Dodaj do ulubionych

Gdzie w Płocku można oznaczyć rower?

07.07.02, 15:14
Mam pytanie (zawarte zresztą w tytule), gdzie (i czy w ogóle) w Płocku można
oznaczyć rower i czy warto to zrobić?
Od jakiegoś czasu planuję sobie kupić nowy bicykl, ale wciąz powstrzymuje mnie
przed tym strach, że moje nowokupione cudo zniknie pewnej nocy z mojej piwnicy
(trzymanie roweru w domu raczej nie wchodzi w rachubę). Podobno oznaczenie
roweru specjalną farbą może pomóc go później znaleźć, ale czy policja w ogóle
szuka zaginionych rowerów?
Obserwuj wątek
    • Gość: rzecznik Re: Gdzie w Płocku można oznaczyć rower? IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 07.07.02, 15:26
      > Mam pytanie (zawarte zresztą w tytule), gdzie (i czy w ogóle) w Płocku można
      > oznaczyć rower i czy warto to zrobić?
      > Od jakiegoś czasu planuję sobie kupić nowy bicykl, ale wciąz powstrzymuje mnie
      > przed tym strach, że moje nowokupione cudo zniknie pewnej nocy z mojej piwnicy
      > (trzymanie roweru w domu raczej nie wchodzi w rachubę). Podobno oznaczenie
      > roweru specjalną farbą może pomóc go później znaleźć, ale czy policja w ogóle
      > szuka zaginionych rowerów?

Panie Romku
      Od dwóch lat Komenda Miejska prowadzi znakowanie rowerów - bezpłatnie. Wprawdzie
      nie jest to znakowanie farbą, lecz trwałe nanoszenie numeru identyfikującego
      właściciela, ale może Pana to zadowoli. Dotychczas w ten sposób oznakowalismy
      ponad 500 rowerów. Z tej liczby odnotowaliśmy kradzież 3 rowerów. Oczywiście
      oznakowanie rowerów pomaga nam w szybszym ustaleniu właściciela, tak więc
      zachęcam do tego. Odnosząc się do pytania czy policja szuka skradzionych rowerów -
      odpowiadam tak, szuka. Niejdnokrotnie jednak jest to bardzo utrudnione gdyż
      właściciele rowerów poza marką oraz kolorem skradzionego roweru nie są w stanie
      podać bliższych szczegółów dotyczących utraconego przedmiotu. I to dotyczy nie
      tylko rowerów ale również np. magnetowidów, telewizorów, radioodtwarzaczy itp. W
      przypadku gdy nie jestesmy w stanie udowodnic ze dany przedmiot pochodzi z
      kradziezy musimy go oddac osobie u ktorej go znalezlismy.
      Pozdrawiam
      Jarosław Brach
      • roman_j Re: Gdzie w Płocku można oznaczyć rower? 07.07.02, 15:41
        Gość portalu: rzecznik napisał(a):

> Panie Romku
        > Od dwóch lat Komenda Miejska prowadzi znakowanie rowerów - bezpłatnie.
        > Wprawdzie nie jest to znakowanie farbą, lecz trwałe nanoszenie numeru
        > identyfikującego właściciela, ale może Pana to zadowoli.

Jasne! :-)) To gdzie i kiedy mogę się zgłosić po zakupie nowego bicykla?
        • roman_j Re: Gdzie w Płocku można oznaczyć rower? 08.07.02, 07:42
          roman_j napisał(a):

> Jasne! :-)) To gdzie i kiedy mogę się zgłosić po zakupie nowego bicykla?

Dowiem się, czy muszę wykręcić 997? ;-)))

• Gość: rzecznik Re: Gdzie w Płocku można oznaczyć rower? IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 08.07.02, 08:11
            > > Jasne! :-)) To gdzie i kiedy mogę się zgłosić po zakupie nowego bicykla?
            >
            > Dowiem się, czy muszę wykręcić 997? ;-)))

pozwoli mi Pan choc w niedziele nie siadac za czesto do kompa? znakowanie jest we
            wtorki i piatki od 13-17.00, najlepiej jednak zatelefonowac 2661610 do sekcji
            prewencji i uzgodnic termin, i wowczas oznakowac mozna w kazdym innym ustalonym
            czasie.

pozdrawiam
            Jaroslaw Brach

• roman_j Re: Gdzie w Płocku można oznaczyć rower? 08.07.02, 16:19

> pozwoli mi Pan choc w niedziele nie siadac za czesto do kompa?

NIE! ;-))))

• Gość: Tomek Re: Gdzie w Płocku można oznaczyć rower? IP: 212.244.68.* 18.07.02, 08:36
              Pane Jarku,
              czy oznakowany rower przez płockich policjantów jest rejestrowany w komendzie ?
              Czy dostaje sie jakieś poswiadczenie ?
              To już pytanie zapewne nie do Pana, ale może Pan sie orientuje czy taki
              oznakowany rower i ewentualnie zarejestrowany można bezproblemowo ubezpieczyć
              przed kradzieżą.
              • Gość: rzecznik Re: Gdzie w Płocku można oznaczyć rower? IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 18.07.02, 15:44
                > Pane Jarku,
                > czy oznakowany rower przez płockich policjantów jest rejestrowany w
                komendzie ?

tak, jest rejestrowany

> Czy dostaje sie jakieś poswiadczenie ?

nie.

> To już pytanie zapewne nie do Pana, ale może Pan sie orientuje czy taki
                > oznakowany rower i ewentualnie zarejestrowany można bezproblemowo ubezpieczyć
                > przed kradzieżą.

czy oznakowany czy nieoznakowany - z tego co wiem mozna ubezpieczyc.
                pozdrawiam
                Jaroslaw Brach
    • Gość: tsar Re: Gdzie w Płocku można oznaczyć rower? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.02, 09:49
      Gdyby komus przyszlo do glowy oznakowac teraz rower musze go zmartwic. Chcialem
      tak wlasnie uczynic z moim jednosladem. Niestety okazalo sie, ze teraz
      jest "okres wakacyjny" i trzeba sie dowiedziec we wrzesniu. A wydaje mi sie, ze
      niedawno w jakiejs lokalnej tv mowili, ze wszystko jest aktualne... No coz,
      musialem sie przeslyszec.
      • roman_j Re: Gdzie w Płocku można oznaczyć rower? 19.08.02, 14:08
        Gość portalu: tsar napisał(a):

> Gdyby komus przyszlo do glowy oznakowac teraz rower musze go zmartwic.
        > Chcialem tak wlasnie uczynic z moim jednosladem. Niestety okazalo sie, ze
        > teraz jest "okres wakacyjny" i trzeba sie dowiedziec we wrzesniu. A wydaje mi
        > sie, ze niedawno w jakiejs lokalnej tv mowili, ze wszystko jest aktualne...
        > No coz, musialem sie przeslyszec.

To dziwne, bo ja swojego jednoślada oznaczyłem w lipcu. Może problem polega na
        tym, że na urlopie jest akurat człowiek, który się tym zajmuje. Może rzecznik
        wyjaśni nam sytuację, bo zdaje się, że wrócił już z urlopu. :-))
      • Gość: rzecznik Re: Gdzie w Płocku można oznaczyć rower? IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 16:59

> Gdyby komus przyszlo do glowy oznakowac teraz rower musze go zmartwic.
        Chcialem
        >
        > tak wlasnie uczynic z moim jednosladem. Niestety okazalo sie, ze teraz
        > jest "okres wakacyjny" i trzeba sie dowiedziec we wrzesniu.

Faktycznie, z uwagi na okres urlopowy, w sierpniu zostalo zawieszone znakowanie
        rowerow. rusza od 1 wrzesnia. za utrudnienia, klopoty przepraszam

Jaroslaw Brach
        • Gość: tsar Re: Gdzie w Płocku można oznaczyć rower? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.02, 13:39

> Faktycznie, z uwagi na okres urlopowy, w sierpniu zostalo zawieszone
          znakowanie
          >
          > rowerow. rusza od 1 wrzesnia. za utrudnienia, klopoty przepraszam

Chcialbym, zeby pan Rzecznik powiedzial jak to w koncu jest z tym znakowaniem
          rowerow. W sierpniu byl 'sezon urlopowy', obiecano, ze we wrzesniu mozna bedzie
          znakowac. Tymczasem teraz w wydziale prewencji powiedziano mi,
          ze 'prawdopodobnie w pazdzierniku', a po moich pytaniach (jak to? dlaczego?
          przeciez mowiliscie...) powiedziano, ze 'prawdopodobnie w piatek'. Nie rozumiem
          juz tego wszystkiego i denerwuje mnie takie ciagle odsylanie 'na pozniej'. Z
          gory dzieki za odpowiedz.
          • Gość: rzecznik Re: Gdzie w Płocku można oznaczyć rower? IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 04.09.02, 16:31

> Chcialbym, zeby pan Rzecznik powiedzial jak to w koncu jest z tym znakowaniem
            > rowerow. W sierpniu byl 'sezon urlopowy', obiecano, ze we wrzesniu mozna
            bedzie
            >
            > znakowac. Tymczasem teraz w wydziale prewencji powiedziano mi,
            > ze 'prawdopodobnie w pazdzierniku', a po moich pytaniach (jak to? dlaczego?
            > przeciez mowiliscie...) powiedziano, ze 'prawdopodobnie w piatek'. Nie
            rozumiem juz tego wszystkiego i denerwuje mnie takie ciagle odsylanie 'na
            pozniej'. Z
            > gory dzieki za odpowiedz.

szkoda,ze nie napisal Pan z kim Pan rozmawial i kiedy. nie mniej jednak, skoro
            telefonowal Pan do komendy i taka odpowiedz uzyskal, to przepraszam. Ja
            uzyskalem informacje, ze ze znakowaniem ruszamy od wrzesnia i - to kilka dni
            temu. jutro jeszcze to potwierdze, nie podejrzewam, by sie cos zmienilo. na
            wszelki wypadek, gdyby pan zechcial przeslac do jutra na moj email:
            rzecznik_kmp@plocman pl swoj nr. telefonu, oddzwonie i przekaze Panu informacje.

pozdrawiam
            Jaroslaw Brach
            • Gość: tsar Re: Gdzie w Płocku można oznaczyć rower? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.02, 17:02

> szkoda,ze nie napisal Pan z kim Pan rozmawial i kiedy.

Dzwonilem dzisiaj na nr sekcji (wydzialu) prewencji podany pare postow wyzej.
              Odebrala jakas pani, ktora sie nie przedstawila. Nawet nie powiedziala, ze to
              policja ;)

> nie mniej jednak, skoro
              > telefonowal Pan do komendy i taka odpowiedz uzyskal, to przepraszam. Ja
              > uzyskalem informacje, ze ze znakowaniem ruszamy od wrzesnia i - to kilka dni
              > temu. jutro jeszcze to potwierdze, nie podejrzewam, by sie cos zmienilo. na
              > wszelki wypadek, gdyby pan zechcial przeslac do jutra na moj email:
              > rzecznik_kmp@plocman pl swoj nr. telefonu, oddzwonie i przekaze Panu
              > informacje

Tak tez zrobie, wielkie dzieki za zainteresowanie.
              • Gość: rzecznik terminy znakowania rowerow IP: *.plocman.pl 06.09.02, 09:17
                Wprawdzie Tsar otrzymal juz ode mnie odpowiedz, nie mniej jednak dla
                pozostalych zainteresowanych. znakowanie odbywa sie we wtorki w godzinach 15-
                17.00 oraz piatki w godzinach 13-15.00. Znakowaniem zajmuja sie: Piotr oraz
                Robert Krajewski. znakowanie jest bezplatne, odbywa sie w budynku KMP przy ul.
                Slowackiego 4/1

pozdrawiam
                Jaroslaw Brach
                • Gość: tsar Re: terminy znakowania rowerow IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 15:12
                  Uff - rower nareszcie oznakowany, moge spac spokojniej ;) Wszystko poszlo jak
                  po masle (no moze z wyjatkiem reakcji dyzurnego na moja prosbe - "o moj
                  Boze..." i braku bezbarwnego lakieru, ktorym nalezy zabezpieczyc, zeby nie
                  rdzewialo - ale to w koncu drobiazgi), calosc od momentu wejscia do Komendy do
                  wyjscia z niej trwala nie dluzej jak 10-15 minut. Dostalem naklejke ("pojazd
                  oznakowany"), ktora miejmy nadzieje spelni swoje prewencyjne funkcje. Dziekuje
                  Policji i podrawiam wszystkich Policjantow. Oby wiecej takich akcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka