Dodaj do ulubionych

Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodziei

IP: *.c154.petrotel.pl 04.02.05, 20:12
Nie wiem w jaki sposób zakład energetyczny namierzy kogoś kto założy magnes.
Jeśli licznik się popsuje to też pędzą szybko żeby go wymienić ? Śmiechu
warte minitoring też mi coś.
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi 04.02.05, 20:23
      Podejrzewam, że po tym artykule wzrośnie popyt na magnesy neodymowe i wzrosną
      straty ZEP-u z tytułu nielegalnego poboru prądu.
      • Gość: abc Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 20:25
        Nareszcie trafił złodziej na złodzieja ja to mowią kij ma dwa końce
    • Gość: czytelnik Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi IP: *.ztpnet.pl 04.02.05, 20:33
      Tak tak, tylko te kradzieże "prądu" spowodują wzrost cen energii. I tak za
      wszystko zapłaci w rezultacie odbiorca, a kredzież to kradzież bez względu na
      to co jest jej przedmiotem.
    • Gość: ja Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 20:43
      Czy magnes był używany, mozna w bardzo prosty sposób sprawdzić: będę
      namagnesowane metalowe elementy licznika- między innymi obudowa, a więc
      udowodnić można w prsoty sposób. Dodatkowo mozna to udowodnić w inny sposób,
      wykonując ekspertyzę takiego licznika. W środku znajdują się koła zębate i jak
      wiadomo 2 współpracujące ze sobą koła zuzywają się w specyficzny sposób-
      zużycie następuje na jednej krawędzi zęba, tak gdzie jest tarcie. Spowodowanie
      shamowania takiej przekładni spowoduje, że będzie następowało zużycie
      powierzchni przeciwległej. Bardzo szybko i ze 100% pewnością mozna to
      stwierdzić. Gorszą sprawą jest złapanie takiego "pomysłowego" na gorącym
      uczynku. Ale sprawdzając stan liczników, mozna bardzo prosto spr, czy nie jest
      obudowa namagnesowana, więc wydaje mi się, że trudności w namierzeniu takiego
      abonenta nie będzie.

Inną sprawą jest to, że urządzenia pomiarowe bardzo precyzyjnie mierzą ilość
      energii, jaką zużywa dana podstacja. Sumując pomiary liczników do niej
      należących, szybko i skutecznie zostaje namierzony obszar, w którym energia
      wycieka na "lewo".
      Jeśli pomysłowy Polak, nie będzie przeginał i w rozsądnych
      ilościach "zmniejszał" sobie comiesięczne rachunki, to długo albo nigdy nie
      stanie się podejrzanym. Gorzej, jak np od kilku lat co miesiąc płacił po 200zł
      a tu nagle spadły mu rachunki do 20zł, myślę, że bez żadnych ekspertyz, można
      go podejrzewać, że coś kombinuje. No chyba, że przestał wogóle używać prądu...
      • Gość: Gosc ktos Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 23:31
        Wiesz na co nadają sie te ekspetryzy liczników Zakladu Energetycznego? Na
        plaster do j.... A od przepływu prądu to obudowa nie może sie namagnesować co?
        A koła zębate to nie mogły być wcześniej zużyte, gdzie jest ekspertyza na to?
        Przecież w latach 70, 80 montowano liczniki po regeneracji a co było w nich
        regenerowane i kto je regenerował to wiesz. A kto wykonuje te ekspertyzy, jak
        dostarczany jest na te ekspertyzy licznik? Wiesz przecież że kazdą z ekspertyz
        Zakładu Energetycznego można bardzo łatwo podważyć. Licznik nie jest przewożony
        w zablombowanym worku i co się dzieje z nim po drodze? Przecież oni mogą
        uszkodzić każdy licznik i przypisać to tobie. To tak jak byś dał do
        przetransportowania firmie ochroniarskiej pieniądze do banku w niezaplombowanej
        torbie po cukrze i miał pretensje że kwota się nie zgadza.
    • Gość: ppp gazeta jak zwykle ściąga z innych IP: *.c148.petrotel.pl 04.02.05, 23:22
      gazeta jak zwykle szybkością swąmnie zaskakuje- o tym pisały już "głos
      szczeciński" "kurier lubelski" ale to w styczniu jak już ściągacie tematy z
      innych to porzynajmniej jako dziennik róbcie to szybciej
    • Gość: h2o Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 01:33
      Dziwne, ze w Warszawie jeszcze malo kto wie o tych magnesach. Widocznie prasa nie chce się rozpisywać. Ciekawe jak elektrownia chce udowodnić klientowi, że miał zalozony magnes? Przecież są ludzie, którzy bywają na wyjazdach nawet kilka miesięcy i chyba nie będa informowac o tym nikogo. Bardzo dobrze, że nastapiła taka sytuacja. Państwo chce wycisnąć z obywatela ostatni grosz, zniewolić i upokorzyc zamiast działać dla jego dobra nic więc dziwnego, że takie akcje mają miejsce. Potrzeba jest matką wynalazków.
    • mecenas3 Dlaczego Polacy to narod zlodzei?????????????????? 05.02.05, 05:15
      Dlaczego Polacy to narod zlodzei? Wiele ludzi na swiecie ma trudne i ciezkie i
      nie kradna. A w Polsce to tylko sie wycwanic, przekrecic i ukrasc
      • roman_j Czy Ty też jesteś złodziejem? 05.02.05, 11:52
        Oczywiście zakładam, że jesteś Polakiem. Jeśli nie, to cofam tytułowe pytanie.
        • mecenas3 Prawda w oczy kole, Romek. 05.02.05, 17:37
          Statystycznie w porownaniu do innych narodow jestesmy narodem zlodzei.
          • roman_j Jaka prawda? 05.02.05, 18:53
            Wydaje Ci się, że napisałeś jakąś prawdę? Według mnie wręcz przeciwnie.
            Powieliłeś tylko pewien stereotyp, który, jak każdy stereotyp, wyrządza jedynie
            szkody. Znasz taki mechanizm psychologiczny, zgodnie z którym człowiek uważany
            za złodzieja będzie miał mniej oporów przed dokonaniem kradzieży, bo ma mniej do
            stracenia, niż człowiek uważany za uczciwego? Czy naprawdę uważasz, że
            utrwalanie w naszej mentalności przekonania, że jesteśmy narodem złodziei,
            będzie miało na nas pozytywny wpływ? Ja myślę, że wręcz przeciwnie...
            Ale wróćmy do meritum. Podaj, proszę, te dane statystyczne, na które się tak
            ochoczo powołujesz i które pozwoliły Ci na sformułowanie tezy, że Polacy to
            naród złodziei. Podaj też kryteria, po spełnieniu których, statystyka pozwala
            stereotyp nobilitować do miana prawdy. Ja takich kryteriów nie znam, ale ja
            prosty człowiek jestem. :-))
            No i wreszcie odpowiedz na moje pytanie: jesteś złodziejem, czy nie? :-))
            • mecenas3 Romek-Nawet nie umiesz czytac gazety 06.02.05, 06:51
              Napisano ze "Od ofert sprzedaży tych urządzeń aukcje internetowe dosłownie
              pękają w szwach" czyli znaczy ze duza liczba osob ma zamiar krasc prad. W
              innym przypadku by nie bylo takiego zapotrzebowania na magnesy. No chyba ze
              wszyscy przeksztalcili sie w blacharzy albo bardzo duzej ilosci Polakom nagle
              zginely klucze od domow i probuja je teraz znaleazc.
              To jest moja statystyka-bez liczb. A jak chcesz liczby to poczytaj sobie
              internet.

A stereotypy maja bardzo duzo prawdy w sobie chociaz ty nie chcesz w nie
              uwierzyc. A szkoda bo by ci sie oczy otwarly od tych co kradna zlom do tych co
              kradna miliony z instytucji panstwowych czy zakladow pracy.

• roman_j Za to umiem czytać forum. :-)) 06.02.05, 17:47
                mecenas3 napisała:

> Napisano ze "Od ofert sprzedaży tych urządzeń aukcje internetowe dosłownie
                > pękają w szwach" czyli znaczy ze duza liczba osob ma zamiar krasc prad. W
                > innym przypadku by nie bylo takiego zapotrzebowania na magnesy. No chyba ze
                > wszyscy przeksztalcili sie w blacharzy albo bardzo duzej ilosci Polakom nagle
                > zginely klucze od domow i probuja je teraz znaleazc.

I znowu wymigujesz się od odpowiedzi na moje pytanie, które wbrew pozorom nie są
                retoryczne. A oto kolejne w odpowiedzi na Twój wpis:
                O jakiej liczbie aukcji internetowych mowa i o jakiej liczbie zainteresowanych?
                Jak się ma liczba tych aukcji do liczby 38 mln mieszkańców naszego kraju? Czy
                Twoim zdaniem oszukiwanie liczników prądu to jedyne zastosowanie dla takiego
                magnesu? I czy uważasz, że każdy, kto go kupi, założy go na swój licznik?

> To jest moja statystyka-bez liczb. A jak chcesz liczby to poczytaj sobie
                > internet.

Chciałbym najpierw się upewnić, że Ty wiesz, o czym piszesz. :-))

> A stereotypy maja bardzo duzo prawdy w sobie chociaz ty nie chcesz w nie
                > uwierzyc. A szkoda bo by ci sie oczy otwarly od tych co kradna zlom do tych
                > co kradna miliony z instytucji panstwowych czy zakladow pracy.

Drogi Mecenasie, zajrzyj do słownika. Oto definicja stereotypu: "funkcjonujący w
                świadomości społecznej skrótowy, uproszczony i zabarwiony wartościująco obraz
                rzeczywistości odnoszący się do osób, rzeczy lub fałszywej wiedzy o świecie,
                utrwalony jednak przez tradycję i nieulegający zmianom; szablon".
                Jeśli coś takiego chcesz nobilitować do miana prawdy, to wybacz, ale będzie to
                tzw. g..o prawda, zgodnie ze znaną 3-stopniową skalą prawy. :-)) Ze stereotypami
                jest tak, jak z plotkami. Tkwi w nich jakieś ziarno prawdy. Ale nie równaj,
                proszę, tego ziarna z całą plażą. :-))
      • Gość: J_Karol Czy rzeczywiście Polacy to narod zlodzei? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 13:45
        Niestety, tak jesteśmy postrzegani przez inne narody np. Niemców.
        Wyczytałem gdzieś w necie taki dowcip.
        Młody chłopiec syn Polaka i Cyganki pyta ojca.
        - Właściwie to kim ja jestem, polakiem czy Romem?
        - Oczywiście Polakiem - odpowiada ojcec - ja cię spłodziłem, masz polskie imię
        i mówisz po polsku.
        To samo pytanie zadał matce.
        - Oczywiście, że Cyganem - mówi matka, Ja ciebie nosiłam w brzuchu, je ciebie
        karmiła. A właściwie dlaczego pytasz?
        - No bo chce wiedzieć, czy mam żebrać czy kraść.
        Dowcip głupi, jak większość niemieckich o Polakach, ale świadczy, jak nas
        postrzegają i myślę, że nie bezpodstawnie.
        • Gość: Kagan Czy rzeczywiście Niemcy to narod mordercow? IP: *.83.221.203.acc52-dryb-mel.comindico.com.au 15.02.05, 10:51
          Młody chłopiec syn Niemca i zydowki pyta ojca.
          - Właściwie to kim ja jestem, Niemcem czy zydem?
          - Oczywiście Niemcem - odpowiada ojcec - ja cię spłodziłem, masz
          niemieckie imię i mówisz po niemiecku.
          To samo pytanie zadał matce.
          - Oczywiście, że zydem - mówi matka, Ja ciebie nosiłam w brzuchu,
          ja ciebie karmiłam. A właściwie dlaczego pytasz?
          - No bo chce wiedzieć, czy mam zabijac Polakow czy Arabow.
    • Gość: xyz Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 11:35
      Tylko dlaczego nikt nie napisał, że założenie takiego magnesu całkowicie niszczy
      licznik. Wewnątrz każdego licznika elektromagnetycznego są magnesy trwałe, które
      odpowiadają za tzw. bieg jałowy tarczy. Po zastosowaniu neodymu magnesy te
      zostają zupełnie przemagnesowane. W efekcie po odjęciu neodymu licznik kręci
      się jak oszalały nawet przy małym poborze energii elektrycznej a to każdy
      inkasent zauważy więc nie polecam.
    • Gość: Lelek Instrukcja obsługi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 12:16
      "Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi"- ...nowa BROŃ, tytuł w DYCHE
      ale nie o to mi chodzi.
      Skoro GW opublikowała tego typu artykuł, proponuje w dalszej części albo
      najlepiej stworzyc dodatkową wkładkę do wersji papierowej gdzie umieścicie
      instrukcje obsługi:
      1. Zatrzymywanie liczników energii elektrycznej, wody, gazu, ciepła
      2. Rozkodowywanie tunerów telewizji cyfrowej
      3. Kopiowanie zabezpieczonych filmów, muzyki etc.
      4. Phreaking
      Jak skończą wam się zawszone sierściuchy pomysły możecie palnąć artykulik np:
      jak kraść w Auchan, jak oskubać straruszkę w autobusie. Jesteście żałośni.
      • Gość: . Re: Instrukcja obsługi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 12:56
        ... i jak skubnąć ośmiolatkowi komórkę
        • Gość: Dowcipny Re: Instrukcja obsługi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 13:18
          ZGADZAM SIĘ - TO SKANDAL !!! (gdzie kupię taki magnesik?) ;-)
          • Gość: , Re: Instrukcja obsługi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 13:27
            Do wyboru, do koloru
            www.allegro.pl/search.php?string=neodymowy
            • Gość: obserwator Re: Instrukcja obsługi IP: 80.48.4.* 05.02.05, 14:06
              Nikt wam nie udowodni takiego procederu. Zep ma dylemat-to pewne. Straszyć
              muszą bzdetnymi ekspertyzami bo to jedyne ich wyjście. Problem jest o wiele
              szerszy:
              Magnes zatrzymuje także wodomierze zimnej i ciepłej wody .Po główce drapie się
              więc prezes wodociągów ,spółdzielni mieszkaniowej.
              • Gość: Misieek Re: Instrukcja obsługi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 15:15
                > Nikt wam nie udowodni takiego procederu. Zep ma dylemat-to pewne. Straszyć
                > muszą bzdetnymi ekspertyzami bo to jedyne ich wyjście. Problem jest o wiele
                > szerszy:
                > Magnes zatrzymuje także wodomierze zimnej i ciepłej wody .Po główce drapie
                się
                > więc prezes wodociągów ,spółdzielni mieszkaniowej.

Przeczytaj to co napisałeś jeszcze raz i odpowiedz sobie na pytanie: kim Ty
                jesteś?. Ja znam odpowiedź, ciekawe czy Ty również jesteś taki bystry.
                • Gość: Obserwator Re: Instrukcja obsługi IP: 80.48.4.* 05.02.05, 17:34
                  Polonistą na pewno nie jestem. Myślisz ,że zależy mi na twojej ocenie? Mylisz
                  się całkowicie. Jeśli nie wiesz o czym piszę to tego nie czytaj i nie
                  komentuj .Missiu wyluzuj. Jeśli pracujesz w ZEP-ie lub w dziale rozliczeń w
                  jakieś spółdzielni to rozumiem chwilowe zawieszanie ci procka mózgu. Dam ci
                  radę-z restartuj sobie mózg.Powodzenia
                  • Gość: abc Re: Instrukcja obsługi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 00:46
                    Uwaga uwaga Janosik do zak. ener. zajzał a dziady nasze by to pochewalili
                    • Gość: Vicky Re: Ekspertyzy liczników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:53
                      Gwoli ścisłości :
                      1. W każdym przypadku zakwestionowany licznik umieszczany jest w obecności
                      dekliwenta w foliowym worku, który przy nim jest plombowany.
                      2. Ekspertyzę wykonują dwa niezależne laboratoria : Okręgowego Urzędu Miar i
                      producenta licznika. Te dwie ekspertyzy są niepodważalne w sądzie.

No to powodzenia ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka