Dodaj do ulubionych

Płock w Wikipedii

28.12.05, 18:05
Oto strona Płocka w najlepszej (moim zdaniem) internetowej encyklopedii :

pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82ock
Proszę porównać sobie z innymi :

pl.wikipedia.org/wiki/Rzesz%C3%B3w
pl.wikipedia.org/wiki/Toru%C5%84
pl.wikipedia.org/wiki/Kalisz
Widać różnicę prawda? Oczywiście na niekorzyść Płocka. Proponuję uatrakcyjnić
wizytówkę naszego miasta. Myślę, że wspólnymi siłami bylibyśmy w stanie zrobić
świetną stronę. Jest ktoś chętny? Albo przynajmniej ktoś kto dysponuje np.
zwięźle napisaną historią Płocka? Ja mógbłym się zająć demografią, zrobić
podstrony osiedli itp. bo z tej działki mam najświeższe i najobszerniejsze dane.
Obserwuj wątek
    • konrad_wp Re: Płock w Wikipedii 28.12.05, 18:08
      Aha, no i dosyć sporo informacji mam na temat transportu (drogi,koleje,lotnisko)
      więc w razie potrzeby mogę się tym zająć :)
    • stuntman Re: Płock w Wikipedii 28.12.05, 19:01
      No rzeczywiście, sporo jest do nadrobienia, tylko kto się tego podejmie? Ja nie
      za bardzo, bo roboty jest dużo, a już na swoich stronach z aktualizacjami się
      nie wyrabiam na bieżąco. Jednak myślę, że warto zacząć wzbogacać tą wikipedię,
      może zrobić na początek nowe rozdziały i z czasem się je będzie uzupełniać? Ja
      zawsze chętnie dorzucę swoje trzy grosze w dziedzinach mi znanych lub nadam
      ostatni szlif ;)

P.S. Na stronach które podałeś widać doskonale jak jesteśmy do tyłu w
      dziedzinie handlu wielkopowierzchniowego w stosunku do innych miast zblizonej
      wielkości.
      • konrad_wp Re: Płock w Wikipedii 28.12.05, 20:01
        Stuntmanie, a gdybym przesłał Ci już gotowe teksty tylko do umieszczenia na
        stronie dałbyś radę? Nie znam się za bardzo na tym kodzie który widać przy
        edycji strony, nie chciałbym czegoś schrzanić :)
        • stuntman Re: Płock w Wikipedii 29.12.05, 14:43
          Jeśli masz to już zebrane - podeślij, w wolnej chwili trochę przysiądę. Jednak
          nie obiecuję, że to będzie bardzo szybko. Mam nadzieję, że sam się nie pogubię
          w bardziej rozbudowanej strukturze :)
          • konrad_wp Re: Płock w Wikipedii 29.12.05, 21:27
            Nie ma pośpiechu, tym bardziej, że dopiero zbieram materiały a dopiero później
            zacznę je obrabiać do postaci "encyklopedycznej". Na razie zrobiłem zarys
            kategorii które moim zdaniem powinny się znaleźć (perfidnie ściągnąłem je z
            opisu Warszawy, wychodzę z założenia,że jeśli równać to do najlepszych :):

1. Położenie administracyjne i geograficzne
            2. Historia
            3. Demografia
            4. Transport
            4.1.Drogi
            4.2.Koleje
            4.3.Lotnisko
            4.4.Komunikacja Miejska
            5. Sport
            6. Kultura
            7. Edukacja
            8. Sądy
            9. Handel
            10. Przemysł
            11. Instytucje
            12. Ważniejsze miejsca i zabytki
            13. Ciekawostki
            14. Linki

Jeśli ktoś ma jakiekolwiek materiały na tematy powyższe proszę o przesłanie mi
            ich na gazetowego maila.
            • radeqrdemenes Re: Płock w Wikipedii 31.12.05, 12:44
              A ja będę wam dzielnie kibicował, ale jak będziecie mieli za mało materiałów z
              jakiejś dziedziny to chętnie zajmę się tą działką
            • zjadowity Re: Płock w Wikipedii 02.01.06, 22:16
              Wysłałem Ci na skrzynkę trochę wiadomości z punktu 4.2
              • konrad_wp Re: Płock w Wikipedii 03.01.06, 19:56
                Dzięki wielkie, na pewno te informacje zostaną wykorzystane :)
              • stuntman Re: Płock w Wikipedii 03.01.06, 23:29
                Kolega Zjadowity się postarał :) Materiały są naprawdę konkretne i wyczerpujące
                meritum tematu. Zapraszam innych do pisania pozostałych rozdziałów. Ja mogę
                wziąć na siebie pkt. 9, najwyżej później mnie uzupełnicie.
                • g.dziwota Re: Płock w Wikipedii 13.01.06, 21:26
                  Moge się właczyć do tematów:
                  to moge sie włączyć do moge sie właczyć w
                  1
                  2
                  3
                  trochu w 4
                  11
                  12
                  13
    • stuntman Re: Płock w Wikipedii 13.01.06, 23:05
      miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,3113117.html

Szkoda Konrad, że byłeś nieuchwytny - mógłeś parę słów od siebie dorzucić.
      • zjadowity Re: Płock w Wikipedii 14.01.06, 00:18
        No to sławni zostaliście, w gazetach o was piszą. ;-)
        • konrad_wp Re: Płock w Wikipedii 14.01.06, 00:36
          A o Tobie to nie? :) Fajna sprawa, ja tymczasem powoli zaczynam obrabiać to co
          dostałem do tej pory (dzięki!).
    • konrad_wp Re: no to ruszamy 14.01.06, 20:27
      No cóż, powoli bo powoli ale trochę działam w tym temacie ("bardzo" trochę bo na
      więcej nie mam niestety czasu) i powoli opracowuję dane. Proponuję następujące
      rozwiązanie - przyjąłem, że tematy do spisu treści są ok, więc napiszmy o każdym
      z nich w oddzielnym poście, żeby się nie mieszało. Jeśli ktoś będzie chciał coś
      dodać lub zmienić w tym co już jest to niech odpowiada na post dotyczący tematu
      w którym chce zabrać głos :) Tematy nie opracowane = pusty post z tytułem działu
      w temacie.
      • konrad_wp 1. Położenie administracyjne i geograficzne 14.01.06, 20:27
        Miasto Płock jest gminą z uprawnieniami powiatu grodzkiego, położonym w
        północno–zachodniej części województwa mazowieckiego. Położenie Płocka wytyczają
        następujące współrzędne geograficzne: 52o32’ szerokości północnej oraz 19o40’
        długości wschodniej. Powierzchnia miasta wynosi 88,06 km2. Płock położony
        jest nad Wisłą, w odległości około 110 km od Warszawy i 112 km od Łodzi.
        Prawobrzeżna część miasta znajduje się na skarpie wiślanej, około 47 m nad
        poziomem rzeki. Jest to niepowtarzalne położenie pośród miast polskich,
        wyróżniające Płock jako atrakcję turystyczną. Miasto otoczone jest ze wszystkich
        stron gminami należącymi do ziemskiego powiatu płockiego. Bezpośrednio z nim
        graniczą następujące gminy:

od północy Stara Biała i Radzanowo,
        od południa Łąck i Gąbin,
        od zachodu Nowy Duninów,
        od wschodu Gąbin i Słupno.
      • konrad_wp 2. Historia 14.01.06, 20:28
        na razie nic nie ma, tekstu jest zbyt dużo, nie zdążyłem go opracować :(
      • konrad_wp 3. Demografia 14.01.06, 20:29
        Według raportów Głównego Urzędu Statystycznego miasto Płock w 2005 roku liczy
        127 520 mieszkańców. Liczba ludności od końca lat 90 XX wieku nieznacznie spada,
        co ma związek ze znaczną rozbudową terenów podmiejskich z jednoczesną zmianą ich
        charakteru z rolniczego na mieszkalne. Miejscowości takie jak Słupno, Srebrna,
        Cekanowo, Maszewo zamieszkują w większości byli mieszkańcy Płocka. Liczba
        ludności m. Płocka wraz z gminami graniczącymi z miastem rośnie o ok. 400 osób
        rocznie i w roku 2005 wynosi niespełna 170 000.
      • konrad_wp 4. Transport 14.01.06, 20:29

• konrad_wp 4.1 Drogi (n/t) 14.01.06, 20:30

• konrad_wp 4.2 Koleje (n/t ale mam tekst od jednego z forum.) 14.01.06, 20:31

• stuntman Re: 4.2 Koleje 14.01.06, 23:20
            Myślę, że tekst Zjadowitego wartu tu wkleić bo jest dość wyczerpujący:

Przez teren miasta Płocka przebiega linia kolejowa nr 33 Kutno-Brodnica na
            której leżą stacje Płock Radziwie – 45,72km, Płock – 52,238km (jeżeli stacja
            Płock Trzepowo leży na terenie Płocka to jest w 57,635 km lini) oraz linia
            kolejowa nr 56 Płock Radziwie - Płock Radziwie Port o długości 1,43 km

Pierwszą szansę na połączenie kolejowe Płock (a w zasadzie Radziwie) miał w
            latach 50-tych XIX wieku podczas projektowania "Drogi Żelaznej Warszawsko-
            Bydgoskiej". Wariant płocki (niestety niezrealizowany) to Łowicz - Kiernozia -
            Osmolin - Gąbin - Dobrzyków - Radziwie - Włocławek

Podczas posiedzenia Sejmu 29.03.1919 w programie budownictwa kolejowego do
            grona najpilniejszych inwestycji zaliczono magistralę GOP – Zduńska Wola –
            Płock – Sierpc – Rypin – Brodnica

24.10.1925 oficjalnie oddano do użytku linię Kutno - Radziwie
            19.12.1938 otwarcie linii Płock - Sierpc
            19.12.1938 otwarcie odcinka Płock Radziwie - Płock
            30.09.1984 elektryfikacja odcinka Azory - Płock Trzepowo
            01.01.1996 zawieszenie przewozów pasażerskich z Płocka do Sierpca

W najlepszych latach Płock miał pospieszne połączenia z Warszawą, Lublinem,
            Łodzią, Olsztynem, Toruniem i Trójmiastem.
        • konrad_wp 4.3 Lotnisko 14.01.06, 20:31
          Na terenie Płocka zlokalizowane jest lotnisko Aeroklubu Ziemi Mazowieckiej.
          Aeroklub powstał 21.10.1957 roku na podstawie decyzji dyrektora Aeroklubu PRL.
          Lotnisko na terenie dzielnicy Kostrogaj istniało już od roku 1928 i w pewnym
          okresie było zapasowym obiektem Wojskowej Szkoły Lotniczej w Dęblinie. W czasie
          II Wojny Światowej z płockiego lotniska startowały i lądowały niemieckie
          bombowce i myśliwce. Po 1945 roku lotnisko spełniało wyłącznie rolę lądowiska. W
          latach 1952-1957 służył Aeroklubowi Warszawskiemu, którym przeprowadzał tam
          szkolenia spadochroniarzy. W 1963 roku wybudowano hangar, który służy do
          dzisiaj. Lotnisko posiada nawierzchnię trawiastą, w skład infrastruktury wchodzi
          także wspomniany już hangar, lądowisko dla śmigłowców, stacja paliw i budynek
          dla obsługi naziemnej. W najbliższej przyszłości planowana jest modernizacja
          lotniska. Powstanie betonowy pas startowy o długości ok. 1300 metrów a także w
          znacznym stopniu zostanie przebudowana infrastruktura lotniska co umożliwi loty
          tzw. taksówek powietrznych. Lotnisko ma także pełnić funkcje sanitarne, sportowe
          i turystyczne.

Najbliższymi Portami Lotniczymi są: Warszawa-Okęcie (105 km) i Łódź-Lublinek
          (110 km). Po przystosowaniu wojskowego lotniska w Modlinie do celów cywilnych
          stanie się on dla Płocka najbliższym Międzynarodowym Portem Lotniczym, oddalonym
          od miasta zaledwie o 65 km.
        • konrad_wp 4.4 Komunikacja Miejska (dzięki za tekst!) 14.01.06, 20:32
          Komunikację miejską w Płocku powołano 1 stycznia 1960 roku uchwałą Prezydium
          Miejskiej Rady Narodowej, w ramach Miejskiego Przedsiębiorstwa Gospodarki
          Komunalnej. Pierwszy raz na ulice autobusy (8 sztuk) ówczesnego Zakładu
          Miejskiej Komunikacji Autobusowej (MKA) wyjechały 1 lutego 1960r. Kursowały na
          pięciu trasach miejskich i jednej specjalnej do budującego się kombinatu. Łączna
          długość linii autobusowych w 1960 roku wynosiła 140 km. W pierwszym roku
          funkcjonowania trzynastoma autobusami przewieziono ponad 1,5 mln pasażerów, przy
          zatrudnieniu 76 osób, z czego: 16 kierowców, 16 konduktorów, 4 monterów
          warsztatowych i 3 kontrolerów ruchu. W tamtym okresie konkurencją komunikacji w
          mieście było 16 taksówek i 221 samochodów osobowych. W 1969r. wybudowano obecną
          zajezdnię na ulicy Przemysłowej 17, a liczba taboru stanowiła już 109 sztuk,
          którymi przewieziono ponad 15 mln pasażerów. W tym czasie 60% taboru obsługiwało
          "petki"- linie na kombinat. Uchwałą rady miasta z 23 września 1991 r.
          na podstawie ustawy o samorządzie terytorialnym, przekształcono dotychczasowe
          przedsiębiorstwo państwowe w zakład budżetowy o nazwie Zakład Komunikacji
          Miejskiej w Płocku, z którego w
          kwietniu 1998r. utworzono spółkę o nazwie Komunikacja Miejska Płock Spółka z
          o.o. Dziś komunikacja obsługuje 34 linie, w tym miejskie oznaczone numerami: 2,
          3, 7, 8 (kilka kursów za miasto do Soczewki), 10, 15, 19, 20, 22, 24, 26, 29,
          31, 32, 33, 34, 35 i podmiejskich: 1 do Zalesia, 4 do Rydzyna, 5 do Murzynowa, 6
          do Proboszczewic, 11 do Dziarnowa, 12 do Słupna, 16 do Proboszczewic, 17 do
          Brudzenia, 18 do Wyszyny, 21 do Dobrzykowa, 23 do Brwilna, 25 do Mirosławia, 27
          do Wykowa, 28 do Wykowa/Szelig, 30 do Słupna oraz dwóch sezonowych
          (uruchamianych w sezonie wakacyjnym) nr 13 do Grabiny i 14 do Soczewki
          (pojezierze Gostynińsko-Włocławskiego Parku Krajobrazowego). W nocy uruchamiane
          są trzy linie nocne: 100-102.
          Jedną linię do Miszewska Strzałkowskiego (P-4) obsługuje przewoźnik prywatny.
          • plockibus1 Re: 4.4 Komunikacja Miejska -aktualizacja 03.02.06, 11:29
            od dnia 08.02.2006 r. linia 21 zostaje wydłużona do Gąbina.
    • marti_b Re: Płock w Wikipedii 26.01.06, 19:46
      Rzeczywiście stony na wikipedii o Kaliszu, Toruniu i Rzeszowie są fajnie
      zrobione. Z tym handlem to też jetsem za tym żeby u nas w Płocku coś jeszcze
      powstało. Zobaczcie na Kalisz. Miasto tej samej wielkości (nawet troszke
      mniejsze) a obecnie tam budują Leroy Merlina, Castorame i Makro. A Mają już
      m.in Dwa hipermarkety Tesco, Carrefoura, Kauflanda i szereg dyskontów...

ja bym chciała zeby w Płocku powstał Carrefour!!! bo to super sklep:)
      • konrad_wp Re: Płock w Wikipedii 26.01.06, 20:13
        > ja bym chciała zeby w Płocku powstał Carrefour!!! bo to super sklep:)

Ja - zupełnie nieobiektywnie- napiszę, że z hiperów też jakoś Carrefour
        najbardziej mi podpasował. Duży wybór itp. Nie chciałbym żeby powstał Geant ani
        Tesco.
        • konrad_wp Re: Płock w Wikipedii 26.01.06, 20:14
          PS. I jeszcze słówko. Nie rozmywajmy tematu :) Wiem, że ganię teraz samego
          siebie, ale niech tutaj będą tylko dyskusje o Wikipedii.
      • wielkopolskawschodnia Re: Płock w Wikipedii 26.01.06, 23:03
        A ja myslałem, że strona Kalisza w wikipedii jest brzydka, a tu sie okazuje, że
        wy uważacie inaczej, hmmm... Pozdrowienia z Kalisza!
      • wielkopolskawschodnia Re: Płock w Wikipedii 26.01.06, 23:05
        No tak, marketów w Kaliszu od groma, ale Urząd Wojewódzki i tak mamy w
        ziemniacznym mieście :(((.
    • zjadowity Re: Płock w Wikipedii 05.06.06, 11:07
      I co słychać w tym temacie ?
      • konrad_wp Re: Płock w Wikipedii 05.06.06, 11:39
        Ktoś rozbudował nieco stronę, ale nie byłem to ja:> Dziwne, ale cieszy mnie to. Ja ostatnio nie mam na nic czasu niestety, nawet na forum wpadam co kilka dni :( Ale wkrótce się to zmieni...
    • abrakadaber Re: Płock w Wikipedii 22.10.06, 23:27
      wprawdzie trochę nie w temacie ale nie chciałem zakładać nowego wątku.

myślę, że poniższy link będzie ciekawy dla wszystkich interesujących się choć
      odrobinę historią Płocka i nie tylko.

www.polska.pl/miasta/plock/index.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka