Gość: magnes IP: *.c154.petrotel.pl 04.02.05, 20:12 Nie wiem w jaki sposób zakład energetyczny namierzy kogoś kto założy magnes. Jeśli licznik się popsuje to też pędzą szybko żeby go wymienić ? Śmiechu warte minitoring też mi coś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roman_j Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi 04.02.05, 20:23 Podejrzewam, że po tym artykule wzrośnie popyt na magnesy neodymowe i wzrosną straty ZEP-u z tytułu nielegalnego poboru prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 20:25 Nareszcie trafił złodziej na złodzieja ja to mowią kij ma dwa końce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi IP: *.ztpnet.pl 04.02.05, 20:33 Tak tak, tylko te kradzieże "prądu" spowodują wzrost cen energii. I tak za wszystko zapłaci w rezultacie odbiorca, a kredzież to kradzież bez względu na to co jest jej przedmiotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 20:43 Czy magnes był używany, mozna w bardzo prosty sposób sprawdzić: będę namagnesowane metalowe elementy licznika- między innymi obudowa, a więc udowodnić można w prsoty sposób. Dodatkowo mozna to udowodnić w inny sposób, wykonując ekspertyzę takiego licznika. W środku znajdują się koła zębate i jak wiadomo 2 współpracujące ze sobą koła zuzywają się w specyficzny sposób- zużycie następuje na jednej krawędzi zęba, tak gdzie jest tarcie. Spowodowanie shamowania takiej przekładni spowoduje, że będzie następowało zużycie powierzchni przeciwległej. Bardzo szybko i ze 100% pewnością mozna to stwierdzić. Gorszą sprawą jest złapanie takiego "pomysłowego" na gorącym uczynku. Ale sprawdzając stan liczników, mozna bardzo prosto spr, czy nie jest obudowa namagnesowana, więc wydaje mi się, że trudności w namierzeniu takiego abonenta nie będzie. Inną sprawą jest to, że urządzenia pomiarowe bardzo precyzyjnie mierzą ilość energii, jaką zużywa dana podstacja. Sumując pomiary liczników do niej należących, szybko i skutecznie zostaje namierzony obszar, w którym energia wycieka na "lewo". Jeśli pomysłowy Polak, nie będzie przeginał i w rozsądnych ilościach "zmniejszał" sobie comiesięczne rachunki, to długo albo nigdy nie stanie się podejrzanym. Gorzej, jak np od kilku lat co miesiąc płacił po 200zł a tu nagle spadły mu rachunki do 20zł, myślę, że bez żadnych ekspertyz, można go podejrzewać, że coś kombinuje. No chyba, że przestał wogóle używać prądu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc ktos Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 23:31 Wiesz na co nadają sie te ekspetryzy liczników Zakladu Energetycznego? Na plaster do j.... A od przepływu prądu to obudowa nie może sie namagnesować co? A koła zębate to nie mogły być wcześniej zużyte, gdzie jest ekspertyza na to? Przecież w latach 70, 80 montowano liczniki po regeneracji a co było w nich regenerowane i kto je regenerował to wiesz. A kto wykonuje te ekspertyzy, jak dostarczany jest na te ekspertyzy licznik? Wiesz przecież że kazdą z ekspertyz Zakładu Energetycznego można bardzo łatwo podważyć. Licznik nie jest przewożony w zablombowanym worku i co się dzieje z nim po drodze? Przecież oni mogą uszkodzić każdy licznik i przypisać to tobie. To tak jak byś dał do przetransportowania firmie ochroniarskiej pieniądze do banku w niezaplombowanej torbie po cukrze i miał pretensje że kwota się nie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp gazeta jak zwykle ściąga z innych IP: *.c148.petrotel.pl 04.02.05, 23:22 gazeta jak zwykle szybkością swąmnie zaskakuje- o tym pisały już "głos szczeciński" "kurier lubelski" ale to w styczniu jak już ściągacie tematy z innych to porzynajmniej jako dziennik róbcie to szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h2o Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 01:33 Dziwne, ze w Warszawie jeszcze malo kto wie o tych magnesach. Widocznie prasa nie chce się rozpisywać. Ciekawe jak elektrownia chce udowodnić klientowi, że miał zalozony magnes? Przecież są ludzie, którzy bywają na wyjazdach nawet kilka miesięcy i chyba nie będa informowac o tym nikogo. Bardzo dobrze, że nastapiła taka sytuacja. Państwo chce wycisnąć z obywatela ostatni grosz, zniewolić i upokorzyc zamiast działać dla jego dobra nic więc dziwnego, że takie akcje mają miejsce. Potrzeba jest matką wynalazków. Odpowiedz Link Zgłoś
mecenas3 Dlaczego Polacy to narod zlodzei?????????????????? 05.02.05, 05:15 Dlaczego Polacy to narod zlodzei? Wiele ludzi na swiecie ma trudne i ciezkie i nie kradna. A w Polsce to tylko sie wycwanic, przekrecic i ukrasc Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Czy Ty też jesteś złodziejem? 05.02.05, 11:52 Oczywiście zakładam, że jesteś Polakiem. Jeśli nie, to cofam tytułowe pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mecenas3 Prawda w oczy kole, Romek. 05.02.05, 17:37 Statystycznie w porownaniu do innych narodow jestesmy narodem zlodzei. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Jaka prawda? 05.02.05, 18:53 Wydaje Ci się, że napisałeś jakąś prawdę? Według mnie wręcz przeciwnie. Powieliłeś tylko pewien stereotyp, który, jak każdy stereotyp, wyrządza jedynie szkody. Znasz taki mechanizm psychologiczny, zgodnie z którym człowiek uważany za złodzieja będzie miał mniej oporów przed dokonaniem kradzieży, bo ma mniej do stracenia, niż człowiek uważany za uczciwego? Czy naprawdę uważasz, że utrwalanie w naszej mentalności przekonania, że jesteśmy narodem złodziei, będzie miało na nas pozytywny wpływ? Ja myślę, że wręcz przeciwnie... Ale wróćmy do meritum. Podaj, proszę, te dane statystyczne, na które się tak ochoczo powołujesz i które pozwoliły Ci na sformułowanie tezy, że Polacy to naród złodziei. Podaj też kryteria, po spełnieniu których, statystyka pozwala stereotyp nobilitować do miana prawdy. Ja takich kryteriów nie znam, ale ja prosty człowiek jestem. :-)) No i wreszcie odpowiedz na moje pytanie: jesteś złodziejem, czy nie? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mecenas3 Romek-Nawet nie umiesz czytac gazety 06.02.05, 06:51 Napisano ze "Od ofert sprzedaży tych urządzeń aukcje internetowe dosłownie pękają w szwach" czyli znaczy ze duza liczba osob ma zamiar krasc prad. W innym przypadku by nie bylo takiego zapotrzebowania na magnesy. No chyba ze wszyscy przeksztalcili sie w blacharzy albo bardzo duzej ilosci Polakom nagle zginely klucze od domow i probuja je teraz znaleazc. To jest moja statystyka-bez liczb. A jak chcesz liczby to poczytaj sobie internet. A stereotypy maja bardzo duzo prawdy w sobie chociaz ty nie chcesz w nie uwierzyc. A szkoda bo by ci sie oczy otwarly od tych co kradna zlom do tych co kradna miliony z instytucji panstwowych czy zakladow pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Za to umiem czytać forum. :-)) 06.02.05, 17:47 mecenas3 napisała: > Napisano ze "Od ofert sprzedaży tych urządzeń aukcje internetowe dosłownie > pękają w szwach" czyli znaczy ze duza liczba osob ma zamiar krasc prad. W > innym przypadku by nie bylo takiego zapotrzebowania na magnesy. No chyba ze > wszyscy przeksztalcili sie w blacharzy albo bardzo duzej ilosci Polakom nagle > zginely klucze od domow i probuja je teraz znaleazc. I znowu wymigujesz się od odpowiedzi na moje pytanie, które wbrew pozorom nie są retoryczne. A oto kolejne w odpowiedzi na Twój wpis: O jakiej liczbie aukcji internetowych mowa i o jakiej liczbie zainteresowanych? Jak się ma liczba tych aukcji do liczby 38 mln mieszkańców naszego kraju? Czy Twoim zdaniem oszukiwanie liczników prądu to jedyne zastosowanie dla takiego magnesu? I czy uważasz, że każdy, kto go kupi, założy go na swój licznik? > To jest moja statystyka-bez liczb. A jak chcesz liczby to poczytaj sobie > internet. Chciałbym najpierw się upewnić, że Ty wiesz, o czym piszesz. :-)) > A stereotypy maja bardzo duzo prawdy w sobie chociaz ty nie chcesz w nie > uwierzyc. A szkoda bo by ci sie oczy otwarly od tych co kradna zlom do tych > co kradna miliony z instytucji panstwowych czy zakladow pracy. Drogi Mecenasie, zajrzyj do słownika. Oto definicja stereotypu: "funkcjonujący w świadomości społecznej skrótowy, uproszczony i zabarwiony wartościująco obraz rzeczywistości odnoszący się do osób, rzeczy lub fałszywej wiedzy o świecie, utrwalony jednak przez tradycję i nieulegający zmianom; szablon". Jeśli coś takiego chcesz nobilitować do miana prawdy, to wybacz, ale będzie to tzw. g..o prawda, zgodnie ze znaną 3-stopniową skalą prawy. :-)) Ze stereotypami jest tak, jak z plotkami. Tkwi w nich jakieś ziarno prawdy. Ale nie równaj, proszę, tego ziarna z całą plażą. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J_Karol Czy rzeczywiście Polacy to narod zlodzei? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 13:45 Niestety, tak jesteśmy postrzegani przez inne narody np. Niemców. Wyczytałem gdzieś w necie taki dowcip. Młody chłopiec syn Polaka i Cyganki pyta ojca. - Właściwie to kim ja jestem, polakiem czy Romem? - Oczywiście Polakiem - odpowiada ojcec - ja cię spłodziłem, masz polskie imię i mówisz po polsku. To samo pytanie zadał matce. - Oczywiście, że Cyganem - mówi matka, Ja ciebie nosiłam w brzuchu, je ciebie karmiła. A właściwie dlaczego pytasz? - No bo chce wiedzieć, czy mam żebrać czy kraść. Dowcip głupi, jak większość niemieckich o Polakach, ale świadczy, jak nas postrzegają i myślę, że nie bezpodstawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Czy rzeczywiście Niemcy to narod mordercow? IP: *.83.221.203.acc52-dryb-mel.comindico.com.au 15.02.05, 10:51 Młody chłopiec syn Niemca i zydowki pyta ojca. - Właściwie to kim ja jestem, Niemcem czy zydem? - Oczywiście Niemcem - odpowiada ojcec - ja cię spłodziłem, masz niemieckie imię i mówisz po niemiecku. To samo pytanie zadał matce. - Oczywiście, że zydem - mówi matka, Ja ciebie nosiłam w brzuchu, ja ciebie karmiłam. A właściwie dlaczego pytasz? - No bo chce wiedzieć, czy mam zabijac Polakow czy Arabow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 11:35 Tylko dlaczego nikt nie napisał, że założenie takiego magnesu całkowicie niszczy licznik. Wewnątrz każdego licznika elektromagnetycznego są magnesy trwałe, które odpowiadają za tzw. bieg jałowy tarczy. Po zastosowaniu neodymu magnesy te zostają zupełnie przemagnesowane. W efekcie po odjęciu neodymu licznik kręci się jak oszalały nawet przy małym poborze energii elektrycznej a to każdy inkasent zauważy więc nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lelek Instrukcja obsługi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 12:16 "Magnesy neodymowe - nowa broń w rękach złodzi"- ...nowa BROŃ, tytuł w DYCHE ale nie o to mi chodzi. Skoro GW opublikowała tego typu artykuł, proponuje w dalszej części albo najlepiej stworzyc dodatkową wkładkę do wersji papierowej gdzie umieścicie instrukcje obsługi: 1. Zatrzymywanie liczników energii elektrycznej, wody, gazu, ciepła 2. Rozkodowywanie tunerów telewizji cyfrowej 3. Kopiowanie zabezpieczonych filmów, muzyki etc. 4. Phreaking Jak skończą wam się zawszone sierściuchy pomysły możecie palnąć artykulik np: jak kraść w Auchan, jak oskubać straruszkę w autobusie. Jesteście żałośni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Instrukcja obsługi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 12:56 ... i jak skubnąć ośmiolatkowi komórkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dowcipny Re: Instrukcja obsługi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 13:18 ZGADZAM SIĘ - TO SKANDAL !!! (gdzie kupię taki magnesik?) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Instrukcja obsługi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 13:27 Do wyboru, do koloru www.allegro.pl/search.php?string=neodymowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Instrukcja obsługi IP: 80.48.4.* 05.02.05, 14:06 Nikt wam nie udowodni takiego procederu. Zep ma dylemat-to pewne. Straszyć muszą bzdetnymi ekspertyzami bo to jedyne ich wyjście. Problem jest o wiele szerszy: Magnes zatrzymuje także wodomierze zimnej i ciepłej wody .Po główce drapie się więc prezes wodociągów ,spółdzielni mieszkaniowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misieek Re: Instrukcja obsługi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.05, 15:15 > Nikt wam nie udowodni takiego procederu. Zep ma dylemat-to pewne. Straszyć > muszą bzdetnymi ekspertyzami bo to jedyne ich wyjście. Problem jest o wiele > szerszy: > Magnes zatrzymuje także wodomierze zimnej i ciepłej wody .Po główce drapie się > więc prezes wodociągów ,spółdzielni mieszkaniowej. Przeczytaj to co napisałeś jeszcze raz i odpowiedz sobie na pytanie: kim Ty jesteś?. Ja znam odpowiedź, ciekawe czy Ty również jesteś taki bystry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Instrukcja obsługi IP: 80.48.4.* 05.02.05, 17:34 Polonistą na pewno nie jestem. Myślisz ,że zależy mi na twojej ocenie? Mylisz się całkowicie. Jeśli nie wiesz o czym piszę to tego nie czytaj i nie komentuj .Missiu wyluzuj. Jeśli pracujesz w ZEP-ie lub w dziale rozliczeń w jakieś spółdzielni to rozumiem chwilowe zawieszanie ci procka mózgu. Dam ci radę-z restartuj sobie mózg.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Instrukcja obsługi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 00:46 Uwaga uwaga Janosik do zak. ener. zajzał a dziady nasze by to pochewalili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vicky Re: Ekspertyzy liczników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:53 Gwoli ścisłości : 1. W każdym przypadku zakwestionowany licznik umieszczany jest w obecności dekliwenta w foliowym worku, który przy nim jest plombowany. 2. Ekspertyzę wykonują dwa niezależne laboratoria : Okręgowego Urzędu Miar i producenta licznika. Te dwie ekspertyzy są niepodważalne w sądzie. No to powodzenia ... Odpowiedz Link Zgłoś