Dodaj do ulubionych

CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI?

12.12.05, 22:54
..jak napisałem w innym wątku, tak uczyniłem..
Proszę jeszcze o napisanie jak często zdarza się Wam czytać i w przybliżeniu
podać liczbę książek przeczytanych w mijającym DWA TYSIĄCE PIĄTYM roku?

(cyfrę oznaczającą rok specjalnie napisałem "słownie" ponieważ
nieprawdopodobnie irytuje mnie jak większość społeczeństwa, łącznie z osobami
często wypowiadającymi się w mediach niepoprawnie mówią,
cytuję: "...dwutysięcznym piątym..." koniec cytata ;)
A wystąpienia JE Marcinkiewicza odnoszące się budżetu (wymawianego z resztą
jak "dżem"..łącznie "dż", a nie "d" i "ż" jako oddzielne głoski) były po
prostu usiane "dwutysięcznym piątym" rokiem.
Przepraszam za tę, tak długą dygresyję, ale światłość przywódców politycznych
naszego narodu mię łoślepiła ;)
Obserwuj wątek
    • kambizes Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? 13.12.05, 14:28
      pytam ponieważ zawsze uważam za cenne doświadczenia innych, obojętnie jakieby one nie były.. ;)

nikt nie odpowie??
      • iwles Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? 14.12.05, 14:41

kambizes napisał:

> pytam ponieważ zawsze uważam za cenne doświadczenia innych, obojętnie jakieby
        o
        > ne nie były.. ;)
        >
        > nikt nie odpowie??

Drogi Panie Super Poprawny !!!

Słowo "jakieby" napisałeś błędnie ....
        A fe.... wstyd .....
    • Gość: burak Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 14:40
      książkę telefoniczną.
    • Gość: gumiak Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: *.class144.petrotel.pl 13.12.05, 14:47
      ostatnio czytałem date ważności na opakowaniu prezerwatywy
      • felice Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? 13.12.05, 14:59
        -Dzieje Płocka stare wydanie w jednym tomie z 1978 roku bodajrze,
        -Płock od A do Z wydanie 1995
        -Kopuły nad Wisłą 2003
        -Portrety Płocczan
        -Pamięć i Tożsamość
        -Sztuka Płocka K.Askanasa (w trakcie, długo mi zejdzie :)))
        -Kościoły Płockie 1996
        -Z dziejów Cerkwi Prawosławia w Płocku 2004

troche monotematyczne ale ciekawe :)
        • krystyna361 Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? 13.12.05, 15:12
          Po "Rzeczpospolitej kłamców" Łysiaka nic mi nie smakuje. Zaczęłam "Miłość w
          czasach zarazy" - już jestem za stara, zarzuciłam. Zaczęłam "Ostatnią kohortę"
          Łysiaka - może będzie lepiej
          • kambizes Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? 13.12.05, 21:09
            dziękuję za odzew, może nie zawsze inteligentny, ale czego można się spodziewać po burakach ;)

ja utonąłem w "W stronę Swanna" Marcela Prousta. Tą książką można się delektować! Jaki język! Przekład Boya-Żeleńskiego, myślę że naprawdę rozwija wyobraźnię taka lektura.
            A wcześniej "Podróże z Herodotem" Kapuścińskiego
            "Dzieje" Herodota
            "Lapidaria" Kapuścińskiego
            tegoż: Cesarz, Szachinszach, Kirgiz schodzi z konia, Heban, Imperium, Chrystus z karabinem na ramieniu, Lapidarium V.... też monotematycznie,ale równie ciekawie!
            W Łysiaku zaczytują się moi rodzice, ale ja jakoś nie mogę się do niego przekonać, choć może to tylko strach przed nieznanym ;) wiem, że w którejś książce Łysiak niepochlebnie wyraża się o Kapuścińskim i może też dlatego na razie jeszcze nie wziąłem jego ksiązki do ręki...
            nie wiem jak wy, ale ja zawsze długo wzbraniam się przed czymś bardzo popularnym... wystarczy wejść do pierwszej lepszej księgarni i zobaczyć ile tam leży tytułów Łysiaka, a jak mało jest własnie Kapuścińskiego...
            czekam na kolejne wpisy!

_____
            "Jedynie czytaniem krzepi się duszę; rozmowa zdrabnia ją, gra zacieśnia." WOLTER
            • Gość: platan Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: *.c153.petrotel.pl 14.12.05, 12:41
              Do czytania Łysiaka należy być przygotowanym. Lubisz Boya? To weż się
              za "Słówka" i wdepniesz w epokę. Dobrze robi odwiedzanie w tym czasie Muzeum
              przy Tumskiej. No, ale czy musisz się tak egzaltować.

Czytająca Łysiaka kobieta, KOBIETA! No, no. Zaimponowała mi ta Pani, że
              interesuje Ją ten szereg tematów. To miłe.Chociaż mogłem sie tego spodziewać...
              • krystyna361 Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? 14.12.05, 12:45
                Boya znam na pamięć, nie muszę czytać. Gdzie Cię znaleźć nagg?
                • Gość: platan Krystynie361 IP: *.c153.petrotel.pl 14.12.05, 13:05
                  Dzięki!
                  Mój nick na gg to jak wyżej lub 7784017. OK?

Ps. O tym Boyu mówiłem do tego przystojniaka, "erudyty".
              • Gość: kambizes Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 14:49
                przykro mi, ż erozmowa na normalne tematy jest dla Ciebie egzaltacją... jeżeli Cię to uraża to po prostu nie czytaj..
                Pozdrawiam
            • Gość: antybuc Nie obrażaj ludzi! IP: *.c153.petrotel.pl 14.12.05, 12:53
              Te, kombiez, czy kombiwar czy też jakiś kombinezon nie obrażaj ludzi. Buraków,
              tych intelygentnych szukaj sobie w rodzinie. Jak będziesz taki żeśki dalej to
              ujawnię twoje nazwisko i imię (to łatwe)na tym forum.
              I radzę ci - zachowuj się!
              Mógłbyś zmienić bieliznę na czystą bo przykro przechodzic obok ciebie.
              • Gość: kambizes Re: Nie obrażaj ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 14:44
                jak mam nie obrażać buraków, którzy na normalne pytanie odpowiadają hamsko.. ale dyskusja z Tobą widzę nie ma sensu...
                ZERO kultury.. bez komentarza

• Gość: kambizes Re: Nie obrażaj ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 14:46
                  ... * chamsko
              • Gość: kambizes Re: Nie obrażaj ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 14:52
                ja się swoich wypowiedzi nie wstydzę, nikt nie jest idealny, każdy może popełnić jakiś błąd... a jak ujawnisz moje nazwisko mi to nie zaszkodzi.. tylko, że jest to wbrew ustawie o ochronie danych osobowych...
    • Gość: roman Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 21:45
      Ostatnio czytałem ulotkę informującą o bezpiecznym seksie dla gejów.
      • Gość: satyde Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: 80.239.238.* 14.12.05, 13:50
        A może ktoś by mi powiedział, czy warto przeczytać "Podróż do Babadag" Stasiaka?
        • Gość: kambizes Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 14:59
          nie czytałem, więc Ci nie pomogę, ale opinie krytyków jakie czytałem nie były pochlebne, oczywiście oprócz tych, którzy przyznali tej książce nagrodę NIKE. Podobno więcej przemyśleń, większa głębia jest w "Podróżach z Herodotem" Kapuścińskiego... tak pisano... osobiście naprawdę polecam ;)
        • Gość: roccobarocco Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 16:03
          Na onet.pl w dziale Kiosk są felietony Stasiuka, więc zanim kupisz książkę
          zapoznaj się z tym co pisze. Bo szkoda wydawać ze 30 zł na coś co może się nie
          spodobać.Z tego co widziałem, to on sam był zdziwoiny przyznaniem mu NIKE, więc
          raczej bym się nie spodzieał rewalacji po tej lekturze, choć oczywiście mogę
          się mylić.
          Ostatnio z prozy czytałem "Mistrza" Wildsteina.
          Poza tym książki z dziedziny historii i polityki do pracy licencjackiej ale to
          już obowiązek, niż przyjemnośc.
          • Gość: satyde Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: 80.239.238.* 15.12.05, 06:57
            Zrobiłam błąd w tytule.;-) Oczywiście chodziło mi o "Jadąc do Babadag". Za
            pomyłkę przepraszam.
        • Gość: tamara Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: *.c158.petrotel.pl 23.12.05, 20:35
          warto. czasami zbyt nudne ale da się przeczytać
      • Gość: Roberta Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: 213.76.179.* 23.12.05, 11:22
        Podaj swój adres. Zawitam do ciebie.
    • Gość: satyde Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: 80.239.238.* 15.12.05, 14:39
      Ja ostatnio czytam wszystko, co mi wpadnie w ręce ;-)
      Dla tych, co chcą porozczulać się troszkę polecam "Królową Deszczu". Przystępny
      język, jakim posługuje się autorka doprowadza do tego, że nie można odłożyć
      książki bez przeczytania ostatniej strony (oczywiście po przeczytaniu pięciuset
      kilku wcześniejszych ;-).
      Polecam również "Dom Błękitnych Mango" - lekkie, pozwala się oderwać od
      rzeczywistości i zapomnieć o własnych problemach.
      • Gość: ito Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 07:58
        rachunek za gaz,
    • mariuszg2 Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? 28.12.05, 11:58
      Klasykę:) - Agata Kristi "M czy N"
      • Gość: emka Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: *.c240.petrotel.pl 28.12.05, 18:19
        Ostatnio mam wkrętkę na Orwella. Czytałam już chyba ze 3 razy "Folwark
        zwierzęcy", a ostatnio po raz drugi "Rok 1984". Analogia do życia
        współczesnego, a zwłaszcza małego hermetycznego płockiego światka jest tak
        rzeczywista, że nie sposób przejść obok takiej literatury. Lektura nie jest
        łatwa- mimo to zachęcam do jej poznania lub też przypomnienia.
        • Gość: emka Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? IP: *.c240.petrotel.pl 28.12.05, 18:40
          Lektura nie jest łatwa- nie wszystko zrozumiałam, ale staram czytać się do
          oporu. Wieczorami oczywiście Harlequiny- taka moja słabość.
          • Gość: sąsiad Re emka IP: *.c157.petrotel.pl 28.12.05, 20:18
            Ech! Ta samotność serca...
            • Gość: sąsiad Re: Re emka IP: *.c154.petrotel.pl 28.12.05, 21:05
              jakaś pokręcona emka jesteś
          • mariuszg2 Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? 29.12.05, 08:14
            Wczoraj ukończyłem political fiction do poduszki a przyśnił mi się thriller
            erotyczny... już prawie wszystko się dobrze kończyło aż tu nagle... znowu
            klapa... chyba wezmę się za harlequiny przed snem to może coś wskóram w nocy..;)
        • kambizes Re: CO OSTATNIO PAŃSTWO CZYTALI? 28.12.05, 23:15
          Rok 1984 Orwella? dla mnie jedna z najlepszych książek jakie czytałem... nie
          tylko analogia do płockiego światka, ale w ogóle do świata i piekła jakie sobie
          ludzie na co dzień "gotują"!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka