czy chorują przewlekle? Mają serce pacjentów z cukrzycą czy nowotworem odesłać z gabinetu ze świadomością, że nie wykupi leku w pełni refundowanego?? I dlaczego?? W imię czego?? To jest zwykła złośliwość!!!!!! i związkowa lojalność! a nie lojalność wobec pacjenta!! Lekarze buntują się, że muszą sprawdzić lek, napisać jedną dodatkową rubryczkę! faktycznie wam dowalili pracy! O ubezpieczeniach nie wspomnę, bo można się z pacjentami dogadać, aby brali zaświadczenia, albo składali oświadczenia. I bez głupich tłumaczeń, a co by było gdyby...? Lekarze danej specjalności korzystają z max kilkudziesięciu leków, a najczęściej z kilku!!! Jaki to problem je sobie na kartce wypisać, z odp. odpłatnością i powiesić!!! Problem?? to zadzwońcie do Wisły i zapytajcie jakie ponadludzkie umiejętności posiadają tamci medycy, bo dla niech nie jest to problem!!
            Mam nadzieję, że społeczeństwo lekarzom pokarze, że nie są świętymi krowami, na które trzeba chuchać i dmuchać. A tym lekarzom, którzy mimo powszechnego w ich zawodzie ogłupienia, normalnie wykonują swoje obowiązki i nie robią cyrku, serdecznie dziękuję.
          • Gość: fiona Re: zwykły szantaż lekarzy i farmaceutów! IP: *.plock.mm.pl 04.01.12, 11:22
            popieram
            • Gość: fiona Re: zwykły szantaż lekarzy i farmaceutów! IP: *.plock.mm.pl 04.01.12, 11:37
              popieram oczywiście konowala.Tylko osoba pracująca w służbie zdrowia wie jak to wygląda od podszewki i czego się wymaga od lekarzy,pielęgniarek ,rejestratorek,itp.To jest jakaś biurokratyczna paranoja.Caly etat mozna tylko siedziec i zamiast przyjmowac pacjentow po prostu wypelniac papiery i inne glupoty wymyslone przez NFZ czy inne instytucje ciagle kontrolujące te wlasnie dokumenty i z powodu braku jakiejs pierdoly narzucające wysokie kary finansowe niewspolmierne do zaniedbania.bo ktos musi miec posadkę.problem nie tkwi ani w lekarzach ani w aptekarzach.Lekarz owszem bierze pieniądze za leczenie czlowieka,ale jakim prawem ma odpowiadac finansowo za czlowieka ktoremu wydal receptę z refundacją,bo np ten pokazal mu sfałszowaną legitymację ubezpieczeniową,podbitą gdzieś zdobytą na lewo pieczątką,albo uwierzyl mu na slowo ze jak ma legitymacje podbita 3 mce temu to jeszcze nadal pracuje w tej samej firmie....i wiele innych historyjek.lekarze mają rację w 100%.niech się to cale towarzystwo slkupi na tym czemu do tej pory w Polsce nie ma elektronicznych kart potwierdzających ubezpieczenie pacjenta.komuś batrdzo zalezy na tym aby ich nie było.
      • Gość: m Re: zwykły szantaż lekarzy i farmaceutów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.12, 11:36
        ...wystarczy że lekarz poprosi pacjenta nie tylko emeryta o napisanie oświadczenia (które można wcześniej przygotować odbić na ksero) że jest ubezpieczony, tak naprawdę to wojna o pieniądze koncernów, lekarzy zamiast protestować niech zaczną diagnozować badać i leczyć,
        a nie tylko wypisywać recepty i nawet z drobną infekcją wychodzi się z wypisanym antybiotykiem,steryd, przeciwbólowym, antyhistaminowym, syrop, i inne wszystko napisane na recepcie nawet suplementy (no bo jak to jest na recepcie to chyba ważne i trzeba wykupić), no ale trzeba dać zarobić firmom farmaceutycznym oczywiście nie za darmo, a skoro nie mają czasu niech nie przyjmują przedstawicieli firm farmaceutycznych zaoszczędzą go wiele... z mediami i koncernami nie da się walczyć ... najlepiej nie chorować proponuje też nie oglądać za dużo tv ... życzę wszystkim dużo zdrowia w nowym roku
        • Gość: konowal Re: zwykły szantaż lekarzy i farmaceutów! IP: *.dynamic.mm.pl 03.01.12, 11:58
          nie wystarczy- fundusz tego nie uznaje. Niby masz racje bo w śadzie pewnie lekarz by wygrał ale przedtem nie bedzie miał pieniedzy z funduszu i na adwokata!
          O co tym doktorom chodzi.?!
          Ano tylko o to aby pacjent miał kartę magnetyczną z zapisem o ubezpieczeniu. I żeby mógł iść do apteki z receptą a aptekarz po włożeniu karty do czytnika wydał mu lek z odpowiednią odpłatnością!
          • Gość: m Re: zwykły szantaż lekarzy i farmaceutów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.12, 12:59
            ...wystarczy... "W związku z rozmowami rządu z NRL Narodowy Fundusz Zdrowia wydał komunikat, w którym doprecoywywuje zasady procedur postępowania wobec pacjentów. Pisemne oświadczenie pacjenta może być traktowane jako dowód ubezpieczenia zdrowotnego. Do tej pory nie było takiej możliwości. Nowe przepisy obowiązują od poniedziałku"...
            • Gość: m Re: zwykły szantaż lekarzy i farmaceutów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.12, 13:01
              ..."W przypadku braku dokumentu potwierdzającego prawo do świadczeń opieki zdrowotnej pacjent chcący skorzystać z porady lekarskiej może złożyć na piśmie oświadczenie o zgłoszeniu do ubezpieczenia zdrowotnego. Oświadczenie musi zawierać: imię i nazwisko pacjenta, datę urodzenia, PESEL, nazwę instytucji, która zgłosiła pacjenta do ubezpieczenia (np. zakład pracy, uczelnia), nazwę oddziału wojewódzkiego NFZ, do którego pacjent został zgłoszony.
              Przy leczeniu szpitalnym pacjent po złożeniu oświadczenia ma nadal obowiązek dostarczenia dowodu ubezpieczenia. Recepty wypisane przez lekarza posiadającego umowę na wypisywanie leków refundowanych z adnotacją: "Refundacja leku do decyzji NFZ" będą refundowane zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia"
              • karolina_wk Re: zwykły szantaż lekarzy i farmaceutów! 03.01.12, 13:26
                Słuchając wielu opinii w tv, mam nieodparte wrażenie, że ludzie albo nie czytają tych komunikatów, rozporządzeń i ustawy, albo czytają i nie rozumieją, albo tez nie chcą rozumieć i olewają mając swoje racje. Jak byk stoi, że oświadczenie pacjenta wystarcza, a lekarze co robią, odsyłają z pieczątką nawet dzieci i emerytów ustawowo ubezpieczonych!! Dlaczego??
                Jak byk stoi, że recepty z pieczątką są ważne i należy je realizować. Jeżeli nie mają wpisanego przez lekarza stopnia odpłatności, to wszystkie poza ok 200 mają jeden stały stopień refundacji. Pozostałe mają różny i jeśli lekarz nie zaznaczy, że pacjent jest przewlekle chory (bo nagle dostał amnezji!!!) to apteka musi go sprzedać po najmniejszej refundacji i największej odpłatności pacjenta - chyba 70%. Tak czy siak nie powinna żadna apteka sprzedawać ich po 100%, bo refundacja obowiązuje.

Piszę to jako zwykły człowiek, który czyta, słucha i stara się rozumieć co się do niego mówi. Ale widocznie wielu brakuje dobrej woli.
          • Gość: fiona Re: zwykły szantaż lekarzy i farmaceutów! IP: *.plock.mm.pl 04.01.12, 11:40
            DOKŁADNIE!
    • w0w0 Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach 03.01.12, 12:19
      do konowała
      bierzesz moją kasę, bierzesz, jesli pracujesz e Enelmed lub w Lim, albo w medicover. Może spotkamy sie kiedyś i wyjasnimy co kto komu i za co. Panie doktorze.
      • Gość: konował Re: Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach IP: *.dynamic.mm.pl 03.01.12, 12:44
        Chętnie dyskutuję z kazdym. Pozdrawiam
        • Gość: Konował Re: Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach IP: *.dynamic.mm.pl 03.01.12, 12:50
          Do w0w0w0 - pozdrawiami przepraszam. Wczoraj trochę mnie ponioslo. Nie powinienem odpisywac w takiej formie a byc bardziej merytoryczny. Przyznaj jednak ,że troche to sprowokowałes.
        • Gość: 1234 do konowała IP: *.073.c74.petrotel.pl 03.01.12, 13:15
          Szanowny konowale , powiem szczerze że z tak duża arogancja jak w twoim wydaniu dawno sie nie spotkałem, zapytam więc , czy ty jesteś lekarzem czy faktycznie konowałem , w dosłownym znaczeniu , czy wiesz co to jest powołanie , czy wiesz , pamiętasz słowa przysięgi jaką składałeś? I żeby była pełna jasność . Nie wymagam od ciebie abys bawił sie w dr. Judyma, ale jedynie o rozsądek. Czy zdajesz sobie sprawę , że właśnie tego typu postawy, stwierdzenia jakie ty prezentujesz powoduja że ludzie maja tak złą opinię o tzw. służbie zdrowia. Czy wiesz że to że chory jest system nie zależy od pacjentów , od ich widzimisię , że przez ten system jesteśmy właśnie skazani na takich "lekarzy" jak ty ? , że gdyby nie ludzie chorzy którzy przez lata płacili składki to ty byś był bezrobotny? ja tez gdybym nie musiał to takich lekarzy miał bym w ( wiesz gdzie) , czy jak przyjdzie do ciebie pacjent z "kopertą" to też jesteś taki arogancki , czy wręcz chamski ?
          Gdyby nie ten chory system , gdyby mi dali tą kasę która muszę oddawać na takich jak ty doktorków w formie haraczu , to leczył bym, się prywatnie , miałbym możliwość wyboru i na pewno do aroganta nigdy bym nie poszedł.
          I na koniec, proszę nie rozśmieszaj mnie mówiąc że doktorki nie maja dostępu do neta , czy też nie maja komputerów, to co maja w tych sowich "chałupach" będących "podziekowaniem" wdzięcznego pacjenta, nie rozśmieszaj mnie mówiąc że nie potrafisz "odczytać" danych z dowodu osobistego, bo jeżeli jest to prawda to ja współczuję twoim pacjentom , bo może być obawa że z diagnoza sie też nie poradzisz i zamiast środków przeciwbólowych zapiszesz przeczyszczające.
          Jeżeli pracujesz prywatnie , masz w d.. nasze , funduszowe pieniądze to szkoda , że studiów też prywatnie nie skończyłeś , za które musiałbyś zapłacić z własnej kieszeni , a tak właśnie z tych pieniędzy , z naszych pieniędzy je ukończyłeś .
          I już naprawdę na koniec , chłopie z dobrej woli sugeruje abys zastanowił sie czy ty naprawdę nadajesz sie na lekarza, osobę która ma nieść pomoc innym - potrzebującym , może lepiej sprawdził bys się jako pracownik MPO , oczyszczający szamba , tam miałbyś na codzień do czynienia z produktem przywoływanej tu przez ciebie d..y
          • Gość: konował Re: do konowała IP: *.dynamic.mm.pl 03.01.12, 13:51
            Do 1234 -nie przeczytałes mnie uwaznie. Twoich pieniędzy ze skladek nie biorę. Łapówek równiez. Pacjenci mnie wybierają z wlasnej woli. Wierzę,ze dlatego ponieważ staram się byc uczciwym czlowiekiem. W prywatnych placówkach lekarze sa ujmujaco grzeczni a pacjenci zadowoleni. A są to ci sami lekarze ktorzy zbraku mozliwosci bywają paskudni w publicznej sluzbie zdrowia. System jest chory i to nie my lekarze go zorganizowalismy. Mnie to wszystko irytuje tak jak Ciebie. Ale to Ty przy pomocy polityków których wybrałes tak słuzbę zdrowia zorganizowałes. a poza wszystkim zazdrośnik z Ciebie.
            Na tym konczę wszelkie polemiki. Powód - na tym poziomie co 1234 nie będę dyskutować.
            • Gość: normalny Re: lekarz jak prostytutka??? IP: *.opera-mini.net 03.01.12, 17:41
              To musisz być nieźle upośledzony emocjonalnie i intelektualnie "konowale" aby traktować swój zawód jak prostytucję, że za państwowe pieniądze (w twoim rozumieniu żadne) nie potrafisz być przyazny drugiemu człowiekowi tylko jesteś gburem z fochami w nosie, a za prywatne uśmiechnięty jak pier...ty i odpicowany jak kurtyzana z pl. Pigale. Poziom obleśnej prostytutki spod latarni.
            • Gość: fdhjfd Re: do konowała IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 03.01.12, 18:14
              I właśnie o to mi chodzi -przestań..Dyskutować z tobą nie chcę, wręcz marzę żebyś zakończył ten swój ,,intel..."poziom...
    • Gość: iaj Re: Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.12, 13:00
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/10,114927,10885637,Podwyzki_cen_lekow___Czeka_nas_smierc_glodowa_.html
      • karolina_wk Re: Do diabła z tym! Reakcje płocczan w aptekach 03.01.12, 13:37
        I w ten sposób podniesiona panika wśród biednych i łatwowiernych emerytów spowodowała, że magazyny zostały wyczyszczone z leków. Koncerny i apteki zacierały ręce. A wielu z tych ludzi dzisiaj kupiłoby te leki taniej. Szkoda mi tych starszych ludzi, ale z drugiej strony nie można wiecznie oczekiwać, że leki będą za darmo, a każda zmiana, chociaż nawet jeszcze nie weszła w życie, będzie tragedią i katastrofą. Na takich nastrojach łatwiej lekarzom robić swój cyrk.
        • Gość: 1234 do konowała IP: *.073.c74.petrotel.pl 03.01.12, 14:08
          Na początek cytat - z twojego wpisu

Inteligentny w0w0 - mam gdzieś Twoje pieniadze- pracuję prywatnie w gabinecie i w warszawskiej prywatnej firmie / bez kontraktu z funduszem/ i Twojej gó...anej kasy nie biorę!!!.

I teraz porównaj prosze te słowa z moimi , jeżeli uważasz że zaprezentowany przez ciebie "poziom" jest wyższy od mojego , no to trudno , faktycznie , szkoda z tobą dyskusji ,
          sam wydałes sobie ( niestety) świadectwo , sam określając poziom ewnetualnej polemiki.

a w to , że nie bierzesz "kopert" to ja chłopie nie uwierzę , za dobrze znam wasze środowisko, i jeszcze jedno . Piszesz , że w społecznej służbie zdrowia lekarze nie mają możliwości być uprzejmymi wobec nas pacjentów, i tu widzisz kolego nie rozumiem, czy aby byc uprzejmym muszę miec z tego jakiekolwiek gratyfikacje, jakieś specjalne warunki ? czy zwykła grzecznośc uprzejmośc to nie raczej cecha charakteru nie uwarunkowana miejscem ani kolicznościami , czy nie można być uprzejmym w bardzo trudnych nawet warunkach? ja myśle że tak , ale ty chyba tego nie jestes w stanie zrozumieć , dlatego , jeszcze raz sugeruje , abys zastanowił sie nad "wyborem" fachu jakiego dokonałes.
          Ale mimo wszystko pozdrawiam , i życze więcej pogody ducha i "dobroduszności" czego jak widze bardzo ci brakuje.
          I na koniec, drogi konowale , ja wpływ na to jaki funkcjonuje system ochrony zdrowia mam i maiłem taki jak np. na to czy w tym roku będzie zima , czy nie.
          A co do wyborów politycznych , to ujawnię ci moją "tajemnice" ( tylko nikomu jej nie zdradź , głosowąłem na Palikotów z nadzieją że może , skoro nie może byc lepiej bedzie smieszniej , zdając sobie sprawe , ze mój udział w tej szopce , wyborze jest wyjątkowo iluzoryczny :)
          • Gość: normalny Re: Homeopatia IP: *.opera-mini.net 03.01.12, 17:25
            Proponuję spróbować leków homeopatycznych (tam gdzie można w konsultacji z sensownym lekarzem rzecz jasna) homeopatia to wróg nr 1 dla bandy farmakokonowalskiej (nie mylić z uczciwymi lekarzami) co to za cel życiowy mają tylko szmalec, empatię rozwiniętą na poziomie pawiana, wiedzę dziurawą jak sito a ambicje traktorzysty marzącym o prowadzeniu Airbusa A380. Nie każdy mus kontynuować zawód lekarza, a miejsce takich będą inni chętni, zdolni, młodzi choćby z Ukrainy niezmanierowani i niezdeprawowani całą tą środowiskową szmalcowatą patologią.
            • Gość: aptekarz Homeopatia - rozcienczone placebo IP: *.class96.petrotel.pl 03.01.12, 17:48
              wrzuc do jeziora pastylke leku, wymieszaj, masz cale jezioro leku homeopatycznego :)
              • Gość: normalny Re: do rozumka od placebo IP: *.opera-mini.net 03.01.12, 18:44
                No proszę jaki klasyczny i szybki odzew biochemicznego ptasiego rozumka dla którego nauka na poziomie fizyki kwantowej to już czarna magia. Cały wasz problem (lekarze, farmaceuci) polega na tym że wasze studia są na poziomie średniorozgarniętego licealisty z dużą ilością wiedzy do połknięcia jak mleczko co stanowi jedyną różnicę, natomiast tam gdzie naprawdę zaczyna się nauka dla was się dużo wcześniej kończy wraz z jej ZROZUMIENIEM a nie połknięciem przez rurkę. :)
                • Gość: do "normalnego" do normalnego z rozcienczonym rozumkiem IP: *.219.c81.petrotel.pl 03.01.12, 23:36
                  Jeżeli chory cierpi na podobne objawy (np. "niepokój, szumienie czegoś, kolkę i swędzenie ucha") homeopata przepisuje mu substancję, która te objawy "wywołała", gdyż "podobne należy leczyć podobnym". Uwaga! Ostatnie stwierdzenie to najważniejszy dogmat homeopatii. Dla porządku dodam, że jest sprzeczny z całą współczesną medycyną. Dla niezorientowanych: głębia "naukowa" tego ludowego przysłowia odpowiada powiedzeniu, iż "wodę należy suszyć wodą".
                  Jeżeli ja mam ptasi rozumek, to ty go nie masz wcale :)
                  • Gość: obiektywny Re: do normalnego z rozcienczonym rozumkiem IP: *.051.c81.petrotel.pl 04.01.12, 11:47
                    Gość portalu: do "normalnego" napisał(a):

> Jeżeli chory cierpi na podobne objawy (np. "niepokój, szumienie czegoś, kolkę i
                    > swędzenie ucha") homeopata przepisuje mu substancję, która te objawy "wywołała
                    > ", gdyż "podobne należy leczyć podobnym". Uwaga! Ostatnie stwierdzenie to najwa
                    > żniejszy dogmat homeopatii. Dla porządku dodam, że jest sprzeczny z całą współc
                    > zesną medycyną. Dla niezorientowanych: głębia "naukowa" tego ludowego przysłowi
                    > a odpowiada powiedzeniu, iż "wodę należy suszyć wodą".
                    > Jeżeli ja mam ptasi rozumek, to ty go nie masz wcale :)

a co to za bełkot paranaukowy???
                    • Gość: obiektywny Re: do normalnego z rozcienczonym rozumkiem IP: *.051.c81.petrotel.pl 04.01.12, 11:52
                      głupia szczepionka funkcjonuje na zasadzie "podobne leczyć podobnym" wstrzykuje się pacjentowi osłabione drobnoustroje by jego organizm a dokładnie jego przeciwciała "zahartowały" się w walce z drobnoustrojami wywołującymi daną chorobę

ty wróć lepiej do szkoły
                      • Gość: do "normalnego" Re: do normalnego z rozcienczonym rozumkiem IP: *.064.c88.petrotel.pl 04.01.12, 13:34
                        a co to za bełkot pseudonaukowy??? :D
                        • Gość: normalny Re: do normalnego z rozcienczonym rozumkiem IP: *.opera-mini.net 04.01.12, 15:47
                          zapytaj tego *.219.c81.petrotel.pl, dowiesz się jak wodę osuszyć.
                          • Gość: menel Re: do normalnego z rozcienczonym rozumkiem IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.12, 16:07
                            Lekarzom w nowej ustawie nie podoba się WYŁĄCZNIE paragraf 148 tej ustawy, który mówi o ODPOWIEDZIASLNOŚCI MATERIALNEj za przyznanie zniżki osobie do tego nieuprawnionej - walczą o USUNIĘZCIE z ustawy tylko tego jednego zapisu .
                            Reszta im nie przeszkadza; nie mają żadnych trudnosci z ustaleniem faktu uzbezpiecznia i prawa do zniżki i skali tej zniżki ani ze znalezieniem właściwego z listy leków refundowanych. Lekarze tylko NIE CHCĄ PONOSIC odpowiedzialnosci materialnej.
                            A istotą ustawy jest uszczelnienie systemu i radyklane zmniejszenie olbrzymich kwot pieniżżnych płaconych za leki wyłudzone na NIENALEŻNE ULGI I ZNIZKI przez wielu ludzi przy pomocy lekarzy ze zbyt dobrym sercem lub skorumpowanych. Po prostu czas skończyć z rozrzutnością i nieliczeniem z publ;icznymi pieniedzmi, których brakuje również na leki.
    • Gość: rzadko na forum jakis chory umysł POmylił IP: *.224.c84.petrotel.pl 08.01.12, 11:04
      lekarzy z Al Capone. Lekarza odpowiedzialność powinna być za sztukę leczenia. Tymczasem rząd wymyślił by na lekarza zwalić robotę urzędniczą i tu go łapać za błędy, a błędów nie robi tylko ten co nic nie robi. Ktoś mi nie dawno odpowiedział - czy widziałem lekarza który odpowiedział za błędy w sztuce ? Tak widziałem, w telewizji. Mało tego jest z różnych powodów ale przede wszystkim ja myślę że z powodu słabej machiny prawniczej. Gdybyśmy mieli tylu adwokatów co w USA którzy biliby się o klienta mogło by to nas zbliżyć do tamtejszych standardów. A o rozwaleniu korporacji adwokackiej gdzie najczęściej zawód ten przechodzi z rodziców na dzieci ten rząd nawet się nie zająknie. Robią lekarzy czarnego luda i niepotrzebnie wydłużają kolejki. Przecież mniej obsłużonych pacjentów to jest ratunek dla budżetu a nie żadna troska o pacjenta a grzebanie przez lekarza w 200 stronicowym dokumencie podczas pracy kolejek nie skróci. Zamiast tablety posłom trzeba było zapewnić tablety lekarzom i zbudować odpowiednią infrastrukturę ale to by były koszty. A koszty się tnie i szczuje ludzi na lekarzy. No i wcale się nie dziwie lekarzom że nie chcą wierzyć w słowa Premiera, przecież może tak samo kłamać i potem odwracać kota ogonem jak choćby ewidentnie oszukiwał w sprawie abonamentu RTV który teraz zamierzają dodać do prądu a którego miało nie być wcale.
      • Gość: xyz Re: jakis chory umysł POmylił IP: *.opera-mini.net 08.01.12, 12:29
        I z tym zgoda, a jaki mamy "rząd" każdy widzi, tylko idiota może jeszcze na po...lonych głosować i wierzyć w ich cuda.
        • Gość: Re Re: jakis chory umysł POmylił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 14:44
          Możesz nie głosować na PO. Ważne byś nie oddał głosu na pisowców!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka