Dodaj do ulubionych

Radom potrafi się promować, a my?

16.06.02, 10:16
Ciekaw jestem, kto z Was oglądał w sobotę "Panoramę" o 22.00. Ja oglądałem i
widziałem dość długi materiał poswięcony konieczności modernizacji linii
kolejowej łączącej Radom z Warszawą. Modernizacja ta ma umożliwić pokonywanie
tej trasy w 50 minut, a więc znacznie ułatwić Radomianom dojazdy do pracy w
Warszawie i obniżyć koszty pracy w samej stolicy.
Patrząc na ten telewizyjny materiał zastanawiałem się, dlaczego nikt w Płocku
nie próbuje nawet podjąć kampanii na rzecz wybudowania bezpośredniego
połączenia kolejowego naszego miasta ze stolicą. Ponieważ leżymy w takiej samej
odległości od Warszawy co Radom, więc korzyści z takiego połączenia byłyby
podobne. Do tego doszłyby dodatkowe miejsca pracy na kolei i podniesienie
atrakcyjności inwestycyjnej miasta. Argumentem przeciw jest wysoki koszt
inwestycji, ale można na nią przeznaczyć pieniądzę z Unii Europejskiej, o czym
już tutaj pisałem. Poza tym połączenie kolejowe Płocka z Warszawą można wpisać
w budowę dłuższej trasy np. Warszawa-Bydgoszcz, co podniosłoby prestiż tej
inwestycji i ułatwiło zdobycie funduszy.
Niestety widzę, że Płocku brakuje decydentów, którzy myśleliby
perspektywicznie. Nasi płoccy "politycy" tego nie potrafią. Obawiam się, że w
dłuższej perspektywie bezpośrednie połączenie kolejowe ze stolicą, to jest dla
naszego miasta "być albo nie być". Tym bardziej, że droga nr 10 będzie
poprowadzona koło Sierpca, a poszerzenie drogi nr 62 to tylko "inwestycja
zastępcza", którą ktoś wymyślił, żeby nam nie było przykro, że omijają nas
najważniejsze szlaki komunikacyjne. Czas się obudzić płocka "elyto polityczna"!
Inaczej za naście lat Płock znowu nie stał się "miastem róż i emerytów". I
proszę mi się nie chwalić budową mostu, bo most rozwiąże tylko drobną część
płockich kłopotów.
Obserwuj wątek
    • Gość: mision Re: Radom potrafi się promować, a my? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 14:37
      Zgadzam się z tobą,taka trasa kolejowa by się przydała,ale na razie powinna być
      dobra trasa szybkiego ruchu w kierunku W-wy,łatwiej ją zrobić niż trasę
      kolejową. Ale bardzo chciałbym aby powstała taka trasa kolejowa z W-wy do
      Bydgoszczy przez Płock,Włocławek i Toruń. Ale bliższa realizacji będzie trasa
      drogowa,chociaż dużo wygodniejsza była by trasa kolejowa,rzecz jasna. Trzeba
      naciskać na jej powstanie,tylko kogo ?
    • |konrad| Re: Radom potrafi się promować, a my? 16.06.02, 16:19
      taka trasa nigdy nie powstanie ... zreszta drogowa tez nie ...
      ludzie patrzcie realnie ...
      • Gość: mision Re: Radom potrafi się promować, a my? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 20:37
        Zresztą na forum radomskim powątpiewają w tą swoją trasę,nie ma więc czego
        zazdrościć na razie,to jest sprawa 2015 jak czytałem.
        A dla nas - przynajmniej by poszerzyli tę trasę nr 62,bo o czymś lepszym to na
        razie nie ma co marzyć,tu nie Niemcy ani Ameryka,tutaj jest Polska,była
        kongresówka,były zabór rosyjski,a Wawka nie połączy Radomia ani Płocka ze sobą
        dobrą trasą,nie będzie tak jak na Zachodzie,bo po co konkurencja dojeżdżających
        na 'stolicznym' rynku pracy,tak sądzę. Aby tak było jak na Zachodzie trzeba
        jeszcze wiele pieniędzy i czasu,chociaż ktoś z UE odwiedzając Mazowsze z
        miesiąc temu,m.inn. Płock powiedział że potrzebna jest naszemu miastu dobra
        trasa łącząca nas ze stolicą.
        • hiubi Re: Radom potrafi się promować, a my? 16.06.02, 20:58
          Patrząc na to ile osób w tej chwili jeździ koleją w Płocku, szanse niskie.
          Chyba jednak lepsza byłaby rozbudowa obecnej trasy drogowej.
          ☺ Hiubi ☺
          • |konrad| Re: Radom potrafi się promować, a my? 16.06.02, 21:42
            a ja jestem ciekawy w jaki sposob ma byc poszerzana ta trasa ... ja wiem tylko
            ze o 1.5 metra z kazdej strony ... to beda dwa pasy ruchu (ja obecnie na
            Wyszogrodzkiej )?? czy takie szerokie pobocze ??
            • dzwonnik Re: Radom potrafi się promować, a my? 17.06.02, 08:51
              Niebawem maja zapasc ustalenia co do przebudowy drogi z Plocka do Warszawy.
              Droga ma byc naprawde duzo lepsza niz dotychczas. Szefowie miast i gmin
              lezacych wzdluz tej trasy maja sie dogadac i razem (kazdy we wlasnym zakresie)
              zadbac o ciaglosc inwestycji. Wtedy dojazd do stolicy bedzie naprawde super.
              Kolej takze moglaby rozszerzyc swe macki, ale jak na razie Polski Express i
              Komfort Bus w zupelnosci mi wystarcza. Mogliby jedynie obslugiwac jeszcze trase
              na polnoc (do Lodzi).
          • roman_j Re: Radom potrafi się promować, a my? 17.06.02, 09:17
            hiubi napisał(a):

> Patrząc na to ile osób w tej chwili jeździ koleją w Płocku, szanse niskie.

A nie przyszło Cido głowy, ze mała liczba osób jeżdżących koleją wynika chociażby
            z tego, że z Płocka można dojechać tylko do Kutna i to w takim tempie, że na
            rowerze jest szybciej i przyjemniej.
            Jestem pewien, że po wybudowaniu połączenia kolejowego z prawdziwego zdarzenia,
            liczba pasażerów znacznie by wzrosła, bo wiele osób obecnie pracujących i
            mieszkających w Warszawie, a pochodzących z Płocka wróciłoby tutaj nie rezygnując
            z pracy w stolicy.

> Chyba jednak lepsza byłaby rozbudowa obecnej trasy drogowej.

Napiszę tak. Pociągiem z Płocka do Warszawy można by dojechać w ciągu 50 minut.
            Żeby ten sam wynik osiągnąć za pomoca jakiegokolwiek pojazdu samochodowego,
            ptrzebna byłaby autostrada Płock-Warszawa bez limitu prędkości, a to oczywista
            mżonka, skoro na wet DSR-10 pociągną koło Sierpca. Ponadto taki czas przejazdu
            można by osiągnąć tylko samochodem (na pewno nie autobusem), a więc do ośmiu
            godzin pracy należy doliczyć prawie dwie godziny pracy jako własny kierowca.
            Chyba nie muszę więcej już pisać, żeby oczywista stała się wyższość transportu
            kolejowego nad drogowym.
            I na koniec napiszę jeszcze, że stwierdzenia typu "ludzie patrzcie realnie, nic z
            tego nie będzie" (to nie o Tobie, Hiubi :-)) ) są tutaju zupełnie nie na miejscu.
            Jeszcze dwa, trzy lata temu nikt nie wierzył w rychłe powstanie płockiego mostu.
            Z trasą kolejową jest o tyle lepiej, że możemy się o nią starać niezależnie od
            końcowego wyniku, bo nie mamy noża na gardle jak w przypadku połączenia z
            Radziwiem. A to czy są szanse na realizacje, czy nie, zależy m.in. od wiary w
            sukces. Jezeli będziemy szerzyć defetyzm, to od razu zapomnijmy o sprawie i
            wznośmy peany na cześć płockich władz, że dzięki nim poszerzą nam wspaniałą drogę
            nr 62, co nam pomoże tyle, ile umarłemu kadzidło...

• hiubi Re: Radom potrafi się promować, a my? 17.06.02, 12:20
              Ale mostu jeszcze nie ma...

Każdy wie jak wygląda połączenie Płocka przez PKP ze światem... TRAGICZNIE
              Pewnie, że by się przydała nowa trasa nkolejowa. Ale najpierw należy zrobic
              porządną drogę, a później dogadać się z Włocławkiem, Toruniem i Bydgoszczą i
              lobbować na rzecz SZYBKIEJ kolei do stolicy. Tyle, że teraz, to oni chyba mają
              połączenie kolejowe z Wa-wą przez kutno... niezbyt szybkie ale mają...
              PS.
              A Polski Express/Comfort Bus do Łodzi... chmmm coś by się przydało. Jest
              rano "Krakoszczak". Ostatnio nim jechałem. Płock 8.45 Łódź 11.00. Byłby
              szybciej gdyby nie 3 przystanki w Kutnie. Nie rozumiem czemu pośpieszny
              autobus objeżdża całe miasto. Powinien mieć tam 1 przystanek. Tak samo nie
              powinien zatrzymywać się przy ZOO w Płocku. W końcu to pośpiech!
              ALe jeszcze ze dwa takie pośpiech by się przydały. Nadmienię, że jechałem nim
              w sobotę i w Płocku był w 1/2 zapełniony a dojeżdżając do Łodzi w 4/5. To
              chyba nieźle. We wtorek pewnie znowu będę nim jechał to napisze jak jest w
              tygodniu.
              ☺ Hiubi ☺
    • Gość: jdk Re: Radom potrafi się promować, a my? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.06.02, 12:45
      Inicjatywa, o ktorej pisze roman_j, czyli plany modernizacji linii kolejowej
      Radom-Warszawa, jest chyba wyjatkiem potwierdzajacym regule, jesli chodzi o
      nieudolne wladze lokalne w Radomiu. Niestety. Ta konferencja + naglosnienie ze
      strony mediow to swoista jaskolka. Ale cieszylbym sie bardziej, gdyby
      faktycznie z tego cos wyszlo, a nie okazaloby sie to jedynie kielbasa
      wyborcza...

Swoja droga uwazam, ze powinnismy sie wymieniac uwagami dotyczacymi
      funkcjonowania wladz lokalnych - zarowno przykladami udanych inicjatyw jak i
      sposobow stymulowania wladz lokalnych do dzialania w interesie mieszkancow.

Pozdrowienia z Radomia!
      • Gość: GammaRay Re: Radom potrafi się promować, a my? IP: *.chemia.pk.edu.pl 17.06.02, 14:18
        Popieram.

pozdrowiasy z Radomia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka