Dodaj do ulubionych

Sposób na garba

23.04.14, 23:22
No wlasnie czyvwasze dzieci też się garbią ???jak sobie z tym radzicie? Macie jakies patenty? Olenka chodzi do 3 kl, poki co u lekarza jeszcze nie byliśmy
Obserwuj wątek
    • Gość: kolaska Re: Sposób na garba IP: *.ip.netia.com.pl 24.04.14, 10:10
      Trzeba zwracac uwagę od razu jak się zauważy że dziecko zaczyna się garbić bo inaczej jest wlasnie tak, jak u mnie że Staś mówi że mu "nie wygodnie" i dlatego się garbi. Możesz spróbować piłki - zamiast fotela (u nas się nie sprawdziło) , pajaczka, ja jestem zadowolona z zakupu "dobrego krzesła" jest skonstruowane tak by dziecko przyjmowało prawidłową postawę, ma min takie odpowiednio pofalowane oparcie :) . Musisz zobaczyc co twojemu dziecku pasuje
      • becialek Re: Sposób na garba 25.04.14, 20:55
        Dokładnie jak bym słyszała Olę - nie wygodnie i już, mamy pajączka ale za często się włącza gdy dziecko robi inne ruchy niekoniecznie garbiąc się, a jak wygląda to dobre krzesło?gdzie je kupiłaś
        • Gość: kolaska Re: Sposób na garba IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.14, 21:35
          Jak sobie wpiszesz w wyszukiwarkę-dobre krzesło- to od razu ci wyskoczy strona - ja kupowałam właśnie przez tą stronę, jest dużo kolorów Stasiek wybrał sobie zielone bo ma teraz fazę na dinozaury i cały pokój ma w zieleniach ;)
          • supermodnyciuszek Re: Sposób na garba 29.04.14, 22:16
            Pierwszy raz czytam by krzesełko pomagało na garbienie się, ale po wnikliwej lekturzestrony muszę przyznać że brzmi to sensownie. Moje szkrabki nie garbią się jednak wchodzą właśnie w wiek szkolny i jestem na etapie poszukiwania jakiegoś wygodnego siedziska do biurka i myślę że rozważę tą możliwość
            • becialek Re: Sposób na garba 10.05.14, 23:40
              Zakup już za nami, córce krzesełko przypadło do gustu i rzeczywiście są efekty, poza tym jakoś tak zaczęła się bardziej starać, bo wie że specjalnie krzesełko zostało dla niej zakupione, trochę narzekała że nie ma różowego ale krakowskim targiem fioletowe też zaakceptowała ;)
              • Gość: stary ale jary Re: Sposób na garba IP: *.204.19.69.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.05.14, 10:44
                Na podstawie własnych doświadczeń w walce z garbieniem się sprzed kilkudziesięciu lat doświadczeń zakończonych sukcesem podpowiadam.
                1. Skłonność do garbienia się wskazuje, na relatywnie słabe grupy mięśni utrzymujących prosto kręgosłup, w tym mięśni grzbietu - trzeba dążyć do ich wzmocnienia, początkowo przez wybrane zabawy, później poprzez dobrane ćwiczenia i CODZIENNĄ DYSCYPLINĘ TRZYMANIA SIĘ PROSTO.
                2. Jedną z recept na wzmocnienie tych mięśni jest ich angażowanie do coraz dł€zszejh i w końcu STAŁEJ AKTYWNOŚCI.
                Moi dobrze wykształceni i mądrzy nauczyciele WF ( W. Gromczewski i S. Niemczewski ) , skutecznie potrafili zachęcić i przekonać nas do noszenia na głowie książki ( potem było to było kilka a później nawet cały tornister), co wymagało prostej postawy i angażowało kilka grup mięśni utrzymujących prosto kręgosłup.
                Pamiętam, że książkę na głowie zacząłem nosić gdzieś około 1-2 klasy, w ciągu kliku tygodni byłem w stanie przejść nawet ponad 2 km z książkami na głowie (tyle miałem do szkoły). W naszej klasie wiele dzieciaków tak robiło, konkurowaliśmy pomiędzy sobą w tej dyscyplinie.
                2. ważna była również inna aktywność fizyczna: gry zespołowe wymagające biegania, pływanie i wszelka aktywność fizyczna, która angażowała i wzmacniała praktycznie wszystkie grupy mięśni; skutkowało to wzrostem sprawności fizycznej i nawykiem utrzymywania dobrej kondycji i poprawnej postawy i ładnej sylwetki.
                3. W wieku lat kilkunastu przez pewien krótki czas zajmowałem się wiosłowaniem, ten sport najbardziej wzmacnia mięśnie grzbietu.
                4. nadal NIE GARBIĘ SIĘ, jestem szczupły i stosunkowo sprawny, chociaż nie mam wykształcenia związanego ze sportem, ani uprawiałem sportu wyczynowo.

• supermodnyciuszek Re: Sposób na garba 11.05.14, 11:42
                  Ciekawy pomysł z tymi książkami :)Co do pkt 1 to Dobr krzesło właśnie uczy dziecko trzymania prawidłowej postawy.
                  • Gość: stary ale jary Re: Sposób na garba IP: 213.158.221.* 11.05.14, 14:24
                    to ergonomiczne krzesło jest tak skonstruowane, że przede wszystkim WYMUSZA właściwą postawę podczas siedzenia. |Jest to jednak zachowanie w dużej mierze bierne, na innym krześle młodemu człowiekowi może nie chce się siedzieć prosto, może się wydawać że tak jest niewygodnie, może nie mieć dostatecznie silnej woli i motywacji do utrzymywania właściwej postawy. Może po prostu nie mieć dostatecznie wyrobionych i silnych mięśni umożliwiających DŁUGOTRWAŁE utrzymywanie właściwej postawy w każdych okolicznościach.
                    Problem to wyrobienie nawyku stałego kontrolowania postawy.
                    • supermodnyciuszek Re: Sposób na garba 18.05.14, 14:27
                      Ja się nie znam tak dokładnie na fizjonomii ludzkiego organizmu ale tłumaczę sobie to tak ,że dziecko siedzi na takim wyprofilowanym krześle i utrzymuje prawidłową postawę -mięśnie pracują, czyli wzmacniają się, czyli dziecko siedząc na innym ma już wyrobioną postawę a mięśnie na tyle silne by taki pion utrzymywać. Oczywiście nie od razu ale po jakimś czasie korzystania z dobrego krzesła. Tak mi się wydaje
                      • Gość: kolaska Re: Sposób na garba IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.14, 22:09
                        Dla mnie istotne było to że ma pozytywną opinię instytutu matki i dziecka i jeszcze jakieś , dla mnie jest to takie zielone światło że to dobry produkt, którym dzieciakowi krzywdy nie zrobię i tyle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka