Dodaj do ulubionych

sieci lokalne

IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 05:13
A ja mam taka propozycje, zeby wszyscy plodczanie kozystajacy z netu poprzez
LAN napisali cos o swojej sieci. Moze padna jakies ciekawe uwagi i pomysly, a
moze jakies nie male, tak mysle spotkanko integracyjne :)
Pozdrawiam wszystkich lanowcow.
Obserwuj wątek
    • Gość: soobi Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 11:53
      pomysl niegłupi,czemu by nie.W Plocku większosc ludzi co mają dostęp do netu to
      wlasnie przez LAN i routing SDI.Wymiana doswiadczen bylaby tu jak najbardziej
      wskazana.
      Pozdrowienia dla całej ekipy z sieci north.net na Północnej i wszystkich
      płockich LANowców.
      • Gość: soobi Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 12:05
        Nasza siec liczy 5 osób i kręcimy z netem stosunkowo od niedawna.Serwer stoi u
        mnie hałasując calą dobe.Ale obszedlem to,wpieprzajac wyłącznik wentyla od
        zasilacza.Sygnal oczywiscie z SDI routowany na 98 SE.
        Chodzi wszystko bez zarzutów,nawet do kolesia 130m po skretce chodzi spoko.Tyle
        tylko ze po ostatniej burzy "poszedl się kochać" HUB.
        • Gość: krasz Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 12:10
          Ja tylko potwierdzam to co o sieci napisal Soobi. A spotkanie moze byc
          fajne. :)))
          A do poprzedniego huba mam stosunek seksualny. Po prostu go pier.... ;)
        • Gość: Keyo Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 04:42
          Widze ze temacik zyskal zainteresowanie :)))
          to napisze napisze cos o Strefie 11(tak sie nasza siec nazywa). Zaczynalismy w
          5 osob bez serwera na koncentryku(mialo byc jak najtaniej). Mimo wielu uwag
          krytycznych co do BNC to w przeciagu pol roku siec padla tylko raz, jak sie
          kolesiowi wejscie w sieciowce zwalilo-wszystko szlo na zewnatrz budynku).
          W tak zwanym miedzyczasie stanol serwer na Linuchu, co wszystkim zdecydowanie
          poprawilo nastroj(ale nie mi ;) dopoki go do regalu nie zamknolem) i przybyly
          kolejne 2 osoby.
          Obecnie mamy nowy serwer na Unix-e i zmieniamy okablowanie na skretke + switche
          surecoma 10/100 Mb (a tak a propo ma ktos doswiadczenia ze 100 Mb po LANie?) i
          podpinamy drugi blok + kolejne 4 osoby. Zebralismy tez podpisy od wszystkich
          mieszkancow naszej Strefy (100% poparcie), zeby nam Spoldzielnia nie robila
          problemow, bo okablowanie przeciagnelismy wewnatrz budynku w kanalach
          technicznych. Ta ogolna aprobata wylonila kolejnych 11 osob zainteresowanych
          podlaczeniem do sieci(troche duzo-jeszcze mi hisiora ztopia ;))i jak mozna nie
          wiedziec ze w budynku jest siec, jak sie jakies kable przed oknem
          majtaja?) .Tak ze do lipca moze bedzie nas juz ze 22 osoby, co pozwoli powoli
          myslec o jakims stalym laczu, bo hisior moze tego nie wytrzymac.
          U nas jest zasada, ze w dzien nikt nic ostro nie ciagnie, bo od tego jest noc
          (fanatiksi potrafia noc w noc ciagnac filmy i gry, chociaz ostatnio sie
          uspokoili).
          Mam nadzieje, ze do lipca stanie stronka o nas to podesle adresik.
          Na tym koncze, bo nie chce przynudzac, licze na opisiki innych LANikow.
          Pozdrawiam wszystkich- Keyo
          i obysmy sie wszyscy polaczyli w jedna siec, gdzie za darmo net!!!!
          (troche mnie ponioslo, ale zobaczcie o ktorej to pisalem :))))
          • Gość: soobi Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 17:38
            To Keyo: gdzie macie tą siec w Plocku?
          • Gość: czubol Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 12:59
            bosz... 22 osoby na sdi - ja bym stracil cierpliwosc... jak sam dzialam to tez
            trace a jeszcze jakby z mojego lacza korzystalo 21 osob to hmmmmm...
        • Gość: sul Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 03.06.01, 23:38
          Gość portalu: soobi napisał(a):

&#62 tylko ze po ostatniej burzy "poszedl się kochać" HUB.

skad ja to znam mi poszly juz 3 szt:((
    • Gość: czubol Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 16:39
      dla mnie korzystanie z INetu via LAN by SDI :) troche mija sie z celem przy
      liczbie uzytkownikow &#623 pomyslcie co sie stanie jak kazdy odpali audiogalaxy
      albo cos takiego :D troche bedzie lipa... ale do samego irca czy ogladania www
      np. wystarczy
      pozdrawiam wszystkich routingowcow ;)
      • Gość: soobi Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 01.06.01, 18:11
        po pierwsze to zgadzam sie z kraszem,tyle tylko ze wszyscy pi....
        Czubol,mylisz sie bo wszystkim chodzi ok u nas,nie ma oszołomów co sciągają
        divixy i filmiki z golymi babami.Jesli w sieci sa rozsadni ludzie,to
        korzystanie z SDI jest wystarczające dla potencjalnego internauty w LANie.
        • Gość: krasz Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 12:08
          Gość portalu: soobi napisał(a):

&#62 nie ma oszołomów co sciągają
          &#62 divixy i filmiki z golymi babami.

Soobi ja sciagam tylko gole baby :)))
        • Gość: zzzip Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 23:21
          lan na sdi? wystarczy 1 napster albo sciaganie pliq i inni maja lipe. Sdi nawet
          (jesli chodzi o zagranice) jest zbyt wolne dla klientow indywidualnych!
          • Gość: krasz Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 23:38
            Zippp najwidoczniej z twojego kompa udostepnione jest polaczenie, bo jesli
            postawi sie serwerek wszystko jest ok. A co do zagranicznych stronek to sie
            zgadzam chodza beznadziejnie.
            • Gość: krasz Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 23:39
              Hihihi przekrecilem ksywke. Sorry zzzip :)))
              • Gość: zzzip Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 23:55
                hehe nie gniewam sie.
                Co do lana to sam mam indywidualne sdi ale sobie
                wyobrazam jakby to moglo wygladac i znam troche z
                relacji... praktycznie tylko IRC i malo wyszukane WWW
                chyba :(
                • Gość: zzzip Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 23:57
                  apropo tych lanow na SDI to slyszalem gdzies ze jacys desperaci zrobili siec na
                  20kilka komputerow i "rozwazali dukupienie drugiego sdi, bo wolno chodzi" -
                  chyba bylo to na www.trzepak.pl

Pozdrawiam
                  • Gość: Keyo Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 03.06.01, 15:06
                    Jesli chodzi o lokalizacje to 3-go Maja Soobi, a jesli chodzi o liczbe userow
                    to ja na trzepaku widzialem posta w ktorym goscie pisali ze jest ich 30paru,
                    byc moze jest to juz lekka przesada(biorac pod uwage techniczne mozliwosci tego
                    cuda SDI) ale od czegos trzeba przeciez zaczac zzzip, a wyobrazazasz sobie
                    dzierzawke 2 MBitow stalki na 5 osob na poczatku, bo ja jakos niebardzo.
                    Pozdrawiam wszystkich
                    • Gość: zzzip Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 03.06.01, 18:54
                      no fakt, w Plocku ( i w wielu miejscach, niestety) rzeczywiscie zostaje tylko
                      sdi - innej w miare taniej alternatywy nie ma.
                      • Gość: Dellta Re: sieci lokalne IP: *.petrotel.com.pl 11.06.01, 19:26
                        Otoz jest. Pozostaje lacze ISDN 128 kbit/s z Petrotelu. Chodzi bardzo dobrze,
                        ponieważ jest to linia cyfrowa i przesylane dane sa pakowane. U nas na 14 osob
                        chodzilo niezle. Oczywiscie jak ktos zaczal sciagac jakies filmy to zwalnialo,
                        no ale 14 osob to sporo.
    • Gość: Dellta Siec na podolszycach pd. IP: *.petrotel.com.pl 11.06.01, 19:21
      My mamy siec lokalna na podolszycach pd. 15 osob wszystko legalnie. Lacze 2x
      ISDN (128 kbit/s) z Petrotel'u. Zapraszamy na nasza strone:
      http://mormegilask.republika.pl . A przy okazji jakby ktos byl z podolszyc pd.
      i chcialby sie przylaczyc to prosze o kontakt dellta@plo.pl
      • Gość: Keyos Re: Siec na podolszycach pd. IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 11.06.01, 21:22
        A ile za takie podlaczenie zaplaciliscie Dellta, bo dla mnie te cenniki
        Petrotelowskie sa dosyc niejasne i slyszalem od znajomego o sieci wlasnie z
        Podoli, przy ktorej byly spore problemy w skonfigurowaniu obu kanalow ISDN do
        transmisji netu. No i nie napisales jaki serwer macie?
        Pozdrawiam wszystkich.
        • Gość: Dellta Re: Siec na podolszycach pd. IP: *.petrotel.com.pl 12.06.01, 10:35
          Zapłaciliśmy 800 zł + VAT za jedna linie (ale dostaje sie oddzielna linie). No
          i miesiecznie 130 zł + VAT za jedna linie. Problemy byly ale tylko przez zle
          skonfigurowanie urzadzen przez Petrotel.
        • Gość: Dellta Re: Siec na podolszycach pd. IP: *.petrotel.com.pl 12.06.01, 10:38
          Zamiast serwera wstawilismy na poczatek router sprzetowy. Obsluga jest
          dziecinnie prosta, ale dostalismy tez stale ip z Petrotel'u wiec postawimy
          serwer z www i ftp.
          • Gość: HP Re: Sieć na Wielkiej Płycie IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 12:43
            Szukam sieci na Morykoniego 2. Chcę się podłączyc. Czekam na propozycję. HP
          • Gość: krasz Re: Siec na podolszycach pd. IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 12.06.01, 22:42
            dellta
            dobry pomysl z tym isdn, ale nie na wszystkich osiedlach petrotel ma swoje
            kabelki :(((
          • Gość: krasz Re: Siec na podolszycach pd. IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 12.06.01, 23:01
            dellta
            a stronka jest zajebista. powinniscie dorzucic jeszcze historie waszej sieci.
            co do oplat uwazam ze cena abonamentu jest b. dobra, troche gorzej jest z
            instalacja, ale zawsze mozna zaoszczedzic przez 2 miechy :)))
    • Gość: krasz Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 12.06.01, 23:06
      idac dalej za naszym tematem mam taka propozycje, abysmy stworzyli strone o
      plockich amatorskich sieciach komputerowych, gdzie moglibysmy wymienic sie
      doswiadczeniami i pomoc sobie przy rozwiazywaniu problemow zwiazanych z
      powstaniem, uzytkowaniem i rozbudowa takich wlasnie sieci
      krasz (crush) :)))
      • Gość: Keyo Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
        ja jestem za, tylko jak patrze na powstawanie stronki naszej sieci to mnie
        troche pesymizm ogarnia(od pomyslu do realizacji droga daleka), ale badzmy
        dobrej mysli.
        Moze byscie panowie/panie LANowcy cosik czesciej cos tutaj mazneli(tyle tych
        sieci w Plocku, a postow tak malo?)
        A jak ktos jest z Padlecha(budynek na przeciwko IZOKORU) to istnieje tam siec,
        ktora wlasnie odpala dostep do netu przez SDI.
        • Gość: kpn Re: sieci lokalne IP: 213.77.42.* 02.07.01, 16:58
          Ma ktoś może sieć na Piasta Kołodzieja 1?
    • Gość: indi Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 04.07.01, 16:15
      Witam

moja siec to 4-5 komputerow, UTP 10Mb na 1xSDI, serwer Freesco, Dobrzynska 15

jak bedzie "duzy" linux to bedzie i stronka

indianin@indianin.prv.pl
      • Gość: mrcastle Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 04.07.01, 19:26
        a czemu jeszcze nie ma "duzego" linuxa?
        • Gość: Keyo Re: sieci lokalne IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 05.07.01, 02:34
          Dlaczego akurat freesco poszedl na pierwszy ogien?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka