Gość: DUBI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 21:16 oj nie podoba mi sie to!!!!!:( gdzie dwóch sie bije tam trzeci korzysta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Meloman Nacjonalizacja Astigmatic IP: *.sup.waw.pl / *.sup.waw.pl 02.02.05, 22:33 Jak myślicie czy miasto ogłaszając konkurs na organizację festiwalu astigmatic wie co robi? nie ulega watpliwosci ze jest to działanie celowe skoro poprawili regulamin konkursu dodajac astigmatic. ja juz sam nie wiem, plakac mi sie chce. czy miasto ukradlo prawo do oznaczenia imprezy znakiem astigmatic? jak zamierza z tego wybrnac? kto to wymyslil? czy w urzędzie miasta jacys prawnicy ktorzy wiedza co to jest "swiete prawo wlasnosci"? Niech mnie ktoś poprawi jeżeli zle zrozumialem ale sprawa w uproszczeniu przedstawiala sie nastepujaco: 1. panowie nazwijmy ich (wszystkich) "x" przyszli do urzedu miasta i spytali sie urzednikow czy sa zainteresowani usluga o nazwie astigmatic 2. miasto wyraza chec, zgadzajac sie jednoczesnie na wylozenie pewnej kwoty . Powod - w upraszczeniu promocja 3. festiwal okazuje sie sukcesem 4. urzad miasta z podmiotu wykladajacego pieniadze na promoce samozwanczo okresla sie wlascicielem skaldajac wniosek o rejestracje znaku w UP. Czy kazdy sponsor automatycznie staje sie wlascicielem praw do nazwy? Z tego co wiem chyba potrzebna jest do tego odpowiednia umowa przenoszaca prawa. Ale moze sie myle. Moze nie sa juz do takich rzeczy potrzebne umowy? Moze cos sie zmienilo w zakresie ksztaltowania stosunkow cywilnoprawnych. Moze takie rzeczy z mocy prawa sa przedmiotem nacjonalizacji tzn ze jak ktos ma fajny pomysl to z mocy prawa staje sie on wlasnoscia panstwa albo organow samorzadowych. Bosze co sie dzieje w tym kraju poczawszy od szczebla samorzadowego?! Jak tak mozna czynic? Czy nie uwazacie ze jest to nieuczciwe ? Tysiace pytan - odpowiedzi brak! Jest mi strasznie smutno niezaleznie od tego jak ten caly kociol sie skonczy. Zaczynam byc pesymista bo miasto chyba zamiast byc posrednikiem konfliktu staje sie jeszcze jednym podmiotem sporu. ...... a muzyka elektroniczna gra coraz ciszej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wstrząśnięty Re: Nacjonalizacja Astigmatic IP: *.sup.waw.pl / *.sup.waw.pl 02.02.05, 22:49 Jestem przerażony!!! Proszę Państwa tu sie dzieją nieprawdopodobne rzeczy! Nie wiem dlaczego ale czuje oddech lat 50tych. Mówiąc całkiem poważnie to co wykonało miasto to nic innego jak tylko czyn nieuczciwej konkurencji. Właściciele praw do znaku astigmatic (twórcy, pomysłodawcy, czy jakkolwiek ich nazwać) pomimo ze są skłuceni mają teraz nieprawdopodobną okazję wystąić na drogę sądową i żądać odszkodowania!!!! Jak miasto doszlo do tego ze maja prawa do nazwy!? JAK ?!!!!!Jeśli ktos wie prosze o odpowiedz? Czy tylko z tego tytułu ze byli sponsorami? A może z tego tytułu ze odbywało sie to w Płocku! UWAGA PRZEDSIEBIORCY - Jezeli planujecie inwestycje w miescie Płock lub macie jakis dobry pomysl uslugowy - isnieje mozliwosc znacjonalizowania waszych planow i pomysłów ;) Żart? Nie - to nowe prawo zwyczajowe w miescie Płock! Ale moze sie myle moze to ja zwarjowalem! Może już nie obowiązują regulacje z zakresu praw własności intelektualnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nacjonalizacja Astigmatic IP: *.sn.pl 03.02.05, 11:13 Właśnie zastanawialem sie co sie dzieje z astigmatic bo powoli zaczynalem planowac sobie wakacje i po serii tych artykulów juz chyba nie chce mi sie przyjezdzac do Plocka. Meloman wiesz co masz racje - wlasnie przeczytalem wszystkie artykuly i te listy od organizatorów i ja tez nie moge pojac jak miasto wpadlo na to ze maja prawo do astigmatic. Chyba ze tworcy sprzedali miastu prawa. Ale oni twierdza cos przeciwnego. Tworcy pomyslu moga sie miedzy soba klucic i dzielic prawami ale zeby miasto ktore dawalo pieniadzy na organizacje uzurpowalo sobie prawo do pomyslu hmmm... conajmniej dziwne. Ale moze wlasnie to jest przepis na sukces - zabierac komus pomysly! Meloman ja tez sobie wlasnie zadaje pytanie - czy to ja sie krece czy swiat wiruje. Czy jezeli festiwal bylby pod znakiem coca cola miasto tez przejeloby nazwe i oglosilo konkurs na organizacje festiwalu coca cola - conajniej watpie. Mysle ze slowo "nacjonalizacja" jeak najbardziej tu pasuje. Zobaczymy co sie stanie ale prawde mowiac po lekturze tych wszystkich artykulow nie wyobrazam sobie organizacji tej imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hug Re: Konkurs na Astigmatic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 23:25 no to kur.. pięknie 3astigmatic i ostatni :( (o ile się odbędzie) będzie totalną klapą zagrają jakieś prymitywy ściągnie do miasta masę debili w dziwnych strojach szlag by to trafił a mogliśmy być naprawdę kulturalnym miastem :*( szkoda gadać wypad z tego klocka najwyższy czas robić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feta Re: Konkurs na Astigmatic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 23:29 Co wy gadacie. Przeciez to fajna impreza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? O co chodzi w tej całej aferze ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 16:46 To spadaj jak ci się tu nie podoba, Może jeszcze powiesz że to wina miasta że się organizatorzy pokłócili ? Kto zaczął kłótnię - miasto czy organizatorzy ? Jeśli organizatorzy - to cóż na to miasto poradzi,że się żrą między sobą ? Miasto potrzebowało imprezy - trafił się Astigmatic,wszyscy byli zadowoleni,na czele z prezydentem. Sądzę że prezydent zrobi wszystko by zatrzymać Astigmatica w mieście. A przetarg to próba wyjścia z sytuacji i próba ratowania festiwalu. Zgadza się - miasto nie ma prawa do Astigmaticu,ale czy oznacza to że ma ulegać szantażowi - jak nie wygramy to pójdziemy gdzie indziej? Jak im się nie podoba w Płocku - to niech idą gdzie indziej - może po prostu sondują jak daleko miasto pójdzie na ustępstwa i ile da by zatrzymać Astigmatic? Chyba zaczynają się wypinać na miasto które przygarnęło festiwal. Taki jest mój punkt widzenia. Nie dajmy sobie wmówić że wszystko jest winą naszego miasta i nic się tu nie udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowana Re: Konkurs na Astigmatic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 09:25 powiem jedno...bylam dumna z naszego miasta i jego festiwalu.Teraz jest mi po prostu wstyd, ale sprawdzily sie moje przypuszczenia, ze w naszym miescie nie da sie porzadnie nic zorganizowac. Wielka szkoda, bo stracimy twarz nie tylko w naszym kraju ale rwoniez i poza jego granicami...oklaski dla wladz miasta i organizatorow Astigmatic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Dąbkowski Re: Konkurs na Astigmatic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 10:43 A miałem nadzieję, że uda się ten spór załagodzić.Coś mi mówi, że już po festiwalu. Wciąż mam jednak nadzieję, że się miło rozczaruję. Nadal mocno trzymam kciuki za rozwiązanie tej całej awantury w cywilizowany sposób. Liczę na rozsądek Prezydenta Kubery w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janrak Re: Konkurs na Astigmatic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 11:28 A może Wybiórcza pogadałaby z kimś, kto wie o czym mówi, czyli z jakimś dobrym PRAWNIKEM!!! Ciekawy jestem jego opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Konkurs na Astigmatic IP: *.sn.pl 03.02.05, 12:25 podejrzewam ze wszyscy juz maja prawnikow, ja bym sie w kazdym razie nie zastanawial czy brac czy nie. stawka jest w koncu dosc wysoka. szykuje sie chyba niezla bitwa. ciekawe czy miasto bedzie oficjalnie dawalo jakies komunikaty na ten temat. A z gazeta bym nie przesadzal, gazety sa od informowania a nie od rozstrzygania sporow. Moze jedynie pozytywnymi artykulami dobrze wplywac na sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo Re: Konkurs na Astigmatic IP: 213.189.163.* 03.02.05, 12:37 witam . jestem muzykiem i choc jestem polakiem to od 20 lat pracuje poza Polską (miedzy innymi ze wzgledu na brak zainteresowania i nijaki rynek muzyczny w kraju).Dlatego z uwaga sledze rozwoj ASTIGMATIC .Moglem byc dopiero na drugiej edycji i bez przesady moge powiedziec(znajac wiele takich imprez na swiecie) ze astig ma wielka szanse stac sie znaczacym dla kultury muzycznej wydarzeniem o miedzynarodowym charakterze......--tak pisalem w zeszlym tygodniu;Pisalem rowniez, ze zycze miastu rozsadnego zalatwieni tej sprawy .Teraz zycze miastu zmian we wladzach gdyz obecne maja chyba zapedy samobojcze.Nie trzeba byc jasnowidzem zeby widziec jak sytuacja tak naprawde wyglada .Mam w domu plakat i inne materialy z astigmatica , znajduje sie tam napis : concept by :i tu wystepuja nazwiska dyr.art. pana T. i bis--nie widze zadnej wzmianki o miescie. Dlatego idac za przykladem jednego z wladcow plocka, oglaszam: kto powiedzial ze macie prawo do festiwalu,astigmatic nalezy do mnie. A tak na powaznie to nie chcialbym zeby idea astigmatica upadla wiec zwracam sie do dyrektorow artystycznych: nie zrazajcie sie(taki kraj) i robcie festiwal dalej-jak dla mnie wcale nie musi byc w plocku i niekoniecznie astigmatic choc byloby szkoda . A jakby tak nad morzem albo w gorach , jest jeszcze pare ladnych miejsc.A co do Plocka to zartobliwie rzecz ujmujac:zalatwcie to po amerykansku: do sadu. Moze to jest sposob aby cos w tym kraju zmienic. Pozdrawiam wszystkich milosnikow muzyki i do zobaczenia na jakims milym festiwalu w jakims milym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Konkurs na Astigmatic IP: *.sn.pl 03.02.05, 13:19 bravo MYLISZ SIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin hehehe Re: Konkurs na Astigmatic IP: *.sn.pl 03.02.05, 13:25 brawo - mylisz sie astigmatic jest MOJ - a wiesz dlaczego bo juz bylem na festiwalu 2 razy i tez mam plakat - dostalem od jednego z wolonariuszy ktory powiedzial mi ze przenosi na mnie wlasnosc do tego plakatu. Sila rzeczy stalem sie wlascicielem znaku festiwalowego ktory znajduje sie plakacie ;) A moj lumpel wczoraj kupil sobie puszke coca coli i teraz jest wlascicielem znaku cola cola! To chyba wszystko sie zgadza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Konkurs na Astigmatic IP: *.class145.petrotel.pl 03.02.05, 17:35 ale wiocha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzyciel?? Re: Konkurs na Astigmatic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 17:48 Nie za ciekawie to wygląda .. ja się boję tylko jednej rzeczy.. że pod nazwą Astigmatic będzie się kryć impreza typu Manieczki.. Mam nadzieję że tak się nie stanie i jeżeli dojdzie do skutku ten konkurs (qwa brzmi jak przetarg) to wygrają go ludzie odpowiedzialni i znający się na DOBREJ muzyce.. Wierzę że tak się stanie.. Ludzie nie spieprzcie tej imprezy, pokarzcie że w Polsce da się robić ambitne i twórcze rzeczy. PIS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makaka Re: Konkurs na Astigmatic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 18:40 festival musza robic te same osoby..a kto urzedzie zna sie na tyle na tej muzyce ze wybierze kogos kto przedstawi na tej imprezie takie sama lub lepsze walory kulturalne??czy nie zrobi wiochy..wioskom mowimy NIE Odpowiedz Link Zgłoś