Dodaj do ulubionych

Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabrakł...

16.03.12, 16:15
"Andrzej Wochowski, komendant płockiej straży, znał w piątek wyniki zbierania podpisów. I także przyznawał, że to sporo. - Choć z drugiej strony, to zaledwie 6 proc. mieszkańców Płocka - zaznaczał."

Panie komendancie, po co się Pan oszukuje? Po pierwsze, pomylił się Pan w rachunkach, bo to nie 6%, ale 8% mieszkańców Płocka (może wziął Pan pod uwagę też nieletnich i niemowlaki, ale oni nie głosuję). Po drugie zaś proszę wziąć pod uwagę tzw. regułę 1-9-90, która mówi, że w każdej społeczności zwykle najwyżej 1% stanowią zapaleńcy, 9% ludzie aktywni, a pozostałe 90% to tacy, którym wszystko jedno. Z tej perspektywy wynik 8% powinien Pana bardzo poważnie zastanowić. Chyba, że jest Pan tylko komendantem malowanym, który po prostu chce sobie spokojnie trwać na swojej posadzie póki Panu na to pozwolą rządzący naszym miastem.
Obserwuj wątek
    • Gość: GONIA [...] IP: *.plock.mm.pl 16.03.12, 16:39
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: ABS Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.068.c94.petrotel.pl 16.03.12, 16:47
        Przecież zarówno za Pogotowie i Straż już płacimy, my podatnicy.
        • Gość: kaziulek Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.class100.petrotel.pl 16.03.12, 17:15
          A ja chciałbym nieskromnie przypomnieć P. Andrzejowi , że jakby nie było to komendantem jest już ponad rok. Więc zapytam , co do tej pory pan zrobił aby tych procent nie było 8 a 1 . W mojej ocenie nic. Jak było - tak jest. Jak na ulicy pracowało trochę więcej niż połowa strażników a reszta w biurze
          • Gość: `osiedlanka Referendum w sprawie straży -BIS powtórzyć IP: 95.178.0.* 16.03.13, 09:35
            Gość portalu: kaziulek napisał(a):
            Panie komendancie , na pana miejscu podziękował bym też gw , za brak jakiejkolwiek informacji o tym gdzie można te podpisy składać, no ale przecież to było by sprzeczne z tą wspomnianą akcją propagandową.
            Tu właśnie - w braku tej informacji widzę też przyczynę niepowodzenia.
            A panu Krupie proponuję powrócić do tematu przy np. wyborach.
            I to by było na tyle - coby zacytować kalsyka , akuratnego ( że tak powiem) do tematu straży miejskiej.
            Aha bo zapomniałem - ta formacja kosztuje rocznie 4 500 000 - cztery i pół miliona złotych, 1 500 000 półtora miliona dolarów, ponad MILION EURO
            No fajna kwota do wydania np wsparcia bezrobocia w Płocku a tak co mamy łapanie na radarek czyli mandaty a gdzie bezpieczeństwo na osiedlach i imprezach PATROLE NOCNE I TO PIESZE PO OSIEDLACH a nie konwojowanie autobusu KM a młodzież wysiada i zakłóca spokój na osiedlu gdzie JEST SM w autku NO CHYBA NA TYM NIE POLEGA PRACA STRAZNIKÓW JAK SAMA NAZWA STRAZ MIEJSKA Należy powtórzyć zbieranie podpisów powstaną Rady Osiedla i może wspólnie podjąć inicjatywe bo narazie to była słaba informacja ze strony mediów i stąd TAKI WYNIK.
          • Gość: Paweł Stefański Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.204.102.117.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.03.13, 10:16
            Gość portalu: kaziulek napisał(a):

> Aha bo zapomniałem - ta formacja kosztuje rocznie 4 500 000 - cztery i pół mili
            > ona złotych, 1 500 000 półtora miliona dolarów, ponad MILION EURO

i tu się mylisz, sam pan komendant prostował tę niescisłośc na niedawnym ( 21 lutego br) posiedzeniu komisji komunalnej RM poświęconemu własnie SM.
            Komendant zapodał, że te koszty wynoszą prawie 7 mln zł/rok - tj grubo ponad 2 mln US$ jakieś ponad 1,7 mln Euro.
    • Gość: xxx Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.plock.mm.pl 16.03.12, 17:44
      Tylko że p.pieniacz nie odliczył tych głosów co byli za pozostawieniem a te też były zbierane i była ich 1/3 .
      • Gość: relikt Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.106.c68.petrotel.pl 16.03.12, 17:50
        A moim zdaniem to ludzie zawsze będą psioczyć na straż miejską, na służbę zdrowia, na policje itp. Ot taka już dziadowska polska mentalność - narzekanie i przewaga negatywów nad pozytywami bo oczywiście pozytywów nigdy nie widać... Niech ci mądrzy co chcą przenieść wszystko na policje to niech znajdą kasę na policje ażeby doposażyć w sprzęt, w ludzi w administracje. W Płocku jesteśmy tylko miastem a nie województwem a to jest duuuuża różnica.
      • Gość: kaziulek Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.class100.petrotel.pl 16.03.12, 17:51
        Nie wiem skąd twoja informacja , ale ja czytam tu , że :

Ale wśród zebranych przeze mnie podpisów tylko jedna osoba zadeklarowała, że jest za strażnikami. Reszta chciała głosowania. I likwidacji.

Więc , ktoś tu kłamie chyba
        • Gość: adam Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.plock.mm.pl 16.03.12, 18:11
          Liczyć nie potrafisz zebrałeś przecież trzy głosy.
          • Gość: ptak dodo Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 18:23
            podzielam poglad p romana_j iz wynik ten powinien dawac do myślenia. Jednak nie panu komendantowi bo on tu nie powinien nic komentowac ale w ciszy temat przemyslec . Ten wynik powinien dac wiele do myslenia prezydentowi . To jest bardzo negatywna ocena strazy miejskiej wyrazona w bardzo jasny i mierzalny sposób przez mieszkańców . Co do komendanta mozna jedynie powiedziec ze "urwał się ze stryczka " i to okreslenie wyraza ocene jakosci jego pracy .
            Ta ocena jest w oczach mieszkancow bardzo negatywna , co potwierdza ze jednak ocena forumowiczow okazala sie reprezentatywna . Nad tym wynikiem nie mozna przejsc do porządku dziennego . Oczekujemy reakcji prezydenta i propozycji dzialań sanacyjnych .
            to jednak musza być bardzo przemyslane i powazne propozycje poniewaz tej porazki dla strazy miejskiej jką jest ten wynik nie da sie zagadać ani zamilczeć . Powinno to być nadal zachętą do mobilizacji tych wszystkich obywateli naszego miasta którzy zle oceniają pracę SM do dalszej aktywnosci i patrzenia na ręce tej sluzbie . Na szali jest nasze bezpieczenstwo i nasze pieniadze . Chyba nie trzeba lepszej motywacji .
            • Gość: bosman Krupa został przekupiony IP: 96.8.113.* 16.03.12, 19:00
              nadal miliony bogate miasto w błoto wyrzucać będzie
        • Gość: strażnik texasu Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.12, 19:19
          Niech ktoś powie kto i gdzie zbierał podpisy ????
      • Gość: nina Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.plock.mm.pl 17.03.12, 17:11
        jest tak dużo problemów istotnych , nie ma sensu zwiększać bezrobocia w Płocku jest i tak duże co za ludzie którzy we własnym mieście by zwiekszali bezrobocie pan który zbirał głosy ma pracę fajnie niech nie pozbawia innych bo bezrobocie będzie wzrastało a młodych wykształconych przybywa
    • taki-los Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabrakł... 16.03.12, 19:47
      Żenada.Wasz prezydent,ten cały komendant i udawanie że Polska jest najważniejsza. Alternatywy póki co ...nie widzę.Niestety idziemy na dno przede wszystkim moralne i nie tylko. Przychylam się do ponownej akcji, bo było to tak robione, żeby nie obudzić ROZUMU!
      • Gość: SM = SG? Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.plock.mm.pl 16.03.12, 21:02
        Zauważyć należy jedno. Otóż poprzednik A. Mochowskiego NIE był profesjonalistą np. od prewencji bo taka jest także dziedzina SM i było do luftu.
        Obecnie komendantem jest wyuczony oficer prewencji i jest podobnie o czym świadczą głosy na forum i w mieście.
        Widocznie nikt nie ma sposobu na tę SM. Nie ma siły by poprawić jej sprawność i wizerunek.
        Więc skoro nie ma sposobu to wniosek może być tylko jeden. Ta formacja tutaj nie zdaje egzaminu. Chyba, że jest źródłem dochodu z mandatów. Ale i tu znam lepszych. Tacy są w Białym Borze. Ciekawe kto tam jest komendantem SG?
        --------------------------------------------
        SM - Straż Miejska
        SG - Straż Gminna
        • Gość: SĘDZIA DRED! YES MAN! IP: *.plock.mm.pl 16.03.12, 22:52
          a ja jestem za Strażą Miejską! Niech będzie - mi nie przeszkadzają, a też i wątpie, ze za te zaoszczędzone miliony w jakiś inny sposoób zwiększy się bezpieczeństwo, a jak jakiś narąbany małolat ma ochoty na pyskówki, burdy czy tym podobne - niech powydziera sie na rodziów.
          • Gość: Sukub Re: Panie Przedsiębiorco z Gór ;P IP: *.210.c81.petrotel.pl 17.03.12, 07:38
            A ja mam pytanie do Pana Przedsiębiorcy, czy da Pan pracę tym, o których zwolnienie Pan walczy??? Bo przecież wiadomo, że likwidacja Straży będzie wiązała się z likwidacją etatów! Jak napisał poprzednik i tak te miliony pójdą w błoto więc lepiej niech dadzą zarobić ludziom ( mieszkańcom płocka, bo przcież to oni pracują w straży), niż wydadzą na pierdoły albo sami podzielą między siebie!!! Ja jestem za usprawnieniem prac Straży ale nie za jej likwidacją!
          • Gość: MIKA Re: YES MAN! IP: *.plock.mm.pl 17.03.12, 17:17
            JA TEŻ TE PIENIĄDZE I TAK BY NIE BYŁY SPOŻYTKOWANE W SENSOWNY SPOSÓB A PO CO TE AKCJE POWINNIŚMY WALCZYĆ O TO ŻEBY NIE ZWIĘKSZAĆ BEZROBOCIA I TAK JESTEŚMY PIPIDÓWKĄ LUDZIE MŁODZI MUSZĄ WYJEZDZAĆ MI TAM NIE PRZESZKADZA PATOLOGII POZIOM WZRASTA I BĘDZIE WZRASTAŁ BEZPIECZEŃSTWO JEST WAŻNE
    • Gość: Sukub Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.210.c81.petrotel.pl 17.03.12, 07:41
      Ech Romek, te 90% to ludzie zajęci pracą, swoimi problemami, nie mający czasu na CIĄGŁE siedzenie na forum i wyszukiwanie sobie sensacji, i sztucznych problemów! Nie znaczy to, że wszystko jest im obojętne! ;P
    • Gość: !? Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.plock.mm.pl 17.03.12, 09:44
      Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych (Dz. U. z 1997 r. Nr 123, poz. 779, z 2002 r. Nr 113, poz. 984, z 2003 r. Nr 130, poz. 1190, z 2008 r. Nr 223, poz. 1458, z 2009 r. Nr 97, poz. 803, z 2010 r. Nr 182, poz. 1228, z 2011 r. Nr 5, poz. 13)
      Art. 4. Rada gminy może rozwiązać straż po zasięgnięciu opinii właściwego terytorialnie komendanta wojewódzkiego (Stołecznego) Policji, o czym zawiadamia wojewodę. W przypadku nieotrzymania opinii, rada gminy może rozwiązać straż po upływie 14 dni od dnia przedstawienia wniosku o wydanie opinii.
      Art. 7. 1. Strażą kieruje komendant, zatrudniany na podstawie umowy o pracę przez wójta, burmistrza (prezydenta miasta), po zasięgnięciu opinii właściwego terytorialnie komendanta wojewódzkiego (Stołecznego) Policji. W przypadku nieotrzymania opinii wójt, burmistrz (prezydent miasta) może zatrudnić komendanta po upływie 14 dni od dnia przedstawienia wniosku o wydanie opinii.
      2. Przełożonym Komendanta jest wójt, burmistrz (prezydent miasta).
      Art. 26. Z dniem zatrudnienia strażnik składa pisemne ślubowanie następującej treści:
      „Ślubuję uroczyście służyć Państwu i wspólnocie lokalnej, chronić porządek publiczny i bezpieczeństwo ludzi, przestrzegać porządku prawnego i dyscypliny służbowej, dbać o etykę i dobre imię służby”. Ślubowanie może być również złożone z dodaniem słów „Tak mi dopomóż Bóg”.
      • Gość: kamil Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 11:53
        Nikt z moich znajomych nie wiedział o referendum. Wszyscy są za likwidacją albo poważną modernizacja SM. Wyniki referendum nie są pełne. Popełniono błędy techniczne, nie dotarto do wszystkich zainteresowanych.
        • Gość: sabotaż? Re: Referendum w sprawie likwidacji straży. Zabra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 17:19
          moze tak zbierali zeby nie zebrac - tez mozliwe ?!
          • Gość: nba tej kliki nie da się rozwiązać, tu kasa jest IP: *.artnet.pl 17.03.12, 20:24
            macie pracować na opie...czy
            • Gość: oto my Re: tej kliki nie da się rozwiązać, tu kasa jest IP: *.1and1.pl 20.03.12, 15:55
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11377145,Policja_zatrzymala_15_straznikow_miejskich_z_Dabrowy.html
              • Gość: li Re: tej kliki nie da się rozwiązać, tu kasa jest IP: *.113.8.96.host.nwnx.net 21.03.12, 20:08
                następne będzie skuteczne
                • Gość: obserwator SM Re: tej kliki nie da się rozwiązać, tu kasa jest IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.12, 22:05
                  Kto z czapki UMP nadzoruje działalność SM, kto jej stawia zadania, rozlicza ją z ich realizacji i ocenia działalnośc?
                  Jeśli to ma polegać na tym, że raz w roku komendant złoży samouspokająjace sprawozdanie polegające na wyliczeniu ilość patroli własnych, wspołnych z Policją, ilośc transportów pensjonariuszy do myjki, ilośc pogadanek w przedszkolach i z tego wyciagnie stały wniosek : nastąpiła poprawa w prównaniu z rokiem ubiegłym TO JEST TO WIELKA LIPA.
                  Ja dysponuję zaledwie WYRYWKOWĄ, ale za to DOBRZE UDOKUMENTOWANĄ STATYSTYKĄ, która podważa wymowę statystyk SM, kwestionuje dobrą SAMOOCENĘ kierownictwa SM oraz ocenę pracy SM przez kierwonictwo UMP.
                  I komendant SM doskonale wie o tym, że jestem w stanie podważyć wymowę statystyk SM.
                  Wie też o tym GW.
                  Kazdego dnia można dostarczyć dziesiątki dowodów na kiepską pracę SM - takie dowody są również z dnia dzisiejszego, niestety. Będą też z dnia jutrzejszego i następnych też, niestety.
                  • Gość: obserwator SM Re: tej kliki nie da się rozwiązać, tu kasa jest IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 13:57
                    zgodnie z wczorajszą zapowiedzią odbywa się dzisiaj konkurencja "jazda obserwowana SM" - obserowoana przez płocczan.
                    Ja np ok. godz 11.40. obserwowałem i dokumkentowałem na ul. 1 maja pracę patrolu SM kierowanego przez strażnika o nr 034.
                    Trzeba było mu pokazywać palcem na czym polega problem i co jest do roboty , kombinował przy tym jak kon pod górę: najpierw twierdził, że nie ma problemu, że wszystko jest w porządku, potem twierdził że 115 = 150, urządził nawet uliczne referendum z pytaniem: czy 115 = 150 ?
                    W SM jest do rozwiązania naukowy problem : od ilu źdźbeł trawy na 1 m kwadratowy trawnika mozna uznać, że mamy do czynienia z trwanikiem. Najpierw muszą ustalić to kryterium a zaraz potem oparcować technologię liczenia tych źdźbeł i nabyć odpowiednią aparaturę lpomiarowo-liczącą oczywiście z odpowiednim atestem i legalizacją.
                    Do tej pory nie wezmą się za normalną robotę, za którą są opłacani przez miasto.
                  • Gość: Paweł Stefański Re: tej kliki nie da się rozwiązać, tu kasa jest IP: *.204.102.117.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.03.13, 10:56
                    Gość portalu: obserwator SM napisał(a):

> Kto z czapki UMP nadzoruje działalność SM, kto jej stawia zadania, rozlicza ją
                    > z ich realizacji i ocenia działalnośc?

podaj skąd przepisałeś ten tekst - coś mi się wydaje, że dobrze znam jego autora.
                    sam mógłbym też taki tekst dzisiaj napisać, a dowody znalazłyby się liczniejsze i jeszcze lepsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka