Dodaj do ulubionych

Tumska - z rozmachem

IP: *.orlen.pl 09.08.02, 12:54
Poprzedni wątek na temat naszej wizytowej ulicy zszedł na tematy osobiste,
więc rozpoczynam nowy. Otóż widziałem kiedyś w Neapolu Galerię Umberto. Jest
to jakby deptak przykryty szklanym dachem, ulica wyłożona marmurem, wokół
eleganckie sklepy i restauracje. Na pewno wielu z forumowiczów może podać
inne przykłady podobnych rozwiązań w różnych miastach w Europie.
Moim marzeniem jest by czymś podobnym stała się w przyszłości Tumska. Mam
nadzieję, że znajdzie się śmiały architekt, który stwierdzi, że jest to
możliwe, a wtedy za 10,20 lat będziemy zarabiać na turystach.
Widać, że jestem optymistą.
Obserwuj wątek
    • intruder Re: Tumska - z rozmachem 16.08.02, 18:57
      Dobrze, ze na koniec dodales, ze widac, ze jestes optymista. To fakt, nie
      podlegajacy rozwazaniu. Skoro na rozpoczecie budowy mostu czekalismy tak dlugo
      i w planach mamy nowa hale sportowa, a takze nowy amfiteatr, to nie wiem kiedy
      mozna te wszystkie zaplanowane z rozmachem inwestycje zrealizowac..
      • roman_j Re: Tumska - z rozmachem 17.08.02, 15:46
        intruder napisał:

> Dobrze, ze na koniec dodales, ze widac, ze jestes optymista. To fakt, nie
        > podlegajacy rozwazaniu. Skoro na rozpoczecie budowy mostu czekalismy tak
        dlugo
        > i w planach mamy nowa hale sportowa, a takze nowy amfiteatr, to nie wiem
        kiedy
        > mozna te wszystkie zaplanowane z rozmachem inwestycje zrealizowac..

Niewątliwie są to plany na najbliższe ćwierćwiecze. Ciekawe tylko, czy snujący
        je decydenci planują osobiście wprowadzać je w życie. :-))) Mam nadzieję, że
        nie będą rządzić tak długo. ;-)
        • Gość: Strucho Re: Tumska - z rozmachem IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 11:50
          A może będą rządzić tak długo? Nie lubię polityki, ale upór i niezmienność
          poglądów coniektórych mnie zdumiewa. Widzę tu typową reprezentację
          przysłowia "Widzicie drzazgę w oku drugiego, a nie widzicie belki w oku
          swoim". Proszę chociaż o odrobinę sprawiedliwośći, co zrobiła prawica z Polską
          za swojego panowania? Co zrobiła takiego specjalnego dla naszego miasta? A
          teraz - co zrobiła lewica dla Płocka? - chociażby most, monitoring, stadion,
          hipermarkety (dla mnie to zaleta), w planach jest jeszcze Tumska, amfiteatr i
          hala widowiskowa - pożyjemy, rozliczymy. Ludzie na Boga, bądźcie chociaż
          trochę obiektywni, ja za głupotę ganię zarówno lewicę jak i prawicę, ale
          widzę, że niektórzy z Was ślepo nienawidzą obecnych władz miasta, a w każdym
          ich ruchu widzą tylko same najgorsze rzeczy.
          Doceniajmy to co dobre i rozliczajmy błędy, ale bądźmy sprawiedliwi.
          • roman_j Re: Tumska - z rozmachem 22.08.02, 21:32
            Gość portalu: Strucho napisał(a):

> A może będą rządzić tak długo? Nie lubię polityki, ale upór i niezmienność
            > poglądów coniektórych mnie zdumiewa. Widzę tu typową reprezentację
            > przysłowia "Widzicie drzazgę w oku drugiego, a nie widzicie belki w oku
            > swoim". Proszę chociaż o odrobinę sprawiedliwośći, co zrobiła prawica z
            > Polską za swojego panowania? Co zrobiła takiego specjalnego dla naszego
            > miasta? A teraz - co zrobiła lewica dla Płocka? - chociażby most, monitoring,
            > stadion, hipermarkety (dla mnie to zaleta), w planach jest jeszcze Tumska,
            > amfiteatr i hala widowiskowa - pożyjemy, rozliczymy. Ludzie na Boga, bądźcie
            > chociaż trochę obiektywni, ja za głupotę ganię zarówno lewicę jak i prawicę,
            > ale widzę, że niektórzy z Was ślepo nienawidzą obecnych władz miasta, a w
            > każdym ich ruchu widzą tylko same najgorsze rzeczy.
            > Doceniajmy to co dobre i rozliczajmy błędy, ale bądźmy sprawiedliwi.

Domyślam się, że z powyższych zarzutów jest skierowanych pod moim adresem, więc
            odpowiem na ten wpis.
            Piszesz, że nie lubisz polityki, ale wypowiadasz się jak najbardziej
            politycznie. Nawet Twoje sympatie polityczne są dość czytelne, bo przytoczony
            cytat o "belce w oku" to nie przysłowie, ale fragment Ewangelii wg św.
            Łukasza. :-))
            Zacznijmy od tego, że niezmienność moich poglądów na temat płockiej lewicy jest
            konsekwencją jej polityki w naszym mieście. I proszę, nie zadawaj pytań, co
            prawica zrobiła dobrego dla Polski i dla Płocka. Trudno wymagać, żeby rząd
            (wszystko jedno o jakiej byłby orientacji) "robił coś specjalnego dla naszego
            miasta", skoro samych miast jest w Polsce kilkaset, a gmin ponad 2000 i każda
            rządzi się sama, gdyż na tym polega samorząd. W Płocku rządziła lewica i ją
            należy z tego rządzenia sprawiedliwie rozliczyć.
            Wymieniasz jednym tchem osiągniecia rządów lewicy: most, monitoring, stadion,
            hipermarkety. A czy nie dziwi Cię, że większość tych sukcesów, to sprawy
            świeżej daty. Lewica rządzi tu 4 lata, a sukcesy odnosi od roku. Most udało się
            załatwić rzutem na taśmę. Monitoring dziwnym trafem udało się uruchomić tuż
            przed wyborami, a przedtem mówiono nam, jak ciężko jest zdobyć pieniądze i może
            w ogóle nie będzie w Płocku kamer. Stadion był potrzebą chwili, bo inaczej
            Igrzyska Szkolne w Płocku byłyby wielką kompromitacją. A z hipermarketami
            sytuacja jest ciekawa, bo lewica w swoich obecnym programie chce tą
            sprawę "uregulować" (cokolwiek to znaczy).

A teraz przejdźmy do klęsk:
            - ZUOK Kobierniki (bez komentarza),
            - przepłacony przetarg na gimnazjum na Podolszycach i inne podobne przetargi,
            - program udrożnienia miasta (gdzie Misjonarska?, gdzie Grabówka?),
            - obelisk ku czci ZMS-u (Płock na ustach całego kraju jako skansen minionego
            systemu),
            - rządy prezydenta Jakubowskiego (kompletny zastój w mieście),
            - zadłużenie budżetu,
            - centrum kulturalno-rozrywkowe na Podolszycach (które pewnie nigdy nie
            powstanie), niemal zupełny brak inwestycji zagranicznych (w Płocku powstał
            jedynie zakład Hero Polska, ale nie będzie za to wielu innych zapowiadanych
            szumnie inwestycji),
            - Mazowiecki Park Technologiczny (jeśli w ogóle powstanie, będzie
            jedynie "przedłużeniem" Orlenu, a do tego i tak o kilka lat za późno),
            - konflikt z Kurią o siedzibę Muzeum Mazowieckiego (sprawa była do polubownego
            załatwienia, a teraz trzeba wyłożyć pieniądze na nową siedzibę),
            - Brama Bielska (pewnie nigdy nie powstanie).
            - wykup gruntów pod drogi dojazdowe do mostu (prezydent Jakubowski deklarował,
            że wystarczy mu na to pół roku - 2-3 lata temu...)

Co do planów na przyszłość, to dziwnym trafem ich cudowny wysyp nastąpił tuż
            przed wyborami. Tumska? Amfiteatr? A dlaczego nie płocka skarpa zaniedbana tak,
            że wstyd i strach po niej spacerować? W tym zaniedbanym otoczeniu chcemy
            stawiać nowy amfiteatr, żeby organizować w nim imprezy rangi Opola czy Sopotu.
            Przeciez to po prostu mżonka. Skąd mają się tam wziąść te imprezy? A hala? O
            niej mowa jest już od dłuższego czasu i jakoś poza mówieniem nic się w tej
            sprawie nie dzieje.
            Na koniec uwaga innego rodzaju. "Nienawiść" to bardzo mocne słowo i nie powinno
            się nim szastać z taką lekkością. Słowo "niechęć" idealnie oddaje mój stosunek
            do obecnych władz miasta. Dodam jeszcze, że jest to niechęć, na którą sobie ta
            władza cięzko zapracowała. Ktokolwiek wprowadzi się do Ratusza po wyborach
            będzie miał u mnie czyste konto, a za 4 lata ponownie zostanie przeze mnie
            rozliczony. Sprawiedliwie.
    • Gość: Acro Re: Tumska - z rozmachem IP: 80.48.107.* 22.08.02, 18:05
      Nie potrzeba szklanego dachu ani marmurow zeby Tumska fajnie wygladala.
      Przykladem moze byc ulica Piotrkowska w Lodzi. Kilka lat temu o 24 trzeba bylo
      chodzic srodkiem deptaka zeby nie zostac wciagnietym w brame, a widok
      rozpadajacych sie kamienic wolal o pomste do nieba. Jak wyglada teraz mozna sie
      samemu przekonac - odremontowane kamienice, wymieniona kostka, a co
      najwazniejsze jest o wiele bezpieczniej. Pozna noca mozna spotkac tlumy ludzi
      idacych lub wracajacych z lokali, w sumie w duzej czesci zycie nocne toczy sie
      na ulicy.
      Wracajac do Tumskiej. Moim zdaniem jest ona zbyt pusta, malo na niej
      restauracji i letnich ogrodkow, a juz powstale potrafia skutecznie skrepowac
      klienta/konsumenta gdyz sa tak zbudowane, ze kazdy przechodzien moze sobie bez
      zadnego klopotu zajrzec w nasz talerz. Dlatego bedac ostatnio w nowo otwartej
      restauracji "Hotel angielski" zjadlem obiad wewnatrz lokalu, a nie w ogrodku
      gdzie ludzie patrzyliby na mnie i wzrokiem jedli moj obiad. Osobiscie jest to
      dla mnie zbyt klopotliwe i krepujace. Przeciez nietrudno na barierkach
      odgradzajacych ogrodek osadzic donice z np pnacymi sie roslinami.

Dobra bo sie za bardzo rozpisalem :)
      Generalnie uwazam, ze Tumska powinna dazyc swoim klimatem do tego z ulicy
      Grodzkiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka