Dodaj do ulubionych

Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty

29.03.13, 10:08
Może właśnie prostota jest wyzwaniem dla nas wszystkich u początków XXI wieku? Wyzwaniem dla biskupów, kapłanów - pracowników kurii i profesorów, dla księży proboszczów i wikariuszy. Prostota w ubiorze, w wystroju plebanii i korzystaniu ze środków komunikacji... - zastanawiał się bp Piotr Libera.

rzekł , po czym wsiadł do najnowszego modelu mercedesa klasy S i udał sie do pałacu , gdzie oczekiwała już służba z posiłkiem oraz napitkiem .
Na obiad przewidziano postny posiłek z wieloryba smazonego w przepiórczych jajach.
Obserwuj wątek
    • Gość: aksum78 Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: *.bb.sky.com 29.03.13, 11:25
      panu biskupowi i wiernym ku rozwadze: www.polskieradio.pl/9/302/Artykul/809805,Kosciol-powinien-zrobic-rachunek-sumienia-fakty-bija-po-oczach-
      do tego juz nasze lokalne grzeszki. co dalej z blacha? bede pytal, bo chyba pan biskup nie rozumie czym dla nas plocczan jest Wzgorze Tumskie i dostep do niego. to czesc Naszego dziedzictwa, ktorego czlowiek spoza Plocka chyba nie "rozumie".......
      • Gość: z opłotków Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: *.180.29.91.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.03.13, 11:43
        Gość portalu: aksum78 napisał(a):

>>> co dalej z blacha? bede pytal, bo chyba pan biskup nie rozumie czym dla nas plocczan
        jest Wzgorze Tumskie i dostep do niego. to czesc Naszego dziedzictwa, ktorego czlowiek
        spoza Plocka chyba nie "rozumie".......

informuje, że blachy juz nie ma , została sprzedana na złom - w jej miejsce pojawiło się srogie ogrodzenie z solidnych pretów stalowych.
        BWT: odpowiednie dla biskupa wielkopostne, skormne i dietetyczne jedzenie to tradycyjna przystawki z kawioru astrachanskiego oraz ogon bobra na ruszcie
        • Gość: prosty Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: *.class101.petrotel.pl 29.03.13, 12:00
          do prostoty z prostatą
    • czytelnikfilip Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty 29.03.13, 17:12
      biskup płocki wzywa do prostoty? to chyba papież Franciszek zapoczątkował ten kierunek dla działalności duchownych. Nie można przypisywać biskupowi takich zasług. A gdzie był do tej pory i nie glosił takich haseł? Oj, płoccy duchowni, pozbądźcie się luksusów na plebaniach, samochodów jeepów i prywatnych majątków poza miastem. Czas najwyższy.
      • Gość: ręce opadają Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: *.plock.mm.pl 29.03.13, 18:10
        Gadanieee...
        • Gość: katolik Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 21:20
          Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż bogaty wejdzie do Królestwa Niebieskiego.
          Biskupie, prostota to budowanie relacji z wiernym ludem. Biskup to " Swiętość" kyóra z ludem się nie brata. Gdzie się pojawi tam hołdy i kwiaty, tylko z jakiej racji?
          • Gość: katolik Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.13, 21:24
            I jeszcze jedno! W większości kapłani gardzą ludem świeckim, uważają się za lepszych, tylko skąd takie mniemanie się bierze? Niektórzy z kolei, boją się ludzi, bezpośrednich relacji z nimi, ot i cała prawda.
    • czytelnikfilip Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty 30.03.13, 05:53
      Biskupie, czas na zmiany. Przenieś się do Domu Pod Trąbami. Zrezygnuj jako pierwszy z luksusów. Proboszczowie płockich parafii też. Zobaczcie jak żyje się biednym ludziom w biedocie.
      • Gość: wyposzczony Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: *.204.39.32.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.03.13, 06:32
        Ty Filip wzywasz biskupa do ubóstwa, poczekaj z tym trochę, odłóz to na po świętach przynajmniej.
        Ja już się nie mogę doczekać jutrzejszego, świątecznego śniadanka wydawanego przez biskupa - apetyt mam wyostrzony jak cholera, pościłem solennie przez cały post, szczególnie po otrzymaniu zaproszenia od biskupa licząc na to, że przynajmniej raz ktoś zafunduje mi wyżerkę prawdziwie świateczną przy pańskim stole i wtedy odbiję sobie chociaż trochę te straszne czasy mizerii.
        Ze swej strony odwdzięczę się fundatorowi dobrym słowem i dowcipem (dobrym bo ciętym) - dopisuje mi nie gorzej niż apetyt mimo poszczenia, a może dzieki temu własnie, sam juz nie wiem.

• Gość: ona Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: 95.178.3.* 30.03.13, 06:51
      Trudno, żeby biskup jeździł KM, jak zwykły obszczymurek. Musi godnie reprezentować Boga, Pana Naszego, Kościół Święty i nas, wiernych. Musi reprezentować i sam się prezentować, więc musi i zdrowo zjeść, i elegancko się ubrać. I nic nikomu do tego, czy tam jest blacha, czy płot, bo to prywatna własność Kościoła. Doceń poganinie, że w ogóle jesteś wpuszczany na prywatny teren. Chodzisz, brudzisz i to wszystko za darmo. A Ty pewnie na swoim nędznym skrawku za płotem psem od razu szczujesz?
      • Gość: tyka Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.13, 07:54
        wpis po wpisie robisz cymbale, a jest okazja pomodlic się.moze powróci zdrowie, rozum,
      • Gość: aksum78 skromnosc IP: *.bb.sky.com 30.03.13, 13:30
        po Twoim wpisie widac, odpowiednia katolicka postawe. pewnie Jezusa tez bys psami poszczula? dopoki sa ludzie tacy jak Ty. ktorzy wytlumacza kazda glupote w Kosciele. instytucja ta bedzie tracici wiernych....zostana tacy jak Ty.......smutne
        • Gość: ona Re: skromnosc IP: 95.178.3.* 30.03.13, 16:03
          Kościół jest Święty, tu na głupotę nie ma miejsca w przeciwieństwie do twojego bolszewickiego rozumku. Rozumiem oczywiście, że ci szkoda i że wolisz nibykatolików, którzy się biją w piersi na każdą twoją idiotyczną uwagę.
          • Gość: aksum78 Re: skromnosc IP: *.bb.sky.com 30.03.13, 18:48
            co ja lubie, a co nie? hasla typu Kosciol jest Swiety wiec nie wolno go krytykowac uwazam za mentalna gupote. Kosciol to My.....zapamietaj........
            p.s. rozweselilas mnie tym bolszewikiem.......... hehehe, dobre. dzieki za dobry joke....
      • Gość: umobserwer Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: *.plock.mm.pl 30.03.13, 20:14
        nieskromni chcialbym tylko przypomniec , ze kosciol nie ma prywatnego dobra, to wszystko jest jego czlonkow, biskup czy ksiadz moze miec prywatny telewizor jak kupil go zanim zostal tym ksiedze, pozniej dostwaal od panstwa ' od wiernych , wiec nie jest to jego ale Kosciola w rozumieniu wspolnoty.
        • Gość: xxx Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: *.019.c75.petrotel.pl 06.04.13, 09:48
          czyli mam rozumieć, że wszystko co ksiądz na parafii kupił, należy do całej parafii??

no to mi się problem rozwiązał, bo nie miałem czym jechać w góry, a teraz już wiem, mam samochód, czarnego passata b7, więc nim sobie pojadę w góry,,,
    • Gość: katolik Z świątecznymi życzeniami dla biskupa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 08:04
      Prostota to mieszkanie - jak dla ciebie zwiększony metraż - na 50 m2, a miejsce pracy biskupa nie w pałacu tylko małym biurze - oszuście!
      Dojazd do pracy z domu autobusem lub piechotą a nie Mercem - oszuście!
      Wynagrodzenie miesięczne za pracę na poziomie średniej i opłaty za własne utrzymanie - oszuście!
      Jak myślisz, czyim kosztem żyjesz jak król - oszuście!
    • Gość: mondry Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: *.31.72.32.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.03.13, 19:32
      Przecież w artykule wyraźnie jet napisane, że biskup wzywa do prostoty. Nawet słowa nie ma o tym by ją miał sam ochote wcielać w życie...... hehehe
      • Gość: biskup Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 22:26
        Dobrze myślisz synu, ale wezwanie wiernych do prostoty życia to również wezwanie oddania Świętemu Kościołowi wszystkiego co wynosi się ponad prostotę. Święty Kościół weźmie na swe barki dobra abyście Wy mogli żyć w prostocie i dostąpić życia wiecznego. Traktujcie to jako wielkie poświęcenie Kościoła dla Waszego zbawienia.
    • Gość: ALLELUJA Re: Msza Krzyżma. Biskup wzywa do prostoty IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.13, 07:32
      www.youtube.com/watch?v=q9CY6AKd64M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka